Autor Wątek: Krótkie pytania - krótkie odpowiedzi  (Przeczytany 486815 razy)

Ramkan

• Gość
Odp: Krótkie pytania - krótkie odpowiedzi
« Odpowiedź #1920 dnia: 19 Lipiec 2024, 07:18:42 »
A ja właśnie znalazłem na Aliexpress wagę za pół-darmo podobno z autotimerem. Podobno, bo tylko w jednym miejscu o tym napisali, a dalej już nie wspomnieli. Miał już ktoś taką wagę?

*edit. Ok, chyba ma autotimer -

waga.jpg
wag2.jpg
« Ostatnia zmiana: 19 Lipiec 2024, 07:51:15 wysłana przez Ramkan »

pawel890

• Gość
« Odpowiedź #1921 dnia: 19 Lipiec 2024, 08:20:10 »
Mogłeś dodać link do ogłoszenia :) Jest też kwestia rozmiarów i szybkości, akurat tylko ten AVX KC200 ma 10x10cm w tej cenie. Jak trochę pogrzebałem na Ali, znalazłem KC200 za 60zł i nowszą generację v2 za 100zl~

Offline Henry Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Elizabeth, Cafe phin
  • Młynek: Baratza Sette 270, Kazak Tura, MYM54
« Odpowiedź #1922 dnia: 19 Lipiec 2024, 08:42:39 »
Mam taką - nie używałem w praktyce ale ma timer pod przelewy - włączasz funkcję, sypiesz kawę żeby zważyć porcję, wciskasz jeszcze raz zerowanie, zaczynasz zalewać i wtedy zaczyna liczyć czas. Czyli pod espresso musiałbyś wciskać dwa razy. W ogóle to wciskanie jest dziwne i mało intuicyjne (długo, krótko, dwa kliki, etc.) więc na początku łatwo się pomylić. Wykonanie czuć że tanie, ale działa. Jeśli chcesz użyć okazyjnie to ok, ale jak chcesz używać często to chyba bym radził dopłacić do czegoś rasowego. Jeśli do espresso do ważenia i liczenia czasu to nie.

Offline Jenot Mężczyzna

• Ekspres: Ascaso Bar 1 GR, Gaggia Classic, Flair 58
  • Młynek: Timemore Sculptor 064s, Pietro, Kinu Simplicity,
« Odpowiedź #1923 dnia: 19 Lipiec 2024, 09:17:01 »
Też mam taką. Da się z tym podwójnym klikaniem żyć, jednak największą wadą tej wagi jest rozmiar. To duże bydlę i o ile do tacki jak lotnisko gastronomicznego Ascaso jest OK, to o użyciu jej z Gaggią czy Flairem mogę zapomnieć.

Ramkan

• Gość
« Ostatnia zmiana: 19 Lipiec 2024, 11:33:48 wysłana przez Ramkan »

pawel890

• Gość
« Odpowiedź #1925 dnia: 19 Lipiec 2024, 12:40:08 »
Dzięki mi się pokazała cena 22zł :D

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #1926 dnia: 19 Lipiec 2024, 12:49:27 »
A mnie 23,71 zł.

Ramkan

• Gość
« Odpowiedź #1927 dnia: 19 Lipiec 2024, 13:14:36 »
Bo to oferta na powitanie dla nowych kont (widoczne, gdy nie jesteśmy zalogowani). Dla pozostałych kont coś koło 36zł jest.

Offline kulka Mężczyzna

• Ekspres: Rocket Evoluzione v2, Ascaso Arc, Chemex, V60-2, Aero, Origami + LilyDrip, April, Wilfa classic
  • Młynek: Mazzer Super Jolly, Kinu M47v3.5, Ascaso i-mini
« Odpowiedź #1928 dnia: 24 Lipiec 2024, 14:29:37 »
Opuszczenie dźwigienki w E61 po zaparzeniu kawy praktycznie nie powoduje ujścia wody i ciśnienia przez komorę preinfuzji/odpływu. Ciśnienie w grupie po zaparzeniu kawy jest dalej wysokie, odpięcie kolby powoduje rozbryzg fusami. Doraźnie radzę sobie przez kilkukrotne podniesienie dźwigienki prawie do połowy. Co może być przyczyną? Wyrobienie elementów dolnej komory E61? Zainstalowanie restryktora o mniejszej średnicy? Inne?

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #1929 dnia: 24 Lipiec 2024, 15:59:11 »
Nie działają mechanizmy w osłonie, przykręconej do dolnej części grupy. "Młoteczek" uderza w popychacz na dole, gdy opuszczasz dźwigienkę. Od częstego "styku" tych elementów, ich powierzchnie się wycierają. Co jakiś czas trzeba zmienić maleńkie detale "popychaczy" -- są tam dwa takie w szeregu ze sprężynami; jakoś tam łączą się z uszczelniaczami. Są to niewielkie "klocki" z gwintem o długości paru mm. Warto sobie takowe zawczasu zakupić.

8F329 i 8V0841 -- to dwa najważniejsze detale do renowacji. Ten pierwszy ściera się w komorze z "młoteczkiem" dźwigienki. Oczywiście warto zadbać o resztę. Uszczelki też tam się z czasem psują... 8F340 i 8F230 -- to chyba tworzy całość i występuje tu 2 razy. Całe popychacze: 8C08431 i 8V681 -- i ich zestaw 8V448131.

Doraźnie możesz to wszystko rozebrać, wyczyścić, przejrzeć i np. rozkręcić odrobinę te "duperele" -- zyskasz tyle długości, by cały ten mechanizm się otworzył po zakończeniu ekstrakcji.
« Ostatnia zmiana: 24 Lipiec 2024, 16:20:32 wysłana przez Antonio »

Offline Jka57 Mężczyzna

• Ekspres: Kolbowy (popsuty), automatyczny, przelewowy i kilka innych do przelewania
  • Młynek: 3 elektryczne + 1 ręczny (wielki)
« Odpowiedź #1930 dnia: 25 Lipiec 2024, 21:00:41 »
?będzie krótkie - odpowiedz nie koniecznie :lol2:
Czy są ekspresy automatyczne bez młynka - jak tak to jakie.
Chodzi mi o to bym sam mógł sobie wsypać kawę zmieloną przez swój młynek.

Jka
Ludzie dzielą się na tych co żyją co umarli i tych co pływali po morzach i oceanach.....

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #1931 dnia: 25 Lipiec 2024, 21:06:00 »
Nie ma tego za dużo. Tzn w wielu automatach jest opcja wsypania zmielonej kawy, ale żebyto było jako standard, to Jura Ono i Nivona Cube tylko przychodzą mi do głowy. Przy czym Cube ma młynek, ale obok.

Offline kulka Mężczyzna

• Ekspres: Rocket Evoluzione v2, Ascaso Arc, Chemex, V60-2, Aero, Origami + LilyDrip, April, Wilfa classic
  • Młynek: Mazzer Super Jolly, Kinu M47v3.5, Ascaso i-mini
« Odpowiedź #1932 dnia: 25 Lipiec 2024, 21:24:33 »
Doraźnie możesz to wszystko rozebrać, wyczyścić, przejrzeć i np. rozkręcić odrobinę te "duperele" -- zyskasz tyle długości, by cały ten mechanizm się otworzył po zakończeniu ekstrakcji.
Rozebrałem, przejrzałem, wyczyściłem, wszystko wygląda ok. Obstawiam, że problem leży gdzieś indziej i może być związany z zainstalowaniem innego restryktora. Nie bardzo też rozumiem dlaczego ułożenie dźwigienki w pozycji pośredniej (tzn takiej, żeby ujście dolne było otwarte) nie opróżnia całkowicie zalegającej wody i ciśnienia w grupie, tylko muszę to zrobić kilka razy.

Offline Jka57 Mężczyzna

• Ekspres: Kolbowy (popsuty), automatyczny, przelewowy i kilka innych do przelewania
  • Młynek: 3 elektryczne + 1 ręczny (wielki)
« Odpowiedź #1933 dnia: 25 Lipiec 2024, 21:31:47 »
Nie ma tego za dużo.
No toś mnie pocieszył :lol2: nić będzie łatwiejsze szukanie.
Jka
Ludzie dzielą się na tych co żyją co umarli i tych co pływali po morzach i oceanach.....

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #1934 dnia: 25 Lipiec 2024, 22:23:03 »
W pośredniej pozycji dźwigienki, dolna droga jest zamknięta. Moim zdaniem nie ma to związku z restryktorem -- przecież tenże tkwi w "grzybku". Nie ma odpływu z komory grupy -- woda nie ma ujścia...

Musisz mieć pewność, że te wszystkie popychacze są popychane i że otwierają zaworki związane z nimi. Nie jest to takie proste, jak wygląda ;). Siła sprężyn zamykających jest dość duża, więc ten detal na styku z "młoteczkiem" zanika powoli, a musi popchnąć kolejny popychacz z kolejną sprężyną.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi