Autor Wątek: Kupno ekspresu do 1000 zł - Reaktywacja  (Przeczytany 46198 razy)

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
Odp: Kupno ekspresu do 1000 zł - Reaktywacja
« Odpowiedź #60 dnia: 26 Wrzesień 2014, 15:18:19 »
o powiecie na Gaggie Classic z PiDem?

Przy tak niewielkim bojlerze PID będzie robił za termometr.

Offline Edwin Jagger Mężczyzna

• Ekspres: Alternatywy
« Odpowiedź #61 dnia: 26 Wrzesień 2014, 15:31:38 »
Czyli w okolicach 1000 jednak Basic. I z mlecznymi da radę?

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
« Odpowiedź #62 dnia: 26 Wrzesień 2014, 15:38:06 »
Wolałbym dołożyć do używanego ekspresu z większym bojlerem, niż wybierać między Gaggią Classic, a Ascaso Basic.

Offline raf77 Mężczyzna

• Ekspres: rancilio epoca
  • Młynek: fiorenzato f64 evo
« Odpowiedź #63 dnia: 26 Wrzesień 2014, 15:45:11 »
Ciekaw jestem czy osoby wypowiadajace się o przydatności PID, miały takowy, czy tylko teoretyzują...
rancilio epoca & fiorenzato f64 evo

Offline DrUsagi Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
« Odpowiedź #64 dnia: 26 Wrzesień 2014, 16:37:08 »
Wolałbym dołożyć do używanego ekspresu z większym bojlerem, niż wybierać między Gaggią Classic, a Ascaso Basic.

Popieram. Classic i Basic to fajne maszynki, ale raczej do kawy czarnej niż mlecznej, choć mleko spienią - tylko z punktu wygody użytkowania bym je odradzał.  Lepiej trochę dozbierać i polować na używany sprzęt wyższej klasy. Przy czym i tak na początek to trzeba kupić młynek bo bez niego to maszyna za 10'000 PLN kawy nie da rady zrobić.

Ciekaw jestem czy osoby wypowiadajace się o przydatności PID, miały takowy, czy tylko teoretyzują...

PID się przydaje w takiej małej maszynce jak Classic, będzie to bardzo precyzyjny termostat. Osobiście nie wiem jakie moce grzałek Gaggia do Classica wkłada. Obawiałbym się tylko o to czy grzałka da radę szybko zimną wodę ze zbiornika zagrzać do zadanej temperatury.

Od czegoś trzeba zacząć, fundusze z gumy nie są. Oczywistą oczywistością jest fakt że używana maszyna z HXem za 2000 PLN będzie lepsza niż nowy Classic czy Basic za 1000 PLN. Sęk w tym że to jak z używanym samochodem - trzeba sprawdzić żeby się na minę nie naciąć.

LMWDP #469

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #65 dnia: 26 Wrzesień 2014, 18:19:26 »

Jak jesteś ciekaw, to się zapytaj.

Offline raf77 Mężczyzna

• Ekspres: rancilio epoca
  • Młynek: fiorenzato f64 evo
« Odpowiedź #66 dnia: 27 Wrzesień 2014, 11:26:41 »
No, nie chcę już drążyć tematu.
Ale ja uważam że PID w gaggia classic sprawdza się bardzo dobrze.
rancilio epoca & fiorenzato f64 evo

Offline maro Mężczyzna

• Ekspres: Profitec Move
  • Młynek: Fiorenzato F64 Evo Sense, Mazzer Mini E
« Odpowiedź #67 dnia: 28 Wrzesień 2014, 08:45:25 »
Ja jako pierwszy ekspres miałem Gaggię Baby Twin. Myślałem o PID-zie ale skończyło się tylko na wyprowadzeniu na zewnątrz prostej zwory termostatu. Efekt był dobry. Nie wiem jaki bojler jest w Classicu ale po doświadczeniach z Baby Twin jestem pewien że PID znacznie poprawi sytuację. Po około roku sprzedałem Gaggię i kupiłem coś podobno "lepszego" czyli Ascaso Dream i to była fatalna decyzja bo Dream okazał się pod każdym względem gorszy od Gaggii. Sprzedałem go po 2-3 miesiącach bo nie mogłem na ten szajs patrzeć (opisałem to na CP kilka lat temu). Moja zdanie jest takie: Kup sobie Gaggię z PID-em i tak za niedługi czas będziesz chciał coś lepszego  ;)

Offline DrUsagi Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
« Odpowiedź #68 dnia: 30 Wrzesień 2014, 11:19:40 »
No dobra - to w okolicach 1000 PLN można dostać coś takiego od firmy Faema  :kwiat:

Zestaw z młynkiem, szufladą na ciastka i tamperem ;) Żarna da się kupić (bodajże 50mm), a sama maszyna jest całkiem całkiem - bojlerowo na bank lepsza niż Classic - tutaj mamy ~280ml bojler.

Co ciekawsze ma wszystko co trzeba do szczęścia (regulowany OPV, zawór 3-drożny, komercyjne kolby). Bardzo dobrze reaguje na dołożenie PIDa choć i bez niego jest całkiem stabilna i przewidywalna. Tutaj możecie pooglądać bebechy, poczytać co i jak zrobić/poprawić. Mi osobiście podoba się ostatnia modyfikacja z podgrzewaniem wody w termobloku zanim trafi ona do bojlera - no ale to już dla totalnych maniaków ;)
LMWDP #469

« Odpowiedź #69 dnia: 08 Październik 2014, 10:54:34 »
Dylematów ciąg dalszy...
Ekspres z różnych powodów musi być nowy. W okolicach 1000 to Basic lub Gaggia C.
A przy wzroście budżetu do 2k. Steel Uno, Silvia czy może jest coś lepszego?
Albo przewrotnie: Jeżeli i tak będę zmieniał za rok, czy dwa to może Zelmer lub AEG za jakieś grosze?
Młyna nie rozważamy, jego wagę i rolę wbiliście mi skutecznie do głowy.

Offline Spinacz Mężczyzna

• Administrator
  • Ekspres: Ascaso Baby T Plus
  • Młynek: G-Risto Pro ZF64
« Odpowiedź #70 dnia: 08 Październik 2014, 10:58:54 »
Kup najlepsze na jakie Cię stać. Zakup "taniego" to zły pomysł - ciężko osiągnąć przyzwoite efekty, brak jakiejkolwiek stabilności i powtarzalności... skutecznie może Cię zniechęcić do kolby.

« Odpowiedź #71 dnia: 08 Październik 2014, 11:00:04 »
Czyli co w okolicach 2k ?

Offline pytlakos

• Ekspres: Isomac Tea II
  • Młynek: Mazzer SJ, Kinu M47 Phoenix
« Odpowiedź #72 dnia: 08 Październik 2014, 12:11:37 »
Edwin, ja przechodziłem podobny proces i poważnie brałem pod uwagę Gaggię i potem Miss Silvię. Ostatecznie kupiłem jednego z najtańszyh HXów. Wydałem sporo więcej niż pierwotnie planowałem, ale zrobiłem tak z trzech powodów:
1. Oszczędność kasy na nieuniknionej odsprzedaży jednobojlerowca
2. O wiele większy komfort korzystania z pary (większa moc, brak konieczności czekania aż woda się nagrzeje do spieniania lub schłodzi do kolejnej kawy)
3. Świadomość, że w razie problemów z ekstrakcją winy powinienem szukać u siebie a nie w sprzęcie.

Jestem bardzo zadowolony z tej decyzji.
Moja sugestia to albo Gaggia, bo podobno dobry i niedrogi, albo właśnie HX. Nie widzę nic pomiędzy do czego warto dołożyć kasę.

ps. no dobra bawiłem się wcześnie rowentą adagio, kawę dawała jaką dawała ;), ale wiedziałem, że to fajna zabawa.

« Odpowiedź #73 dnia: 08 Październik 2014, 19:23:08 »
A najtańszy HX to?

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #74 dnia: 08 Październik 2014, 19:26:39 »
Nuova Simonelli Oscar.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi