Autor Wątek: Expobar Brewtus 4 (IV) PID czy coś innego w okolicach 5,5k PLN?  (Przeczytany 6527 razy)

Offline Nihil Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Bianca 162T, Aeropress
  • Młynek: Nietzsche Zero, Kinu M47 Phoenix
Myślę nad nową maszyną do espresso, kawy mleczne sporadycznie. Waham się między dwubojlerowcem a jakimś porządnym HX. Z dwubojlerowców najbardziej atrakcyjny cenowo wydaje się tytułowy Brewtus. Trochę się boję zakupów zagranicznych a tylko na takich stronach znalazłem w rozsądnych cenach:
https://espresso-machines.nu/expobar-brewtus-4-espresso
Nie wiem jak w takich przypadkach wygląda kwestia awarii. Czy ktoś serwisuje takie ekspresy w kraju, czy lepiej dopłacić i kupić coś z gwarancją na miejscu? Jakieś rozsądne alternatywy w tym progu cenowym? Zależy mi głównie na grupie E61 i stabilności temperaturowej. Do użytku domowego, jakieś 3-4 kawy dziennie.
« Ostatnia zmiana: 10 Grudzień 2020, 23:31:08 wysłana przez Nihil »

Offline MacJaro Mężczyzna

• Ekspres: LA Marzocco Linea Mini R
  • Młynek: Fiorenzato F64 Evo Sense Dark-T GBW
Odp: Expobar Brewtus 4 (IV) PID czy coś innego w okolicach 5,5k PLN?
« Odpowiedź #1 dnia: 11 Grudzień 2020, 01:09:30 »
Dla mnie dostępność serwisu, gwarancja jest ważną kwestią, dołożył bym i kupił Bezzera MAGICA S MN PID. Dobry sprzęt na lata.
coffe, jazz & święty spokój ;)

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
« Odpowiedź #2 dnia: 11 Grudzień 2020, 06:41:17 »
Z serwisem Expobara nie będzie żadnego problemu.

Offline Nihil Mężczyzna

« Odpowiedź #3 dnia: 11 Grudzień 2020, 10:45:08 »
Z serwisem Expobara nie będzie żadnego problemu.
Masz jakieś namiary?

Offline GostRado Mężczyzna

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #4 dnia: 11 Grudzień 2020, 10:48:10 »
Pogadaj z @Janusz em. Sprzedaje Expobary pod innym brandem.
》tertium non datur《

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
« Odpowiedź #5 dnia: 11 Grudzień 2020, 10:53:31 »
Zgadza się. Z serwisem u nas nie będzie żadnego problemu. Ale do ceny 5,5 k nie da się zejść.
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline pmichal Mężczyzna

• Ekspres: Cafelat Robot, Orea, Kalita
  • Młynek: Timemore 078 i 078s
« Odpowiedź #6 dnia: 11 Grudzień 2020, 11:01:51 »
A Profitec Pro 500 - pogadaj z @untoldex - już długo użytkuje. Masz HX, masz PID, E61 - w cenie do 5,5k - większość warunków spełniona.

Offline damianj

• Ekspres: la pavoni cellini red; Profitec 600.
  • Młynek: ascaso i-2; Niche Zero.
« Odpowiedź #7 dnia: 11 Grudzień 2020, 11:02:47 »
Podepnę się pod pytanie kolegi Nihil, myślę, iż mam podobny problem. HX czy double boiler. Im więcej czytam, tym mniej wiem. Pytanie odnośnie HX-ów. Byłbym już na takie rozwiązanie zdecydowany, ale...
1. HX oznacza zabawę w Flush and GO/ Flush and wait. Pomijając kwestię jak się w tym wyspecjalizować (dobra praktyka lub dopłata do pomiaru temperatury), to chcąc przygotować kilka shotów pod rząd (6-8 espresso) to czy nie będzie to zabawa trwająca wieeeeele czasu?
2. Czy wersja HX ale z PID choć trochę rozwiązuje powyższy temat flushy?
3. Czy jednak wszystko wskazuje na to, iż wydanie 5-6kPLN nie ma sensu, bo miało być łatwiej, to wciąż brakuje do komfortu i jedynym rozwiązaniem jest dual boiler?

Offline Henry Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Elizabeth, Cafe phin
  • Młynek: Baratza Sette 270, Kazak Tura, MYM54
« Odpowiedź #8 dnia: 11 Grudzień 2020, 11:07:09 »
Mamy 21 wiek, więc wiadomo że DB. Chyba że Ci się podoba HX "bo to klasyka", albo chcesz być pewien że będzie serwisowalny do końca Twojego życia (choć z nowymi modyfikowanymi HX to i tak nie wiadomo).

Offline pietro

• Ekspres: La Spaziale Vivaldi II
  • Młynek: Mazzer mini
« Odpowiedź #9 dnia: 11 Grudzień 2020, 11:20:56 »
Miałem kiedyś Brewtusa kupionego w Holandii, jak pojawił się problem, to kontakt ze sprzedawcą był dobry, ale udało mi się znaleźć i usunąć przyczynę bez odsyłania. Przed ewentualnym kupnem, możesz też dopytać, jak w razie usterki realizują gwarancję, kto ponosi koszty wysyłki itd.

Offline GostRado Mężczyzna

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #10 dnia: 11 Grudzień 2020, 11:35:32 »
@Nihil
"Brutus 4" - wg mnie za tę kasę nie znajdziesz lepszego sprzętu do espresso, spienianie mleka też bezproblemowe. Niech mnie @Janusz poprawi: duży bojler kawowy czerpie  podgrzaną  wodę z wymiennika, także wahania temperatury będą niewielkie.

A czy taki układ można odkamienić bez demontażu bojlerów, to może @Janusz odpowie, bo ja bym brał to pod uwagę przy zakupie ekspresu?!
》tertium non datur《

Offline Nihil Mężczyzna

« Odpowiedź #11 dnia: 11 Grudzień 2020, 11:42:01 »
w cenie do 5,5k - większość warunków spełniona.
No właśnie nie widzę nigdzie w tej cenie.

Miałem kiedyś Brewtusa kupionego w Holandii, jak pojawił się problem, to kontakt ze sprzedawcą był dobry, ale udało mi się znaleźć i usunąć przyczynę bez odsyłania. Przed ewentualnym kupnem, możesz też dopytać, jak w razie usterki realizują gwarancję, kto ponosi koszty wysyłki itd.
No właśnie słabo bo widzę, że zwroty to przyjmują tylko nieodpakowane, a gwarancję to można sobie dokupić, ale za 150 EUR, a to już przekracza budżet, no i też nie wiadomo jak w praktyce taka gwarancja.

Mamy 21 wiek, więc wiadomo że DB. Chyba że Ci się podoba HX "bo to klasyka", albo chcesz być pewien że będzie serwisowalny do końca Twojego życia (choć z nowymi modyfikowanymi HX to i tak nie wiadomo).
O co chodzi z tą serwisowalnością HX? A właśnie, jak ten Twój Sage? Brałem go pod uwagę, ale słyszałem, że mocno awaryjny. Nie wiem czy to wynika ze stygmatu, że robi to firma od ADG, a nie jakaś legendarna włoska manufaktura z tradycjami, czy po prostu dużej liczby sprzedanych sztuk (przez co jednostkowa liczba awarii również rośnie). Pewnie byłbym bardziej skłonny, ale wiem że kiedyś chodziły po 4 tysiące z hakiem, a teraz jest tylko zestaw z kijowym młynkiem za 5,3 k na allegro.

Offline pmichal Mężczyzna

• Ekspres: Cafelat Robot, Orea, Kalita
  • Młynek: Timemore 078 i 078s
« Odpowiedź #12 dnia: 11 Grudzień 2020, 11:52:04 »
No właśnie nie widzę nigdzie w tej cenie.
Jeszcze kilka miesięcy taka cena była w sklepach, ale najwidoczniej podrożał. Najlepiej byłoby @El Espreesso zapytać :)

Offline pietro

• Ekspres: La Spaziale Vivaldi II
  • Młynek: Mazzer mini
« Odpowiedź #13 dnia: 11 Grudzień 2020, 11:54:36 »
Z gwarancjami to różnie bywa i w Polsce, poczytaj "przygody" ranGo z serwisowania drogiego ekspresu znanej firmy.

skansen

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 11 Grudzień 2020, 12:34:11 »
Expobar teraz nazwy się Crem, więc jeśli jest gdzieś jeszcze schodzący model to warto pospieszyć się z decyzją o ewentualnym zakupie...
https://www.crem.coffee/Products/Traditional-Espresso/ONE
https://www.bellabarista.co.uk/news/the-new-range-from-crem.html

Podobnym ekspresem (a więc "dużym DB" z pompą wibracyjną) jest też ACS Minima.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi