Autor Wątek: Lelit 81T czy Nuova Simonelli Oscar II  (Przeczytany 2588 razy)

Offline romanj Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Grace - PL81T
  • Młynek: Eureka Mignon Classico
Lelit 81T czy Nuova Simonelli Oscar II
« dnia: 26 Sierpień 2020, 21:40:43 »
Cześć,
jestem nowy na forum - szukam rozwiązania do młynka Eureka Mignon Classico. Właściwie jestem przekonany do Oscara (są oferty za 650 Euro), ale martwi mnie, że doświadczeni użytkownicy walczą z jego nadciśnieniem montując dodatkowe elementy. Po kilku latach picia espresso z kapsułek Nespresso przestało mi to wystarczać i chcę wrócić do kolbowego rozwiązania. Moje preferencje to espresso (innych nie pijam), ale rodzina to już coś z mlekiem. Czy Oscar bez modyfikacji to dobry pomysł? Jestem za mało doświadczonym użytkownikiem, aby samodzielnie próbować przeróbek. Lelit 81T wydaje się dobrą alternatywą bo daje dobrą kontrolę nad ekstrakcją, a wiem, że czeka mnie dużo eksperymentów.
« Ostatnia zmiana: 27 Sierpień 2020, 07:33:43 wysłana przez romanj »

Offline maciekr

• Ekspres: ns musica
  • Młynek: niche zero
Odp: Lelit 81T czy Nuova Simonelli Oscar II
« Odpowiedź #1 dnia: 27 Sierpień 2020, 12:13:27 »
O Oscarze nie wypowiem się, bo nie używałem tego ekspresu, na papierze wygląda super. Natomiast jeśli będziesz robił kawy mleczne to zamiast Lelita Grace (pl81t), który jest jednobojlerowy może lepiej wziąć coś z dwoma bojlerami? Oscar to hx czyli tutaj bardzo dobrze współgra robienie espresso i kaw mlecznych, natomiast w Grace będziesz musiał czekać aż bojer osiągnie odpowiednią temperaturę (nagrzeje się do spieniania i schłodzi do espresso). Tylko Lelit Diana nawet bez pida to już ok 1 tys więcej..

Offline jakub_stanecki Mężczyzna

• Ekspres: La Pavoni Europiccola, Alternatywy
  • Młynek: Niche Zero, Arco
« Odpowiedź #2 dnia: 27 Sierpień 2020, 13:35:20 »
Właściwie jestem przekonany do Oscara (są oferty za 650 Euro)
Jeśli na amazonie - to uważaj na oferty, gdzie dostaniesz maila z prośba o płatność na inne konto itp
Never Give UP †

avidrock

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 27 Sierpień 2020, 13:48:49 »
Lelit 81T
Przy dwóch mlecznych nie będzie problemów, gorzej jak będzie robić dla więcej osób. Ja najpierw robię espresso później mleko.

Offline romanj Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Grace - PL81T
  • Młynek: Eureka Mignon Classico
« Odpowiedź #4 dnia: 27 Sierpień 2020, 16:43:06 »
Przy dwóch mlecznych nie będzie problemów, gorzej jak będzie robić dla więcej osób. Ja najpierw robię espresso później mleko.
W moim przypadku to nie jest problem. Typowe użycie ekspresu to jedno espresso (i tu chcę po powalczyć o jakość w ramach mojego budżetu) + jedna kawa z mlekiem dwa razy dziennie + tylko espresso, w weekend dwie z mlekiem + espresso. Sporadycznie robię więcej, ale wtedy mogę się "ratować" zewnętrznym spieniaczem. Przy okazji pytanie czy w moim przypadku warto rozważać Lelit Victoria 91T w miejsce Lelit Grace 81T.

skansen

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 27 Sierpień 2020, 22:35:29 »
martwi mnie, że doświadczeni użytkownicy walczą z jego nadciśnieniem montując dodatkowe elementy.
To nie jest jakaś straszna walka, po prostu dobrze do Oscara dołożyć OPV. To taki tuning, podobny do montażu akcesoriów w samochodzie od razu w salonie po zakupie.

Przy okazji pytanie czy w moim przypadku warto rozważać Lelit Victoria 91T w miejsce Lelit Grace 81T.
Różnica w cenie Grace vs Victoria sprowadza się wyłącznie do innego "zespołu bojlera" tj. większego, masywniejszego bojlera (300ml zamiast 250ml) i większej grzałki w Victorii. Dlatego też Victoria jest sporo cięższa niż Grace-ta różnica wynika właśnie z większego bojlera. Ta masywność przekłada się na lepszą stabilność temperaturową. Niejako wynikowo, na końcu jest inna grupa (57mm w Grace i 58mm w Victorii).
Sama grupa 57 mm w codziennym użytkowaniu nie zmienia praktycznie nic w stosunku do grupy 58mm. Na minus jest jedynie mniejsza dostępność akcesoriów.

Zajrzyj do wątku Lelit Victoria vs Lelit Grace.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi