Autor Wątek: Dobry młynek po taniości - czyli chyba gastro?  (Przeczytany 5752 razy)

Offline Prawns

Odp: Dobry młynek po taniości - czyli chyba gastro?
« Odpowiedź #15 dnia: 28 Październik 2021, 14:46:14 »
@Michał o małpie zapomniałeś, @Prawns może nie zauważył. Poprawiłem 🙂
@Prawns napisz na priv z danymi jeśli Cię interesuje JX-PRO w tej cenie i zrobimy  8)

Zauważył, dzięki

Offline MarcinFutrzak Mężczyzna

• Ekspres: Bezzera Magica PID (był Zelmer Piano), Hario V30, Gabi Master A
  • Młynek: Baratza Sette 270, Rossi RR45
« Odpowiedź #16 dnia: 28 Październik 2021, 15:16:06 »
Już miałem się rozpisywać, żeby udzielić odpowiedzi na zadane na wstępie pytania, a tu wszedł temat młynków ręcznych...
@Prawns  - jak określisz się, czy interesuje cię młynek ręczny, czy jednak elektryczny, to wtedy postaram się odpowiedzieć na twoje pytania. Zasadnicza różnica, pomiędzy ręcznym, a elektrycznym dla mnie to taka, że aby trafić z odpowiednim przemiałem do espresso przy ręcznym, to trzeba się sporo nakręcić - bez próbowania i kręcenia, ciężko trafić z przemiałem.... Zwłaszcza, jeśli chce się próbować różne kawy.
Tutaj ma dobry filmik o tym jak po smaku wypracować dobrą recepturę espresso:

Co do opisów na opakowaniach kawy, a wrażeniach smakowych, to najlepiej iść do jakiejś dobrej kawiarni (np. jednej z polecanych na tym forum) i spróbować espresso, a później poprosić o opakowanie, żeby zobaczyć opis. Wtedy sam się przekonasz, czy jesteś w stanie wyczuć owe smaki wspomniane w opisie. Oczywiście smak "wyrabia się" po jakimś czasie próbowania różnych kaw (tak samo, jak w przypadku wina, piwa i innych "subtelności"), ale to nie znaczy, że na wstępie potrzebujesz super młynka.

Offline Passo

• Ekspres: GC
  • Młynek: Graef 800
« Odpowiedź #17 dnia: 28 Październik 2021, 15:25:42 »
Khem, Khem,

Fajnie żeby ktoś skorzystał i będzie pożytek z ostatnich postów :)

Ale Jakby co to ja tylko elektryczny rozważam @Konesso, może też byłaby jakaś ciekawa oferta na taki?

Na razie Mazzer nieaktualny, ale po przemyśleniu faktycznie myślę, że będę polował na taki, bo może zapłacę parę stów więcej niż za bardziej anonimowy model ale jednak dostępność części, a nawet wiedzy w internecie lepsza. No i ewentualnie może być łatwiej sprzedać.

Co do smaku to jestem bardzo ciekawy zmian i postaram się zatrzymać lub dokupić w razie potrzeby obecnie używane kawy, tak, żeby na nich potwierdzić lub nie zmiany i opiszę tutaj. Oczywiście jak już młynek upoluję.

Offline GostRado Mężczyzna

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #18 dnia: 28 Październik 2021, 17:35:27 »
Zasadnicza różnica, pomiędzy ręcznym, a elektrycznym dla mnie to taka, że aby trafić z odpowiednim przemiałem do espresso przy ręcznym, to trzeba się sporo nakręcić
Na pewno miałeś na myśli ręczny? Na swoim K-plus oscyluję w przedziale 1,8 - 2,2 i często już po drugim shocie trafiam w "dziesiątkę"

"Oczywiście smak "wyrabia się" po jakimś czasie próbowania różnych kaw"
Też tak myślę.
« Ostatnia zmiana: 28 Październik 2021, 17:41:30 wysłana przez GostRado »
》tertium non datur《

« Odpowiedź #19 dnia: 28 Październik 2021, 22:05:11 »
Na pewno miałeś na myśli ręczny? Na swoim K-plus oscyluję w przedziale 1,8 - 2,2 i często już po drugim shocie trafiam w "dziesiątkę"
Tak, na pewno. Jeśli trafiasz idealnego shota w drugim podejściu, to tylko pozazdrościć "oka" ;) Ja czasami i 10 potrzebuję..... Zastanawia mnie tylko zakres ustawień, w którym się poruszasz - domyślam się, że skoro jest to 1,8 - 2,2, to podziałka jest 0,1, co daje raptem 4 ustawienia pod espresso... Ja na Sette poruszam się od 1A do 5I, co daje 45 ustawień....

Oczywiście jak już młynek upoluję.
Poluj, poluj - ale puki co to spróbuj dostroić recepturę espresso wg tego, co podlinkowałem w poprzednim poście.
Co do samego młynka (skoro to ma być jednak elektryk), to jak często zmieniasz kawę? Jeśli bardzo często (np. codziennie shot z innej kawy), to należałoby się zastanowić na Single Dose (SD), albo możliwości przerobienia używanego młynka na SD.

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #20 dnia: 29 Październik 2021, 06:28:44 »
Jeśli trafiasz idealnego shota w drugim podejściu, to tylko pozazdrościć "oka"  Ja czasami i 10 potrzebuję..... Zastanawia mnie tylko zakres ustawień, w którym się poruszasz - domyślam się, że skoro jest to 1,8 - 2,2, to podziałka jest 0,1, co daje raptem 4 ustawienia pod espresso... Ja na Sette poruszam się od 1A do 5I, co daje 45 ustawień....
Jak znasz dobrze swój sprzęt, to już po pierwszym szocie z nowego ziarna wiesz (NPF i smakowanie), w którą stronę musisz iść.  Korekcja ilością dozy załatwia sprawę plus klik na młynku, a LDT z igłą dopełnia całości.

Stosujesz jakieś narzędzie WDT?
« Ostatnia zmiana: 29 Październik 2021, 06:49:49 wysłana przez GostRado »
》tertium non datur《

« Odpowiedź #21 dnia: 29 Październik 2021, 11:09:17 »
Jak dla mnie, to korekcja dozy powoduje tylko zamieszanie. Reguluję grubością przemiału. Pamiętaj, że doradzamy koledze, który niekoniecznie będzie doskonale znał "sprzęt"....

« Odpowiedź #22 dnia: 29 Październik 2021, 11:26:47 »
Pamiętaj, że doradzamy koledze, który niekoniecznie będzie doskonale znał "sprzęt"....
Z czasem go ogarnie, poza tym JX-PRO jest bardziej "czuły" od K-plus.
« Ostatnia zmiana: 29 Październik 2021, 11:28:58 wysłana przez GostRado »
》tertium non datur《

Offline ROSS JB Mężczyzna

• Ekspres: Isomac Zaffiro
  • Młynek: Fiorenzato F5 Roaster: Gene Café
« Odpowiedź #23 dnia: 29 Październik 2021, 12:55:51 »
Korekcja ilością dozy załatwia sprawę

Podobnie jak MarcinFutrzak uważam, że korekcja ekstrakcji  ilością dozy powinna być  ostatecznością, kiedy młynkowi skończył się zakres, a jest weekend i nie ma gdzie kupić  lepszego młynka :taktak:.  Manipulacja dozą to generalnie  złe przyzwyczajenie, zwłaszcza w przypadku początkujących, bo pojawia się kolejna zmienna trudna do  ogarnięcia, zwłaszcza na tym etapie. Lepiej iść nieco dłuższą drogą, ale prostą.   

Offline Damian

• Ekspres: Lelit Pl41e, V60, kawiarka GAT 3tz, Aeropress
  • Młynek: Fiorenzato F4 Eco, ascaso i2 mini, Hario skerton, xeoleo
« Odpowiedź #24 dnia: 29 Październik 2021, 13:35:16 »
No i jeszcze wpływ na smak... Więcej kawy w sitku i grubsze mielenie a mniej kawy w sitku i drobne mielenie, ratio i czas bez zmian, a smak zdecydowanie się zmieni..

Jednym zdaniem: kupić i próbować, inaczej się nie uda.

Offline kawosz17

• Ekspres: mini Gaggia PID
  • Młynek: 1Zpresso J-Max S
« Odpowiedź #25 dnia: 30 Październik 2021, 12:51:49 »

Offline Passo

« Odpowiedź #26 dnia: 30 Listopad 2021, 16:44:54 »
Witajcie ponownie,

no to jakieś 2 tygodnie temu zagościł u mnie Mazzer SJ.

Młynek jest zdaje się dość leciwym egzemplarzem, jednak przeszedł gruntowny remont i ma nowe, oryginalne żarna. Hopper mały (od mini) i całkiem nowy, zresztą już zdjęty. Tamper 58 pasuje faktycznie idealnie.

Wrażenia pierwsze (a i drugie też);
Z dozerem, krauzelą mi zupełnie nie po drodze, o tym później i pewnie w innym dziale też. W każdym razie, żeby przesypać odpowiednio kawę po zmieleniu w dobrej ilości (ważę) trzeba się trochę namęczyć.
Retencja mimo całej tej instalacji nie wydaje się jakaś tragiczna - chyba można za taką uznać ok 0.5 grama.

Jeżeli chodzi o sam przemiał, to wygląda na oko bardzo równo i w kolbie pięknie i gładko. Zdecydowana różnica.
Jeżeli chodzi o smak kawy, na razie wyniki są niejednoznaczne, nie widzę dużej różnicy, ale na razie nie mam bardzo powtarzalnych wyników. Częściowo problem pewnie wynika z mojej wagi, która zaczyna trochę świrować ostatnio. Kontroluję używając drugiej ale ona ma tylko dokładność do 1g.

Ponadto zdaje się, że żarna muszą się chyba trochę "dostroić" jak są nowe? Zrobiły pewnie na razie mniej niż 1 kg.
Po zmieleniu dźwięk jest coraz "gładszy", przestają chyba ocierać choć od razu było to bardzo delikatne.

Tylko mnie zastanawia czas mielenia - jedna porcja około 19 - 20 gram "robi się" w tym młynie około 12 - 15 sekund. Czy to nie za długo ?

« Odpowiedź #27 dnia: 30 Listopad 2021, 22:33:15 »
@Passo
„Po zmieleniu dźwięk jest coraz "gładszy", przestają chyba ocierać choć od razu było to bardzo delikatne. Tylko mnie zastanawia czas mielenia - jedna porcja około 19 - 20 gram "robi się" w tym młynie około 12 - 15 sekund. Czy to nie za długo”?

Jeśli żarna ocierały się o siebie to, jeśli tak faktycznie było,  raczej je załatwiłeś. Wszkazywałby na to twój czas mielenia.  19/20 g w 12-15 sekund to o wiele za długo. W moim Fiorenzato F5 D 18 g mielę w 6-7 sekund. Zarówno F5 jak i MSJ to konstrukcje bliźniaczo podobne, właściwie takie same, czyli czas mielenia powinien być zbliżony. Powinieneś  zapoznać się ze szczegółami  czyszczenia i  ustawiania żaren, tak by się nie stykały.  Nie ma się co zrażać, początku bywają trudne, a trening czyni mistrza;  żarna MSJ powszechnie są dostępne i nieprzesadnie drogie.

Film instruktażowy:
« Ostatnia zmiana: 30 Listopad 2021, 22:45:21 wysłana przez ROSS JB »

Offline Passo

« Odpowiedź #28 dnia: 01 Grudzień 2021, 16:02:34 »
No nie wiem, jak pisałem jakość przemiału jest naprawdę bardzo dobra.

Czy jest coś co pozwoliłoby potwierdzić, że chodzi o żarna?
Są praktycznie nowe, w jaki sposób mogłem je załatwić?

Czy może być jakaś inna przyczyna, np. słabsze obroty silnika?

« Odpowiedź #29 dnia: 03 Grudzień 2021, 22:37:14 »
No nie wiem, jak pisałem jakość przemiału jest naprawdę bardzo dobra.

Czy jest coś co pozwoliłoby potwierdzić, że chodzi o żarna?
Są praktycznie nowe, w jaki sposób mogłem je załatwić?

Czy może być jakaś inna przyczyna, np. słabsze obroty silnika?

Jeśli żarna obracały się stykając o siebie to może być problem.  Ale nie przesądzam, zakładając, że GC masz opanowaną, co nie jest takie łatwe. Wiem, bo też miałem GC.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi