Autor Wątek: Maszyna do Espresso do 5k  (Przeczytany 11662 razy)

Vitalista

• Gość
Odp: Maszyna do Espresso do 5k
« Odpowiedź #15 dnia: 23 Wrzesień 2020, 01:23:55 »
Lelit mi totalnie nie "leży" z różnych względów nie będę się rozpisywał. Profitec inna bajka. Rozważ Bezzera MAGICA S MN. teraz w dobrej cenie.
Rozpisz się, jeżeli masz coś do powiedzenia to czekam na konkrety, abym mógł lepiej zrozumieć Twój punkt widzenia, za co Lelit nie leży, o jakiej bajce mówisz z Profitec i za co polecasz Bezzera.

skansen

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: 23 Wrzesień 2020, 07:29:30 »
Piękniejsza strona domostwa pija kawy mleczne a więc pojawiło się zainteresowanie spienianiem mleka , @skansen  z racji że posiadasz Elizabeth powiedz mi jak bardzo często używasz dyszy spieniającej, czy miałeś okazję porównać dysze z Elizabeth (standardową  ) z profesjonalną, plusy i minusy i  czy jest potrzeba i kiedy  wymiany ?
Nie wiem co masz na myśli przez "profesjonalną" dyszę. W Elizabeth jest dysza cool touch, dzięki temu, że niemal nie nagrzewa się, łatwo utrzymać ją w czystości. Jest dużo lepsza niż w tańszych Lelitach.
Zawsze można zmienić końcówkę dyszy lub nawet samą dyszę.

Największy wpływ ma spienianie pojemność bojlera. To trochę jak z mocą silnika samochodu, im większa tym lepiej :) W Elizabeth siła pary jest przyzwoita, szybko można spienić mleko w dzbanku 0,5l. Używam też większych dzbanków 0,7l i 1l ale spienianie trwa na nich już trochę dłużej.

Vitalista

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 23 Wrzesień 2020, 09:27:03 »
@skansen  wg porównania ekspresów Lelit na konesso, Elizabeth ma standardową dysze spieniającą, w porównaniu z Viktorią która ma profesjonalną... dlatego pytam jak jest w praktyce.

skansen

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 23 Wrzesień 2020, 10:25:47 »
To pomyłka, napisałem już w tej sprawia do @Michała z Konesso.
Co do samej dyszy - lepiej mieć z cool touch niż bez, ale nie jest to wg mnie kluczowy czynnik. Jak spieniam mleko na innych ekspresach (Anna/Anita) ze zwykłą dyszą to jest to trochę denerwujące, ale do przeżycia :) W razie czego zawsze można zmienić dyszę lub samą końcówkę.

Offline arizonaoov Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Bianca
  • Młynek: Niche Zero, Comandante C40
« Odpowiedź #19 dnia: 23 Wrzesień 2020, 12:58:34 »
Jak już pisałem w innym wątku ( https://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=4497.msg211124#msg211124 ) miałem bardzo podobny dylemat i budżet. Gdzieś tak około 2 mcy powoli wgryzałem się w temat, bo lubię świadome zakupy, nawet jako totalny newbie w kolbówkach. LCC, para bez grzania/chłodzenia, preinfuzja, większa powierzchnia na filiżanki, wylewka wody - w zasadzie ta wylewka co może dziwne - u mnie chyba przeważyła. Jak sobie pomyśle, że w weekend mogę zrobić herbatkę bez burczenia czajnikiem... mniam, mniam.
W każdym razie decyzja padła na Elżbietę, na którą już czekam. ETA jest na 05.10 :) Nie jestem 100% przekonany, że warto było dopłacić ~1k z Victorii do Elizabeth. Ale wolę wolę to stwierdzić w tę stronę niż żałować. Dam znać.

Offline MajkJaro

• Ekspres: Ascaso Steel Uno Prof PID
  • Młynek: Mazzer Super Jolly Electronic
« Odpowiedź #20 dnia: 23 Wrzesień 2020, 15:33:59 »
Nie jestem 100% przekonany, że warto było dopłacić ~1k z Victorii do Elizabeth. Ale wolę wolę to stwierdzić w tę stronę niż żałować. Dam znać.
Z każdego byłbyś zadowolony pewnie. Ja sam o DB myślałem i nie żałuję, że nie wziąłem. Potem bym znowu zawyżył i myślał o droższym... można spienić mleko na 3-4 cappucino na raz przecież.

Offline MacJaro Mężczyzna

• Ekspres: LA Marzocco Linea Mini R
  • Młynek: Fiorenzato F64 Evo Sense Dark-T GBW
« Odpowiedź #21 dnia: 29 Wrzesień 2020, 01:14:59 »
Lelit mi totalnie nie "leży" z różnych względów nie będę się rozpisywał. Profitec inna bajka. Rozważ Bezzera MAGICA S MN. teraz w dobrej cenie.
Rozpisz się, jeżeli masz coś do powiedzenia to czekam na konkrety, abym mógł lepiej zrozumieć Twój punkt widzenia, za co Lelit nie leży, o jakiej bajce mówisz z Profitec i za co polecasz Bezzera. A co do Bezzery, solidne ekspresy, podoba mi się Bezzera MAGICA S MN w wersji z PID. ok 6tyś.

Lelit ilekroć miałem z nim do czynienia a rozważałem zakup Mary w 2017 roku, odstraszał mnie niską jakością wykonania. Spasowania elementów. Profitec, ECM, przeciwieństwo. Jakość niemiecka, choć prawdopodobnie część ekspresów robią w Italii, tak słyszałem. Bezzera solidne ekspresy model  MAGICA S MN godny uwagi.

coffe, jazz & święty spokój ;)

Vitalista

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: 29 Wrzesień 2020, 01:32:43 »
odstraszał mnie niską jakością wykonania. Spasowania elementów.
Powiem jasno mnie też  niska jakość i odstające elementy   zniechęca do marki Lelit, niestety ma ona duża grono odbiorców którzy chętnie udzielają się w internetach dzieląc się swoimi spostrzeżeniami, budując dużą grupe wsparcia w razie problemów,  z jakiś powodów nie ma użytkowników Bezzera czy ECM tak aktywnych :(

Offline szym-h Mężczyzna

• Ekspres: phin, pl41tem
  • Młynek: Cunill Tron, mym54
« Odpowiedź #23 dnia: 29 Wrzesień 2020, 13:28:58 »
niestety ma ona duża grono odbiorców którzy chętnie udzielają się w internetach dzieląc się swoimi spostrzeżeniami, budując dużą grupe wsparcia w razie problemów
A to źle że użytkownicy budują grupę wsparcia i dzielą się rozwiązaniami problemów ? Zawsze byłem przekonany, że możliwość dużej modyfikowalności i naprawiania sprzętu własnymi siłami przy pomocy prostych narzędzi jest lepsza niż konieczność wysyłania sprzętu do serwisu z byle powodu. Chyba że to nie o to do końca chodziło

Offline MacJaro Mężczyzna

• Ekspres: LA Marzocco Linea Mini R
  • Młynek: Fiorenzato F64 Evo Sense Dark-T GBW
« Odpowiedź #24 dnia: 29 Wrzesień 2020, 20:15:52 »
odstraszał mnie niską jakością wykonania. Spasowania elementów.
Powiem jasno mnie też  niska jakość i odstające elementy   zniechęca do marki Lelit, niestety ma ona duża grono odbiorców którzy chętnie udzielają się w internetach dzieląc się swoimi spostrzeżeniami, budując dużą grupe wsparcia w razie problemów,  z jakiś powodów nie ma użytkowników Bezzera czy ECM tak aktywnych :(

Ja się nie dziwię, porównywalne produkty ECM, Profitec'a czy Bezzery są  droższe.
coffe, jazz & święty spokój ;)

skansen

• Gość
« Odpowiedź #25 dnia: 29 Wrzesień 2020, 20:38:44 »
Te niedoskonałości spasowania zdążają się tylko przy niektórych egzemplarzach Lelita, natomiast nie ma co ukrywać, że nie zdążają się wcale  :-X
Z drugiej strony to co opisałem w przypadku mojego ekspresu nie jest widoczne na pierwszy rzut oka.  Wprawne oko to jednak dostrzeże, dlatego więc opisałem dokładnie o co chodzi. Niektórym może to przeszkadzać, mi nie przeszkadza w niczym. Od czasu napisania tamtej recenzji przez moje ręce przeszło kilka Lelitów (Glenda, Anita, Anna i Mara). Nie miałem zastrzeżeń do ich wykonania, spodobały się rodzinie co opisywałem w innych wątkach.

Powoli dochodzę do wniosku, że moim następnym ekspresem może być np. lekkiej konstrukcji Decent a nie np. pancerna Linea Mini. Wszak szukam ekspresu, nie czołgu :) Jak to powiedział mojemu Dziadkowi zdun z okolic Piask - z tego się nie strzela :)

Vitalista

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: 29 Wrzesień 2020, 23:35:00 »
@skansen  dla wielu Linea mini to " Złoty Gral "

skansen

• Gość
« Odpowiedź #27 dnia: 29 Wrzesień 2020, 23:45:35 »
Wiem, ale ja jednak będę kiedyś kupował ekspres dla siebie, nie dla wielu :) A sam Decent daje świetne możliwości, jakiś czas temu doszedłem do wniosku, że ma większość rzeczy których oczekuje od mojego następnego ekspresu (za wyjątkiem rotapomy).
« Ostatnia zmiana: 29 Wrzesień 2020, 23:59:06 wysłana przez skansen »

Offline bMind

• Ekspres: Gaggia New Classic, Kazak Rota, Bialetti Venus, Chemex, AeroPress, Hario V60
  • Młynek: Fiamma MCF 64 OD, Wilfa Svart CGWS-130B
« Odpowiedź #28 dnia: 29 Wrzesień 2020, 23:49:40 »
Ja chyba nie rozumiem jednak takiego podejścia. Dla mnie Lelit był świadomym wyborem ze względu na możliwości, stosunek jakości do ceny i ogólne opinie tu czy w internetach :) Nidgy nie było tak że mówiłem sobie "dobra, lipny ten Lelit ale bierę bo nie ma innej opcji". Są inne opcje, może nieznacznie droższe/inne, ale są. Fakt, wspominałem powołując się na recenzję Elizabeth @skansen'a o pewnych niedociągnięciach w spasowaniu blach itp., ale też są to wady których trzeba szukać a nie że rzucają się w oczy od pierwszego spojrzenia. I mówię to nawet w sytuacji jaka miała miejsce z moją Victorią. Jestem pedantem jeśli chodzi o kwestie wizualne sprzętu i jeśli w Lelicie coś by nie grało na tyle żeby to było uciążliwe, to bym się na niego zdecydował i wybrał coś co ma nawet mniejsze możliwości ale wygląda lepiej bo tak już mam.

To tak w ramach zniechęcania do marki Lelit ;)

Offline MajkJaro

• Ekspres: Ascaso Steel Uno Prof PID
  • Młynek: Mazzer Super Jolly Electronic
« Odpowiedź #29 dnia: 30 Wrzesień 2020, 06:40:51 »
A sam Decent daje świetne możliwości, jakiś czas temu doszedłem do wniosku, że ma większość rzeczy których oczekuje od mojego następnego ekspresu (za wyjątkiem rotapomy).
Podpinam się. Jak kiedyś wygram w Lotto to kupię któryś DE i zacznie się prawdziwa chemia :).

@bMind  Chyba trzeba zrobić wątek "wady ekspresów" ;)

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi