Kune, chcesz napić się dobrej kawy (smak jest sprawą indywidualną i kawa, która mi smakuje dla Ciebie będzie gorsza niż z Orlenu). Koledzy wcześniej starali się Ci wyjaśnić, że ekspres to nie tylko pudełko na blacie, potrzebne jest jeszcze kilka dodatkowych rzeczy: kawa, woda, akcesoria. Aby cieszyć się smakiem kawy z ekspresu kolbowego musi być ona odpowiednio zmielona, musi być świeżo palona (rodzaj palenia zależy od gustu, ja lubię jasno paloną kawę). Niezależnie czy wybierzesz ekspres kolbowy drogi, czy tani, wymagać on będzie odpowiednio zmielonej kawy, a więc odpowiedniego młynka (masz wiele tematów dotyczących wyboru w odpowiednim dziale). Odpowiedni przemiał da Ci ręczny młynek kosztujący 800-1200 złotych, albo młynek elektryczny kosztujący ok 2 tys. i więcej. Bez tego kupno ekspresu mija się z głównym celem - dobrej kawy. Wybrałeś HX, który potrzebuje ok 45 minut do pełnego rozgrzania, czyli zanim napijesz się kawy po włączeniu musisz czekać, czy jesteś na to gotowy? Ja bardzo dobrą kawę tworzę używając kawiarki, mleko spieniam ręcznie we frenchpresie. Może się okazać, że dobrą kawę zrobisz taniej i mniej skomplikowanie. Jeśli mam ochotę na espresso jadę do kawiarenki mojego znajomego i tam za 8 zł mam najlepsze espresso w ZG "na mieście". Kawa świeżo palona, świeżo mielona w dobrym profesjonalnym młynku i przygotowana w profesjonalnym ekspresie. Sprzęt potrzebny do zrobienia takiej kawy to koszt 20 tyś (kawiarniany ekspres i młynek). Przełożenie tej jakości na domowe użycie jest możliwe ale nie za 1/10 tej kwoty.
Nie wiem z jakiego miasta jesteś ale może warto odwiedzić jakiś forumowy sklep, zobaczyć jak taki ekspres działa, jak się kawę przygotowuje. Zastanowić się czy HX jest dla Ciebie optymalnym rozwiązaniem, może wystarczy coś innego, inna technologia grzania wody, inna praca ekspresu itp. Poza tym na zakupie ekspresu się nie skończy, dojdą akcesoria: sprzęt do czyszczenia, lepszy tamper, mata, pojemnik na mleko itp. to też są dodatkowe koszty i miejsce na blacie/w szafce.
Kończąc mój przydługawy wywód, najpierw młynek, potem ekspres, kawa, woda i cała reszta. Jeśli jest to dla Ciebie za bardzo skomplikowane to albo automat albo inne metody: kawiarka, Aeropress, Chemex itp.