Autor Wątek: Lelit 41 EM vs ?  (Przeczytany 37471 razy)

Offline red Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Mara X
  • Młynek: Eureka Mignon Specialita, 1zpresso JE Plus
Lelit 41 EM vs ?
« dnia: 06 Grudzień 2014, 19:28:05 »
Witam
Poszukuję taniego ekspresu, który da mi namiastkę kawiarnianego espresso. Po przestudiowaniu wielu opcji zdecydowałem się wstępnie na Lelit 41EM. Na pierwszy rzut oka wydaje się, że ma wszystko, co powinien mieć. Jest niewiele droższy od Ascaso Arc. I tutaj pojawia się pytanie co wybrać? Oczywiście planuję zakup z młynkiem. Z lelit może "ichni" FRED pl 043 MMI. Z Arc chyba i2-mini. Liczę na opinie forumowiczów i pomoc. Co lepsze thermoblock czy bojler (mały 250 ml)?. Piję kawę czarną raz dwa razy dziennie. W przypadku żony kilka razy w tygodniu w grę wchodzi late lub cappuccino. Rozpatruję tylko sprzęt nowy. Nie zamierzam "gonić króliczka". Tak jak napisałem interesuje mnie tylko namiastka espresso. Nie chcę w przyszłości zostać mistrzem świata baristów :). Kiedyś złapałem bakcyla na sprzęt audio i to hobby w zupełności wystarczy do skutecznego opróżniania mojej kieszeni. Jestem też otwarty na inne propozycje sprzętowe.
Pozdrawiam serdecznie
« Ostatnia zmiana: 06 Grudzień 2014, 20:36:05 wysłana przez red »

Offline DrUsagi Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: Lelit 41 EM vs ?
« Odpowiedź #1 dnia: 06 Grudzień 2014, 19:46:19 »
Młynek robi 70% roboty. Reszta to ty i maszyna.
Twoje konfiguracje to sprzęt porównywalny. Ze względu na sprawdzony serwis wybieram Ascaso.
Ale młynek to bym inny kupił :P
LMWDP #469

Offline Poe Mężczyzna

• Ojciec Założyciel
    • PopularCoffee Blog
  • Ekspres: The Gabi, V60, Chemex, Aeropress, Wilfa Svart, American Press, AltoAir, Kalita, Acaia Pearl i Acaia Lunar
  • Młynek: Comandante MK3 Nitro Blade
« Odpowiedź #2 dnia: 06 Grudzień 2014, 19:51:10 »
Zdecydowanie wyjdź młynkowo poza Ascaso i Lelita :) Jaki zakładasz budżet?

Offline red Mężczyzna

« Odpowiedź #3 dnia: 06 Grudzień 2014, 20:01:06 »
Założyłem sztywno, że nie wydam więcej niż 2500 zł i tego się trzymajmy. Wiem, że jak się wkręcę, to z ceną mogę iść w górę do irracjonalnych poziomów, tak jak ze sprzętem audio . I tego się boję, stąd moja ostra samokontrola.
DrUsagi i Poe jakie macie propozycje młynkowe?
 Dzięki za zainteresowanie tematem

Offline Jaro Mężczyzna

• Ojciec Założyciel
  • Ekspres: tygielki, phin, Izzo Alex DuettoII
  • Młynek: Macap MX900
« Odpowiedź #4 dnia: 06 Grudzień 2014, 20:10:20 »
Może weź pod uwagę, tak, jak założyłeś, nowy ekspres, ale używany młynek (czytałem co napisałeś - tylko nowy; ale nie zawsze to oznacza, że nowy = zużyty).
Tak jak wcześniej koledzy wspomnieli, ja bym najpierw znalazł młynek (najlepiej od tego zacząć), a potem kupił ekspres, jeśli teraz zabraknie czasu lub finansów).
Najbardziej boję się whisky, bo po whisky nie boję się niczego...

Offline raf77 Mężczyzna

• Ekspres: rancilio epoca
  • Młynek: fiorenzato f64 evo
« Odpowiedź #5 dnia: 06 Grudzień 2014, 21:40:06 »
Przeczytaj temat " do 3 tys ", tam znajdziesz odpowiedzi.
rancilio epoca & fiorenzato f64 evo

Offline Edwin Jagger Mężczyzna

• Ekspres: Alternatywy
« Odpowiedź #6 dnia: 06 Grudzień 2014, 22:03:34 »
Mój zestaw w podpisie został poczęty na tym forum i ma wielu ojców  :smiech:
Twój limit cenowy jest do zachowania.

Offline DrUsagi Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
« Odpowiedź #7 dnia: 07 Grudzień 2014, 00:41:55 »
Patrz na Macap'y i Compaki K3. Ewentualnie poluj na coś używanego. Naprawdę nie ma co się bać.
LMWDP #469

Offline Poe Mężczyzna

• Ojciec Założyciel
    • PopularCoffee Blog
  • Ekspres: The Gabi, V60, Chemex, Aeropress, Wilfa Svart, American Press, AltoAir, Kalita, Acaia Pearl i Acaia Lunar
« Odpowiedź #8 dnia: 07 Grudzień 2014, 10:07:35 »
(...) Naprawdę nie ma co się bać....
...bo i tak się przed tym nie uchronisz :P

z nowych MACAP M2M, Compak K3. z używek MACAP M4D, Mazzer Super Jolly, Mahlkonig Vario i wszelkie inne duże młynki ;)

Offline red Mężczyzna

« Odpowiedź #9 dnia: 07 Grudzień 2014, 10:59:29 »
 Pewno zdecyduję się na compaka albo macapa. Będę chyba jednak musiał chować  młynek w szafce bo oba wizualnie się średnio mojej "najwyższej instancji" podobają i mówi, że nie postawi "tego" na blacie. Tłumaczenie, że młynek ma mielić a nie "się podobać" na razie nie skutkuje.
Jeśli chodzi o Arca  lub Lelita to kusi mnie bardziej Włoch. Polski dystrybutor twierdzi, że z serwisem i częściami nie ma problemu. Uszczelki itp są dostępne od ręki.
Szanowna Małżonka po przejrzeniu ofert w sklepach stwierdziła, że na blat mogłaby być w ostateczności Demoka M-203. Czy demoka oznacza duży krok w tył w stosunku do compaka lub macapa?

Offline Spinacz Mężczyzna

• Administrator
  • Ekspres: Ascaso Baby T Plus
  • Młynek: G-Risto Pro ZF64
« Odpowiedź #10 dnia: 07 Grudzień 2014, 11:07:17 »
Tak, to znacznie słabszy młynek.

Offline Poe Mężczyzna

• Ojciec Założyciel
    • PopularCoffee Blog
« Odpowiedź #11 dnia: 07 Grudzień 2014, 11:40:56 »
Z ładnych młynków popatrz na Eurekę Mignon, dostępne w Cafe Silesia. Podobna półka cenowa co MACAP M2M (i technicznie też prawie to samo. Na pewno oba to żarna 50mm, płaskie. nie pamiętam mocy silnika EM). Co prawda, z tego co wiem (nigdy nie używałem osobiście), kwadratowy hopper (można zamówić niższą i wyższą wersję. lepsza niższa), lubi zostawić ziarenka po rogach i trudniej się ustawia grubość mielenia (jest bezstopniowa, w M2M jest stopniowa, więc łatwiej wrócić do ustawień. Ale z drugiej strony czasami są sytuacje gdzie idealny przemiał wypadałby pomiędzy jednym a drugim ząbkiem). Ale jeżeli ma to być młynek tylko do espresso, to korekty przemiałów pomiędzy poszczególnymi kawami nie są duże. Do tego masz serwis door-2-door, polskiego dystrybutora i ładny design, który na pewno Szanownej Małżonce spodoba się :)
« Ostatnia zmiana: 07 Grudzień 2014, 11:47:12 wysłana przez Poe »

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
« Odpowiedź #12 dnia: 07 Grudzień 2014, 11:50:13 »
Z młynków weź pod uwagę Wegę z 58 mm żarnami, którą ma w ofercie Antonio. Z ekspresów wolałbym model z bojlerem, bo się na takim "wychowałem". Termobloki gorzej wspominam, ale korzystałem z tanich modeli. Nowsze i droższe modele są pewnie lepsze. A właściwie to ile ten Lelit kosztuje? Z tego co pamiętam specjalnie tani nie jest. Zmieści się razem z młynkiem, w założonym przez Ciebie budżecie?

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
« Odpowiedź #13 dnia: 07 Grudzień 2014, 13:52:56 »
Z Lelit uważaj na serwis. Piszę to opierając się na doświadczeniu jednej z klientek. Miała pękniętą grupę kawową i mimo, że stało się to na gwarancji to były olbrzymie problemy z naprawą. Nie zgadzam się z teorią wyboru droższego młynka w przypadku gdy ktoś "nie zamierza gonić króliczka". Młynki i-mini są w tym przypadku bardzo dobrym wyborem biorąc pod uwagę możliwość regulacji śrubą mikrometryczną, bezawaryjność oraz dopasowanie stylistyczne i materiałowe do ekspresu. Kiedyś miałem u siebie jednego z Forumowiczów chcącego naocznie się przekonać czy rozpozna kawy mielone na różnych młynkach i zaparzane w różnych ekspresach. Zastosowaliśmy tę samą mieszankę kawy mieląc ją na młynkach i-2 mini, M2M oraz Casadio a następnie zaparzając na ekspresie ARC, STEEL UNO PROF oraz DOMOBAR. Nie udało mu się zgadnąć ani która próbka była mielona na którym młynku ani też na jakim ekspresie espresso było wykonane. Nie róbmy więc ludziom wody z mózgu jeśli chcą jedynie napić się dobrego espresso i cappu w domu. Jeśli nie chcą oni (przynajmniej na tym etapie) być lepsi niż bariści w najlepszych kawiarniach. Ponawiam moją opinię - młynek powinien być dopasowany do ekspresu i odwrotnie. Tak pod względem jego możliwości zmielenia kawy do danego ekspresu, do danych warunków atmosferycznych  jak i pod względem wyglądu, estetyki, materiałów z jakiego są wykonane te sprzęty. Nie zapominajmy, że ten sprzęt ma nie tylko robić dobrą kawę w domu ale jeszcze odpowiednio prezentować się w kuchni. Moje pojęcie estetyki jakoś nie przyjmuje widoku Lelit i obok M4D lub Doge 83. Abstrahując już od tego czy do Lelit potrzebny jest taki młynek. Podobnie bezsensowny jest zestaw ARC Black & Steel z młynkiem Wega.
Jeśli chodzi o termoblok vs mały bojlerek to przy małym bojlerku lepiej wziąć termoblok. Natomiast przy założonym przez Ciebie budżecie w obecnej Świątecznej Promocji prawie zmieścisz się już w ekspresie STEEL UNO PROF z młynkiem. I będziesz miał większy bojler.
« Ostatnia zmiana: 07 Grudzień 2014, 13:56:13 wysłana przez Janusz »
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #14 dnia: 07 Grudzień 2014, 14:20:16 »
Nie róbmy więc ludziom wody z mózgu
Właśnie, Januszu... Po co komu śruba mikrometryczna w domu? Najlepsze i od lat cenione młynki nie mają takiego cudownego udogodnienia. Poruszyłeś tutaj kwestię estetyki. Co to za dziwny argument, że jakiś młynek nie pasuje Ci do jakiegoś ekspresu?  :wow2: Bezsensowne są Twoje argumenty, a nie widok jakiegoś młynka obok jakiegoś ekspresu. Od kiedy jesteś arbiter elegantiae?

Bezawaryjność młynków i-mini wydaje się co najmniej dyskusyjna. Sam zgłosiłeś kiedyś fakt, że w kontakcie z naszymi ziarnami przestają funkcjonować...  :smiech:
« Ostatnia zmiana: 07 Grudzień 2014, 14:43:40 wysłana przez Antonio »

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi