Autor Wątek: Pierwszy ekspres kolbowy  (Przeczytany 20055 razy)

Offline PiotrekBM Mężczyzna

• Ekspres: LM LM
  • Młynek: Kafatek MC4, Kinu M47, Comandante IH, Ditting KE 640 V (= Mahlkonig K30 V), Acaia Lunar
Odp: Pierwszy ekspres kolbowy
« Odpowiedź #90 dnia: 23 Wrzesień 2020, 23:04:46 »
Też jestem ciekaw czy Konesso ( oficjalny przedstawiciel Lelita ) stanie na wysokości zadania  i jak to się zakończy.
W gestii Lelita jest przyjąć  ekspres  uszkodzony , wymienić na nowy, bez wad.
 A z tym dalej dochodzić w firmie co poszło nie tak.  Nie psuć opinii o marce .
« Ostatnia zmiana: 23 Wrzesień 2020, 23:07:55 wysłana przez PiotrekBM »

Offline bMind

• Ekspres: Gaggia New Classic, Kazak Rota, Bialetti Venus, Chemex, AeroPress, Hario V60
  • Młynek: Fiamma MCF 64 OD, Wilfa Svart CGWS-130B
« Odpowiedź #91 dnia: 24 Wrzesień 2020, 14:39:07 »
Ok, w ramach aktualizacji. Sprawa jest w toku, ale widać światełko w tunelu.

Rozmawiałem dziś z Konesso i ich decyzją (podejrzewam, że maczał w tym palce @Michał, dzięki!) w dniu jutrzejszym odbiorą ode mnie Victorię i jak przyjdzie do nich w przyszłym tygodniu..wysłana zostanie do mnie nowa. Przyznaję, że nie spodziewałem się takiego rozwiązania sprawy, aczkolwiek jestem nim mile zaskoczony. Problem wystąpił "gdzieś", nie wiem gdzie, czy w montażu, czy w elemencie, czy  jest to po prostu jakiś niefortunny zbieg okoliczności, ale naprawdę nie starałem się znaleźć problemu na siłę albo obarczyć nią sklep. Mam tylko nadzieję (z tego co wiem zostanie to zweryfikowane przez serwis w przyszłym tygodniu przed wysyłką) czy nowa Victoria będzie miała to nowe mocowanie zalecane teraz przez Lelita czy stare. Czas pokaże.

Chciałbym też wyjaśnić, że mimo, że może nie mam zbyt dużego doświadczenia to ta sytuacja nie jest podstawą (przynajmniej dla mnie) żeby wysnuwać jakieś daleko idące wnioski zarówno co do słabej jakości urządzeń Lelit czy też obsługi sklepu Konesso. Z mojej tygodniowej przygody z ekspresem jest on naprawdę solidnie wykonany. Może tu i ówdzie blachy nie schodzą się w 100%, ale nie jest to jednocześnie nic co rzutowało by na całość urządzenia. Nic nie trzeszczy, nic nie lata, możliwości są naprawdę duże jak na tą cenę, ergonomia też wydaje mi się ok i jest to sprzęt który wiem, że posłuży mi lata (o ile nie będę chciał zmienić [emoji12]). Tak samo jeśli chodzi o sklep. Podobnie jak Wy tutaj, cierpliwie odpowiadali na moje pytania co do ekspresów, realizacji zamówienia, płatności, faktur. W związku z pewnymi problemami transportowymi otrzymałem też od nich 2kg ziarenek w rekompensacie. Na zgłoszenie związane z wibracjami i wyszczerbioną dyszą od spieniacza też zareagowali jak należy, odbierając ode mnie ekspres i dokonując niezbędnych napraw/wymiany elementów. A to że teraz jest jakiś dziwny problem z tacką? No zdarza się nawet najlepszym ;) Patrząc na to jak wyglądały poprzednie kontakty i sposób rozwiązywania zgłoszeń, podejrzewam, że sprawa mogła by mieć podobny skutek nawet bez wspominania tutaj i wsparcia Michała. Aczkolwiek jestem za jedno i drugie wdzięczny :uklony:

No to tyle aktualizowania :) Idę sobie "przelać" Santa Barbarę kawka

Vitalista

• Gość
« Odpowiedź #92 dnia: 24 Wrzesień 2020, 14:49:23 »
Wsparcie ludzi Tworzących WOK ma siłę.

Offline MajkJaro

• Ekspres: Ascaso Steel Uno Prof PID
  • Młynek: Mazzer Super Jolly Electronic
« Odpowiedź #93 dnia: 24 Wrzesień 2020, 17:39:00 »
Grunt, że będziesz robił dobre kawki niedługo. Z tego co pamiętam użytkownicy MaryX też przeżywali pewne problemy z dostawą sprzętu z uwagi na pakowanie producenta. Ale jak blachy nie schodzą się na 100%?

Offline bMind

• Ekspres: Gaggia New Classic, Kazak Rota, Bialetti Venus, Chemex, AeroPress, Hario V60
« Odpowiedź #94 dnia: 24 Wrzesień 2020, 17:54:16 »
@MajkJaro Chodzi o podobne rzeczy na jakie zwracał uwagę @skansen w swojej recenzji Elizabeth tu.

Offline bMind

« Odpowiedź #95 dnia: 26 Październik 2020, 11:15:18 »
No więc trochę się zastanawiałem czy ciągnąć dalej temat, ale chyba dalej potrzebuję Waszej pomocy.

Naprawdę próbowałem, starało się też o to Konesso (dzięki za wsparcie @Michał), ale z różnych względów definitywnie rozstałem się z Victorią [emoji22] Wracam więc trochę do punktu wyjścia.

Po przeanalizowaniu tematu ponownie, zmieniłem trochę podejście. Zdecydowałem, że nie chcę rzucać się na wszystko od razu - manometr, PID, cholera wie co jeszcze. Myślę, że wolę wybrać dobrą bazę i z niej iść dalej. Wiem też, że muszę kupić ekspres lokalnie, w Warszawie lub niedalekiej okolicy, lub gdzieś gdzie mnie wyjazdy zapędzą. Ale skłaniam się mocno ku Warszawie ze względu na ewentualny serwis itp. W dużej mierze zawęża to wybór do Coffeesite, ale ofertę mają bogatą, więc problemu być nie powinno.

Co rozważałem i odrzuciłem.Przede wszystkim Silvia. Wracam po raz kolejny do tego sprzętu, ale też cały czas mam z tyłu głowy, że czy manometr czy PID to modyfikacje, z którymi będę musiał czekać do końca gwarancji. Nie, nie twierdzę, że są to elementy niezbędne, ale dla nowicjusza w temacie jakim jestem, pomocne w osiągnięciu efektu szybciej i łatwiej, nie umniejszając jednocześnie procesu zdobywania wiedzy. Drugim strzałem była Bezzera Unica PID. Piękna maszyna, E61, manometr, PID, cuda wianki normalnie. Ale nadal jeden bojler i w tej cenie było by to ekstrawagancją (lub głupotą, jak kto woli ;)). Zwłaszcza mając ograniczony budżet. Dzięki @skansen za uświadomienie mi tego.

Co rozważam. Mam tak naprawdę trzy typy:
  • Bezzera BZ09 - manometr, grupa BZ, solidna budowa i mimo wszystko kompaktowe rozmiary
  • ECM Casa V - manometr, bardzo chwalona jakość wykonania, dobre elementy, wszystko ładnie spasowane, bardzo dobre opinie
  • Quick Mill Pippa - manometr, trochę mniej opinii znalazłem, czy to w internetach czy tutaj, ale wydaje się podobnie jak ECM bardzo dobrze wykonana kompaktowe rozmiary, ma zimną dyszę i zbiornik wyjmowany z boku

Dwie ostatnie propozycje to dla mnie takie Victorie bez PID'a, zarówno gabarytami jak i funkcjonalnością. Bezzera to bardziej jak lekko skastrowana Unica. Najchętniej zobaczył bym wszystkie razem, ale aktualnie dostępna jest tylko Bezzera, na ECM'a musiał bym poczekać do grudnia (nie jest to jakiś problem). Pippa może być tylko na zamówienie, nie znam jeszcze terminu. Pippa zaciekawiła mnie głównie po przeczytaniu tego wątku. Niestety autor nie jest aktywny od ponad roku, PW wysłałem, ale nie liczę na odpowiedź ;)

Więc po raz kolejny zwracam się do Was, mądrzejszych w tym temacie ode mnie, bo wiem, że tak jak w przypadku początkowych rozterek - mogę liczyć na rzetelną pomoc.

Dzięki!

3DSK

• Gość
« Odpowiedź #96 dnia: 26 Październik 2020, 11:21:22 »
Naprawdę próbowałem, starało się też o to Konesso (dzięki za wsparcie @Michał), ale z różnych względów definitywnie rozstałem się z Victorią
Myślę, że to Twoja wina, że rozstałeś się z Victorią, Lelit robi świetne ekspresy, a wiadomy serwis robi z nimi cuda.  [emoji38]

skansen

• Gość
« Odpowiedź #97 dnia: 26 Październik 2020, 11:32:11 »
@bMind weź i kup Oscara. Przeżyjesz jakoś brak manometru. Nawet bez OPV ekspres jest do ogarnięcia-sprawdzone przez forumowiczów :D  Żeby uniknąć przygód z kurierem uzgodnij dostawę spedycją albo inną firmą kurierską niż zwykle, skoro były różne przygody wcześniej... Raz ostatni daj szanse wysyłkowej formie zakupów :)

pawel890

• Gość
« Odpowiedź #98 dnia: 26 Październik 2020, 11:39:41 »
Victoria to super ekspres dziwi mnie, że się go pozbywasz na rzecz takiej a nie innej konkurencji. Podobnie dziwne, że uparłeś się na manometr.
Silvia trochę zdrożała w tym roku, ale zamawiając auber pida (wyszloby 3200zł), masz mega solidny ekspres i wciąż taniej niż ECM Casa V. :)

skansen

• Gość
« Odpowiedź #99 dnia: 26 Październik 2020, 11:41:33 »
@pawel890  jakbyś skomentował taką sugestię dla @bMind 
Kup Silvię i przerób nie czekając na koniec gwarancji.
Czy jest duże ryzyko drogiej w naprawie usterki? Może jeśli tylko gwarancja jest przeszkodą, zrezygnować z niej, przerobić i samemu ponieść koszty ewentualnych napraw?

Offline dembiec Mężczyzna

• Ekspres: NS Musica
  • Młynek: F64 Evo
« Odpowiedź #100 dnia: 26 Październik 2020, 11:55:54 »
również ,uważąm Oscar do dobra propozycja bez , monometru naprawdę da się żyć

Offline bMind

« Odpowiedź #101 dnia: 26 Październik 2020, 12:09:15 »
@bMind weź i kup Oscara. Przeżyjesz jakoś brak manometru. Nawet bez OPV ekspres jest do ogarnięcia-sprawdzone przez forumowiczów :D  Żeby uniknąć przygód z kurierem uzgodnij dostawę spedycją albo inną firmą kurierską niż zwykle, skoro były różne przygody wcześniej... Raz ostatni daj szanse wysyłkowej formie zakupów :)

Rozważę, chociaż NS mi totalnie nie podchodzi ;)

Victoria to super ekspres dziwi mnie, że się go pozbywasz na rzecz takiej a nie innej konkurencji. Podobnie dziwne, że uparłeś się na manometr.
Silvia trochę zdrożała w tym roku, ale zamawiając auber pida (wyszloby 3200zł), masz mega solidny ekspres i wciąż taniej niż ECM Casa V.

Nie uparłem się. Wiem, że Silvia to dobry i solidny ekspres, potwierdzają to opinie tu czy na innych forach. Napisałem, że ją odrzucam, ale jest zawsze na rezerwowej pozycji, bo wiem, że nie wtopię z nią pod względem budowy czy możliwości. Faktem jest jednak że część z tych funkcji odsunie się w czasie (montaż PID itd). Victoria to jest dobry ekspres, ale musisz dostać dobrą sztukę. Wierz mi, wiem, bo miałem ich..4 czy 5..nie, nie przywidziało Ci się. Nie wiem czy to taka partia, kurierzy w Warszawie, czy one tak mają, ale każdy miał wady, których nie jestem w stanie zaakceptować kupując pełnoprawny nowy sprzęt.

pawel890

• Gość
« Odpowiedź #102 dnia: 26 Październik 2020, 12:21:40 »
@skansen W zasadzie może i racja, patrząc na pecha @bMind lepiej jakby dokonał takiego upgradu po okresie gwarancyjnym.  [emoji38]

@bMind Rzeczywiście szczena mi opadła 5 wpadek?! Szok. Mega ciekawi mnie co było uszkodzone w pozostałych egzemplarzach.

Offline bMind

« Odpowiedź #103 dnia: 26 Październik 2020, 12:24:57 »
@skansen W zasadzie może i racja, patrząc na pecha @bMind lepiej jakby dokonał takiego upgradu po okresie gwarancyjnym.  [emoji38]

@bMind Rzeczywiście szczena mi opadła 5 wpadek?! Szok. Mega ciekawi mnie co było uszkodzone w pozostałych egzemplarzach.

Taaa..Już mówiłem skansenowi, że mam pecha za całe forum :D Więc możecie szaleć ;)

@pawel890 Po krótce..uszkodzone mocowanie pompy, po wymianie nie dało się wyjąc tacki o czym wspominałem w tym wątku. Potem było tylko gorzej. Albo ekspres docierał z porysowanym korpusem albo ze zwichrowaną ramą (bujał się) albo jedno i drugie..

pawel890

• Gość
« Odpowiedź #104 dnia: 26 Październik 2020, 12:28:44 »
Niesamowita historia. Czy ta sama firma kurierska za każdym razem świadczyła usługi? Można wiedzieć jaka?
Te rysy brzmią podejrzanie, w dobrym i zabezpieczonym opakowaniu nie powinno mieć to prawa.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi