Autor Wątek: Ozik młynki SD  (Przeczytany 4476 razy)

Offline kulka Mężczyzna

• Ekspres: Rocket Evoluzione v2, Ascaso Arc, Chemex, V60-2, Aero, Origami + LilyDrip, April, Wilfa classic
  • Młynek: Mazzer Super Jolly, Kinu M47v3.5, Ascaso i-mini
Ozik młynki SD
« dnia: 02 Październik 2020, 14:28:25 »
Ozik, kolejny gracz na rynku młynków SD: strona producenta i jego instagram. Mają być dostępne trzy wersje: 80mm SSP, 98mm SSP i bardzo ciekawy binokular (czyli 2w1): 83mm stożek i płaski 80mm. Może będzie trochę taniej niż Monolith.

Offline PiotrekBM Mężczyzna

• Ekspres: LM LM
  • Młynek: Kafatek MC4, Kinu M47, Comandante IH, Ditting KE 640 V (= Mahlkonig K30 V), Acaia Lunar
Odp: Ozik młynki SD
« Odpowiedź #1 dnia: 02 Październik 2020, 14:31:38 »
Ożeż Ty. Dobrze się zapowiada.
Taniej albo podobnie pewnie do Kafatek Monolith. Oby okres oczekiwania nie był podobny (3 lata w moim przypadku) jak na Monolith.
Czekam i konca nie widać  ;)

« Ostatnia zmiana: 02 Październik 2020, 15:10:27 wysłana przez PiotrekBM »

3DSK

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 02 Październik 2020, 14:38:59 »
Jak młynek z USA to cena ważna. Dojdzie cło, vat i zakup bez sensu, cena pewnie w okolicach Ceado E37Z.

Offline kulka Mężczyzna

• Ekspres: Rocket Evoluzione v2, Ascaso Arc, Chemex, V60-2, Aero, Origami + LilyDrip, April, Wilfa classic
« Odpowiedź #3 dnia: 02 Październik 2020, 14:44:19 »
Jak młynek z USA to cena ważna. Dojdzie cło, vat i zakup bez sensu, cena pewnie w okolicach Ceado E37Z.
Podobno z Korei.

Offline trez Mężczyzna

• Ekspres: V60, Orea, Aeropress, Tygielek, Melitta, Chemex, Phiny
  • Młynek: C40, FeldGrind, VSSL
« Odpowiedź #4 dnia: 02 Październik 2020, 14:45:10 »
@PiotrekBM czekasz już 3 lata na ten młynek? Napisz coś więcej, bo nie znam tej dramy :) Coś kojarzę o trudach w zdobyciu ale nie sądziłem że aż tak

Offline josephson Mężczyzna

• Ekspres: kolbowy
  • Młynek: ręczny
« Odpowiedź #5 dnia: 02 Październik 2020, 14:49:11 »
Ciekawe ile trzeba czekać na te cuda...

Wysłane z mojego VTR-L29 przy użyciu Tapatalka

• Młynek: Kafatek MC4, Kinu M47, Comandante IH, Ditting KE 640 V (= Mahlkonig K30 V), Acaia Lunar
« Odpowiedź #6 dnia: 02 Październik 2020, 21:51:02 »
@3DSK
No niestety , przy sprzęcie z USA dodatkowych kosztów sporo. Liczę się z tym.
W moim przypadku Ceado 37Z w ogóle nie brałem pod uwagę. (chociaż sam młynek całkiem ciekawy )

@kulka
Nie wiem gdzie Ceado produkuje  37 Z-ke Hero.

Kafatek swoje  Monolith-y robi w Stanach.    " All made and designed in Seattle, USA."
« Ostatnia zmiana: 02 Październik 2020, 22:26:04 wysłana przez PiotrekBM »

« Odpowiedź #7 dnia: 02 Październik 2020, 22:11:54 »
@PiotrekBM czekasz już 3 lata na ten młynek? Napisz coś więcej, bo nie znam tej dramy :) Coś kojarzę o trudach w zdobyciu ale nie sądziłem że aż tak

@trez
No 3 lata. Niestety.  Chyba od września/ października 2017 roku próbowałem.
Trud polega na tym że Kafatek " zbiera zapisy i wstępną opłatę " za młynek przeważnie 2 razy do roku. (czyli masz 2 szanse w roku).
Konkretnego dnia , o konkretnej  godzinie uruchomiona jest strona sklepu . Cały pozostały  czas młynki wyświetlane są jako niedostępne ( out of stock).
O tej konkretnej  godzinie 2 razy do roku masz możliwość  "bycia tym któremu się uda ". Kafatek zobowiązuje się wyprodukować od kilku !!! do góra kilkunastu sztuk danego młynka  na cały świat. A chętnych  na wymarzony młynek jest sporo  ;)
Te kilka lub kilkanaście sztuk ( zależy od roku , czasem danego młynka w ogóle nie wyprodukują z danym półroczu )rozchodzi się w ciągu od minuty !!! do max 2-3 minut !!!. W tym czasie musisz wybrać  młynek , wstępnie go skonfigurować , wrzucić do koszyka i za niego zapłacić.
Kilka razy miałem młynek w koszyku ale płatność nie przeszła wystarczająco szybko i ktoś szczęśliwszy  " wykradł mi młynek"  z koszyka (jego płatność szybciej przeszła).
Ja próbowałem za każdym razem kiedy była możliwość zakupu wymarzonego Conicala i w końcu chyba za 6 razem ( albo 5 nie pamiętam ) udało się .No i teraz czekam aż go wyprodukują. :)
I tak jest nieźle. Są osoby które próbują 10 czy 11 raz . Czyli  od 5 lat próbują kupić Kafatek-a  i zawsze znajdzie się ktoś szybszy...

« Ostatnia zmiana: 02 Październik 2020, 22:30:58 wysłana przez PiotrekBM »

Offline trez Mężczyzna

• Ekspres: V60, Orea, Aeropress, Tygielek, Melitta, Chemex, Phiny
  • Młynek: C40, FeldGrind, VSSL
« Odpowiedź #8 dnia: 02 Październik 2020, 22:37:00 »
Niesamowite, znaczy się tak naprawdę tragiczne, ale nie jesteśmy wkońcu normalni więc jednak niesamowite :)

Nigdy nie interesowałem się jak naprawdę wygląda ich sprzedaż, poprostu włożyłem do szufladki stare od art :D

Muszę przyznać, że podziwiam za determinację, mam nadzieję że jak już trafi w ręce, to nie zawiedzie oczekiwań.

« Odpowiedź #9 dnia: 02 Październik 2020, 22:46:18 »
Też bym chciał, żeby nie zawiódł  ;)
Ale nie ma co zaśmiecać wątku o  Ozik-u  ;)

ps. a wszystkich, którzy narzekają na długi  okres oczekiwania  na  Niche odsyłaj to tego postu  :)
« Ostatnia zmiana: 02 Październik 2020, 23:03:27 wysłana przez PiotrekBM »

Offline Krakus Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
« Odpowiedź #10 dnia: 03 Październik 2020, 02:19:49 »
Muszę przyznać, że podziwiam za determinację,
Ja też, ale uważam, że taka metoda sprzedaży to jest jakieś nadymanie bańki.

« Odpowiedź #11 dnia: 03 Październik 2020, 09:28:39 »
@Krakus
Pewnie masz trochę racji.
Ale tak jest zawsze (albo prawie zawsze) w przypadku kiedy popyt przewyższa podaż.

Kafatek działa specyficznie. To bardzo mała firma która kładzie nacisk na wysoką  jakość swoich produktów.
Młynki są podobno montowane ręcznie, i testowane ( każdy młynek , nie wyrywkowo). Sposób w jaki testują młynki ,załącznik poniżej.
Nie ma problemu gdy tych młynków masz od kilku do np 15- 20 sztuk i razy 3 bo trzy rodzaje młynków mają w ofercie ( wcześniej mieli 2 rodzaje). Chociaż tak jak pisałem nie zawsze 3 rodzaje młynków muszą być planowane do producji w danym półroczu.
Poza tym kolejna " seria " może mieć  udoskonalenia względem wcześniejszej. Firma chętnie przyjmuje uwagi użytkowników ich młynków. I jeżeli coś można zmienić na wygodniejsze/ lepsze to starają się to robić.

To też nadaje młynkom Kafatek Monolith pewnej otoczki, albo symbolu  " młynka praktycznie nie do zdobycia ".
Dla niektórych (może i dla mnie ) to taki " święty Graal ". Zobaczymy tylko czy ten graal spełni oczekiwania. ;)

"How is Monolith built and tested?

Each Monolith grinder is precision CNC machined in Seattle, USA to tolerances of 10 microns or less. Great burr alignment is critical to great espresso extractions so we use tight tolerances on critical parts. Each grinder is then hand built and most importantly hand tested. If there are any problems with parts during assembly they are rejected. Then each Monolith is not only tested that it runs and can grind coffee, but we make espresso by dialing in, by taste, our benchmark coffee (Vivace Dolce) that we are super familiar with on Synesso Hydra, Slayer or Londinium 1, then we compare those espresso shots to the shots made with our reference Monolith. If we are happy with how espresso tastes, we measure the extraction yields using refractometer and compare those also to our reference Monolith. If either one of these things fail or we are not happy with it, the grinder will not ship to you. "
« Ostatnia zmiana: 03 Październik 2020, 09:45:02 wysłana przez PiotrekBM »

Offline martinovic

• Ekspres: Lelit Bianca, Lelit Elizabeth, LaPavoni Pro postmill with upgrades
  • Młynek: DF 64 + SSP MP + HU, Ceado E37J, Comandante NB
« Odpowiedź #12 dnia: 03 Październik 2020, 21:18:25 »
I can confirm statements about monolith, whats more accuracy to less than 10um does mean that moving parts are below that runout (you can have precious carrier if insertion in bearings is wrong, you will get huge runout), mine lower burr carrier has runout around 5um (for sure less than 10 but it is hard to measure with standard dial indicator  with 10um scale). For comparison lelit pl72 out of the box had lower burr carrier runout 100um. Maybe that is the reason why every coffe on that grinder tastes almost the same.

Offline kulka Mężczyzna

« Odpowiedź #13 dnia: 05 Październik 2020, 12:01:03 »
Tak ma zostać rozwiązany problem osadzenia płaskich żaren:

Cytuj (zaznaczone)
By eliminating bolt holes in the burr face, there is no effect on the error of the unstable fixing force (torque difference and loosening) of the bolt, or the problem of fine coffee particles remain in the gaps by the unstable tightening(bolts) or vibrations(magnets) So, as shown in the picture below, I thought about making a hole on the side of burrs and fastening the burr with a stainless fixing pin that fits perfectly into the hole.  (It is a structure in which a stainless pin that fits perfectly is dug into the burr hole and is completely fastened without error) I think this method is the most perfect alignment method among the flat burr grinders that have been released so far.

Pełny tekst:

Offline kulka Mężczyzna

« Odpowiedź #14 dnia: 10 Październik 2020, 23:18:12 »
"Magic wheel" czyli zerowa retencja:

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi