No więc trochę się zastanawiałem czy ciągnąć dalej temat, ale chyba dalej potrzebuję Waszej pomocy.
Naprawdę próbowałem, starało się też o to Konesso (dzięki za wsparcie
@Michał), ale z różnych względów definitywnie rozstałem się z Victorią
![[emoji22]](https://forum.wszystkookawie.pl/Smileys/default/cry.gif)
Wracam więc trochę do punktu wyjścia.
Po przeanalizowaniu tematu ponownie, zmieniłem trochę podejście. Zdecydowałem, że nie chcę rzucać się na wszystko od razu - manometr, PID, cholera wie co jeszcze. Myślę, że wolę wybrać dobrą bazę i z niej iść dalej. Wiem też, że muszę kupić ekspres lokalnie, w Warszawie lub niedalekiej okolicy, lub gdzieś gdzie mnie wyjazdy zapędzą. Ale skłaniam się mocno ku Warszawie ze względu na ewentualny serwis itp. W dużej mierze zawęża to wybór do Coffeesite, ale ofertę mają bogatą, więc problemu być nie powinno.
Co rozważałem i odrzuciłem.Przede wszystkim Silvia. Wracam po raz kolejny do tego sprzętu, ale też cały czas mam z tyłu głowy, że czy manometr czy PID to modyfikacje, z którymi będę musiał czekać do końca gwarancji. Nie, nie twierdzę, że są to elementy niezbędne, ale dla nowicjusza w temacie jakim jestem, pomocne w osiągnięciu efektu szybciej i łatwiej, nie umniejszając jednocześnie procesu zdobywania wiedzy. Drugim strzałem była Bezzera Unica PID. Piękna maszyna, E61, manometr, PID, cuda wianki normalnie. Ale nadal jeden bojler i w tej cenie było by to ekstrawagancją (lub głupotą, jak kto woli

). Zwłaszcza mając ograniczony budżet. Dzięki
@skansen za uświadomienie mi tego.
Co rozważam. Mam tak naprawdę trzy typy:
- Bezzera BZ09 - manometr, grupa BZ, solidna budowa i mimo wszystko kompaktowe rozmiary
- ECM Casa V - manometr, bardzo chwalona jakość wykonania, dobre elementy, wszystko ładnie spasowane, bardzo dobre opinie
- Quick Mill Pippa - manometr, trochę mniej opinii znalazłem, czy to w internetach czy tutaj, ale wydaje się podobnie jak ECM bardzo dobrze wykonana kompaktowe rozmiary, ma zimną dyszę i zbiornik wyjmowany z boku
Dwie ostatnie propozycje to dla mnie takie Victorie bez PID'a, zarówno gabarytami jak i funkcjonalnością. Bezzera to bardziej jak lekko skastrowana Unica. Najchętniej zobaczył bym wszystkie razem, ale aktualnie dostępna jest tylko Bezzera, na ECM'a musiał bym poczekać do grudnia (nie jest to jakiś problem). Pippa może być tylko na zamówienie, nie znam jeszcze terminu. Pippa zaciekawiła mnie głównie po przeczytaniu
tego wątku. Niestety autor nie jest aktywny od ponad roku, PW wysłałem, ale nie liczę na odpowiedź

Więc po raz kolejny zwracam się do Was, mądrzejszych w tym temacie ode mnie, bo wiem, że tak jak w przypadku początkowych rozterek - mogę liczyć na rzetelną pomoc.
Dzięki!