Autor Wątek: Maszyna do Espresso do 5k  (Przeczytany 11656 razy)

Vitalista

• Gość
Maszyna do Espresso do 5k
« dnia: 20 Wrzesień 2020, 19:08:29 »
Decyzja zapaddłą zakup ekspresu kolbowego( maszyny do kawy) , młyn jest juz wybrany Niche zero. Budżet na ekspres 5k wraz z dodatkowymi akcesoriami,. Wstępnie wybrałem 3 opcje: A) Lelit Victoria, B) Oscar 2 oraz C) La Pavoni Europiccola (wyjątek dźwignia) ? Czekam na wasze sugestie wraz z wadami i zaletami urządzeń oraz jakie modyfikacje warto zrobić od razu aby nie zamawiać części na raty.

Pije 3/5 czasami więcej espresso dziennie, zdarza się że wypijam 2 espresso jeden za drugim jak złapie smaka, maszyna ma służyć do espresso,  każda mleczna kawa potrzebuje dobrego fundamentu, mleczne będą pite okazjonalnie  ,więc skupiam się na najważniejszym.

Interesuje mnie uzyskanie espresso z maszyny  jak najbliższe ideału w budżecie 5k, tak aby za rok może 5 lat nie zmieniać urządzenia, a ten czas wykorzystać na szlifowanie umięjętności.

Offline Palermo

• Ekspres: Lelit Grace PL81T, Aeropress, Drip, Kawiarka
  • Młynek: Eureka Mignon, 1zepresso Q2
Odp: Maszyna do Espresso do 5k
« Odpowiedź #1 dnia: 20 Wrzesień 2020, 19:26:45 »
Jeżeli masz taki budżet to nielepiej zamiast Victorii wziąść pod uwagę Elizabeth?

pawel890

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 20 Wrzesień 2020, 19:42:42 »
Jak trochę dorzucisz albo utargujesz, to idzie kupić Profitec Pro 300 https://www.profitec-espresso.com/en/products/pro300
2 większe bojlery niż Elizabeth, mocniejsza grzałka.
« Ostatnia zmiana: 20 Wrzesień 2020, 19:45:05 wysłana przez pawel890 »

skansen

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 20 Wrzesień 2020, 20:23:49 »
Decyzja zapaddłą zakup ekspresu kolbowego( maszyny do kawy) , młyn jest juz wybrany Niche zero. Budżet na ekspres 5k wraz z dodatkowymi akcesoriami,. Wstępnie wybrałem 3 opcje: A) Lelit Victoria, B) Oscar 2 oraz C) La Pavoni Europiccola (wyjątek dźwignia) ? Czekam na wasze sugestie wraz z wadami i zaletami urządzeń oraz jakie modyfikacje warto zrobić od razu aby nie zamawiać części na raty.

Do Oscar II obowiązkowo należy dołożyć OPV i jeśli chcemy załatwić sprawę "raz a dobrze" to warto zastanowić się nad zmianą presostatu na Sirai.

Pytanie Oscar II czy Victoria padło kilka razy na forum. Pytam od czasu do czasu jednego z moich znajomych (który ma dużego HXa z E61 i ogromną wiedzę o kawie) co by wybrał z tych dwóch maszyn. Czasem wskazuje na Oscara, innym razem na Victorię. Ostatnio wskazał na Oscara :)

Jak trochę dorzucisz albo utargujesz, to idzie kupić Profitec Pro 300 https://www.profitec-espresso.com/en/products/pro300
2 większe bojlery niż Elizabeth, mocniejsza grzałka.
No właśnie nie wiem czy mocniejsza :) Na swojej stronie Profitec podaje łączną moc 2200W, co uwzględniając powiedzmy 50W na pompę/elektronikę zostawia 2150W "na grzałki". W Elizabeth są dwie grzałki o łącznej mocy 2200W (1200W kawowa i  1000W parowa).
Tak czy inaczej wielkiej różnicy wielkość grzałek nie robi. W nowej Marze-X zmniejszyli moc grzałki z 1400W na 1300W a czas nagrzewania w stosunku starej wersji się skrócił, poprawiła się też stabilność temperaturowa... 

pawel890

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 20 Wrzesień 2020, 20:34:39 »
@skansen  A co byś wybrał gdyby Profitec 300 kosztowałby tyle co Elizabeth?

skansen

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 20 Wrzesień 2020, 20:51:20 »
Nie wybrałem Elizabeth tylko dlatego, że jest tańsza [emoji12]
Jak kupowałem ekspres w Pro300 był jeszcze bojler 325ml (wygląda na to, że pojemność zwiększono nieco ponad rok temu).
Zdecydowałem się na Elizabeth ze względu na programowalną preinfuzje, programowanie czasowe dozy, sterowany PIDem bojler parowy, manometr pokazujący ciśnienie ekstrakcji.
Pro300 ma też swoje zalety-podoba mi się w nim manometr bojlera pary (szkoda, że nie ma drugiego "na pompie"), zwarta budowa czy dodatkowy wyłącznik bojlera parowego.

Jak ktoś mnie pyta jakiego DB polecam w tej cenie to jednym tchem wymieniam Pro300 i Sage Dual Boiler razem z Elizabeth.

Patrząc z perspektywy czasu na zakup Elizabeth, na pewno "robi robotę" preinfuzja, przydaje mi się też manometr. Bez programowania czasowego bym się obszedł, ale żonie byłoby trudniej. 

pawel890

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 20 Wrzesień 2020, 20:57:37 »
Rozsądne argumenty, całe szczęście jest wybór na rynku i każdy może dostosować pod siebie.
Pojawił się w końcu nowy gracz w dystrybucji, czyli Rancilio Silvia Pro, miejmy tylko nadzieje, że cena spadnie. Bo aktuane 6 tys. trochę boli

skansen

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 20 Wrzesień 2020, 21:18:25 »
Są już tańsze oferty :) Sklepy które mają w ofercie Pro 300 i Silvia Pro wyceniają je często na zbliżonym poziomie. I jak sądzę będzie wielu chętnych na Silvia Pro nawet przy tej cenie. Dlaczego, to już bardziej temat na jej wątek.

Offline siewcu Mężczyzna

• Ekspres: LaPa EP, Aiden, za dużo dripperów
  • Młynek: Ode 2, Aergrind, Krinder
« Odpowiedź #8 dnia: 20 Wrzesień 2020, 22:19:38 »
La Pavoni będzie spoko, o ile nie robisz dużej ilości kaw mlecznych. Bardzo ciekawe efekty można uzyskać :)

Vitalista

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 21 Wrzesień 2020, 13:23:19 »
Po przeczytaniu i obejrzeniu obszernych recenzji zamieszczonych tutaj i w innych miejscach na czele stawki wysuwa się Lelit Elizabeth w nowej wersji.

Czekam na pozostałe sugestie :)

Dziękuje @skansen , za zamieszczanie recenzji w innych tematach których lektura pomaga w wybraniu maszyny, w myśl dobra obszerna recenzja zachęca do kupienia dobrze przetestowanego sprzętu.

Dziękuje @pawel890 za polecenie profitec 300, ciekawy model
« Ostatnia zmiana: 21 Wrzesień 2020, 13:30:59 wysłana przez Vitalista »

Offline MajkJaro

• Ekspres: Ascaso Steel Uno Prof PID
  • Młynek: Mazzer Super Jolly Electronic
« Odpowiedź #10 dnia: 21 Wrzesień 2020, 14:28:01 »
Ja sam stałem z ciut mniejszym budżetem przed podobnym wyborem i padło na Ascaso Uno prof pid. Nawet niedawno dzieliłem się spostrzeżeniami z jego używania. Spełni wszystkie wymagania - z dodatkami to Ci z 700 zł zostanie na super kawki :)

Vitalista

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 21 Wrzesień 2020, 16:39:23 »
Panowie, co da się wyciągnąć z kawy Elizabeth/Profitec 300 czego nie da Victoria?

Dla nie których oczywista odpowiedz dla mnie bardzo pomocna informacja.
« Ostatnia zmiana: 21 Wrzesień 2020, 16:43:18 wysłana przez Vitalista »

skansen

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 21 Wrzesień 2020, 16:47:36 »
Główna różnica to dodatkowy bojler parowy w ekspresach DB (Pro300 i Elizabeth). Można na przemian/równocześnie spieniać mleko, nie czekając aż układ się nagrzeje/ustabilizuje.
Im większy bojler parowy tym większy zapas pary, pienienie jest po prostu przyjemniejsze. Tak więc samo spienianie też będzie przebiegać sprawniej w ekspresie DB.
Nie mam porównania jak działa preinfuzja w Victorii, w Elizabeth można ją dokładniej sparametryzować (ustawić czas i ciśnienie). A preinfuzja to główna funkcja z którą bym się nie chciał rozstawać:)

Edit: Elizabeth ma dodatkowo programowanie czasowe ekstrakcji, ale nie jest to wg mnie jakaś bardzo ważna czy potrzebna funkcja. Dla innych może być jednak bardzo istotna :)
« Ostatnia zmiana: 21 Wrzesień 2020, 17:37:48 wysłana przez skansen »

Vitalista

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 22 Wrzesień 2020, 23:16:59 »
Piękniejsza strona domostwa pija kawy mleczne a więc pojawiło się zainteresowanie spienianiem mleka , @skansen  z racji że posiadasz Elizabeth powiedz mi jak bardzo często używasz dyszy spieniającej, czy miałeś okazję porównać dysze z Elizabeth (standardową  ) z profesjonalną, plusy i minusy i  czy jest potrzeba i kiedy  wymiany ?

Pozdrawiam
Andrzej

Offline MacJaro Mężczyzna

• Ekspres: LA Marzocco Linea Mini R
  • Młynek: Fiorenzato F64 Evo Sense Dark-T GBW
« Odpowiedź #14 dnia: 23 Wrzesień 2020, 00:40:15 »
Lelit mi totalnie nie "leży" z różnych względów nie będę się rozpisywał. Profitec inna bajka. Rozważ Bezzera MAGICA S MN. teraz w dobrej cenie.
coffe, jazz & święty spokój ;)

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi