Cześć,
Jak większość osób w tej grupie tematów - chciałem dokonać zakupu sprzętu spełniającego takie kryteria:
- rotapompa (mam już dość buczenia

),
- zbiornik wody (na razie nie planuję przerabiania kuchni, fajnie by było gdyby sprzęt to oferował, ale nie mam na to ciśnienia),
- PID (albo jakaś jego rozszerzona wersja).
Barierą jest oczywiście kwota, jaką chciałbym wyłożyć za taki ekspres, ale nie mam problemu ze sprzętami używanymi.
I tutaj moja prośba do mądrzejszych i bardziej doświadczonych użytkowników: jak na razie takie wymagania spełniałaby Bianca... ale czy w podobnej cenie (~6k za używkę) dałoby radę znaleźć coś, co spełniałoby te założenia ?
Dzięki za pomoc

Edycja:
Ekspres będzie miał zastosowanie w domu, piję ja i żona, a kaw będzie:
- od poniedziałku do piątku - rano ok. 6.30 1 x espresso, 1 x americano (robione jedno po drugim), po południu (po pracy) 1 x espresso i 1 x americano (robione jedno po drugim) i potem co ok. 2-3 godziny samo espresso (robione pojedynczo, w ilości łącznie 2-3 sztuk),
- w weekendy kawy 1 x espresso i 1 x americano (jedno po drugim) i tak w ciągu dnia ok. 5 razy,
- jak przyjdą goście - może z 2 razy w miesiącu - no to zależy od preferencji, espresso, latte - różnie, ale ostatecznie mogę spieniać french-pressem,
- fajnie jak będzie wylewka wrzątku (trochę ułatwi przy americano).