Autor Wątek: Pomoc w wyborze Oscar II vs ASCASO DUO PID PROF vs Lelit Elizabeth vs Musica  (Przeczytany 7633 razy)

Offline khans

cześć,

Jestem nowy w robieniu kawy ręcznie i szukam ekspresu ktory podziala ok 5 lat bez wiekszych problemow w budżecie z młynkiem 5000-6000.
Pijemy głównie cappuccino (2-4 dziennie) i być może zacznę pić ekspresso jak się przyzwyczaję przy testowaniu.
Generalnie mój główny wymóg to powtarzalność i łatwość jak już ekspres i młynek zostanie ustawiony do danej kawy, czyli możliwość programowania najlepiej volumetrycznie lub ewentualnie czasowo.

Młynek wybrałem Niche ponieważ kawe można przechowywać bez zmiany temperatury, wilgotności etc. by zachować powtarzalność. BTW, przy poszukiwaniu rozważałem jeszcze Sate 270 ponieważ ma wbudowaną wagę. Jestem trochę zdziwiony że do tej pory nikt nie wymyślił hoppera który przy rzadkim użyciu przechowywać kawę bez wpływu czynników zewnętrznych.

Poszukiwanie zacząłem od Sage i znalazłem dobrą okazję by powystawowy model Barista Pro kupić za ok 2200. Ale w związku z opiniami o awaryjności i nie najlepszym serwisem po gwarancyjnym, dałem sobie spokój. Z tego powodu również Sage DB też odpadł z promocyjną ceną ok 4200. Co prawda na podstawie komentarzy zagranicą, mam wrażenie że większość problemów jest spowodowana odkamienianiem rekomendowanym przez Sage i brakiem flusha (rozgrzania maszyny) przed użyciem.

Ze wszystkich najlepiej cenowo wypada Oscar z dodatkami OPV etc. 3600 z Electro. I tutaj jest moje główne pytanie czy powtarzalność przy Oscarze (flush czyli brak generalnie kontroly temperatury) z programatorem czasowym (czyli różny ilość wody w zależności od ziarna, ubicia etc.) i przy ustawionym młynku jest w miarę możliwa.

Porównałem jeszcze Oscara do Musica, Ascaso DUO PID i Lelit Elizabeth.
Musica nie jestem pewny czy warto dodac 1500 zl by główne róznice to volumetryczne dozowanie, wyjście na wodę i OPV etc w standarcie.

Ascaso DUO PID generalnie spełnia wszystkie moje warunki poza ceną (na promocji ok 4900) ale nie znalazłem za dużo komentarzy o awaryjności i użyciu poza tym że ten model był wycofany w USA (prawdopobnie z powodu słabości przy 110V). Technologia wygląda podobnie do Sage więc mam wątpliwości odnośnie dłuższego używania.

Lelit Elizabeth na promocji ok 4900 ma programowanie czasowe i generalnie dużo ludzi używa tańsze wersje Lelit i opinia  o marce wydaje się generalnie ok. Nie za dużo opinii o konkretnym modelu. Minus to programowanie czasowe i cena.

Proszę o jakieś opinie co warto. Fajnie jeżeli utrzymał się w moim budżecie ale jak warto to wybiorę droższe modele.
« Ostatnia zmiana: 11 Październik 2020, 09:04:11 wysłana przez khans »

skansen

• Gość
Odp: Pomoc w wyborze Oscar II vs ASCASO DUO PID PROF vs Lelit Elizabeth vs Musica
« Odpowiedź #1 dnia: 11 Październik 2020, 10:27:59 »
Jeśli nie przeszkadza Ci manualny workflow z wagą przy Niche to nie powinien Ci przeszkadzać przy ekspresie. Co za tym idzie, nie przejmowałbym się na Twoim miejscu za bardzo programowaniem czasowym, tylko używał wagi do kontroli ekstrakcji.

Elizabeth nie jest zbyt popularnym modelem, ponieważ większość kupujących Lelita wybiera zamiast niego kosztujący podobnie model Lelit Mara. Zaletą Elizabeth jest możliwość ustawienia oddzielnie temperatury bojlera kawowego, parowego, i parametrów preinfuzji (czas, pośrednio ciśnienie itp).  Wydajność pary nie jest jednak tak dobra jak w Oscarze czy Musice, modele te produkują parę wręcz w przemysłowych ilościach.

W Musice kusiłaby mnie możliwość stałego podłączenia do wody-to jednak ogromna wygoda. Wymagane jest jednak podłączenie do wody o odpowiedniej jakości (filtr).
« Ostatnia zmiana: 11 Październik 2020, 12:03:34 wysłana przez skansen »

3DSK

• Gość
Odp: Pomoc w wyborze Oscar II vs ASCASO DUO PID PROF vs Lelit Elizabeth vs Musica
« Odpowiedź #2 dnia: 11 Październik 2020, 10:28:56 »
Lelita sobie daruj.
Co do Oscar vs Musica. Jeżeli masz dołożyć 1500zl do Musica to dołóż. Prawie wszystkie rzeczy na plus dla Musica można później dołożyć do Oscara:
- inny regulator przepływu, można to samo dołożysz samemu do Oscar II
- cichsza pompa , Musica silent, też można dołożyć do Oscar
- preinfuzja, co prawda tylko elektroniczna, ale i tak bardzo pomocna, ogranicza kanałowanie, ekspres jest łatwiejszy w obsłudze. Tego nie dołożysz do Oscar.

Co do dozowania. Moim zdaniem w obu ekspresach jest takie same tzn. czasowe, ustawiasz jak długo ma trwać ekstrakcji. Świetne rozwiązanie, bardzo wygodne. Oba ekspres są rewelacyjne jeżeli chodzi o spienianie mleka, lepsze niż konstrukcje DB wg mnie.

Co do temperatury. Oscar i Musica są bardzo stabilne temperaturowa. Nie maja pid, nie ustawiasz temperatury pod kawę. Czy to ma aż tak duże znaczenie? I tak i nie. Małe bojlery są śmieszne z tymi swoimi pidami bo teoretycznie możesz sobie ustawić dowolną temperaturę, a praktycznie to ekspres nie da rady jej stabilnie utrzymać. Stąd taki Oscar, który pid  nie ma zrobi lepsza kawę niż wiele ekspresów z pid. Wszystkiego mieć nie można, przynajmniej w pewnych pieniądzach, trzeba wybrać priorytety.

Są wersje Oscar z podłączenie do wody.

Dla mnie Musica wygląda z tymi podświetlanymi panelami obłędnie, ale wygląd oczywiście rzec gustu.

Oba ekspresy są z rynku pro,  baaaardzo trwałe maszyny.
« Ostatnia zmiana: 11 Październik 2020, 10:32:02 wysłana przez 3DSK »

skansen

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 11 Październik 2020, 10:35:12 »
Oscar vs Musica. (...)
Co do dozowania. Moim zdaniem w obu ekspresach jest takie same tzn. czasowe, ustawiasz jak długo ma trwać ekstrakcji.

W Oscarze jest programowanie czasowe, w Musice wolumetryczne.

https://www.nuovasimonelli.it/traditional/oscar-ii/
The timed programming guarantees consistency of results.

W Musica ustawia się objętość.
https://www.nuovasimonelli.it/traditional/musica/
Extraction stops automatically when the programmed volume is reached.
« Ostatnia zmiana: 11 Październik 2020, 10:48:17 wysłana przez skansen »

Offline khans

« Odpowiedź #4 dnia: 11 Październik 2020, 11:03:42 »
Jeśli nie przeszkadza Ci manualny workflow z wagą przy Niche to nie powinien Ci przeszkadzać przy ekspresie. Co za tym idzie, nie przejmowałbym się na Twoim miejscu za bardzo programowaniem czasowym, tylko używał wagi do kontroli ekstrakcji.

Dziekuje za odpowiedzi :). Workflow z Niche mi przeszkadza stąd ten komentarz odnośnie hoppera. I zwykle nie mam czasu i koncentracji na manualne ważenie i wyłączanie przy każdej kawie. Ale bazując na moim celu powtarzalności to jedyny workflow który pozwala na utrzymanie kawy bez wpływu warunków zewnętrznych czyli redukcja dostosowywania kawy.

3DSK

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 11 Październik 2020, 11:20:52 »
Taaaa , czytać opisy pod ekspresami to ja też umiem Skansen. Pytanie jak to działa w praktyce, wiem jak działa w Oscar. W Musica musiałby być jakiś licznik przepływu, że nieważne czy shot trwa 30s czy 50s to ekspres zawsze puści na ciastko 50ml wody bo Ns zakłada, że przepływ w ekspresie jest x ml w y czasie. Tylko przecież ciastko kawowe stawia różny opór . Czy Ns zakłada, że pompa ma pracować 30s, czy wydać 50ml niezależnie od czasu.
Ws ma Musica, mógłby napisać jak to jest w praktyce.

skansen

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 11 Październik 2020, 11:27:29 »
Musica ma przepływomierz (czy nawet dwa ale o tym najlepiej jak się @WS wypowie).

Offline dembiec Mężczyzna

• Ekspres: NS Musica
  • Młynek: F64 Evo
« Odpowiedź #7 dnia: 11 Październik 2020, 11:37:07 »
Miałem Steel duo ascaso , z 2011 roku prawie 10 lat , sprzęt według mnie raczej nie podlega awarii i ciężko zajechac a Janusz wszystko naprawi nie ma z tym problemu, tylko tam był bojler.  Nie wiem jak sprawa ma się z termoblokiem , co do stabilności faktycznie jak mierzylem z boilerem  scaso były większe odchylenia z racji jego pojemności małej "ml" gdyż pobierana jest woda z zbiornika i chłodzi wodę w boilerem , do pary był termoblok ; spienialem mleko bez problemu ale ilość i moc pary słaba i długo się to robiło prawie minutę.
Teraz mam Musica stabilność zdecydowanie na plus , para to idzie ogień 15sek i mleko zrobione , volumetryczne fajna sprawa , porównując do Oskara warto dodać jeszcze że jest z metalu i na stelażu metalowy , Oscar więcej plastiku no i cały chodzi jak się nim rusza , Musica sprawia wrażenie dużo stabilniejszej konstrukcji i można dodać że ma wylew do wody na herbatę:))))
Przyłącza wody , odpływy , oświetlenia,  ledy, lampki ,wizualnie itd to już kwestia indywidualna ,

« Odpowiedź #8 dnia: 11 Październik 2020, 11:42:13 »
Taaaa , czytać opisy pod ekspresami to ja też umiem Skansen. Pytanie jak to działa w praktyce, wiem jak działa w Oscar. W Musica musiałby być jakiś licznik przepływu, że nieważne czy shot trwa 30s czy 50s to ekspres zawsze puści na ciastko 50ml wody bo Ns zakłada, że przepływ w ekspresie jest x ml w y czasie. Tylko przecież ciastko kawowe stawia różny opór . Czy Ns zakłada, że pompa ma pracować 30s, czy wydać 50ml niezależnie od czasu.
Ws ma Musica, mógłby napisać jak to jest w praktyce.
Czas ekstrakcji jest różny,  a ilość naparu w ml mnie więcej taka sama , wiadomo gramy się różnią,  bo zależy od gęstości, kremy , jak sugerujemy się tylko g to różnica występuje , ja ogólnie korzystam z wagi i czasu na wadze robię ręcznie, bo sugeruje się "g" nie "ml" u mnie Musica wygrała w stosunku do Oscara za wygląd i budowę stelaża i zastosowanie metali zamiast plastiku , każdy patrzy na co innego i musi zrobić sobie + i - i coś wybrać. 

3DSK

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 11 Październik 2020, 12:04:24 »
Kiedyś była duża różnica cenowa między Oscar II a Musica, x2. Wtedy moim zdaniem nie warto było dopłacać do Musica, ale teraz, jeżeli to jest 1500 zł to bym dopłacił. Elektros ma teraz promocję, taniej 5%. Musica bez dwóch zdań jest lepszym ekspresem niż Oscar.
Jeżeli w Musica jest faktycznie volumetryczne dozowanie to chyba jednak wolałbym to czasowe. Tak miałem w Oscar II, ustawiałem czas 30, czy 35s na kawę i jedna zmienną miałem z głowy, świetne w przypadku jeżeli w domu kawę robi jeszcze inna osoba, mniej zaawansowana. Ja w ogóle jestem zwolennikiem przycisków w ekspresach domowych, tak jak i zakrytych grup.

W Oscar II jest stelaż metalowy na plastikowej podstawie, Musica jest full metal, mnie Oscar II nie chodził, ale może aż tak nim nie gibałem :)
« Ostatnia zmiana: 11 Październik 2020, 12:09:20 wysłana przez 3DSK »

« Odpowiedź #10 dnia: 11 Październik 2020, 12:11:52 »
Kiedyś była duża różnica cenowa między Oscar II a Musica, x2. Wtedy moim zdaniem nie warto było dopłacać do Musica, ale teraz, jeżeli to jest 1500 zł to bym dopłacił. Elektros ma teraz promocję, taniej 5%. Musica bez dwóch zdań jest lepszym ekspresem niż Oscar.
Jeżeli w Musica jest faktycznie volumetryczne dozowanie to chyba jednak wolałbym to czasowe. Tak miałem w Oscar II, ustawiałem czas 30, czy 35s na kawę i jedna zmienną miałem z głowy, świetne w przypadku jeżeli w domu kawę robi jeszcze inna osoba, mniej zaawansowana. Ja w ogóle jestem zwolennikiem przycisków w ekspresach domowych, tak jak i zakrytych grup.
Tu z tymczasem do końca się nie zgodzę stosowalem ta metodę w ascaso bo waga nie wchodziła pod filiżanki i wylewki bo za nisko było uzywalem stoper po wyjęciu filiżanek ważyłem i raz miałem 33g raz 45 g  i zawsze czas 30s , i zawsze smak inny , stosując zasadę; zawsze tylko samo g np 35g w czasie 27s czasem 31s daje bardziej powtarzalny smak

Offline khans

« Odpowiedź #11 dnia: 11 Październik 2020, 12:17:46 »
Różnica w cenie pomiędzy Oskarem a Musica podstawowymi wersjami to 2000. 1500 to od wersji Oskara z 90eur dodatkami (opv etc )

3DSK

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 11 Październik 2020, 12:17:53 »
Ja zawsze w Oscar II miałem tak samo, nie ważę kawy w czasie ekstrakcji, ale po. W Oscar miałem odchyłki w wadze rzędu 2gr, bardzo powtarzalnie. Tyko oczywiście każdą kawę ustawiałem stopniem zmielenia pod te 30s, tak żeby mi z tych 18g w 30s wyszło 36-40g.

Offline PiotrekBM Mężczyzna

• Ekspres: LM LM
  • Młynek: Kafatek MC4, Kinu M47, Comandante IH, Ditting KE 640 V (= Mahlkonig K30 V), Acaia Lunar
« Odpowiedź #13 dnia: 11 Październik 2020, 12:31:45 »
"Oba ekspres są rewelacyjne jeżeli chodzi o spienianie mleka, lepsze niż konstrukcje DB wg mnie.
"

Do @3DSK  ale mnie zdenerwowałeś  >:(       .......(nie no  żart  ;))
Kolega @khans  jest nowy na forum, i  jak o sobie piszę  " nowy w robieniu kawy " więc  informuj dokładniej  ;)
Kiedyś Ci może zaprezentuje spienianie mleka w najmniejszym  LaMarzocco który jest DB ( to oznaczenie dla ekspresów dwubojerowych  info. dla nowego forumowicza) i wtedy będziesz musiał cofnąć swoją teorie , że Oscar  lepszy  niż DB.  ;)
(ale zapewne racje masz jeśli porównasz DB w cenie podobnej lub niewiele wyższej niż Oscar )

A teraz już do rzeczy @khans szukasz trwałego ekspresu , w konkretnym przedziale cenowym. 
Generalnie dobra kawa  czyli powtarzalne  espresso  (a na bazie dobrego espresso wszystkie  inne kawy z dodatkiem mleka) powstanie  w ekspresie  który zapewni (w miarę )stabilną temperaturę wody i odpowiednie ciśnienie.
Wybierałem ostatnio ekspres dla siostry. Szukała w podobnym przedziale cenowym jak Ty
Poleciłem jej Oscara II . Dlaczego ?
Bo Oscar to ekspres sygnowany marka  Nuova Simonelli. To bardzo szanowana marka w kawowym światku. Działają od 1936r , więc mają doświadczenie w produkcji solidnych ekspresów  ( Victoria Arduino jeszcze starsza (1905 ) jeszcze bardziej luksusowa marka produkująca  ekspresy też należy obecnie do grupy NS ).  Zbudowany naprawdę solidnie , jak na porządną firmę przystało. Tym bardzie za stosunkowo niewielkie pieniądze.
Czy bym dołożył do Musica ???... Nie . Nie z Twoim budżetem.  Musica  jest bardzo dobrym , solidnym ekspresem ale jest 4 tys droższa niż naprawdę solidnie zbudowany Oscar . (7,5 tys Musica ; Oscar 3,6 tys )

Zależy Ci na powtarzalności.  Generalnie ekspres z odrębnym bojlerem kawowym powinien być bardziej  stabilny niż Hx (ekspres z wymiennikiem ciepła). Ale przy dobrym , solidnym Hx  z solidną , ciężką grupą  opanujesz  flush i kawa będzie baaardzo dobra.  Uwierz!
W tym przedziale cenowym ekspres Hx z dużym bojlerem pary zapewni Ci wystarczającą ilość pary do porządnego spieniania mleka do cappuccino.

Co do Lelita zgadzam się ze @skansen -em .
Elizabeth jest  mniej popularny bo w tej cenie Lelit ma sprawdzonego już Hx  (Mara) na grupie E61. Grupa stara mająca dużo minusów ( długi czas rozgrzewania ekspresu, ciężko utrzymać ekspres w czystości za grupą ) ale grupa  ciężka, solidna  która kiedyś gwarantowała dobry smak kawy. I chyba zostało to do dziś . (kiedyś jednym z moich założeń przy zakupie ekspresu była właśnie grupa E 61.
No i  Elizabeth jest droga (jak na założony budżet ) i ma mniej pary niż Oscar.
I nie mniej ważne  Lelit  nie ma takiego doświadczenia  jak NS w konstrukcji ekspresów  ( więc awarie mogą być częstsze, niestety ).

Taka moja niepisana zasada : jakikolwiek ekspres do kawy wybierzesz  kup raczej cięższy jak lżejszy.
Solidna konstrukcja oparta na miedzianych rurkach,cięzkich solidnych grupach i  większych bojlerach swoje waży.
Nie będziesz go przestawiać codziennie.
Poza tym fajnie jest wpinać / wypinać  kolbę do/z  solidnego ekspresu, którego nie potrzeba  przy tym trzymać bo " lata " w lewo czy prawo.
Idź do marketu pooglądaj ekspresy ważące 3- 5 kg wyjmij i zapnij kolbę  a następnie udaj się do sklepu /showroomu z prawdziwymi domowymi ekspresami. Porównaj  sobie plastikowe ekspresiki ( nie warte , żadnej z tych 4, 5, czy 8 set  złotych ) do np Oscara czy Ascaso.

Młynek  (Niche )wybrałeś chyba jeden z najlepszych w tym przedziale cenowym. Wielka niewiadoma  jak bezawaryjny  będzie ( bo produkt stosunkowo nowy  )  ale póki co ludzie są bardzo zadowoleni.

« Ostatnia zmiana: 11 Październik 2020, 12:54:40 wysłana przez PiotrekBM »

« Odpowiedź #14 dnia: 11 Październik 2020, 12:42:30 »
Właśnie z tą zapinaną kolba trochę mnie ten film , zniechęcił do Oscara i poszło w stronę musica , ale ja kupiłem okazyjnie 4 tyś też uważam że nie jest wart dopłaty to tylko obudowa i bajery które jedni lubią inni nie

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi