Autor Wątek: Lelit 41 EM vs ?  (Przeczytany 37466 razy)

Offline Fux Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
Odp: Lelit 41 EM vs ?
« Odpowiedź #45 dnia: 31 Grudzień 2014, 19:39:14 »
A jak wygląda ciastko kawowe po ekstrakcji?
Nie ma czasem leja po bombie?
Ciastko było OK. Całe i suche. Kanałowania nie zauważyłem. Zmieliłem sporo drobniej zgodnie z radą @Janusza. Teraz czas ekstrakcji jest w porządku, doppio na miarce uzyskałem po 25 sekundach ale ciśnienie w dalszym ciągu dochodzi prawie do 12 barów. W ciastku też zrobiło się na wierzchu lekkie błotko choć w dalszym ciągu wypada całe. Nawet jak to nie jest jeszcze espresso to smakuje mi kosmicznie :)

No to robisz espresso/doppio.
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

Offline raf77 Mężczyzna

• Ekspres: rancilio epoca
  • Młynek: fiorenzato f64 evo
« Odpowiedź #46 dnia: 31 Grudzień 2014, 22:02:35 »
No to jak smakuje, to git.
Tak jak napisał kolega, na opv przyjdzie czas, albo i nie :-)
rancilio epoca & fiorenzato f64 evo

Offline red Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Mara X
  • Młynek: Eureka Mignon Specialita, 1zpresso JE Plus
« Odpowiedź #47 dnia: 01 Styczeń 2015, 09:13:00 »
Daj sobie spokój z tym ciśnieniem. Ono zawsze będzie dochodziło Ci do 12 bar bo tak masz ustawiony OPV. Tak jest zwykle przy pompach wibracyjnych.
Jeśli opis na stronie  jetblackespresso.com.au mówi prawdę to OPV w tym lelicie jest ustawione na 9 bar

The Lelit PL41LEM is an excellent quality, Italian made espresso machine. This version of the Lelit PL41 is the newest version. Improvements over older models include:
a brew pressure gauge,
9BAR over pressure valve (OPV). Older models have a 10.5BAR OPV,
increased steam pressure - a *big* improvement over older models

Offline raf77 Mężczyzna

• Ekspres: rancilio epoca
  • Młynek: fiorenzato f64 evo
« Odpowiedź #48 dnia: 01 Styczeń 2015, 09:46:46 »
To wygląda, że to wartość stała, bez możliwości regulacji.
Ale trzeba by go zobaczyć, żeby być pewnym.
rancilio epoca & fiorenzato f64 evo

Offline red Mężczyzna

« Odpowiedź #49 dnia: 04 Styczeń 2015, 19:23:07 »
Strzały powtarzalne. Doppio wychodzi równo w 25 sekund. Crema potężna. Moim zdaniem jest jej nawet za dużo (nawiasem mówiąc czy obojętność na miarce powinienem mierzyć z cremą czy bez?). Tylko ciśnienie na manometrze dochodzi prawie do 12 bar. Dałem sobie z tym spokój. Nieważne, czy mój napar to już espresso czy jeszcze nie. Jest mocny i aromatyczny. Bardzo mi smakuje i o to chodzi. Jak napisałem w pierwszym poście wątku- mistrzem świata baristów nie zamierzam dostać. Z tego co czytałem na zagranicznych forach Lelit chyba tak ma z tym ciśnieniem. Nawiasem mówiąc, na jakim podzespole, w którym punkcie jest ono mierzone? Może na grupie rzeczywiście jest 9 bar?

Offline red Mężczyzna

« Odpowiedź #50 dnia: 18 Styczeń 2015, 17:11:58 »
W trakcie ekstrakcji doppio po 10-15 sekundach gaśnie mi kontrolka temperatury. Jeśli dobrze rozumuję to z powodu uzupełniania wody w bojlerze  staje się ona zbyt chłodna. Macie jakieś sposoby żeby temu zaradzić? Chyba, że przyczyna jest inna a moje rozumowanie błędne.

Offline Fux Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
« Odpowiedź #51 dnia: 18 Styczeń 2015, 17:15:01 »
Nie.
U mnie dla odmiany się zapala...
 :blue:
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

Offline Agos

• Ekspres: Lelit PL41 EM
« Odpowiedź #52 dnia: 03 Lipiec 2015, 13:22:58 »
Witajcie !

Pozwólcie, że się przedstawię. Agos - żona wielbiciela kawy i główny operator ekspresu Lelit PL 41EM..
Nie chciałam tworzyć nowego tematu, ale myślę, że trafiłam dobrze.

Tak więc padło na włoski Lelit, problem w tym, że instrukcja obsługi jest dosyć lakoniczna i nieszczególnie dokładna. Nie mam problemów w czytaniu po angielsku, ale ta maszyna mnie przeraża.
Mamy ją od ponad 2 miesięcy, kawę jak na razie kupujemy mieloną Lavazza (czarna puszka). Na początku wszystko było super. Wskaźnik barów dochodził do 12 - 14, czasami 8. Teraz zauważyłam, że jest mniej. Oczywiście działam według instrukcji, która mówi:

1. Jak dioda pary będzie włączona, wypełnij kolbę kawą, zamontuj w ekspresie.
2. Wciśnij przycisk coffe/hot i poczekaj jak zrobi się expresso.

To w wielkim skrócie, ubijam kawę tamperem oczywiście, zanim założę kolbę, spuszczam trochę wody przez ekspres i wycieram do sucha.

Problem w tym, że mimo iż ja powtarzam czynność zawsze tak samo, to nie ma powtarzalności w samym efekcie. Czasami kawa bardzo szybko przepływa a bary nie przekraczają nawet 8 ostatnio. Gdzie robię błąd ? Czy mogę poprosić jakiegoś znawcę o łopatologiczne wytłumaczenie funkcjonowania tej maszyny, bo zamiast za każdym razem lepiej, wychodzi coraz gorzej. Używam filtrowanej wody brita btw.

Druga rzecz, to w instrukcji nie ma ani słowa na temat czyszczenia. Czy jest jakaś ogólna zasada czyszczenia, jak używać i czy używać odkamieniaczy do ekspresów?

trzeci problem to spieniacz do mleka, robię wszystko tak jak na filmach instruktażowych, tzn. dysza nie za głęboko, nie za płytko, pod kątem, mleko zimne, a mleko się nie spienia. Dysza wydaje piskliwy dźwięk i mleko się gotuje. Nie mam specjalnego dzbanka do mleka, używam zwykłego metalowego 0,5 l...

Za wszelką pomoc będę wdzięczna :)

Ta maszyna zaczyna mnie przerażać  :sciana:

pozdrawiam serdecznie

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
« Odpowiedź #53 dnia: 03 Lipiec 2015, 13:44:05 »
Cześć,
Po pierwsze to ten ekspres posiada tradycyjne sitka bez żadnych udziwnień, podwójnego dna itp. Sitka te najlepiej się sprawdzają przy kawie świeżo mielonej z młynka. I do tego młynek powinien być odpowiednio wyregulowany do danego gatunku kawy a jego ustawienia korygowane przy zmieniającej się temperaturze i wilgotności powietrza (o ile zachodzi taka potrzeba). Ty używasz kawy mielonej z puszki. Kawa mielona bardzo szybko wietrzeje lub wilgotnieje (w zależności od warunków). Generalnie szybko potrafi zmienić swoje właściwości. Zaraz po otwarciu puszki mogło być więc dobrze a następnego dnia już niekoniecznie. Nie będzie więc powtarzalności. Radziłbym do tego ekspresu dokupić młynek z dobrą regulacją grubości mielenia.
Jeśli chodzi o czyszczenie to należy go odkamieniać w zależności od twardości wody w danym miejscu i / lub stosować filtry zmiękczające wodę. Do tego ten ekspres zdaje się że posiada zawór trójdrożny. Można więc także czyścić grupę kawową detergentem do czyszczenia grup kawowych przy użyciu gumowej lub metalowej zaślepki filtra. Back flushing jest tu opisywany w wielu miejscach.
Jeśli chodzi o spienianie mleka to jednak powinnaś zacząć od wymiany dzbanka do spieniania na taki o pochyłych sciankach z dziubkiem. No i technika spieniania pewnie też powinna wyglądać nieco inaczej. Generalnie jest to kwestia ćwiczenia i prób np. na wodzie z płynem do mycia naczyń.
Więcej na telefon bo nie mam aż tak dużo czasu na pisanie.
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
« Odpowiedź #54 dnia: 03 Lipiec 2015, 13:54:14 »
Fakt, bez żarnowego młynka trudno o dobrą kawę i powtarzalność.

Offline zamek Mężczyzna

• Ekspres: bianca│robot│ep│aiden
  • Młynek: zero│f74n│pietro m-m│c40 tgrshrk
« Odpowiedź #55 dnia: 03 Lipiec 2015, 14:06:20 »
Taka żona to skarb! :ok:

Offline Agos

• Ekspres: Lelit PL41 EM
« Odpowiedź #56 dnia: 03 Lipiec 2015, 14:19:52 »
No tak, mąż się delektuje kawą a żonka się męczy, bo za kawą nie przepada. Chyba, że z mlekiem, duuuużo mleka, ale spienianie mi nie wychodzi...jeszcze  :lol2:. Dzięki Janusz za informacje. Na razie nie myśleliśmy nad młynkiem do kawy, tacy weekendowi pijacze jesteśmy raczej. Kawę trzymam szczelnie zapakowaną w folię strunową w lodówce. Przynajmniej dowiedziałam się, że ze zmielonej powtarzalności nie będzie  :-\. A czy mogę Was prosić o takie mniej więcej przejrzyste wytłumaczenie jak kawę zaparzyć odpowiednio, tzn. kiedy włączamy, jak lampka się zapala, jak poświeci trochę czy może jak zgaśnie. Z chęcią wysłucham rad tych, którzy mieli z tym ekspresem do czynienia. Czy warto przelać najpierw troszkę wody zanim się założy kolbę, czy nie zawracać sobie tym głowy... no takie pierdoły, żeby kawa była lepsza niż jest. A w międzyczasie może pomyślimy nad młynkiem.

pozdrawiam

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
« Odpowiedź #57 dnia: 03 Lipiec 2015, 14:31:38 »
Zacznij od młynka bo bez niego te wszystkie zabiegi niewiele dadzą. Ale napiszę. Ekspres musi być dobrze nagrzany. Na pewno kontrolka temperatury musi zgasnąć bo wówczas w bojlerze jest najwyższa temperatura. Musisz wpiąć pustą kolbę i ją dobrze nagrzać. Nagrzeje się sama jeśli masz czas czekać. Jeśli nie to przelej przez nią gorącą wodę i badaj dłonią temperaturę głowicy portafiltra. Powinna być zbliżona do temperatury grupy kawowej. Dopiero do nagrzanej kolby wsyp kawę. Czas nagrzewania ekspresu jest różny w zależności od modelu. W tym modelu sądzę, że po 15 minutach można już coś dobrego zaparzyć.

Offline donkiszot Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
« Odpowiedź #58 dnia: 03 Lipiec 2015, 14:39:30 »
młynek powinien być odpowiednio wyregulowany do danego gatunku kawy
Gatunku?! :wow2:

Taka żona to skarb! :ok:
:ok:

A czy mogę Was prosić o takie mniej więcej przejrzyste wytłumaczenie jak kawę zaparzyć odpowiednio, tzn. kiedy włączamy, jak lampka się zapala, jak poświeci trochę czy może jak zgaśnie.
Każde tłumaczenie odpowiedniego parzenia kawy będzie się zaczynało od zmielić kawę. Bez młynka nie ma kawy, bo kawa jest w ziarnach (i w zasadzie nie ma jej na półkach sklepowych, ale to inna rozmowa), a ziarna trzeba zmielić. Co gorsza, do ekspresu ciśnieniowego, mielenie ma bardzo konkretne wyznaczniki, a to pociąga za sobą konsekwencje w postaci konkretnego młynka.

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
« Odpowiedź #59 dnia: 03 Lipiec 2015, 14:47:02 »
"Gatunek" Ci się nie podoba ? Mogę to słowo zastąpić innymi ...mieszanka, rodzaj, polska, niemiecka, włoska. Mogą też być inne określenia dotyczące kawy ale akurat słowo "gatunek" mnie odpowiada. Chcesz, to zastąp sobie innym.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi