Autor Wątek: ROCKET Appartamento - pierwszy ekspres  (Przeczytany 15835 razy)

Offline hergar Mężczyzna

• Ekspres: Kawiarka, aeropress
  • Młynek: KAZAK TURA 3
Odp: ROCKET Appartamento - pierwszy ekspres
« Odpowiedź #45 dnia: 09 Luty 2021, 21:48:27 »
Kune, chcesz napić się dobrej kawy (smak jest sprawą indywidualną i kawa, która mi smakuje dla Ciebie będzie gorsza niż z Orlenu). Koledzy wcześniej starali się Ci wyjaśnić, że ekspres to nie tylko pudełko na blacie, potrzebne jest jeszcze kilka dodatkowych rzeczy: kawa, woda, akcesoria. Aby cieszyć się smakiem kawy z ekspresu kolbowego musi być ona odpowiednio zmielona, musi być świeżo palona (rodzaj palenia zależy od gustu, ja lubię jasno paloną kawę). Niezależnie czy wybierzesz ekspres kolbowy drogi, czy tani, wymagać on będzie odpowiednio zmielonej kawy, a więc odpowiedniego młynka (masz wiele tematów dotyczących wyboru w odpowiednim dziale). Odpowiedni przemiał da Ci ręczny młynek kosztujący 800-1200 złotych, albo młynek elektryczny kosztujący ok 2 tys. i więcej. Bez tego kupno  ekspresu mija się z głównym celem - dobrej kawy. Wybrałeś HX, który potrzebuje ok 45 minut do pełnego rozgrzania, czyli zanim napijesz się kawy po włączeniu musisz czekać, czy jesteś na to gotowy? Ja bardzo dobrą kawę tworzę używając kawiarki, mleko spieniam ręcznie we frenchpresie. Może się okazać, że dobrą kawę zrobisz taniej i mniej skomplikowanie. Jeśli mam ochotę na espresso jadę do kawiarenki mojego znajomego i tam za 8 zł mam najlepsze espresso w ZG "na mieście". Kawa świeżo palona, świeżo mielona w dobrym profesjonalnym młynku i przygotowana w profesjonalnym ekspresie. Sprzęt potrzebny do zrobienia takiej kawy to koszt 20 tyś (kawiarniany ekspres i młynek). Przełożenie tej jakości na domowe użycie jest możliwe ale nie za 1/10 tej kwoty.
Nie wiem z jakiego miasta jesteś ale może warto odwiedzić jakiś forumowy sklep, zobaczyć jak taki ekspres działa, jak się kawę przygotowuje. Zastanowić się czy HX jest dla Ciebie optymalnym rozwiązaniem, może wystarczy coś innego, inna technologia grzania wody, inna praca ekspresu itp. Poza tym na zakupie ekspresu się nie skończy, dojdą akcesoria: sprzęt do czyszczenia, lepszy tamper, mata, pojemnik na mleko itp. to też są dodatkowe koszty i miejsce na blacie/w szafce.

Kończąc mój przydługawy wywód, najpierw młynek, potem ekspres, kawa, woda i cała reszta. Jeśli jest to dla Ciebie za bardzo skomplikowane to albo automat albo inne metody: kawiarka, Aeropress, Chemex itp.
Poczuj strach i zrób to mimo wszystko.

Offline Kune

« Odpowiedź #46 dnia: 10 Luty 2021, 11:05:08 »
Dziękuję za wszystkie wypowiedzi.

Faktycznie wydaje się to dla mnie dość skomplikowane, a nie mam za bardzo czasu się rozwodzić codziennie nad tym aby robić kawę. Może jednak powrót do źródła i automat to najlepsze rozwiazanie? Tylko czego się wystrzegać, a na co zwrócić uwagę? Czy to już nie ten dział?

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #47 dnia: 10 Luty 2021, 11:17:39 »
Jeśli nie masz czasu i nie chce Ci się przekopywać przez pół tego forum, to tym bardziej idź na kurs. Sensowny szkoleniowiec przekaże Ci wszelkie podstawy, które warto znać nawet używając automatu. Ewentualnie kurs online, ale to nie to samo. W każdym razie automat to mniej czasu na przygotowywanie kawy, ale więcej na czyszczenie urządzenia.

Tu masz wątek na temat kursów online

Offline Psyche Mężczyzna

• Ekspres: kawiarka, V60, aeropress, Lelit Bianka v3
  • Młynek: Niche Zero, 1zpresso K-plus
« Odpowiedź #48 dnia: 10 Luty 2021, 11:24:16 »
a nie mam za bardzo czasu się rozwodzić codziennie nad tym aby robić kawę
Jak większość na tym forum. Czasu zawsze brak, ale na przyjemności trzeba sobie zarezerwować. Ile tego życia żeby cały czas pędzić nie zatrzymując się......... 

Offline pmichal Mężczyzna

• Ekspres: Cafelat Robot, Orea, Kalita
  • Młynek: Timemore 078 i 078s
« Odpowiedź #49 dnia: 10 Luty 2021, 11:27:25 »
Może jednak powrót do źródła i automat to najlepsze rozwiazanie?

Ja bym najpierw przeszedł się do jakiejś z polecanych kawiarni w Twoim mieście i spróbował espresso, cappu, dripa.
Być może to czego oczekujesz bardziej niż małą filiżankę to właśnie kubek czarnej kawy.
Jeżeli nie miałem dużo do czynienia z ekspresem kołowym to co otrzymasz może nie być tego czego się spodziewasz.

Offline maciek-rz Mężczyzna

• Ekspres: Asacso Uno Prof + Melitta Aroma Signature + Drip
  • Młynek: Eureka Zenith 65E + Ceado E5SD
« Odpowiedź #50 dnia: 10 Luty 2021, 14:01:18 »
Dziękuję za wszystkie wypowiedzi.

Faktycznie wydaje się to dla mnie dość skomplikowane, a nie mam za bardzo czasu się rozwodzić codziennie nad tym aby robić kawę. Może jednak powrót do źródła i automat to najlepsze rozwiazanie? Tylko czego się wystrzegać, a na co zwrócić uwagę? Czy to już nie ten dział?
Pamiętaj o tym, że jesteś na forum kawowym, gdzie odpowiadają Ci ekstremiści  :)
Oczywiście espresso to nie 1 klik jak w automacie, czy nespresso,  ale też nie popadajmy  w paranoję.
Jak w miarę już po kilku kawach wylanych do zlewu ustawisz grubość mielenia,  ilość kawy,  to później zostaje doskonalenie się,  ale to samo przyjdzie. 
Ja nie korzystam z wagi, timera przy espresso i nadal uważam wychodzi mi bardzo dobre,  choć może nie takie jak innym.
Po prostu pstryk mielisz, ubijasz,  klik shot i espresso.  Mi to sprawia tyle samo radości co picie,  ale nie popadam w skrajności dbania o procedurę. 
Ty możesz tak samo do tego podejść i jak ja nie iść na kurs żaden, nie czytać połowy forum tutaj.
Kawa wg mnie z takiej Jura A1 jest wyraźnie specyficzna w smaku  i ja tego nie akceptuję.
Espresso z mojej kolby,  a to Ascaso tylko i wspomniana Eureka jest o niebo lepsze. 

A jeśli faktycznie kubek czarnej Cie interesuje to polecam ekspres przelewowy.  Mam,korzystam i nigdy nie oddam.
Uwielbiam tę klarownosc kawy z przelewu.

Wysłane z mojego SM-G980F przy użyciu Tapatalka

Offline fill Mężczyzna

• Ekspres: BFC Junior Plus Lavetta, Crem One 2B R-GSP, Ascaso Dream
  • Młynek: Niche Zero
« Odpowiedź #51 dnia: 10 Luty 2021, 14:21:12 »
Mam Jurę E8 i kolbę. Sam smak jest z obydwu ekspresów ten sam, natomiast jego nasycenie i body mają całkowicie różną intensywność. Nie odrzucałbym automatu z urzędu, tak jak innych metod parzenie, zależy co kto lubi. Fakt że Jura u mnie się marnuje, bo bardzo rzadko obecnie z niej korzystam i nawet nie wiem czy nie sprzedam, ale jak mam ochotę na szybką kawkę to jest optymalna opcja. Jest jeden warunek - dobra kawa w zasobniku 😉

Offline maciek-rz Mężczyzna

• Ekspres: Asacso Uno Prof + Melitta Aroma Signature + Drip
  • Młynek: Eureka Zenith 65E + Ceado E5SD
« Odpowiedź #52 dnia: 10 Luty 2021, 16:39:23 »
Mam Jurę E8 i kolbę. Sam smak jest z obydwu ekspresów ten sam, natomiast jego nasycenie i body mają całkowicie różną intensywność. Nie odrzucałbym automatu z urzędu, tak jak innych metod parzenie, zależy co kto lubi. Fakt że Jura u mnie się marnuje, bo bardzo rzadko obecnie z niej korzystam i nawet nie wiem czy nie sprzedam, ale jak mam ochotę na szybką kawkę to jest optymalna opcja. Jest jeden warunek - dobra kawa w zasobniku
Te większe niż A1 Jury mają podobno lepszą grupę zaparzająe,  może to daje lepszy efekt.
Ja mam porównanie na tych samych kawach, do tego się odnoszę.

Wysłane z mojego SM-G980F przy użyciu Tapatalka

Offline damianj

• Ekspres: la pavoni cellini red; Profitec 600.
  • Młynek: ascaso i-2; Niche Zero.
« Odpowiedź #53 dnia: 11 Luty 2021, 14:34:31 »
Też przeszedłem etap fascynacji porządnym HXem. Też padło na Rocket appartamento. Jednak po zgłębianiu tematu wyszło mi na to, iż HX (czy to rocket, czy coś innego) to nie jest etap docelowy. Jest to półśrodek, który wcześniej czy później zakończy się rozwiązaniem bardziej docelowym, czyli DB - dual boilerem. I u mnie skończyło się na porządnym DB. Cieszę się, iż nie zakończyłem sprawy na Rockecie, bo to wg mnie są stracone pieniądze na ewentualnej drodze. W Twoim przypadku, oprócz tego co przedmówcy sugerowali, proponuję - idź na pchli targ, kup używany młynek, używaną kolbę (np podstawowy jednoboilerowiec), 2 kg kawy od antonio, zamkniesz się w 1000-2000 pln i popróbujesz. Jeśli chociaż raz na tym zestawie startowym trafisz w dobre espresso (bez obawy, będziesz wiedział, że trafiłeś), to będziesz wiedział, czy iść dalej czy nie. I mimo to, że w takim tanim zestawie nie spodziewamy się super powtarzalności, to poćwiczysz, nauczysz się, zajarasz lub nie. I jak się zajarasz, to sprzedaż zestaw startowy (już bez kawy :P) za podobne pieniądze, nie stracisz kasy i dołożysz do docelowego rozwiązania (DB, a co !). Nie zajarasz się - to albo znów, sprzedasz bez straty na pchlim targu, albo zostawisz klamot w kuchni :)

Offline Pabloo Mężczyzna

• Ekspres: Bezzera BZ16 R PM, Aeropress Fellow Prismo
  • Młynek: Eureka Mignon Specialita
« Odpowiedź #54 dnia: 12 Luty 2021, 13:18:11 »
Też przeszedłem etap fascynacji porządnym HXem. Też padło na Rocket appartamento. Jednak po zgłębianiu tematu wyszło mi na to, iż HX (czy to rocket, czy coś innego) to nie jest etap docelowy. Jest to półśrodek, który wcześniej czy później zakończy się rozwiązaniem bardziej docelowym, czyli DB - dual boilerem. I u mnie skończyło się na porządnym DB. Cieszę się, iż nie zakończyłem sprawy na Rockecie, bo to wg mnie są stracone pieniądze na ewentualnej drodze. W Twoim przypadku, oprócz tego co przedmówcy sugerowali, proponuję - idź na pchli targ, kup używany młynek, używaną kolbę (np podstawowy jednoboilerowiec), 2 kg kawy od antonio, zamkniesz się w 1000-2000 pln i popróbujesz. Jeśli chociaż raz na tym zestawie startowym trafisz w dobre espresso (bez obawy, będziesz wiedział, że trafiłeś), to będziesz wiedział, czy iść dalej czy nie. I mimo to, że w takim tanim zestawie nie spodziewamy się super powtarzalności, to poćwiczysz, nauczysz się, zajarasz lub nie. I jak się zajarasz, to sprzedaż zestaw startowy (już bez kawy ) za podobne pieniądze, nie stracisz kasy i dołożysz do docelowego rozwiązania (DB, a co !). Nie zajarasz się - to albo znów, sprzedasz bez straty na pchlim targu, albo zostawisz klamot w kuchni

Możesz na szybko wyjaśnić wyższość DB nad HX?

Offline damianj

« Odpowiedź #55 dnia: 12 Luty 2021, 19:34:03 »
Możesz na szybko wyjaśnić wyższość DB nad HX?
Stała, znana temperatura na prysznicu, bez konieczności flusha.
W HX po przegrzaniu wody musisz ją zrzucić i bawić się w techniki flush and go lub flush and wait. WDB tego zagadnienia po prostu nie ma.
« Ostatnia zmiana: 12 Luty 2021, 19:38:33 wysłana przez damianj »

skansen

• Gość
« Odpowiedź #56 dnia: 12 Luty 2021, 19:57:24 »
Dodam jeszcze, że w DB można sobie ustawić parametry obu bojlerów niezależnie, np. wysoką temperaturę bojlera kawowego i niską parowego, albo całkiem wyłączyć bojler parowy.

Offline Pabloo Mężczyzna

« Odpowiedź #57 dnia: 12 Luty 2021, 20:09:01 »
Skąd wiadomo ile wody upuścić i kiedy zacząć ekstrakcję?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline damianj

« Odpowiedź #58 dnia: 12 Luty 2021, 20:10:50 »
Skąd wiadomo ile wody upuścić i kiedy zacząć ekstrakcję?

Gdyby to było tak proste, to bym pozostał na etapie HX nie inwestując dodatkowych $$ w DB :)
A tak serio, to musisz szukać na forach, jest mnóstwo opinii i porad na ten temat :)

Offline Pabloo Mężczyzna

« Odpowiedź #59 dnia: 12 Luty 2021, 20:20:39 »
Myślałem ze PID w moim hx załatwi sprawę, ale s tego co mówicie nie do końca

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi