Autor Wątek: La Pavoni Caffé Espresso CFL  (Przeczytany 15373 razy)

Offline karysek Mężczyzna

• Ekspres: Lelit P41 LEM
  • Młynek: Graef cm-702
Odp: La Pavoni Caffé Espresso CFL
« Odpowiedź #30 dnia: 22 Maj 2015, 23:39:29 »
Chwilowo - w sumie przez przypadek mam Wosebe Cafe Brasil (dostałem i szkoda wyrzucić) - poszła na pierwszy ogień - najbardziej nieudane próby, jak już wyczuje zależności - dużo jej nie zostało, przejdę na moją podstawową Salvador ze sklepu Noma we Wrocławiu,  (Myślę, że w tym przypadku to mało istotna inf, dopiero jak będę miał jedną ze sprawdzonych mieszanek)

Następny zakup pewnie jedna z polecanych na forum,

Krzysiek
« Ostatnia zmiana: 22 Maj 2015, 23:47:44 wysłana przez karysek »
"...w górach zbłądziłem....bo chciałem..."

Offline red Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Mara X
  • Młynek: Eureka Mignon Specialita, 1zpresso JE Plus
« Odpowiedź #31 dnia: 23 Maj 2015, 08:00:56 »
Co do samego ekspresu - pierwsze spostrzeżenie - udało mi się już porysować tackę ociekową (od filiżanki ?) - jeżeli ten proces będzie postępował w takim tempie to kiepsko to widzę - @red jestem ciekaw jak to u Ciebie wygląda,
U mnie kratka ociekowa też jest porysowana ale uznałem to za zjawisko nieuchronne i naturalne na powierzchni polerowanej stali

Offline piomic

• Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
« Odpowiedź #32 dnia: 23 Maj 2015, 09:19:54 »

Wczorajszy dzień - bardzo wilgotny - nastawy młynka ok 14,
Dzisiejszy dzień - ładna pogoda, sucho - nastawy młynka w okolicy 10  (czy pogoda ma aż tak duży wpływ ?)

Tak. Według zachowania się kawy można prognozować pogodę. Na i-mini zmiany ustawień były duuuże, mazzer reaguje znacznie słabiej.

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
« Odpowiedź #33 dnia: 23 Maj 2015, 09:58:12 »
Z przestawianiem młynka to tak nie szalej :). W okolicach żaren i w kanale wylotowym trochę przemiału zawsze zostanie. Zanim do kolby trafi ten z ostatniego ustawienia, trzeba usunąć/wykorzystać stare resztki. Ustawienia młynka praktycznie zmieniam tylko po zmianie kawy, później nie ma takiej potrzeby.
No i kup jakieś lepsze ziarenka. Ten Salvador z Nomy to chociaż świeżo palony jest?

« Odpowiedź #34 dnia: 23 Maj 2015, 14:17:39 »
Wygląda na to, że te zmiany wilgotności dotyczą w największym stopniu, frakcji najdrobniejszej - pyłu, którego przy moim młynku jest spora ilość, stąd duże wahania przemiału, dzisiaj najlepsze efekty otrzymałem przy 9 -fajnie wyczuwalna tłustość, a i crema też istniejąca, ponadto najbardziej zbalansowany smak, ilość ok 45 ml w 30s ,

Dlatego @WS nie musisz tak mocno wachlować ustawieniem (PS: ja jeszcze szukam tych najlepszych, powoli stabilizując parametry)
Ja po każdej zmianie stopnia, przemielam troszkę , aby do kolby dostać już ten właściwy ustawiony (+ "obstukiwanie" młynka po każdym mieleniu)

U mnie przy tym młynku to będzie sztuka kompromisów :), i próby ratowania się różnym ubijaniem, tam gdzie regulacja młynka jest za mała itd,

Niestety Salvador jest kupowany na wagę i nie mam rzeczywistej inf o okresie palenia, stan kawy maleje i jestem coraz bliższy zakupów kaw znanych z forum (gdzie można zweryfikować pewne inf, oraz skonfrontować smaki :) 

PS Przy starym ekspresie różnice w kawach nie były duże, ale też nie kładłem takiego nacisku na przemiał, dystrybucję itd, czyli technika była znacząco gorsza, a więc i efekty bardziej losowe (ponadto EEA 110 był o wiele mniej czuły na zmiany przemiału, )

Krzysiek

« Ostatnia zmiana: 23 Maj 2015, 15:01:42 wysłana przez karysek »

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
« Odpowiedź #35 dnia: 23 Maj 2015, 15:28:04 »
Tamper masz dopasowany do sitka?

« Odpowiedź #36 dnia: 23 Maj 2015, 22:27:49 »

Tamper narazie jest "fabryczny" plastikowy komplet z ekspresem i ma nieco luzu,  na ciastku widać delikatne wgłębienie czy też "rowek" po obwodzie sitka,

A teraz zadam pytanie jak na amatora przystało, jak można stwierdzić czy smak kawy jest efektem techniki (błędów) podczas ekstrakcji czy wynika wprost ze smaku kawy np. kwasek,
np ilość wychodzi średnio 40-45 ml, w 25s wyczuwalna tłustość, widoczna crema (chociaż niezbyt duża) ,

i drugie pytanie: zauważyłem, że jak wychodzi lepsza tłustość, to ogranicza się crema, otrzymałem 2 strzały z bardzo obfitą cremą, ale były zbyt wodniste jak dla mnie :), czy taka jest relacja między body a cremą ?

Krzysiek

Offline piomic

• Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
« Odpowiedź #37 dnia: 24 Maj 2015, 11:03:31 »
Tak, przy kiepskim ziarnie zwykle tak to wygląda - albo-albo.

« Odpowiedź #38 dnia: 25 Maj 2015, 22:40:52 »
Witam,

Hmm na jedno pytanie z poprzedniego postu chyba sam mogę sobie odpowiedzieć - odnośnie tego ideału ...po prostu smak :)

Obecnie w młynie już Salvador, resztka woseby leci do rodzinki (nie wytrzymała porównania - tego się nie da wypić :D), a w drodze do mnie Ariadna i Ma Top red  :pycha:

« Odpowiedź #39 dnia: 02 Czerwiec 2015, 22:32:59 »
Witam,

Dziękuję za pomoc w wyborze sprzętu, następne pytania dotyczące techniki już w wątku "pomóż mi robię espresso" - tak aby nie zaśmiecać tutaj, niedługo machnę jakiś porządny opis mojego ekspres - należy się po Waszych poradach :)
- pytanie do moderatorów - wrzucić to do tego wątku, czy założyć osobny - nie jestem pewien czy jest taka potrzeba

Pozdrawiam Krzysiek

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi