Autor Wątek: San Remo Cube  (Przeczytany 10138 razy)

Offline WS5 Mężczyzna

• Ekspres: Aeropress, phin, Magica S PID, Lelit Mara X
  • Młynek: Niche Zero, Compak K3 Touch, DF64
Odp: San Remo Cube
« Odpowiedź #30 dnia: 31 Sierpień 2021, 18:52:56 »
Do powyższego modelu miałbym bardzo wiele pytań:
- kto miałby decydować, że akurat 2-2,5x a nie np. 1,75-2
- ile osób miałoby znaleźć się w takim zespole decydującym (czy jedna, czy kilka)
- jest ryzyko, że skoro byłaby to kontrola rządowa, to w owej radzie zasiadaliby wujkowie ministra i wcale nie byliby to specjaliści zbający się na robocie + kontrole zaprzyjaźnionych zakładów pobłażliwym okiem
- towarów jest bardzo wiele, zatem jak zrównać marżę pomidora, samochodu i pieców zakupionych do huty
- skoro jest tak duże zróżnicowanie, na jakie grupy towarowe je podzielić
- firmy składające i produkujące mają mieć prawo inną marżę
- czy nie skończyłoby się tym, że producent nie wliczałby w koszty produkcyjne od razu prowizji od sprzedaży oraz innych kosztów, żeby tylko zmieścić się w widełkach
- czy takie rozwiązanie nie dyskryminuje nieproporcjonalnej taktyki sprzedażowej, gdzie na produktach luksusowych producent próbuje wyrównać swój zysk z tych tańszych towarów
- jak często widełki miałyby być odnawiane w związku z inflacją

Na wszystkie te pytania i jeszcze 100 innych jakie można wymyślić da się również znaleźć dobrą odpowiedź. Podobno opłacamy urzędników, mamy też niby wielu ekspertów od ekonomii itd... Pewnie powinni się nad tym pochylić, wszak obecny "wolno rynkowy" system "średnio" funkcjonuje jak widać na wielu przykładach.

Nie wiem ile masz lat ;) , ale taki system już mieliśmy, ja pamiętam...
Efektem takich regulacji typu "cena dla każdego" będzie tylko brak towaru. Takie są prawa ekonomii  i się sprawdzają. Dawniej (za komuny) samochody, telewizory, pralki.. itp były tanie wg cen sklepowych, tylko sklepy były puste, a kupić można było za cenę rynkową...
Teraz działa to dokładnie tak samo. Np. Sony nie nadążające z produkcją playstation , cena sugerowana niby fajna, tylko nigdzie kupić się nie dało... handlarze zbierali wszystko i wystawiali ze swoją marżą...
Gdyby cenę tego ekspresu ustawić tak, że będzie dłuuuuuga kolejka chętnych, a producent ma np. 100/miesiąc to kto ma je kupić? Lista kolejkowa? Pierwszy kolorowy TV tak kupiliśmy - sąsiadka przez ~miesiąc chodziła codziennie do sklepu podpisać się na liście kolejkowej i towaru, na który polowała nie dowieźli, za to były telewizory, to kupiła ;) a, że nie potrzebowała to odkupiliśmy... ;)

Offline MSL

• Ekspres: Decent, ECM Technika IV Profi, Orchestrale Nota
  • Młynek: Ceado E37S, Ceado E37J, Ceado E6P, Compak K3
« Odpowiedź #31 dnia: 31 Sierpień 2021, 19:42:14 »
Nie mieliśmy takiego systemu, regulacja była o wiele głębsza i w każdym aspekcie. Komunę pamiętam doskonale, niestety. Niczego takiego nie sugerowałem, wybrać najlepsze elementy różnych systemów i je skleić w dużym uproszczeniu. Pewnie się da jakby nad tym pomyśleli ludzie, którzy mają faktycznie dobro (wszystkich) ludzi jako priorytet. Komuna nie była dobrym systemem, obecny również dobry nie jest. Więc może trzeba poszukać czegoś innego i spróbować coś z tym zrobić. Tyle.

Offline pj.w Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
« Odpowiedź #32 dnia: 31 Sierpień 2021, 19:47:26 »
Ten ekspres, a w zasadzie każdy ekspres to dobro luksusowe.
Nie da się racjonalnie wytłumaczyć, chęci robienia espresso w domu.
Są kawiarnie, są tanie metody przelewowe.

Espresso w domu to luksus stąd i luksusowa cena.

Offline GostRado Mężczyzna

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #33 dnia: 31 Sierpień 2021, 20:30:37 »
Pewnie się da jakby nad tym pomyśleli ludzie, którzy mają faktycznie dobro (wszystkich) ludzi jako priorytet.
Możesz być pierwszy. Sprzedaj ECM-a i zamiast Sanremo za 15000 kup 10 sztuk Gaggii Classic, jedną zostaw sobie a dziewięć rozdaj za darmo.

Tak jak Paweł napisał:
Ten ekspres, a w zasadzie każdy ekspres to dobro luksusowe. Espresso w domu to luksus stąd i luksusowa cena.

« Ostatnia zmiana: 31 Sierpień 2021, 20:34:07 wysłana przez GostRado »
》tertium non datur《

Offline MSL

« Odpowiedź #34 dnia: 31 Sierpień 2021, 21:28:15 »
Możesz być pierwszy. Sprzedaj ECM-a i zamiast Sanremo za 15000 kup 10 sztuk Gaggii Classic, jedną zostaw sobie a dziewięć rozdaj za darmo.
Może nie kombinuj, jak nie za bardzo wiesz, bo znowu zaczynasz i skończy się tak sam jak ostatnio.

Po pierwsze - ja swoją Technikę IV Profi kupiłem nową za 4,5k zł i nawet wtedy uważałem, że jest dość droga, ale nie była to jeszcze tak odjechana cena od rzeczywistości jak dziś. Na teraz następca tego ekspresu kosztuje prawie 2x tyle (8650 zł). Jakbym nawet sprzedał moje ECM to może by mi wystarczyło na makietę tego San Remo patrząc na jego cenę. Wątpię też aby mi wystarczyło choćby na 5x Gaggia Classic. ;)

I jak już musisz wiedzieć - rozdaję, co miesiąc na zwierzęta i ludzi, nie żeby to była Twoja sprawa. Systemu niestety sam zmienić nie mogę i też nigdy nie miałem aspiracji aby zostać politykiem.

Co do ekspresu i dóbr luksusowych to już kiedyś o tym dyskutowaliśmy tutaj (nie z Tobą). Obecnie wiele produktów, które nigdy nie były postrzegane za luksusowe, przesunęło się do tej kategorii i tak też jest ich cena tłumaczona; pomimo, że nie ma to nic wspólnego z rzeczywistością. Patrząc w jakim kierunku to idzie, "za chwilę" może się okazać, że wszystko oprócz niezbędnych do egzystencji produktów będzie dobrem luksusowym. Ślepa uliczka.
« Ostatnia zmiana: 31 Sierpień 2021, 21:34:17 wysłana przez MSL »

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #35 dnia: 31 Sierpień 2021, 21:42:35 »
Ale mnie wystraszyłeś.

Nietylko ja zwróciłem Ci uwagę na przedstawione przez Ciebie poniższe mądrości:
Jeśli pytasz systemowo - to powinna być jakaś kontrola państwowa na każdym etapie od produkcji po sprzedaż detaliczną. Ustalone limity (widełki) typu (przykładowo) x2 do x2,5 na cenę sprzedaży danego towaru przez producenta dla dystrybutora, kolejne widełki mnożnikowe dla niego przy sprzedaży dla klienta końcowego i powinno to być na bieżąco kontrolowane przez stosowne urzędy. Tak aby cena końcowa nie była wyrwana z kosmosu, bo...... najbogatsi i tak kupią, a "towar jest wart tyle ile za niego klient zapłaci", gdzie dotyczy to tylko najbogatszych, a pozostali...(czyli 95% społeczeństwa) no cóż... Przykro nam.
》tertium non datur《

Offline MSL

« Odpowiedź #36 dnia: 31 Sierpień 2021, 21:54:57 »
Ale mnie wystraszyłeś.

Nietylko ja zwróciłem Ci uwagę na przedstawione przez Ciebie poniższe mądrości:
Jeśli pytasz systemowo - to powinna być jakaś kontrola państwowa na każdym etapie od produkcji po sprzedaż detaliczną. Ustalone limity (widełki) typu (przykładowo) x2 do x2,5 na cenę sprzedaży danego towaru przez producenta dla dystrybutora, kolejne widełki mnożnikowe dla niego przy sprzedaży dla klienta końcowego i powinno to być na bieżąco kontrolowane przez stosowne urzędy. Tak aby cena końcowa nie była wyrwana z kosmosu, bo...... najbogatsi i tak kupią, a "towar jest wart tyle ile za niego klient zapłaci", gdzie dotyczy to tylko najbogatszych, a pozostali...(czyli 95% społeczeństwa) no cóż... Przykro nam.

Mylisz zwracanie uwagi z odpowiedzą na zadane pytanie, to co teraz zacytowałeś to była moja odpowiedź na pytanie Pawła skierowane do mnie - o proponowane zmiany.

Rozmowa polega na przedstawieniu argumentów, masz inne pisz, to jest forum dyskusyjne. Jak nie masz i chcesz się doczepić jak to zrobiłeś to powyżej - nie znając realiów przykładów, które przytoczyłeś, to cóż... Ciągle robisz to samo, tylko nick się zmienia (zmieniał). Na tym zakończę swój udział w tej "dyskusji" z Tobą.

« Odpowiedź #37 dnia: 31 Sierpień 2021, 22:09:23 »
przytoczyłeś, to cóż... Ciągle robisz to samo, tylko nick się zmienia (zmieniał).
Właśnie przytoczyłeś konstruktywny argument, żeby przyćmić swoje wywody z minionej epoki.

Nie znasz ekspresu, z jakiej jakości elementów zewnętrznych i wewnętrznych został zrobiony, ale uważasz że jest za drogi. Może i jest, ale jak chcesz, to wyprodukuj tej samej jakości ekspres za np 5k, to gwarantuje Ci, że z miejsca samych użytkowników WoK-a ze stu znajdziesz chętnych na niego.
》tertium non datur《

Offline fill Mężczyzna

• Ekspres: BFC Junior Plus Lavetta, Crem One 2B R-GSP, Ascaso Dream
  • Młynek: Niche Zero
« Odpowiedź #38 dnia: 01 Wrzesień 2021, 08:36:20 »
Trochę Panowie przesadzacie z temperaturą dyskusji ale cóż....
Jeżeli można  - pewnie jak zwykle złoty środek i recepta leżą gdzieś po środku.
Patrząc np. na rynek hifi - audio, ceny sprzętu tego sektora poszły bardzo i w sposób nieuzasadniony w górę, biorąc pod uwagę jego aktualną jakość  wykonania, użytych podzespołów i materiałów. Inny przykład to rynek suplementów w Polsce. Nigdy nie wprowadzono u nas kontroli czy procedur dopuszczenia podobnych do leków, dlatego kupujemy zwykle kota w worku, sugerując się jedynie opisem na opakowaniu (warto kupować suplementy np. z USA). Tym nie mniej, regulacje i kontrola cen przez Państwo w sektorze, gdzie nie ma monopolisty na rynku, wydaje się całkowicie zbędna. Cena tego San Remo dla przeciętnego Polaka wydaje się wysoką, ale my przecież nie znamy strategii sprzedaży i badań rynku firmy. Być może, w założeniu, większość sprzedaży  ma być realizowana na zasobniejszych finansowo rynkach np. Niemiec czy Szwajcarii i tam nie jest już tak dyskusyjna.

Wysłane z mojego CLT-L29 przy użyciu Tapatalka

Offline tom517

• Ekspres: Izzo Alex II, Europiccola, Rota było: Caravel <-Gaggia Classic <-Ascaso Basic
  • Młynek: Niche Zero, Arco2, Kazak Tura, Myy47 GS1 było: Eureka 65E <- F4E nano < i2-mini <- Porlex Tall
« Odpowiedź #39 dnia: 02 Wrzesień 2021, 13:02:45 »
Jeden z najładniejszych ekspresów dla mnie, biorąc pod uwagę cenę wszystkiego wokół wydaje się niewyróżniająca z otoczenia :)

Offline daniell Mężczyzna

• Ekspres: Expobar Brewtus IV, Gaggia Classic Pro (ex. Nuova Simonelli Oscar II, EC680)
  • Młynek: Niche Zero, Ceado E6P, Baratza Virtuoso
« Odpowiedź #40 dnia: 02 Wrzesień 2021, 14:03:32 »
Cana niebezpiecznie zblizyla sie do La Marzocco Linea Mini, którą z rodzimej dystrybucji mozna miec za 16900.
« Ostatnia zmiana: 02 Wrzesień 2021, 14:12:12 wysłana przez daniell »

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #41 dnia: 02 Wrzesień 2021, 15:14:40 »
No właśnie. Wolę LM :).

Offline popcorn

• Ekspres: tygielek, tygielek, tygielek, Rota, LMLM
  • Młynek: ZP6 Special, Kinu M47, Niche Zero
« Odpowiedź #42 dnia: 02 Wrzesień 2021, 15:34:07 »
Cana niebezpiecznie zblizyla sie do La Marzocco Linea Mini, którą z rodzimej dystrybucji mozna miec za 16900.
Sorry, ale mógłbyś doprecyzować? Miałeś na myśli cenę netto , czy gdzieś można ją kupić za tyle brutto?
Nie myśl samodzielnie, zostaw to ekspertom!

Offline popcorn

• Ekspres: tygielek, tygielek, tygielek, Rota, LMLM
  • Młynek: ZP6 Special, Kinu M47, Niche Zero
« Odpowiedź #43 dnia: 15 Wrzesień 2021, 12:39:48 »
Sorry za off-top, ale jak ju tu zaczęliśmy ;), a poza tym czym byłby dobry temat bez odrobiny off-topu? :D

Wyglada na to, że niebezpiecznie to obniżyli cenę deskowi i teraz jest już poniżej 15 000zł za Lineę Mini:
https ://www.coffeedesk.pl/nasze-marki/la-marzocco/

Bierzcie i pijcie z tego wszyscy, bo taniej już raczej nie będzie...   :D
« Ostatnia zmiana: 15 Wrzesień 2021, 12:41:59 wysłana przez popcorn »
Nie myśl samodzielnie, zostaw to ekspertom!

Offline MarcinFutrzak Mężczyzna

• Ekspres: Bezzera Magica PID (był Zelmer Piano), Hario V30, Gabi Master A
  • Młynek: Baratza Sette 270, Rossi RR45
« Odpowiedź #44 dnia: 20 Wrzesień 2021, 18:12:55 »
to już było przerabiane wiele razy i nazywa się "gospodarka planowana/sterowana" i zazwyczaj łączy się z socjalizmem i komunizmem (w najlepszym razie etatyzmem). Ja słusznie koledzy zauważyli - już to przerabialiśmy/przerabiamy (socjalizm/komunizm - za "komuny", etatyzm - 20-lecie międzywojenne i teraźniejszość i nie mówię tu o obecnym rządzie, tylko o prawie całej historii po 89 roku). Jak to się kończy - wszyscy wiemy. Biedni są jeszcze biedniejsi, a bogacze mają się dobrze, ewentualnie zastąpieni są "nomenklaturą"....
Tak wiele razy próbowano i nadal ludzie myślą, że socjalizm jest dobry, tylko wykonawcom się "nie udało".....

Na wszystkie te pytania i jeszcze 100 innych jakie można wymyślić da się również znaleźć dobrą odpowiedź. Podobno opłacamy urzędników, mamy też niby wielu ekspertów od ekonomii itd... Pewnie powinni się nad tym pochylić, wszak obecny "wolno rynkowy" system "średnio" funkcjonuje jak widać na wielu przykładach.
tak - "obecne regulacja są niedoskonałe, więc zrobimy uszczegółowienie tych regulacji, a następnie nowe regulacje do starych regulacji" - jak to się kończy, wystarczy spojrzeć na prawo podatkowe VAT, a to o czym mówisz byłoby jeszcze bardziej skomplikowane... A co z urzędnikami - skąd pewność, że zrobią to dobrze i będą nieprzekupni?
Dobrym przykładem na to jest historia Romana Kluski i firmy Optimus.

Cały czas w tym wątku zwala się winę na mityczny "wolny rynek", gdy tymczasem ten wolny rynek nie istnieje chyba nigdzie na świecie, a na pewno nie w Polsce (może istniał w pewnej formie kilka miesięcy po 89 roku), bo to co nam serwowano jako wolny rynek, to było jawne złodziejstwo i robienie z ludzi głupków, a Balcerowicz i spółka powinni oglądać świat zza krat.

Znam doskonale ten temat, pracuje dla jednej z dwóch (trzech, ale trzecia akurat pomimo, że może to generalnie nie działa na tym poletku) korporacji, które mają określone patenty (nikt inny nie może wejść na ten rynek) dla pewnej gałęzi elektroniki (komputerowej) i ta ich "konkurencja" doprowadziła do tego, że dziś ten sprzęt to jest drogie hobby dla wybranych, pomimo, że powiedzmy 10-15 lat temu był dostępny dla wszystkich. Zyski tych korporacji przekraczają wyobrażenie przeciętnego człowieka.
w tym przykładzie, to regulacje (prawo patentowe) a nie wolny rynek doprowadziły do takiej sytuacji....

Sam tego doświadczyłem 2 lata temu, złamałem nogę będąc na urlopie w NY, za zwykły rentgen firma, która mnie ubezpieczała zapłaciła 380 dolarów. Przecierałem oczy ze zdumienia jak to zobaczyłem.
sam byłem świadkiem sytuacji podobnej - wizyta na ichniejszej izbie przyjęć, badanie lekarskie, badania z krwi i odesłanie do domu - rachunek 1000$. Tylko że to też nie do końca efekt wolnego rynku (z tego co mi tłumaczyli amerykanie), tylko faktu że tam o byle co można skarżyć lekarzy i szpitale, a odszkodowania sięgają astrnonomicznych kwot, więc połowę swoich dochodów wydają na ubezpieczenia, więc ceny świadczeń to uwzględnia....

Wracając do San Remo - producent może sobie wystawić cenę jaką chce - jak będzie za wysoka, to nikt tego nie kupi i po prostu nie zarobi i tyle. Ważne, żeby klient miał rozeznanie, czy to jest warte tej ceny, czy nie - i między innymi po to mamy takie forum jak nasze. Gorzej byłoby, gdyby ów producent był monopolistą, ale na szczęście nie jest.....

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi