Autor Wątek: Kolba czy automat dla nowicjusza do 5000  (Przeczytany 18212 razy)

Offline mseredin

• brak
  • Ekspres: brak
  • Młynek: brak
Odp: Kolba czy automat dla nowicjusza do 5000
« Odpowiedź #15 dnia: 28 Styczeń 2021, 06:16:27 »
Jeśli nie możesz jasno powiedzieć, tak chcę kolbę, zdecydowanie!!! To znaczy tylko tyle, że kolba nie jest dla ciebie.

Kupić dobry automat plus do tego dobrej jakości zawsze świeżą kawę i będzie ok.

No właśnie problem jest w tym że na chwilę obecną, nie jestem w stanie nic powiedzieć, bo poprostu nie miałem okazji nigdy sprawdzić "z czym to się je".

Z automatami spotykałem się znacznie częściej, czy to w biurach (tego się bardzo często pić nie dało, bo ekspres za 10k+, a do środka wsypany jakiś najtańszy syf), czy w hotelach (bardzo często automat stoi na śniadaniu, tutaj z jakością ziarna bywało różnie), czy u znajomych (tutaj raczej dobre lub bardzo dobre ziarna).

Jednak wczoraj doszedłem do jednej, największej zalety kolby nad automatem (a przynajmniej narazie nie wiem czy można ten problem w automacie obejść). Zauważyłem że może finalnie okazać się że lubimy z narzeczoną inne ziarno. Przy kolbie to żaden problem, bo i tak najwygodniej chyba wsypywać odmierzoną porcję do młynka, wiec można mielić dokładnie takie ziarno jak ktoś lubi (a może nawet poeksperymentować z mieszaniem). W przypadku automatu, będzie to już znacznie bardziej skomplikowane.

No nic. Na szczęście, mam czas aby sprawdzić co i jak :)

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka
« Ostatnia zmiana: 28 Styczeń 2021, 08:05:14 wysłana przez mseredin »

Offline siewcu Mężczyzna

• Ekspres: LaPa EP, Aiden, za dużo dripperów
  • Młynek: Ode 2, Aergrind, Krinder
« Odpowiedź #16 dnia: 28 Styczeń 2021, 08:32:24 »
raczej dobre lub bardzo dobre ziarna
Doprecyzuj - dobre dla nas czy dobre wśród tych, które stoją na półce w markecie?

Offline mseredin

• brak
« Odpowiedź #17 dnia: 28 Styczeń 2021, 08:35:09 »
Dobre z różnych palarni :)

Offline labud Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Bianca, Lelit Victoria, aeropress, tygielek elektryczny, syfon, V60, phin
  • Młynek: DF64
« Odpowiedź #18 dnia: 28 Styczeń 2021, 09:07:53 »
Ja mam za sobą 14 lat używania automatu w domu i w biurze. W domu cały ten czas stał AEG CG6600, który z racji wieku zaczął mi się już wysypywać, a 3 serwisów w ciągu roku nie zdzierżę.
Jeśli chodzi o kawę to przez większość czasu kawa mleczna z tego ekspresu smakowała mi i mojej żonie super. Czasami w biurze gdy stała Jura z dobrym ziarnem - przebijała moim zdaniem mój automat.
W pewnym momencie zauważyłem, że nie pasuje mi już kawa robiona w pełni z automatu i zacząłem robić espresso i dolewać wodę i mleko.
Teraz robię podobnie z kawą z ekspresu kolbowego plus czasami robię espresso i jestem zachwycony efektem. Kupuję też lepsze ziarno :)

Morał: Kup automat i daj sobie czas, żeby dojrzeć do ekspresu kolbowego. Eksperymentuj, smakuj, zmieniaj kawy i sposoby parzenia, baw się. Wydaje mi się, że większość forumowiczów mogła przejść podobną drogę i chwali teraz to co jest dla nich dobre tu i teraz a nie to co było dla nich dobre na początku kawowej drogi. Nie zawsze należy rzucać się od razu na głęboką wodę.

Poza tym, bawi mnie jak sam zaczytywałem się w poradniku Mr. Olympia o jego systemach treningowych na siłowni i próbowałem je powtarzać, nie łapiąc, że nie są skierowane dla totalnych amatorów w gronie których pozostałem do dziś. Mam nadzieję, że widać analogię :D

Powodzenia :)

Offline uman Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Victoria, kawiarka, aeropress, V60
  • Młynek: Niche, Kingrinder K6, Porlex mini
« Odpowiedź #19 dnia: 28 Styczeń 2021, 09:16:22 »
Wydaje mi się, że punktem zwrotnym, w którym "nawracasz" się na dobrą kawę jest właśnie spróbowanie jakiejś dobrej kawy z palarni. Czy z kawiarki, kolby czy z automatu, to już mniej ważne. Nawet mój kolega, który z wygody automatu nie zrezygnuje teraz już kupuje kawy tylko z palarni.

Offline jarrro

• Ekspres: Nivona stary model , Chemex , Aeropres
  • Młynek: najtańszy
« Odpowiedź #20 dnia: 28 Styczeń 2021, 09:25:50 »
Jeśli kolega lubi tylko kawy mleczne, bez sensu jest kupowanie kolby. Kup Jurę albo Nivonę , z narzeczoną będziecie zadowoleni

Offline Pabloo Mężczyzna

• Ekspres: Bezzera BZ16 R PM, Aeropress Fellow Prismo
  • Młynek: Eureka Mignon Specialita
Kolba czy automat dla nowicjusza do 5000
« Odpowiedź #21 dnia: 28 Styczeń 2021, 09:31:57 »
Wg Twojego opisu i pobudkach o 3 to brałbym automat. Problem z kolba jest taki ze musi się rozgrzać ok 20-30 min przed parzeniem. Wiadomo ze kawa mleczna z kolby będzie lepsza ale wymaga to tez trochę treningu w robieniu espresso i spienianiu mleka.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
« Ostatnia zmiana: 28 Styczeń 2021, 09:37:01 wysłana przez Pabloo »

Offline mseredin

• brak
« Odpowiedź #22 dnia: 28 Styczeń 2021, 09:38:09 »
Dzięki wszystkim. Jak czytam wasze rady, to coraz bardziej przekonuje się że jednak automat, przynajmniej na początek, będzie lepszym rozwiązaniem. Przynajmniej na chwilę obecną automat ma więcej zalet niż kolbowy.

Offline Pabloo Mężczyzna

« Odpowiedź #23 dnia: 28 Styczeń 2021, 09:47:21 »
A z ciekawości zapytam, co trenujesz?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline trez Mężczyzna

• Ekspres: V60, Orea, Aeropress, Tygielek, Melitta, Chemex, Phiny
  • Młynek: C40, FeldGrind, VSSL
« Odpowiedź #24 dnia: 28 Styczeń 2021, 10:44:15 »
mamo czego ja sie doczekałem, żeby na naszym forum komuś automat polecać, niewiarygodne :( To może dorzucę do dyskusji głos starego fanatyka wędkarstwa :D

Nie kupuj automatu, to jest dziadostwo, najniższa forma parzenia a mając automat nie kupuj zbyt dobrych ziaren, bo po co i tak ci ich niedoparzy, świetne, jaśniej wypalone kawy już lepiej w szklance zalewać. A mleko nie ma być suchą pianą do krojenia nożem, jak to automaty ubijają, ma mieć kremowa teksturę i gęstość jogurtu. Automat jest urządzeniem dla kogoś, kto w sumie nie lubi kawy i jest mu obojętne, byle by kopała i nie śmierdziała i co by fusami nie pluć :D

Skoro nie pijasz espresso, co wcale nie jest czymś dziwnym i wielu osobom nie odpowiada takie zagęszczenie kawy, to po co je robić, żeby z założenia dolać wody? Jak nie jesteś przekonany do kolby, to dobrze, że to ma dla ciebie czas, bo kolby wymagają nieco od siebie i fajnie kupować świadomie ale zamiast tego przede wszystkim kupuj dobre kawy i przygotowuj je w domu typowo domowymi metodami, jak no phin, aeropress, kawiarka, clever będzie taniej i smaczniej i prościej. Mleko świetnie wyjdzie z prostego french pressa czy dedykowanego spieniacza o podobnej konstrukcji z tłoczkiem ale dwoma sitkami dla szybszego efektu, minutę zajmie, będzie znacznie lepsze i do zmywarki i nic w rurkach ci nie zapleśnieje jak w automatach. Można też kupić elektryczne spieniacze z grzałką dla minimalnej obsługi.

Z jednej strony nieco więcej zajmuje przygotowanie niż w automacie ale z drugiej za ułamek ceny masz proste, niezawodne domowe metody, które ułatwiają zachowani higieny i nie trzeba ich wkółko serwisować. W argumencie ceny przeszkadza zakup młynka, są zwyczajnie tu najdroższe ale przy cenach automatów, to dalej można kupić świetny młynek, rozwalić go młotkiem dla zabawy i kupić drugi ;)
« Ostatnia zmiana: 28 Styczeń 2021, 10:48:42 wysłana przez trez »

Offline Pabloo Mężczyzna

Offline dembiec Mężczyzna

• Ekspres: NS Musica
  • Młynek: F64 Evo
« Odpowiedź #26 dnia: 28 Styczeń 2021, 10:54:24 »
wydaje mi się ze duży wpływ ma też przyzwyczajenie  i świadomość tego co chce się otrzymać .Prosty przykład ja mam kolbę rodzice za ścianą jurę , piją zawsze dużą kawę -americano , u mnie im nie smakuje, w domu z jury super bo jest ta pianka ale dla mnie smakuje to bardziej jak napój kawowy . Byli przed pandemią nad morzem w trzech kawiarniach w żadnej im nie smakowały z kolby bo za gorzkie itd. 
Alkoholu nie pijam w sumie wcale , ale znam smak szampana sikacza za 15 zł , próbowałem kiedy szampana prawdziwego za parę stówek i nie ukrywam dla mnie był nie pijalny , wręcz okropny i nie sądzę że jest nie dobry, tylko ja tego nie znam i nie jestem przyzwyczajony . whisky również dla mnie nie pijalne a jest to wspaniały trunek .
Wydaje mi się ze autor powinien popróbować i jak z kolby będzie smakowało albo choć nie odrzucało :) to spróbować się przekonać i poćwiczyć a finalnie będzie to prawdziwa kawa.

Offline mseredin

• brak
« Odpowiedź #27 dnia: 28 Styczeń 2021, 11:11:46 »
A z ciekawości zapytam, co trenujesz?

Aktualnie walczę z sporą nadwagą. 12 lat temu rozwaliłem kręgosłup (2 dyski), i niestety przybrało mi się sporo. Więc aktualnie głównie na ergometrze wioslarskim, z naprawdę coraz lepszymi efektami. Problem w tym że czas mam w sumie pomiędzy 21 a 7, więc najlepszą pora jest zaczynać około 3.30-4 rano, i kończyć tak w okolicach 6. Pewnie jak zejdę do docelowej wagi (jestem w połowie) to pewnie dojdzie jeszcze trening siłowy.

A co do samego ekspresu, to już szukam kogoś że znajomych kto ma kolbę. Wtedy zobaczę co i jak. Zawsze będzie to coś nowego czego mogę się nauczyć :). Cały czas bije się z myślami co wybrać. I chyba jednak bez sprawdzenia nie będę w stanie podjąć decyzji. Najbardziej się cieszę z tego że pod wpływem jakiegoś głupiego impulsu nje kupilem niczego na kapsułki bo pewnie bym później żałował.
« Ostatnia zmiana: 28 Styczeń 2021, 11:23:11 wysłana przez mseredin »

Offline montecjusz

• Ekspres: Ascaso UNO PID White
  • Młynek: Fiorenzato F4 nano, Graef CM 702
« Odpowiedź #28 dnia: 28 Styczeń 2021, 11:43:09 »
Jest tez kawiarka która od razu spienia mleko:

warto przemyśleć :)

To jest coś czego muszę spróbować kiedyś. Strasznie mnie ten sprzęt zaintrygował.

Offline GostRado Mężczyzna

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #29 dnia: 28 Styczeń 2021, 22:05:51 »
whisky również dla mnie nie pijalne a jest to wspaniały trunek .

Spróbuj tej: The Glenlivet 12 Double Oak, a dostąpisz pozytywnego zaskoczenia, samą, bez żadnych dodatków: coli, lodu, wody, niesamowita przyjemność degustacyjna.
》tertium non datur《

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi