Autor Wątek: ROCKET Appartamento - pierwszy ekspres  (Przeczytany 15849 razy)

Offline korea83 Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Bianca PL162T
  • Młynek: Mazzer SJ V Pro Electronic, etzMAX Light T, Sculptor 078, Kinu M47, Comandante C40 MK4
Odp: ROCKET Appartamento - pierwszy ekspres
« Odpowiedź #30 dnia: 09 Luty 2021, 18:50:49 »
Kolega nie rozumie dlaczego odradzacie mu zakup ekspresu za dużą kasę, a w to miejsce proponujecie zakup tańszego ekspresu plus młynek ;) Ja też tego nie rozumiem ;)

Jak ktoś ma ochotę to dlaczego miałby nie kupić drogiego ekspresu plus do tego młynek? Kasa jest po to żeby wydawać  :ogien:

Offline GostRado Mężczyzna

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #31 dnia: 09 Luty 2021, 19:18:16 »
Jaki młynek polecacie?

Jak nie chcesz za dużo wydać na młynek elektryczny, to kup
wyższej klasy ręczny do espresso i będziesz zadowolony, a wiem to z autopsji.
》tertium non datur《

Offline maciek-rz Mężczyzna

• Ekspres: Asacso Uno Prof + Melitta Aroma Signature + Drip
  • Młynek: Eureka Zenith 65E + Ceado E5SD
« Odpowiedź #32 dnia: 09 Luty 2021, 19:42:15 »
młynek kosztem ekspresu
Jeśli kupujesz auto, które jeździ 250 km/h, i planujesz nim tyle jeździć, to nie założysz przecież opon od matiza. Jeśli chcesz, żeby ekspres zrobił Ci kawę, to musisz go zasilić odpowiednio zmieloną kawą, a nie LaMatizvazzą.
O autach nie musisz mnie uczyć, ale dalej nie wiem czemu kupować tańszy ekspres? Czy ten nie ma sensu czy jak?  Nie muszę kupować tańszego ekspresu, aby kupić młynek...

Jaki młynek polecacie?

PS. Niestety moderator, potrzebuje godzinę czasu nieraz na zatwierdzenie wiadomości, więc troszkę ciężko się dyskutuje. Bo już dwa posty temu pytałem o młynek, ale jeszcze nikt go nie opublikował  :szampan:
Z młynkami jak z ekspresami. Można elaboraty pisać,  każdy coś ma na plus i minus.
Na pewno do takiego ekspresu trzeba mieć świadomość,  że  to co ja mam ,czyli Eureka Zenith 65 to pewnie może nie minimum, ale przynajmniej nie ma mezaliansu i zakup ekspresu za tyle ma sens. O ile ma robić kawę,  a nie być ozdobą.
Ceado,  Eureka,  Fiorenzato. Cokolwiek wybierzesz z żarnami  65mm lub większe będzie ok.
W tym zestawieniu nie mniej ważna jest sama kawa, proces przygotowania. 
Kawę trzeba kupować dobrą,  raczej nic co na półce w sklepie jest dostępne. Dostępność tez dzisiaj jest tak ogromna, że można oszaleć.  Plus i minus tego.
Proces,  czyli mielenie, jak grubo,  jak mocno ubijać,  ile kawy.  Może zniechęcić, a do Dobrego espresso trzeba się przyłożyć.
Możesz chcieć np jakaś filtracje wody założyć.

Wysłane z mojego SM-G980F przy użyciu Tapatalka

Nie wszystko od razu :) Kawa to kwestia smaku, trzeba popróbować aby dobra preferencje.

Wracając do nawiązania kolegi u góry do motoryzacji, nie każdy kto chce mieć fajnie jeżdżące auto, chce od razu bić rekordy. Chce po prostu czerpać przyjemność, w tym przypadku dobrej kawy :)
Chyba nikt Cie namawia na tańszy ekspres jeśli dokupisz do niego choćby Eureka Zenith 65 i podobne młynki.
Jeśli miałbyś kupić ten ekspres i słaby młynek to chyba tu sens porad innych userow.  Po prostu lepszy efekt dałoby wydanie kasy na trochę tansY ekspres i lepszy młyn.
Kupuj  tego roketa,  do tego młynek skoro kasa to nie problem i zacznij cieszyć się kawą,  bawić .

« Odpowiedź #33 dnia: 09 Luty 2021, 19:44:13 »
Jaki młynek polecacie?

Jak nie chcesz za dużo wydać na młynek elektryczny, to kup
wyższej klasy ręczny do espresso i będziesz zadowolony, a wiem to z autopsji.
Czytając choćby grupę na FB Coffedesk to nawet cudowny komeś  pod espresso to upierdliwa sprawa,  a przy rokecie to smiech na sali,  żeby tak sobie psuć przyjemność z robienia kawy.

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #34 dnia: 09 Luty 2021, 19:59:47 »
nawet cudowny komeś  pod espresso to upierdliwa sprawa,  a przy rokecie to smiech na sali,  żeby tak sobie psuć przyjemność z robienia kawy.

Antycypuję, że rzuciłbyś wyzwanie 1Zpresso K-plus vs Twoje młynki na polu zrobienia najlepszego espresso? Dla mnie to przyjemność picia dobrego espresso, reszta się nie liczy, nawet jeśli jest to upierdliwe.
« Ostatnia zmiana: 09 Luty 2021, 20:04:31 wysłana przez GostRado »
》tertium non datur《

« Odpowiedź #35 dnia: 09 Luty 2021, 20:04:38 »
nawet cudowny komeś  pod espresso to upierdliwa sprawa,  a przy rokecie to smiech na sali,  żeby tak sobie psuć przyjemność z robienia kawy.

Antycypuję, że rzuciłbyś wyzwanie 1Zpresso K-plus vs Twoje młynki na polu zrobienia najlepszego espresso?
Tzn z ciekawości test chętnie bym zobaczył,  ale nie mam tutaj ciśnienia bronienia czegokolwiek  a siłę,  udowadniania.
Po prostu ludzie piszą,  że ręczny pod espresso już chodzi na prawdę ciężko,  trwa to nawet 2 minuty.
Tyle w temacie. Dla mnie nie byłaby w ogóle opcja przy takiej klasy sprzęcie jak Rocket.  Kropka podwójna:)

« Odpowiedź #36 dnia: 09 Luty 2021, 20:07:43 »

Po prostu ludzie piszą,  że ręczny pod espresso już chodzi na prawdę ciężko,  trwa to nawet 2 minuty.
[/quote]

70 obrotów na zmielenie 18g, jak pamiętam, ale jutro zmierzę czas.

Był edit:

Dla mnie to przyjemność picia dobrego espresso, reszta się nie liczy, nawet jeśli jest to upierdliwe.
« Ostatnia zmiana: 09 Luty 2021, 20:12:05 wysłana przez GostRado »
》tertium non datur《

Offline arob

• Ekspres: Lelit MaraX
  • Młynek: Eureka Mignon Specialita, Comandante C40 NB
« Odpowiedź #37 dnia: 09 Luty 2021, 20:14:31 »
Czy Appartamento to ekspres prosty w użytkowaniu, o co pytał Kune? Film "A Guide to managing HX temperatures" z tym ekspresem w roli głównej trwa 45min.. Może warto byłoby w tym budżecie rozważyć DB z PID? Wybór jest spory: ACS Minima, Profitec Pro 300, Lelit Elizabeth, Rancilio Silvia Pro lub Ascaso Duo PID z termoblokami. Większość z tych maszyn dużo szybciej się nagrzeje i łatwiej będzie o stabilną temperaturę. Również utrzymanie będzie prostsze niż tradycyjnego E61 - nie trzeba nic smarować, a np. Elizabeth ma automatyczny cykl do backflusha. Planuję w tym roku upgrade do maszyny w podobnym budżecie i Appartamento odrzuciłem - w przypadku tego ekspresu jednak dużo płaci się za wygląd i logo.

Offline Kune

« Odpowiedź #38 dnia: 09 Luty 2021, 20:53:37 »
Dziękuję za zainteresowanie, nie spodziewałem się, że tyle tematów zostanie poruszonych.

Kolega nie rozumie dlaczego odradzacie mu zakup ekspresu za dużą kasę, a w to miejsce proponujecie zakup tańszego ekspresu plus młynek  Ja też tego nie rozumiem
Dziękuję za zrozumienie.

Chciałbym jednak, aby nie zniknął nam z horyzontu cel: dobra kawa. Bo czasem wydaje mi się, że dla Was ważniejsze jest zrobienie kawy niż jej wypicie ;) Nie jestem maniakiem, lubię dobrą kawę, lecz w większości miejsc serwowana jest zapewne masówka, a co za tym idzie pewnie nie wiem co oznacza dobra kawa.

Czy Appartamento to ekspres prosty w użytkowaniu, o co pytał Kune? Film "A Guide to managing HX temperatures" z tym ekspresem w roli głównej trwa 45min.. Może warto byłoby w tym budżecie rozważyć DB z PID? (...) Również utrzymanie będzie prostsze niż tradycyjnego E61 - nie trzeba nic smarować, a np. Elizabeth ma automatyczny cykl do backflusha...

Czy ekspres tego typu wymaga jakiś specjalnych i częstych konserwacji?

Moim celem jest napić się dobrej kawy (muszę dojść do tego jaka będzie mi odpowiadać), bez gorzkiego aromatu, przepalonej kawy z powodu automatycznego ekspresu. Nie chciałbym kupić ekspresu za parę tysięcy (a tyle też kosztują automaty), aby potem być niezadowolonym ze sprzętu i kupować kawę na "stacji" ;)

Offline korea83 Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Bianca PL162T
  • Młynek: Mazzer SJ V Pro Electronic, etzMAX Light T, Sculptor 078, Kinu M47, Comandante C40 MK4
« Odpowiedź #39 dnia: 09 Luty 2021, 21:06:03 »
Kupując wspomniany ekspres plus do tego jakiś sensowny młynek na pewno będziesz mógł się napić dobrej kawy, ale nie jest powiedziane, że od razu... Przygotowanie dobrego espresso wymaga nieco wprawy. Nie jest to czarna magia, ale na początku trzeba się liczyć z tym, że może minąć nieco czasu zanim pojawią się zadowalające efekty :)

Wszystko jest jednak do opanowania i jeśli tylko będą chęci to będzie i dobra kawa.

« Odpowiedź #40 dnia: 09 Luty 2021, 21:08:48 »
Bo czasem wydaje mi się, że dla Was ważniejsze jest zrobienie kawy niż jej wypicie

Jedno nie wyklucza drugie.

Musisz "trochę" sam zgłębić temat, poczytać: o sprzętach, akcesoriach, kawach, technikach przygotowania, wtedy będzie Ci łatwiej podjąć decyzję, najlepszą dla Ciebie.
》tertium non datur《

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
« Odpowiedź #41 dnia: 09 Luty 2021, 21:17:02 »
Napić się możesz dobrej kawy także bez wydawania 6000 zł na sam ekspres. Sądzę, że nieporozumienie wynika w tym przypadku trochę właśnie z tej kwoty. Młynek musi być. I pytanie podstawowe jest czy te 6k to budżet na sam ekspres i czy na młynek możesz przeznaczyć jeszcze jakieś 2- 3k ? Wtedy masz do wydania ok. 8 - 9k. Jeśli 6000 zł to budżet na cały zakup to musisz kupić tańszy ekspres. To w kwestii wyjaśnienia powyższych sugestii.
Teraz w kwestii "napić się dobrej kawy". Gorzki aromat może być tak z winy samej kawy jak i z powodu jej przygotowania. Można go złagodzić operując np. temperaturą przy pomocy PIDa. Druga część Twojego zdania budzi jednak we mnie zdziwienie. Przepalona kawa z powodu automatycznego ekspresu ? Z czymś takim trudno się raczej spotkać. Zwykle kawa z automatycznego ekspresu jest niedoparzona a nie przepalona. Chyba, że mylnie odczytujesz smak gorzki i kwaśny. Zapraszam do nas na degustację kaw zaparzanych w różnych temperaturach. Myślę, że taka degustacja i małe przeszkolenie przy okazji przydadzą Ci się przed podjęciem decyzji o zakupie.
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #42 dnia: 09 Luty 2021, 21:19:57 »
bez gorzkiego aromatu, przepalonej kawy z powodu automatycznego ekspresu
Gorzki aromat to przeważnie mocno palona kawa i lub żle zaparzona, czyli najczęściej za dużo wody przepuszczone przez kawę. Tak naprawdę kawę w automacie można smaczną przygotować, ale też trzeba wiedzieć jak. Przy czym z espresso może to co najwyżej graniczyć, chyba że mówimy o gastronomicznych automatach za dziesiątki tysięcy złotych. Jeśli weźmiesz dobry ekspres dobrą kawę i dobry młynek, to potrzeba jeszcze umiejętności. Polecałbym w tej kwestii skierować się do jednej z polecanych chociażby na forum kawiarni i odbyć podstawowy kurs baristyczny w przygotowywaniu espresso. Może nawet najpierw taki kurs, a potem dobrać sprzęt. Będziesz wiedzieć co Ci się podoba, a co nie i bardziej świadomie wybrać sprzęt
« Ostatnia zmiana: 09 Luty 2021, 21:22:14 wysłana przez krystians »

Offline Psyche Mężczyzna

• Ekspres: kawiarka, V60, aeropress, Lelit Bianka v3
  • Młynek: Niche Zero, 1zpresso K-plus
« Odpowiedź #43 dnia: 09 Luty 2021, 21:25:00 »
Druga część Twojego zdania budzi jednak we mnie zdziwienie. Przepalona kawa z powodu automatycznego ekspresu ?
Też zależy z jakich automatów pił kawę oraz jaka kawa tam była sypana. Jeżeli automat  był wiekowy i nie czyszczony oraz jeżeli była sypana kawa markowa typu włoskiego palenia  no to  taki napar będzie gorzki jak paracetamol🤢. Tak na marginesie @Kune  radzę posłuchać Janusza i jeśli masz możliwość to podjechać do niego, na pewno nie pożałujesz.

Offline arob

• Ekspres: Lelit MaraX
  • Młynek: Eureka Mignon Specialita, Comandante C40 NB
« Odpowiedź #44 dnia: 09 Luty 2021, 21:46:32 »

Czy ekspres tego typu wymaga jakiś specjalnych i częstych konserwacji?

Smarowanie nie jest czymś co trzeba robić często (mówimy tutaj raczej o kilkumiesięcznych interwałach) i nie jest też skomplikowane, ale w pozostałych w/w ekspresach nie trzeba tego robić. Mowa o procedurze jak na poniższym filmie:

https: //www.youtube.com/watch?v=V3IsBrnDeJA

Natomiast Rocket nie jest ekspresem, do którego po prostu podchodzisz i robisz dobrą kawę, bo wtedy wyjdzie ona przeparzona - trzeba przepuszczać wodę, aby schłodzić grupę:

https: //www.youtube.com/watch?v=bHSFBM3cWHI

Zgadzam się z radą pozostałych forumowiczów, aby przed zakupem zrobić dokładniejsze rozeznanie. Wydać pieniądze jest bardzo łatwo (a w Twoim przypadku kwota jest spora), ale mając w głowie fałszywy obraz tego, jak to wszystko będzie wyglądać w praktyce, może się to skończyć sporym zawodem.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi