Autor Wątek: PID, temperatura parzenia  (Przeczytany 9335 razy)

pawel890

• Gość
PID, temperatura parzenia
« dnia: 30 Wrzesień 2020, 20:52:43 »
Mam trochę rozmyślań jak to jest z temperaturą parzenia espresso, optymalna temperatura parzenia jest podawana w przedziale 88-94 stopni C.
Gdy jednak sprawdzimy miernikiem jaka temperatura wody tak naprawdę trafia na naszą kawę to przeważnie 7 stopni mniej niż pokazuje PID przynajmniej według moich pomiarów,
i to przy dobrze rozgrzanym ekspresie. W moim przypadku przy 95 stopniach na bojlerze, w kolbie było 87-89 (dużo zależało od rozgrzania kolby)

Tylko teraz nasuwa mi się pytanie... czy biorąc pod uwagę różne czynniki wpływające na utratę temperatury, czy powinniśmy podnosić oczekiwaną temperaturę na PID o kilka stopni?

Offline pmichal Mężczyzna

• Ekspres: Cafelat Robot, Orea, Kalita
  • Młynek: Timemore 078 i 078s
Odp: PID, temperatura parzenia
« Odpowiedź #1 dnia: 01 Październik 2020, 07:44:18 »
Jaką metodą wykonujesz pomiar?

pawel890

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 01 Październik 2020, 08:11:43 »
Sonda termopary wsunięta przez otwór kolby i w środku mam trochę ręcznika papierowego żeby spowolnić przepływ wody z grupy.

Offline RufusTF

• Ekspres: Bianca, Olympia Express, Kazak Rota
  • Młynek: Niche Zero, Mahlkonig Vario, Comandante
« Odpowiedź #3 dnia: 01 Październik 2020, 08:35:49 »
W takim układzie nie bierzesz chyba pod uwagę aspektu ciśnienia i jego zmiany w kolbie. Na górze ciastka jest np. 9b, na dole 1b. Ty mierzysz tylko przy 1b.

Offline JarekB

« Odpowiedź #4 dnia: 01 Październik 2020, 08:39:13 »
Ja osobiście nie zwracam za bardzo uwagi na to ile stopni wskazuje pid.
Bardziej kieruję się kolorem cremy. Jak za jasna to podnoszę temperaturę, jak za ciemna to obniżam.

pawel890

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 01 Październik 2020, 08:49:31 »
Ciekawe rady z tym kolorem cremy. :)

@RufusTF Jakiś pomysł jak zasymulować 9b?

Offline RufusTF

« Odpowiedź #6 dnia: 01 Październik 2020, 08:55:08 »
Obawiam się, że domowymi sposobami nie ma co się męczyć. Robisz doświadczenie, gdzie słabszymi narzędziami w gorszych warunkach próbujesz symulować autentyczne zachowanie urządzeń. A są przecież narzędzia, które dużo lepiej i na autentycznej ekstrakcji analizują to samo dużo dokładniej. Mówię o Decencie i jego analizie zachowania krążka kawy w czasie rzeczywistym. Odpowiedzi na zadane przez ciebie pytanie poszukałbym w sieci w zapisach profili parzenia z Decenta.

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
« Odpowiedź #7 dnia: 01 Październik 2020, 09:12:27 »
Ja osobiście nie zwracam za bardzo uwagi na to ile stopni wskazuje pid.
Bardziej kieruję się kolorem cremy. Jak za jasna to podnoszę temperaturę, jak za ciemna to obniżam.

Ale kolor cremy zależy od stopnia palenia kawy.

Offline Kekacz Mężczyzna

• Ekspres: Lelit MaraX V2, (było: RS V4 PID, Gaggia Baby Twin)
  • Młynek: Eureka Single Dose, Timemore Slim Titanium, (było: F4 Nano V2, Gaggia MDF Stepless)
« Odpowiedź #8 dnia: 01 Październik 2020, 09:58:47 »
@pawel890 pomiarów dokonujesz w Silvii?
Jeśli tak, to już inni to zrobili z pomocą portafiltrów SCACE, symulujących odpowiedni przepływ oraz pojemność cieplną zbliżoną do ciastka kawowego. Między temperaturą ustawioną na PID, jeśli czujnik znajduje się na szczycie bojlera, w miejscu termostatu, a tym co wydobywa się z prysznica, zachowując odpowiednie ciśnienie i przepływ, różnica waha się na poziomie 8-10*C, w zależności od wygrzania ekspresu, zakamienienia itd.
Auber dawno opublikował odpowiednie wyniki testów. Pionierzy PIDowania Silvii zalecali nawet temperatury 109-110*C na szczycie bojlera, co w przypadku moich doświadczeń wcale nie było pozbawione sensu.
W młynku: Prima Intenso
"Im więcej wiem o kawie, tym mniej wiem o kawie"

pawel890

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 01 Październik 2020, 10:16:06 »
Tak to Silvia, rzeczywiście kawa przy 95 stopniach na PID nagle zaczęła smakować okropnie, więc będę stopniowo zwiększać temperaturę, żeby dążyć do pierwotnego smaku. Myślę, że te 110 może być bardzo wiarygodne.
Zastanawiam się teraz czy to bolączka Aubera, czy problem dotyczy reszty PIDów np. w Lelit

Offline JarekB

« Odpowiedź #10 dnia: 01 Październik 2020, 10:19:23 »
Ja mam ekspres lelit Anna z pidem, piję kawy średnio palone (Ariadna od Antonio i GWATEMALA SANTA Rosa z lanicoffee.pl) i na pid mam ustawione 97-98 stopni.
« Ostatnia zmiana: 01 Październik 2020, 10:23:02 wysłana przez JarekB »

Offline RufusTF

« Odpowiedź #11 dnia: 01 Październik 2020, 10:42:13 »
Tak to Silvia, rzeczywiście kawa przy 95 stopniach na PID nagle zaczęła smakować okropnie

Masz jakiś offset na PIDzie? W Lelitach jest. 93C na wyświetlaczu oznaczają np. 103C w bojlerze.

Offline Kekacz Mężczyzna

• Ekspres: Lelit MaraX V2, (było: RS V4 PID, Gaggia Baby Twin)
  • Młynek: Eureka Single Dose, Timemore Slim Titanium, (było: F4 Nano V2, Gaggia MDF Stepless)
« Odpowiedź #12 dnia: 01 Październik 2020, 10:42:31 »
Można mocno dać się nabrać ustawiając zbyt nisko temperaturę na PIDzie.
Paradoksalnie niedoparzone espresso, przy dużej podekstrakcji, możne być tak gorzkie, że będzie wykrzywiać twarz na samo jego wspomnienie. Kofeina, wzorzec smaku gorzkiego oraz kilka innych równie paskudnych w odbiorze składników są niestety zbyt łatwo rozpuszczalne. Przy podekstrakcji to one będą stanowić o wrażeniach smakowych. Zbyt niska temperatura nie pozwoli na wyekstrahowanie z kawy cukrów, tłuszczy czy białek, które mają cudowną cechę łagodzenia tej goryczy i "zabezpieczanie" języka przed nią.

Zależność między temperaturą a smakiem espresso wygląda tak:

zbyt niska temperatura: bezdenna gorycz, czarna rozpacz, smutek i rozczarowanie, często odczuwalna na tylnej części podniebienia
niska temperatura: pojawianie się kwasowości
odpowiednia temperatura: balans smakowy, gładki smak, espresso przelatuje przez gardło jak woda
zbyt wysoka temperatura: wytrawna goryczka, smak dość pusty, bez niuansów.

Wiele osób mających do dyspozycji PID kapituluje w poszukiwaniach pomiędzy pierwszym i drugim przypadkiem.
Ostatni przykład najłatwiej dostać w słabych kawiarniach, gdzie pojedyncze eKspresso zajmuje pół filiżanki do cappu, z lavazzy czy podobnych słabych masówek. W warunkach domowych mało kto z tutejszej społeczności zdobywa się na podobne eksperymenty. Nawet uzysk 1:3 jest jeszcze daleko.
W młynku: Prima Intenso
"Im więcej wiem o kawie, tym mniej wiem o kawie"

Offline MarcinFutrzak Mężczyzna

• Ekspres: Bezzera Magica PID (był Zelmer Piano), Hario V30, Gabi Master A
  • Młynek: Baratza Sette 270, Rossi RR45
« Odpowiedź #13 dnia: 01 Październik 2020, 11:11:43 »
Zależność między temperaturą a smakiem espresso wygląda tak:

zbyt niska temperatura: bezdenna gorycz, czarna rozpacz, smutek i rozczarowanie, często odczuwalna na tylnej części podniebienia
niska temperatura: pojawianie się kwasowości
odpowiednia temperatura: balans smakowy, gładki smak, espresso przelatuje przez gardło jak woda
zbyt wysoka temperatura: wytrawna goryczka, smak dość pusty, bez niuansów.

A jakie to są mniej więcej temperatury? Jaką ustawiasz dla Ariadny? Z tego co pamięntam, to standardowo dla HX bez PID ustawiana jest temp. ok. 93C...

pawel890

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 01 Październik 2020, 11:18:12 »
Dzięki @Kekacz rozwinęła się bardzo ciekawa dyskusja, z początku myślałem, że argument ciśnienia jaki dał @RufusTF przemawia jednak za błędnym pomiarem, ale czytając wątki o AuberPID i ze swojego doświadczenia, rzeczywiście wynika, że ten offset to jakieś 6-9 stopni.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi