Autor Wątek: Lelit Anna i sette 30 czy lelit anita  (Przeczytany 4607 razy)

Offline Lukebolmara

Lelit Anna i sette 30 czy lelit anita
« dnia: 07 Październik 2020, 15:31:36 »
Dzień dobry. W sumie tak jak w temacie. Przeglądam sobie oferty konesso i szukam zestawu dla siebie. Chodzi mi głównie o budżet do 2500 nie do ruszenia.

W tej chwili w promocji jest Anita z PID za 2499
Ale z powodu niechęci do rozwiązań combo myślę też nad najtańsza Anna 1299 + sette 30 za 1099.

Moje pytanie brzmi czy nie lepiej jednak kupić to combo dla tego PID. Czy większą różnice będę miał z sette 30 i z najprostsza Anna niż z większą kontrola temperatury? Poradźcie proszę, albo jak macie coś innego do zaproponowania to przypominam sztywno 2500 niestety. Choć otwarty jestem na używki, nie chce na nie polować tygodniami. Decyzję chce podjąć w ciągu najbliższych dni.

Offline minero

• Coffee after pizza blog
  • Ekspres: Gaggia Classic 2018/19, AeroPress, Bialetti Venus 2TZ, Bodum FrenchPress, Hario V60.
  • Młynek: Eureka Mignon SD, Macap M5D, Hario Skerton.
Odp: Lelit Anna i sette 30 czy lelit anita
« Odpowiedź #1 dnia: 07 Październik 2020, 15:43:28 »
Ja bym bral osobno, sette 30 daje rade i na pewno przemial bedzie duzo lepszy od Anity. Anna kawe tez dobrze zaparzy może bez wodotrysków.. Co prawda zajmie Ci wiecej miejsca na blacie ale cos za cos.

Offline Heniutek Mężczyzna

• Ekspres: Robot, V60_02 ,Gabi A+ B, FP, AP (Prismo + RGB), Cafflano® Kompresso , Mok 4tz , Mizudashi , Barista , Kalita, Origami, Kinto..
  • Młynek: Wscg-2, Jx-Pro, C2, ODE, M01
« Odpowiedź #2 dnia: 07 Październik 2020, 15:48:12 »
Oprócz kwestii nagrzewania delikatnie kawy, przy zasypie większej ilości, nie mam żadnych zastrzeżen do mielenia Anity ,nie zbryla, mieli całkiem szybko i równo.
Witam, witam i o zdrowie pytam!

Offline Lukebolmara

« Odpowiedź #3 dnia: 07 Październik 2020, 15:58:56 »
Chce i tak odmierzać kawę przed zmieleniem w przypadku Anity zniweluje problem grzania kawy

skansen

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 07 Październik 2020, 16:06:20 »
W tej chwili w promocji jest Anita z PID za 2499
Ale z powodu niechęci do rozwiązań combo myślę też nad najtańsza Anna 1299 + sette 30 za 1099.

Przy takim układzie gwiazd cen brałbym Anitę. Właśni taki model (z PID) od pewnego czasu używają moi rodzice i są zadowoleni.
W środku Anity  "siedzi" młynek Lelit Fred. Do espresso daje jak najbardziej radę. 
Zajrzyj do wątku z jego recenzją.
Kilka osób na forum używa tego "combi" i są zadowolone (m.in. @k3lt ma ten ekspres pod marką La Pavoni, ale to to samo).  Wg mnie na początek takie kombo jest jak najbardziej OK.

Offline Lukebolmara

« Odpowiedź #5 dnia: 07 Październik 2020, 17:01:44 »
Czy Fred da też radę pod alternatywy?

Offline JarekB

« Odpowiedź #6 dnia: 07 Październik 2020, 18:33:34 »
Ja miałem domita classico (niemal identyczny jak lelit Anna) i baratza sette 30 i było spoko.
Teraz mam lelit Anna z pid i młyn ten sam. Może i pid się przydaje ale raczej nie ma co przeceniać jego roli.

Offline Heniutek Mężczyzna

• Ekspres: Robot, V60_02 ,Gabi A+ B, FP, AP (Prismo + RGB), Cafflano® Kompresso , Mok 4tz , Mizudashi , Barista , Kalita, Origami, Kinto..
  • Młynek: Wscg-2, Jx-Pro, C2, ODE, M01
« Odpowiedź #7 dnia: 07 Październik 2020, 21:28:39 »

Gdzieś czytałem, że nie zmieli tak grubo by było super pod v60.
Nie jestem aż takim masochistą żeby tyle kręcić tą śrubą, jak bardzo chcesz to jutro sprawdzę...
« Ostatnia zmiana: 07 Październik 2020, 21:33:28 wysłana przez Heniutek »
Witam, witam i o zdrowie pytam!

avidrock

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 07 Październik 2020, 21:57:14 »
Przed tym jak kupić Grace zastanawiałem się nad Anitą (trochę na jej temat czytałem i oglądałem). Jeżeli masz zamiar tylko espresso to ten młynek da radę jak najbardziej, trochę ponoć brudzi (info. Dla estetów). Jeżeli planujesz zmieniać z espresso pod alternatywy to szkoda nerwów ;)

Offline mojojojo

• Ekspres: Lelit Anna PL41TEM, V 60
  • Młynek: Lelit Fred, Comandante
« Odpowiedź #9 dnia: 08 Październik 2020, 18:34:19 »
zawracanie głowy lepiej mieć drugi młynek
ustawisz pod espresso i jak już będzie git , przestawisz na alternatywę
i znowu żeby było git pod espresso a będziesz to ustawiał kilka razy
jak już ustawisz to przestawisz na alternatywę
i tak w koło
« Ostatnia zmiana: 08 Październik 2020, 18:39:48 wysłana przez mojojojo »

Offline jakub_stanecki Mężczyzna

• Ekspres: La Pavoni Europiccola, Alternatywy
  • Młynek: Niche Zero, Arco
« Odpowiedź #10 dnia: 08 Październik 2020, 20:38:24 »
a nie wygodniej 2 młynki? pod alternatywy Xeleo albo zwłaszcza 1zpresso q2 spradza się lepiej - a przy jednym ciagłe wracanie z ustawieniami...
Never Give UP †

Offline Lukebolmara

« Odpowiedź #11 dnia: 08 Październik 2020, 21:05:10 »
Wycofuje się z zapotrzebowania na mielenie do alternatyw. Skupie się zatem na młynku do espresso. Na 90% zdecydowany jestem na Anite. Jest za 2379 i chyba nic tego nie przebije, o ile na Pchlim Targu nie pojawi się coś ciekawego.

Offline Lukebolmara

« Odpowiedź #12 dnia: 10 Październik 2020, 14:35:29 »
Zamówiłem Anite z Konesso. Jakieś akcesoria, chemia, którą będę potrzebował? No i jeszcze kawa i pewnie koło środy podzielę się pierwszymi wrażeniami.

skansen

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 10 Październik 2020, 17:18:53 »
W ekspres jest wbudowany tamper, na początek wystarczy. Dokupiłbym Cafize i ślepe sitko do backflushy. Ewentualnie jeszcze wagę.

Offline Lukebolmara

« Odpowiedź #14 dnia: 15 Październik 2020, 04:57:39 »
Trochę odkopuję, ale chciałbym podzielić się wrażeniami. Ekspres wykonany bardzo fajnie. Minus daje za wykonanie "klapki" na pojemnik na wode i za sam pojemnik. Kto to widział by wodę lejkiem lać :)
Myślę, że dobrze wybrałem biorąc Anite z PID. Mam pewność jaka jest temperatura na bojlerze i nie musze zgadywac... To zadziwiający komfort biorąc pod uwagę, że to pierwsza moja kolba. Kupująć Gaggie Classic, czy najtańszą Anne musiałbym pewnie zgadywać jaką mam temperaturę. Biorąc tu pod uwagę, że robie kilka shotów pod rząd sprawdzając ustawienie młynka.

Zadziwiła mnie różnica w stopniu zmielenia kawy już starej i świeżo palonej. Na młynku Anity Sporo trzeba go przekręcić by espresso 1:2 wyszło w 25-30s. W starej kawie musiałem mielić bardzo, bardzo drobno.

Zauważyłem też niedobory mojego wyposażenia. Brak mi wagi. Mam taką kuchenna, ale raz, że jest za duża. Dwa, że pokazuje to co chce pokazać. Może coś poradzicie? Chętnie kupie jakąś używke.

Ogólnie Anita to strzał w dziesiątkę dla początkującego. OK, kawa mielona troche sie zbryla. Ok, to nadal jest maszyna, która nie nadaje się dla Kowalskiego. Ale.

Wykonanie, moim zdaniem spoko. Temperatura na PID się stabilizuje po krótkim czasie dziwnych wahań. Mleko... Kurka wodna, naucze się to pewnie spieni, bo po moich eksperymentach efekty są różne. Mam wrażenie, że tej pary jest mało. Minus za oszczędne i mało jasne instrukcje po polsku. Dobrze, na logike to oczywiste, ze muszę włączyć pompe zaraz po włączeniu ekspresu... Ale tam nie ma takiej informacji.

Dziękuję @Michał z konesso za ofertę i fajny rabat. Świetna obsługa, dobrze przemyślany sklep.
« Ostatnia zmiana: 15 Październik 2020, 05:00:51 wysłana przez Lukebolmara »

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi