Autor Wątek: Eagle One  (Przeczytany 30003 razy)

Offline PiotrekBM Mężczyzna

• Ekspres: LM LM
  • Młynek: Kafatek MC4, Kinu M47, Comandante IH, Ditting KE 640 V (= Mahlkonig K30 V), Acaia Lunar
Odp: Eagle One
« Odpowiedź #75 dnia: 15 Październik 2020, 22:18:30 »
Włączam yt  a tu  świeżutki/ sprzed kilku godzin  filmik  o VA Prima mi się wyświetla .

Chodzi  za mną ta Prima  czy jak ?  ;)

ps. Swoją droga VA fajnie stopniuje napięcie,  wrzucając  do sieci co jakiś czas kolejny filmik , a danych konkretnych jak nie było tak nie ma  :)
No ale na tym filmiku   dosyć  sporo  "od środka " widać.  No solidna  konstrukcja  raczej  ;)

« Ostatnia zmiana: 15 Październik 2020, 22:42:09 wysłana przez PiotrekBM »

• Młynek: Kafatek MC4, Kinu M47, Comandante IH, Ditting KE 640 V (= Mahlkonig K30 V), Acaia Lunar
« Odpowiedź #76 dnia: 16 Październik 2020, 13:45:01 »
Jeśli kogoś zainteresuje to  filmik przedstawia pomiar temperatury w 6  "szybkich"  (jeden za drugim) podwójnych shotach . Jak stabilna / bądź niestabilna jest Prima zobacz i ewentualnie oceń. ( Prima ma malutki , chyba 140 ml ?/ brak oficjalnych danych  bojler kawowy , czyli jeszcze  mniejszy niż w LMLM).
To informacja dla tych ,którzy obawiali się  stabilności temperatury , a chcieli świeżą wodę w praktycznie  każdej filiżance.
Nowy trend na rynku "luksusowych " jednogrupowych/ nadających się do domu  dwubojlerowców  (zapoczątkowany chyba przez Linee Mini jednak się  chyba  sprawdza ).

ps. moim zdaniem tak przeprowadzony pomiar (termometr bezdotykowy) jest chyba mało dokładny zeby dobrze to ocenić (niewiadomo co ma zmierzoną temp. bo raz  jest to ekstrakt prosto z wylewki porta filtra , wiadomo ze będzie miał  wyższą temp, innym razem pomiar temperatury samej kawy w  filiżance  )... trochę słaby test ale zawsze.
No i na filmie  wreszcie słychać ( bez podkładu muzycznego )jak pracuje ekspres / dźwięki  podczas  włączania , czy preinfuzji.
Tego na wcześniejszych filmach nie było .
« Ostatnia zmiana: 16 Październik 2020, 14:17:47 wysłana przez PiotrekBM »

« Odpowiedź #77 dnia: 02 Listopad 2020, 14:34:12 »
https://www.caffesociety.co.uk/victoria-arduino-eagle-one-prima-espresso-machine

Pojemności bojlerów w nowej Victoria Arduino EO Prima owiane były tajemnicą ( brak oficjalnych informacji na stronie  producenta).
Nasz rodzimy przedstawiciel NS/ VA też nie posiadał / nie posiada ?  tej informacji.
Jakieś pobieżne informacje co do pojemności bojlera kawowego  informowały  właśnie o  140 ml .
Brak  dotychczas informacji odnośnie bojlera pary.
Takie pojemności bojlerów  znalezłem na jednej ze stron  ( gdyby ktoś był zainteresowany ).

w zakładce  "spec"

1,5 litra bojler pary
0,14 litra bojler kawowy

ps. Sądziłem,  że ten parowy bojler ma minimum 2 litry pojemności  ( patrząc na zdjęcia/ film  ,które producent pokazał jakieś 3 tyg temu .  Tymczasem on ma pojemność jak bojler w Lelicie  Mara .
Swoją drogą w  Lelicie  ten bojler 1,5 litrowy  jakiś taki mniejszy się wydawał  po zdjęciu górnej płyty  ;) )
« Ostatnia zmiana: 02 Listopad 2020, 15:38:14 wysłana przez PiotrekBM »

skansen

• Gość
« Odpowiedź #78 dnia: 02 Listopad 2020, 19:17:19 »
Eagle One reklamowano jako ekspres efektywny energetycznie, w materiałach wprost wspominano o "downsizingu" bojlerów...
Przy tej mocy grzałek i pojemności bojlerów nie powinno być problemów ze spienianiem w domowych warunkach...   
Pojemności bojlera parowego (zwanego nie wiem dlaczego serwisowym) w HX nie da się wprost porównać z pojemnością bojlera parowego w DB, ale to temat na oddzielny wątek.

« Odpowiedź #79 dnia: 03 Listopad 2020, 17:20:24 »
@skansen
Jeśli o mnie chodzi to nie popieram downsizingu. Taki już jestem .Preferuje duży sprawdzony silnik najlepiej więcej niż 4 cylindrowy. Tyle jeśli o samochodach mówimy  ;)
Jeśli o Prime chodzi ten 1,5 litrowy bojler w domu pewnie  da radę , wiem . Ale zawsze dwa litry to dwa litry. Nie mówiąc już o trzech. (trzy litry w samochodzie to  też zdecydowana różnica niż 1,5 ) 
Wspominasz o różnicach bojlera w Hx i DB.
Nie wiem jak  VA zaprojektowała EO Prima ale podejrzewam , że ten malutki bojler kawowy jest zasilany  wodą,  która wstępnie ogrzała się w wymienniku ciepła. Inaczej  temperatura wody nie będzie  wystarczająco stabilna  jeśli do bojlera kawowego  woda popłynie  prosto ze zbiornika wody.
Czyli  pewnie zrobi  połączenie Hx z DB jak  LMLM czy  Slayer.

« Ostatnia zmiana: 03 Listopad 2020, 18:23:53 wysłana przez PiotrekBM »

skansen

• Gość
« Odpowiedź #80 dnia: 03 Listopad 2020, 17:48:45 »
Dodatkowy wymiennik w bojlerze parowym, wstępnie podgrzewający wodę płynącą do bojlera kawowego to dość często spotykane rozwiązanie, również w tańszych ekspresach. Takie ekspresy dalej są jednak zaliczane do kategorii DB. I z tego punktu widzenia, na podstawie tego co wiemy teraz, zaliczałbym Primę do kategorii DB. Z różnych powodów ten bojler parowy może* zapewnić lepszą parę niż bojler "serwisowy" o identycznej pojemności w HX. Tylko i wyłącznie to miałem na myśli :)

*może ale nie musi :)

« Odpowiedź #81 dnia: 03 Listopad 2020, 18:29:46 »
zaliczałbym Primę do kategorii DB.

No bez wątpienia jest to dwubojerowy ekspres , mimo  że bojler kawowy jest  naprawdę malutki (140 ml ).
Jeśli o cenę chodzi, to za te niewielkie bojlery ( 0,14 litra i 1,5 litra)  i resztę ekspresu  VA naprawdę złoto sobie liczy ( w promocji 21-22 tys zł ).
Oby ekspres był solidnie zmontowany / działał niezawodnie,  bo chyba podzespoły są solidne skoro taki mały ekspres waży 37 kg.
« Ostatnia zmiana: 03 Listopad 2020, 18:32:59 wysłana przez PiotrekBM »

skansen

• Gość
« Odpowiedź #82 dnia: 05 Listopad 2020, 08:57:11 »
Pierwsze Primy trafiły do użytkowników domowych... Po przeczytaniu ich krótkich recenzji wolałbym w tej cenie LM LM/GS3.

3DSK

• Gość
« Odpowiedź #83 dnia: 05 Listopad 2020, 09:03:59 »
wolałbym w tej cenie LM LM/GS3.
to nie jest ta sama cena, różnica około 8-10tyś czyli 1/3.

skansen

• Gość
« Odpowiedź #84 dnia: 05 Listopad 2020, 09:46:27 »
LM LM jest cennikowo trochę tańsza (19tyś zł), LM GS3 trochę droższa (30tyś zł) Prima jest po środku (cennikowo 26tyś). Primę w pre-order można kupić taniej, ale na LM też można dostać rabat.
Tak czy inaczej z tych trzech maszyn wolałbym LM GS3 albo LM LM.

Offline pmichal Mężczyzna

• Ekspres: Cafelat Robot, Orea, Kalita
  • Młynek: Timemore 078 i 078s
« Odpowiedź #85 dnia: 05 Listopad 2020, 11:58:49 »
@skansen - przybliżyłbyś proszę pierwsze recenzje i opinie oraz dlaczego jednak LM wygrywa?

skansen

• Gość
« Odpowiedź #86 dnia: 05 Listopad 2020, 12:12:42 »
Tu pierwsze wrażenia wraz ze zdjęciami.

Brak manometru "pompy"/"ciastka" (i brak podglądu ciśnienia w aplikacji), brak możliwości zaprogramowania godziny automatycznego uruchomienia ekspresu to może i drobne ale dla mnie istotne braki. Do tego sama aplikacja w świetle materiałów producenta działa po Bluetooth a nie po WiFi co narzuca kolejne ograniczenia...
Te wszystkie funkcje ma z kolei LM LM w nowej wersji z modułem smart. Wydając taką kwotę na ekspres chciałbym, żeby miał wszystko czego potrzebuje :)

Biorąc to wszystko pod uwagę skłaniam się coraz bardziej ku LM LM, albo Decent :)

« Odpowiedź #87 dnia: 05 Listopad 2020, 12:22:42 »
Pierwsze Primy trafiły do użytkowników domowych... Po przeczytaniu ich krótkich recenzji wolałbym w tej cenie LM LM/GS3.

Co? Już ?
Pierwsze Primy miały trafić  do klientów pod koniec listopada.
Skąd ta informacja? Gdzie są dostępne te recenzje?

« Odpowiedź #88 dnia: 05 Listopad 2020, 12:26:07 »
LM LM jest cennikowo trochę tańsza (19tyś zł), LM GS3 trochę droższa (30tyś zł) Prima jest po środku (cennikowo 26tyś). Primę w pre-order można kupić taniej, ale na LM też można dostać rabat.
Tak czy inaczej z tych trzech maszyn wolałbym LM GS3 albo LM LM.

Prima koło 21- 22 tys kosztuje obecnie.
LMLM zależy od kursu euro ( Koree przelicza ceny z euro) ale  ok 18,5 tys powinno wystarczyć  na zakup.
GS3 jest sporo droższe od tych dwóch ekspresów. Ok 25 tys
« Ostatnia zmiana: 05 Listopad 2020, 13:23:04 wysłana przez PiotrekBM »

« Odpowiedź #89 dnia: 05 Listopad 2020, 13:05:13 »
Tu pierwsze wrażenia wraz ze zdjęciami.

Brak manometru "pompy"/"ciastka" (i brak podglądu ciśnienia w aplikacji), brak możliwości zaprogramowania godziny automatycznego uruchomienia ekspresu to może i drobne ale dla mnie istotne braki. Do tego sama aplikacja w świetle materiałów producenta działa po Bluetooth a nie po WiFi co narzuca kolejne ograniczenia...
Te wszystkie funkcje ma z kolei LM LM w nowej wersji z modułem smart. Wydając taką kwotę na ekspres chciałbym, żeby miał wszystko czego potrzebuje :)

Biorąc to wszystko pod uwagę skłaniam się coraz bardziej ku LM LM, albo Decent :)

Nie żartuj że Decent-a  wybierzesz ?
Ten ekspres to zupełne przeciwieństwo prostego , kolbowego ( może nawet  dźwigniowego) solidnego  ekspresu, który większość z kawowych maniaków ma gdzieś z tylu głowy.

Właśnie brak manometru pompy / ciśnienia w bojlerze kawowym jest dużym minusem jak dla mnie.
Jak po czyszczeniu ekspresu mam ustawić zawór rozprężny bez takiego manometru?
Ekspres z tej półki cenowej powinien być wyposażony w min 2 manometry. Dalla Corte Mina ma nawet 3 analogowe wskaźniki ( pokazują  ciśnienie w bojlerze pary, ciśnienie na ciastku podczas ekstrakcji i ciśnienie pompy )
« Ostatnia zmiana: 05 Listopad 2020, 14:55:58 wysłana przez PiotrekBM »

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi