Autor Wątek: Expobar Brewtus 4 (IV) PID czy coś innego w okolicach 5,5k PLN?  (Przeczytany 6537 razy)

Offline Henry Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Elizabeth, Cafe phin
  • Młynek: Baratza Sette 270, Kazak Tura, MYM54
Odp: Expobar Brewtus 4 (IV) PID czy coś innego w okolicach 5,5k PLN?
« Odpowiedź #15 dnia: 11 Grudzień 2020, 15:07:28 »

O co chodzi z tą serwisowalnością HX? A właśnie, jak ten Twój Sage? Brałem go pod uwagę, ale słyszałem, że mocno awaryjny. Nie wiem czy to wynika ze stygmatu, że robi to firma od ADG, a nie jakaś legendarna włoska manufaktura z tradycjami, czy po prostu dużej liczby sprzedanych sztuk (przez co jednostkowa liczba awarii również rośnie). Pewnie byłbym bardziej skłonny, ale wiem że kiedyś chodziły po 4 tysiące z hakiem, a teraz jest tylko zestaw z kijowym młynkiem za 5,3 k na allegro.

HX jest skomplikowany mechanicznie, ale naprawi go każdy dobry serwis. A jak masz np grupę podgrzewaną elektrycznie i pójdzie grzałka, to tylko serwis producenta. Że o elektronice nie wspomnę - bo że padnie to pewniak  (lutowana bezołowiowo musi).
To problem z Sage - podczas gwarancji wymienią bez gadania, ale po, to już tanio nie będzie.
Ale tym się będę martwił potem - w sieci widać że sporo i tak sie da naprawić, poza kilkoma specyficznymi elementami. Dużo negatywnych komentarzy jest do starszej wersji, z nową jeszcze do końca nie wiadomo. W tej chwili uważam że to świetnie zaprojektowany ekspres i cieszę się że go kupiłem. Za 5,5k to bym się trochę zawahał. Ale pewnie też bym wziął.

Offline Nihil Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Bianca 162T, Aeropress
  • Młynek: Nietzsche Zero, Kinu M47 Phoenix
« Odpowiedź #16 dnia: 12 Grudzień 2020, 12:47:00 »
A czy taki układ można odkamienić bez demontażu bojlerów, to może @Janusz odpowie, bo ja bym brał to pod uwagę przy zakupie ekspresu?!
Bardzo celne spostrzeżnie, trochę poguglałem i faktycznie odkamienianie tego to spora gimnastyka, ludzie kombinują ze stawianiem maszyny bokiem i innymi cudami. Poważny mankament i chyba muszę się głębiej zastanowić.

Offline fill Mężczyzna

• Ekspres: BFC Junior Plus Lavetta, Crem One 2B R-GSP, Ascaso Dream
  • Młynek: Niche Zero
« Odpowiedź #17 dnia: 12 Grudzień 2020, 15:07:58 »
A czy taki układ można odkamienić bez demontażu bojlerów, to może @Janusz odpowie, bo ja bym brał to pod uwagę przy zakupie ekspresu?!
Bardzo celne spostrzeżnie, trochę poguglałem i faktycznie odkamienianie tego to spora gimnastyka, ludzie kombinują ze stawianiem maszyny bokiem i innymi cudami. Poważny mankament i chyba muszę się głębiej zastanowić.

Czy podjąłeś decyzję HX czy DB ? Jeżeli tak, to co przeważyło ?
Pytam, bo zastanawiam się nad podobną opcją wyboru nowego ekspresu, a skoro ma to być decyzja na kilka lat warto podjąć najlepszą.

Offline damianj

• Ekspres: la pavoni cellini red; Profitec 600.
  • Młynek: ascaso i-2; Niche Zero.
« Odpowiedź #18 dnia: 12 Grudzień 2020, 16:54:48 »
To może ja odpowiem. Mam właśnie taki dylemat. Dylemat za ok. 3kPln. Bo taka mniej więcej różnica pomiędzy HX a DB. Czytam i czytam i właściwie jedno jest pewne. Jeśli Cię stać - idź w DB. Takie jest moje zdanie. Dlaczego? Przy HX zawsze musisz się bawić w cooling flash. Większy, bądź mniejszy, ale jednak. Czyli wydajesz 5-6kPln, i musisz dorzucić termometr, a przy każdym szocie celować w temperaturę. Chcesz powtarzalności i stałej temperatury w HX? no to trochę się natrudzisz. Nie mówię, że się nie da. Oczywiście, da się (pewnie na jednych maszynach łatwiej, na innych trudniej). Wielu użytkowników tego forum pisało, że oni opanowali swoją HX maszynę i robią bardzo pasujące im espresso. Ale moim zdaniem to wciąż zabawa w trafienie temperatury, i pewnie jak ich spytasz, to będą w stanie ocenić zakres temperatury, a nie punkt - wyższa temperatura, niższa. DB natomiast z PIDem po prostu ma stałą temperaturę. Koniec. Włączasz, czekasz, masz. Chcesz zmienić temperaturę dla innej mieszanki, cyk - PID i jazda (no, czekasz chwilę zapewne) - set point temperatury jest znany. I powtarzalny. Przeszkolisz w tym żonę, to na imprezie, gdzie nie będziesz w stanie podejść do maszyny, to żoneczka podejdzie i zrobi porządną kawę. A spróbuj ją przeszkolić we flushu - u mnie się nie uda :) Co mnie przekonało do Dual Bolier? ta instrukcja:
coffeeforums.co.uk/topic/51394-a-guide-to-managing-hx-brew-temps/
gość zrobił doktorat (szacunek dla niego), podszedł analitycznie, i pokazał, że da się. Ale jak pomyślałem, że mam się tak tym bawić przy każdej kawie (patent z wiatraczkiem na grupę dla przyspieszenia procesu...), to zbieram pieniądze na DB...

Offline fill Mężczyzna

« Odpowiedź #19 dnia: 12 Grudzień 2020, 17:56:25 »
Analiza fajna, ale chodziło mi także o kwestie odsługi DB np. odkamienianie.
Obecnie korzystam z HX i uważam, że flush nie jest problemem, a już z pewnością przygotowanie sensownego espresso.
Zastanawiam się tylko czy dodatkowe info o temperaturze, nie komplikuje sprawy. Przecież dla różnie palonych kaw i tak należałoby zmieniać temperaturę. Po ważeniu, mierzeniu czasu, zarzuciłem temat i parzę na czuja, z dobrymi efektami, więc czy warto walczyć o stałą temperaturę? Teraz z pewnością nie mam stabilnej i jednakowej temperatury przy każdym parzeniu, a nie skutkuje to jakąś nadmierną goryczą czy kwaskiem. Dodatkowo drażni mnie wygląd okienka wyświetlacza temperatury, który absolutnie nie koresponduje z klasycznym wyglądem kolby, który podoba mi się najbardziej.
Żonie pozostawiłem Jurę, więc nie muszę się martwić czy da radę coś zaparzyć na kolbie 🤫

Offline kubuekpl

• Ekspres: NS Musica
« Odpowiedź #20 dnia: 12 Grudzień 2020, 18:00:49 »
Ja myślę ze 95% ludzi w blind teście by  nie widzieli żadnej różnicy w smaku kawy przy rożnych temperaturach , mówimy tu o wahaniach typu 2-3 stopnie.

Miek

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: 12 Grudzień 2020, 19:35:26 »
Może i racja ale jak obejrzałem co ten gość wyprawia w tymi termometrami i wentylatorem to jest komedia. Wolałbym dołożyć i mieć spokój a nie bawić się w taki cyrk. Tak wiem niektórzy to lubią i w ramach nauki to jest nawet fajna zabawa ale nie do normalnego użytkowania. Wiem że to żadne porównanie i nie każdy może ale  po moim doświadczeniu z jednym bojlerem żałuje że nie kupiłem DB od razu.

Offline MajkJaro

• Ekspres: Ascaso Steel Uno Prof PID
  • Młynek: Mazzer Super Jolly Electronic
« Odpowiedź #22 dnia: 12 Grudzień 2020, 21:08:29 »
Ja myślę ze 95% ludzi w blind teście by  nie widzieli żadnej różnicy w smaku kawy przy rożnych temperaturach , mówimy tu o wahaniach typu 2-3 stopnie.
Myślę, że proporcje byłyby odwrócone. Mieliśmy taki test u @Janusz w Łodzi na UNO PROF PID. Czuć od razu różnice.

Offline fill Mężczyzna

« Odpowiedź #23 dnia: 12 Grudzień 2020, 21:27:23 »
Myślę, że proporcje byłyby odwrócone. Mieliśmy taki test u @Janusz w Łodzi na UNO PROF PID. Czuć od razu różnice.
To ciekawe co piszesz, bo ja po dobraniu dozy i czasu ekstrakcji nie zauważam różnic w shotach używając HX.
Być może nie jestem wytrawnym kawoszem, może bardziej audiofilem i dlatego proszę o linka do wątku z tym testem. W ślepych testach w audio poległo już wiele mitów i ciekawe jak to jest z kawą 🙂

Offline Mireksm

• Ekspres: Lelit pl91t, kremina, florina 6tz
  • Młynek: i1 mini, mym54, mym55
« Odpowiedź #24 dnia: 12 Grudzień 2020, 22:40:17 »
Być może nie jestem wytrawnym kawoszem, może bardziej audiofilem i dlatego proszę o linka do wątku z tym testem. W ślepych testach w audio poległo już wiele mitów i ciekawe jak to jest z kawą 🙂
A w muzyce lecącej ze słuchawek słyszysz różnice w zaleznosci flac/mp3, bluetooth/kabel, metoda i jakość kompresji, aptx/sbc, pasmo przenoszenia w twoich słuchawkach a jakichś marketowych? Jak jest kiedy uzywasz cały czas swojego sprzętu i znasz go a kiedy podchodzisz do ślepego testu?

Offline fill Mężczyzna

« Odpowiedź #25 dnia: 13 Grudzień 2020, 00:07:49 »
A w muzyce lecącej ze słuchawek słyszysz różnice w zaleznosci flac/mp3, bluetooth/kabel, metoda i jakość kompresji, aptx/sbc, pasmo przenoszenia w twoich słuchawkach a jakichś marketowych? Jak jest kiedy uzywasz cały czas swojego sprzętu i znasz go a kiedy podchodzisz do ślepego testu?
Nie chcę zaśmiecać wątku o ekspresach wątkami muzycznymi, bo z tego co widziałem jest tu dział "Pogawędki przy kawie". Jak możesz wrzucić linka do testu to po prostu wrzuć.
Tak w skrócie. Większość rzeczy o których piszesz jest dla  człowieka słuchającego muzyki na dobrym sprzęcie łatwo uchwytna i właśnie dlatego, że doskonale znasz jego charakter brzmienia. Ale są elementy niekoniecznie oczywiste w działaniu systemu audio jak np. wszelkiego rodzaju podstawki, tłumiki drgań, demagnetyzatory itd. i tu ich działanie nie jest takie oczywiste, co widać w ślepych testach.

Offline Mireksm

• Ekspres: Lelit pl91t, kremina, florina 6tz
  • Młynek: i1 mini, mym54, mym55
« Odpowiedź #26 dnia: 13 Grudzień 2020, 01:26:24 »
Chyba podobnie jest z kawą. Na ślepe testy nigdy nie trafiłem poza filmikami tego typu z linku
Z ciekawości jutro sam spróbuję zrobić dwie kawy w różnych temperaturach. Ciekawe czy poznam która została zrobiona w temperaturze o 2c wyższej 😁

Offline fill Mężczyzna

« Odpowiedź #27 dnia: 13 Grudzień 2020, 08:06:10 »
Spróbuj, jestem ciekawy Twoich wniosków. Ja po prostu obawiam się, że mając kolejny parametr do regulacji, zamiast cieszyć się smaczną kawą, będę motał temperaturami goniąc króliczka 😊

Offline damianj

• Ekspres: la pavoni cellini red; Profitec 600.
  • Młynek: ascaso i-2; Niche Zero.
« Odpowiedź #28 dnia: 13 Grudzień 2020, 09:08:18 »
Ja po prostu obawiam się, że mając kolejny parametr do regulacji, zamiast cieszyć się smaczną kawą, będę motał temperaturami goniąc króliczka
Źle zrozumiałeś. Jest wręcz przeciwnie. Motanie się z temperaturami jest właśnie w HX - NIGDY nie wiesz jaka jest faktyczna temperatura zaparzania. W DB ZAWSZE (no, powiedzmy) wiesz jaka jest temperatura. To, że w DB MOŻESZ zmienić tą temperaturę i się pobawić dodatkowym parametrem, jest dodatkową zaletą. Ale NIE MUSISZ. W HX temperaturą się zawsze bawisz, nie koniecznie mając pełną tego świadomość.

Offline fill Mężczyzna

« Odpowiedź #29 dnia: 13 Grudzień 2020, 10:24:44 »
Tak na logikę to masz rację, tyle że mam już jednego zajoba i zamiast słuchać muzyki skupiam się na jakości nagrania i odtwarzania. Ciągle coś zmieniam i nie to że jest lepiej, ale inaczej. Boję się, że dojdzie kolejny ból, bo jak czytam wątki na forum to o to nie trudno 🙂

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi