Autor Wątek: Tani kolbowy do mielonej kawy?  (Przeczytany 19414 razy)

skansen

• Gość
Odp: Tani kolbowy do mielonej kawy?
« Odpowiedź #15 dnia: 30 Sierpień 2020, 21:04:27 »
Off-Topic:
@lukaszt2004 zerknij może do Netykiety.
Dodam, że @Antonio zapewne chodziło o pisanie per Pan które nie było kiedyś dozwolone wg Netykiety. Ostatnio jednak próżno szukać tego zakazu. Korzystam z Internetu od ponad 20 lat i sam się ostatnio zdziwiłem, że zapis ten zniknął a raczej się rozmył. W Netykiecie na Wikipedii zagadnienie to ujęto następująco: w dyskusjach, zwłaszcza w Usenecie i na forach internetowych zwraca się po nicku lub imieniu, jeśli rozmówca wyraża na to zgodę. Nigdy samym nazwiskiem. Nie należy się obrażać, jeśli ktoś zwraca się do drugiego użytkownika „per ty”, a nie w formie grzecznościowej, i nie należy się obawiać używania takiej bezpośredniej formy.

Offline Bacek

• Ekspres: Sage BES920, Aeropress, Phin
  • Młynek: F4E
« Odpowiedź #16 dnia: 30 Sierpień 2020, 21:38:44 »
Eee... nie? Raczej nie usłyszysz takich opinii od ludzi mających pojęcie w temacie.
A dlaczago? Jeżeli zostajemy przy sklepowych mielonkach i bez młynka to to jest droga jak inna. Jak nadal bez młynka a kawy lepsze i świeższe to i tak większa szansa na dobry efekt jest z podwójnym dnem. Oczywiście przy takich warunkach wybór ekspresu nie ma żadnego znaczenia. Ot który się komu bardziej optycznie podoba i jest w budżecie.

Offline Kasper Mężczyzna

• Ekspres: Bezzera Magica
  • Młynek: OE Pharos 2, C-40 IH
« Odpowiedź #17 dnia: 30 Sierpień 2020, 22:04:08 »
A dlaczago?
Założyłem (może błędnie), że jeśli ktoś zadał sobie trud wejścia na forum w celu poszukiwania nowego ekspresu, to znaczy że chce "lepiej", a w/w sitka raczej do "lepiej" nie prowadzą...

Offline Damian

• Ekspres: Lelit Pl41e, V60, kawiarka GAT 3tz, Aeropress
  • Młynek: Fiorenzato F4 Eco, ascaso i2 mini, Hario skerton, xeoleo
« Odpowiedź #18 dnia: 30 Sierpień 2020, 22:12:26 »
Wiesz, ludzie, którzy są laikami w świecie kawy nie są w stanie się wszystkiego nauczyć tak od razu. Ilość wiedzy na forum, to też, paradoksalnie problem, bo nawet jak wszystko przeczytasz , to i tak nie zapamiętasz albo pokręcisz jedno z drugim. Są różne kawowe drogi, różne metody parzenia i dla każdego ta droga do celu jest inna, niektórzy cel osiągają na zwykłym ekspresie za 500 złotych i mielonce ze sklepu. Chodzi o to, aby każdemu można doradzić. Ja i wielu innych użytkowników przerobiliśmy sprzęty takie jak ekspres za 300 złotych z marketu, młynki nożowe, potem ceramiczne ręczne stożku, sitka z podwójnym dnem i co tam jeszcze można wymyslec. Do tego kawy ze sklepów spożywczych, lokalnych palarni, niekoniecznie dobrej jakości, kończąc na kawach speciality i wiedzy zdobytej poprzez doświadczenie na własnej skórze, zdając już sobie sprawę, o co w tym wszystkim chodzi. Więc pamiętajcie, że polecać należy sprzęt na miarę oczekiwań osoby która chce go użytkować, a nie zgodnie ze swoimi wymaganiami. Oczywiście zawsze należy podkreślić, że warto spróbować iść o krok dalej i kupić sprzęt najlepszej jakości, w cenie na którą możemy sobie pozwolić.

Offline Kasper Mężczyzna

• Ekspres: Bezzera Magica
  • Młynek: OE Pharos 2, C-40 IH
« Odpowiedź #19 dnia: 30 Sierpień 2020, 22:32:29 »
Ja i wielu innych użytkowników przerobiliśmy sprzęty takie jak ekspres za 300 złotych z marketu, młynki nożowe, potem ceramiczne ręczne stożku, sitka z podwójnym dnem i co tam jeszcze można wymyslec. Do tego kawy ze sklepów spożywczych, lokalnych palarni, niekoniecznie dobrej jakości, kończąc na kawach speciality i wiedzy zdobytej poprzez doświadczenie na własnej skórze, zdając już sobie sprawę, o co w tym wszystkim chodzi.

Dokładnie tak jak ja - chociaż jestem pewien, że nie wiem jeszcze o co w tym wszystkim chodzi. I najlepsze jest to, że nie mam pewności że kiedykolwiek się dowiem ;)

Oczywiście zawsze należy podkreślić, że warto spróbować iść o krok dalej

I właśnie to chciałem przekazać w kwestii sitek. Wydaje mi się, że jeśli komuś pasuje takie rozwiązanie idzie do elektormarketu, bierze coś z półki i wychodzi zadowolony. Jeśli natomiast znajdujesz forum, zakładasz konto i pytasz - to wg mnie chodzi po głowie jednak ta myśl że chcę iść krok dalej...

Offline Bacek

• Ekspres: Sage BES920, Aeropress, Phin
  • Młynek: F4E
« Odpowiedź #20 dnia: 30 Sierpień 2020, 22:44:58 »
Oczywiście zawsze należy podkreślić, że warto spróbować iść o krok dalej i kupić sprzęt najlepszej jakości, w cenie na którą możemy sobie pozwolić.

Jasne, tylko kwestia proporcji i skupianiu się na szczegółach. W tanim ekspresie normalne sitko nic mu nie da a nawet zaszkodzi. Natomiast w normalnym ekspresie + młynek oczywiście to must have.

Offline lukaszt2004 Mężczyzna

• Ekspres: Kolba: Lelit Anna PL41E, Automat: Nivona 756, Delonghi Magnifica S. Hario V60 01, Kawiarka Bialetti New Venus 6tz. Frenchpress.
  • Młynek: Lelit Fred PL043MMI, Melitta Calibra
« Odpowiedź #21 dnia: 30 Sierpień 2020, 22:55:06 »
Jeżeli zostajemy przy sklepowych mielonkach i bez młynka to to jest droga jak inna. Jak nadal bez młynka a kawy lepsze i świeższe to i tak większa szansa na dobry efekt jest z podwójnym dnem.

Oczywiście, i otóż to mi chodziło.

Ilość wiedzy na forum, to też, paradoksalnie problem, bo nawet jak wszystko przeczytasz , to i tak nie zapamiętasz albo pokręcisz jedno z drugim.
Więc pamiętajcie, że polecać należy sprzęt na miarę oczekiwań osoby która chce go użytkować, a nie zgodnie ze swoimi wymaganiami.

Dokładnie, i otóż to mi chodziło ;). Bo nie chcemy żeby kolega chciał swój nowy ekspres za ponad 1 tysiąc w promocji wyrzucić przez okno na drugi dzień od zakupu, bo mu ekspres za 300zł robił lepsza kawę.

Offline Damian

« Odpowiedź #22 dnia: 31 Sierpień 2020, 19:40:34 »
@Bacek, oczywiście, że czasami sitko ciśnieniowe jest najlepsze, szczególnie gdy kupujesz zmielonego Jacobsa czy mkcafe. Nie wątpię w Twoja wiedzę na temat kawy, być może tak to zrozumiałeś.

Dawno temu w pracy był u nas taki delonghi, z podwójnym sitkiem. Na sklepowej mielonce działał całkiem ok, oczywiście cudów nie było. Później dokupiłem do niego sitko normalne, za kilkanaście złotych, ale kawę mielilem w domu na ustawieniu pod espresso, jak do mojego ekspresu. Było lepiej, ale tu był przyzwoitej jakosci przemiał. Była niestety zbyt duża losowość ekstrakcji. Przeszedłem na aeropress w pracy.

Oczywiście, jesteśmy na forum pasjonatów i tu każdy goni króliczka, co jest zrozumiałe. Ekscytujemy się sitkami precyzyjnymi, portafiltrami naked, dystrybucją kawy w sitku itd. Ale w polecaniu sprzetow należy zawsze zwrócić uwagę, na to, że nie jest to sprzęt dla nas, tylko dla kogoś.

@lukaszt2004 - dobrze mnie zrozumiałeś.  [emoji106]

Offline Kurgan

• Ekspres: Kolbowy, marketowy
  • Młynek: Nie miele
« Odpowiedź #23 dnia: 31 Sierpień 2020, 20:20:12 »
oczywiście, że czasami sitko ciśnieniowe jest najlepsze, szczególnie gdy kupujesz zmielonego Jacobsa czy mkcafe
Raczej lavazza i pellini bo ogólnie dostępne w marketach

Offline Damian

« Odpowiedź #24 dnia: 31 Sierpień 2020, 20:38:18 »
Już mało ważna marka kawy. Wszystkie z marketu są raczej mielone w podobnym stylu.
Oczywiście, jak najbardziej kawa z palarni, niekoniecznie nawet speciality, ale dobrej jakości jest lepsza niż stara zwietrzała mielonka ze sklepu. A palarnia zawsze może Ci tą kawę zmielić.

Offline Kurgan

• Ekspres: Kolbowy, marketowy
  • Młynek: Nie miele
« Odpowiedź #25 dnia: 31 Sierpień 2020, 20:48:26 »
Już mało ważna marka kawy. Wszystkie z marketu są raczej mielone w podobnym stylu.
Oczywiście, jak najbardziej kawa z palarni, niekoniecznie nawet speciality, ale dobrej jakości jest lepsza niż stara zwietrzała mielonka ze sklepu. A palarnia zawsze może Ci tą kawę zmielić.

Markety typu Lidl nie mają magazynów, nic tam nie stoi i nie wietrzeje bo pakowane próżniowo. Marka ma kolosalne znaczenie.

Offline Damian

« Odpowiedź #26 dnia: 31 Sierpień 2020, 20:59:38 »
To zerknij na date palenia tej świeżej kawy pakowanej próżniowo. O ile jest podana. (Lavazza chyba podaje) W samym markecie może i nie zalega na magazynie, ale gdzieś tam musi chwilę odleżeć, bo chyba nie chcesz teraz powiedzieć że w Lidlu kawa jest palona dwa dni przed wrzuceniem na regał w sklepie?

avidrock

• Gość
« Odpowiedź #27 dnia: 31 Sierpień 2020, 21:56:41 »
Marka ma kolosalne znaczenie.
O jakiej marce piszesz? Lavazza nawet z ziarnach jest kiepska. Pellini jak piłem z kawiarki to szok doznałem takie to gorzkie. Z ekspresu nawet spoko była, ale na pewno dużo jej brakuje od skromnej (nie markowej) palarni  w małym miasteczku

Offline Damian

« Odpowiedź #28 dnia: 01 Wrzesień 2020, 09:33:16 »
Ale wiesz..  Lavazza w złotej paczce tak ładnie wygląda obok ekspresu gdy przyjdą goście...  :hihihi: ta włoska prawdziwa kawa...
Ale tak bez szyderstwa, w cenie 60 PLN za kg, czyli tyle ile mniej więcej kosztuje złota Lavazza można kupić w jakieś palarni dobrego santosa czy jakiś Blend do espresso i samemu się przekonać. Są przecież kawy w tej cenie, które można spokojnie polecić dla mniej wymagających kawoszy.
Każde większe miasto ma jakieś lokalne palarnie, jest też wątek o polecanych palarniach, każdy znajdzie coś dla siebie. Wystarczy popróbować.

avidrock

• Gość
« Odpowiedź #29 dnia: 01 Wrzesień 2020, 09:39:24 »
w cenie 60 PLN za kg, czyli tyle ile mniej więcej kosztuje złota Lavazza można kupić
Na allegro można za 30 kupić kilo 😉 A tak na serio to tak jak piszesz kupić Santos i lavazza czy inna z marketu się chowa

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi