Autor Wątek: Kolba i młynek do 2500  (Przeczytany 10984 razy)

Offline Loytnik

• Ekspres: Rancilio Silvia v3
  • Młynek: Brasilia rr45
Odp: Kolba i młynek do 2500
« Odpowiedź #45 dnia: 11 Wrzesień 2020, 12:20:19 »
Osobiście kupiłem jakiś rok temu 10 letnią Silvię za 800zł. Moim zdaniem działa perfekcyjnie pomimo, że nowa nie jest  ;)

Ja bym nie zastanawiałbym się drugi raz, jeśli pojawiła by się gdzieś podobna oferta. Być może jedyny warunek to dobrze mieć w sobie żyłkę majsterkowicz bo budowa tego ekspresu jest tak banalna, że można go w jeden wieczór rozkręcić do pojedynczej śrubki i skręcić z powrotem za pomocą dwóch kluczy nastawnych. Do tego masa materiałów w Internecie odnośnie serwisu każdego elementu, upgradów jak np. PID, i duża dostępność części zamiennych. Moim zdaniem jest to idealny wybór na początek, pozwala wiele się nauczyć za rozsądne pieniądze które warto zaoszczędzić na dobrą kawę i młynek.

U mnie frustracji podczas użytkowania w zasadzie brak, choć czasem kilka rzeczy trzeba się pomału nauczyć na początku.

Nigdy nie miałem kontaktu z GC lub Lelitami więc się nie wypowiem o ich pracy (choć odnoszę wrażenie, że tego typu wypowiedzi się dość popularne na forum ;) )

Offline tom517

• Ekspres: Izzo Alex II, Europiccola, Rota było: Caravel <-Gaggia Classic <-Ascaso Basic
  • Młynek: Niche Zero, Arco2, Kazak Tura, Myy47 GS1 było: Eureka 65E <- F4E nano < i2-mini <- Porlex Tall
« Odpowiedź #46 dnia: 11 Wrzesień 2020, 12:37:32 »
Cytat: tom517 w Dzisiaj o 11:06:47

Jak planujesz F4e lub Eurekę dozbieraj do Niche, niewiele brakuje. Miałem F4 i wyższy model Eureki, naprawdę warto dozbierać do Niche. Tak to będziesz walczył z kanałami w ciastku kawowym, dystrybucją itp.

Kurde..naprawdę NZ jest aż tak dobry?

W Niche nie zmarnowało się u mnie ani jedno ziarenko kawy od pierwszego mielenia, w innych często było że coś trafiało do zlewu, trzeba było zmieniać ustawienia, to się zapchał, to przez kanały tryskająca woda o zabarwieniu kawy z ekspresu.

Offline Bacek

• Ekspres: Sage BES920, Aeropress, Phin
  • Młynek: F4E
« Odpowiedź #47 dnia: 11 Wrzesień 2020, 15:17:55 »
Jakoś nie zaobserwowałem tej konieczności walki z kanałami na F4. Może 2 lata to za mało żeby mieć taki problem :)

Offline jakub_stanecki Mężczyzna

• Ekspres: La Pavoni Europiccola, Alternatywy
  • Młynek: Niche Zero, Arco
« Odpowiedź #48 dnia: 11 Wrzesień 2020, 15:43:44 »
Kurde..naprawdę NZ jest aż tak dobry?
Naprawdę :D
A oprócz tego - niesamowicie wygodny!!!
Never Give UP †

Offline Kekacz Mężczyzna

• Ekspres: Lelit MaraX V2, (było: RS V4 PID, Gaggia Baby Twin)
  • Młynek: Eureka Single Dose, Timemore Slim Titanium, (było: F4 Nano V2, Gaggia MDF Stepless)
« Odpowiedź #49 dnia: 11 Wrzesień 2020, 17:27:12 »
F4 Nano winnym kanałowania? Zabawne stwierdzenie. Jeśli miałbym coś obwiniać to byłyby to w kolejności:
- ekspres, jego prysznic, temperatura oraz ciśnienie z jakim atakuje ciastko w pierwszych sekundach,
- dystrybucja, dozowanie, tamping,
- ziarno,
-
-
- młynek
W młynku: Prima Intenso
"Im więcej wiem o kawie, tym mniej wiem o kawie"

pawel890

• Gość
« Odpowiedź #50 dnia: 11 Wrzesień 2020, 18:31:57 »
Cytuj (zaznaczone)
Jak planujesz F4e lub Eurekę dozbieraj do Niche, niewiele brakuje. Miałem F4 i wyższy model Eureki, naprawdę warto dozbierać do Niche. Tak to będziesz walczył z kanałami w ciastku kawowym, dystrybucją itp.

@tom517  Mam Eureka Specialita i używam go jako single-dose podobnie jak Niche, bez żadnych modów.
I sądzę, że efekty są bardzo porównywalne :) Często wyniki są w przedziale 0-0.1g różnicy, a po pół roku czyszczenia młynka to nie wiem, czy miałem tylko kilka gram retencji.
Bez problemu zmieniam sobie ziarna jak w niche. Wystarczy na opakowaniu napisać podziałkę 2.6 np. No a kanały czy probmey dystryubucja no to kompletny mit.

Offline jakub_stanecki Mężczyzna

• Ekspres: La Pavoni Europiccola, Alternatywy
  • Młynek: Niche Zero, Arco
« Odpowiedź #51 dnia: 11 Wrzesień 2020, 23:03:14 »
A miałeś Niche w rękach?
miałem okazje robić kawę i na Eureka i na Niche...

jeśli przeznaczeniem jest SD a nie OD - NAPRAWDĘ WARTO DOZBIERAĆ DO NICHE!!!

Chyba, ze potrzebujesz mały młynek z hoperem w kolorze dopasownym pod kuchnie -wtedy Eureka też się sprawdzi ;)

natomiast do SD...

Sorry - ale nie ma porównania...
da się...
Ale naprawdę wygoda na Niche jest "legendarna" nie bez podstawy
Never Give UP †

pawel890

• Gość
« Odpowiedź #52 dnia: 11 Wrzesień 2020, 23:13:01 »
Wyższa wygoda może być tylko i wyłącznie w kwestii zmiany ustawień mielenia. Doszukiwanie się różnić smaku w innym typie żaren bym sobie darował. Natomiast zostając przy ergonomii wolę eureke.

Offline Raffinsky

« Odpowiedź #53 dnia: 13 Wrzesień 2020, 22:24:52 »
Kupiłem dziś Rancilio Silvę V5. Eureka specialita nada się do jako towarzysz?

Offline sharezz

• Ekspres: Gaggia Classic PRO, Melitta Aroma Fresh, Areopress
  • Młynek: Baratza Sette 30, 1Zpresso Q1
« Odpowiedź #54 dnia: 13 Wrzesień 2020, 22:25:41 »
Oddałeś Gaggie?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline tom517

• Ekspres: Izzo Alex II, Europiccola, Rota było: Caravel <-Gaggia Classic <-Ascaso Basic
  • Młynek: Niche Zero, Arco2, Kazak Tura, Myy47 GS1 było: Eureka 65E <- F4E nano < i2-mini <- Porlex Tall
« Odpowiedź #55 dnia: 14 Wrzesień 2020, 07:53:05 »
Raffinsky, nie jest to zły wybór, ale możesz lepiej :). Jeszcze jedna uwaga - kawa w młynkach z hopperem zmienia z czasem właściwości i jak ustawisz idealnie grubość i czas mielenia po paru dniach może coś się zmienić. Jeśli w Eurece ustawisz zbyt drobno przemiał - może się zapchać, trzeba rozkręcić, wyczyścić. Dla mnie wybór oczywisty, tym bardziej że nie ma aż tak dużej różnicy w cenie 2000 vs 2600.
Chociaż może trzeba do tego samemu dojść :)

Offline Raffinsky

« Odpowiedź #56 dnia: 14 Wrzesień 2020, 09:06:33 »
A przy okazji zapytam. Dosyć ciężko zapina się w Rancilio kolba. Moja narzeczona ma problem by dokręcić go do pełnych 90 stopni (tak żeby rączka od kolby była skierowana idealnie do przodu). Przy okazji narzeka na chlapanie na boki podczas ekstrakcji. Podejrzewam, że to właśnie kwestia zbyt słabego dopięcia kolby. Ale czy na 100% dobrze myślę? Ekspres jest prawie nowy, nosi niemal zerowe oznaki użytkowania i trochę dziwi, że aż tyle siły trzeba włożyć w zapięcie. Bo rozumiem, że docelowo właśnie ów 90 stopni powinno być osiągnięte?

pawel890

• Gość
« Odpowiedź #57 dnia: 14 Wrzesień 2020, 09:28:40 »
Chlapanie na boki podczas ekstrakcji - z grupy, czy z wylewek kolby?

Podejrzewam, że chlapanie pewnie wynika ze zbyt grubo zmielonej kawy jeśli chodzi o wylewkę.
Ciężkie dopięcie może wynikać z tego, że sypiesz za dużo kawy, optymalnie to 15-16 g.

@tom517 kiedy wcześniej trzymałem kawę w hopperze, nigdy nie miałem takiej sytuacji jak opisujesz, nigdy nic się nie zacięło. Ale aktualnie używam Eureki jak Niche więc kawa nie wietrzeje, no i Eurekę Specialita można kupić za 1750 zł, a w jakiejś promocji to nawet 1500.
Sam chciałem kupić Niche, ale jest droższy, głośniejszy i dłużej mieli. No jedyna i największa zaleta to łatwa zmiana ustawień mielenia, ale w takiej różnicy ceny to można kupić 2 młynek tylko pod alternatywy i mieć święty spokój. Postaram się nagrać na dniach filmik jak się sprawdza Eureka jako single dose.

Offline Kekacz Mężczyzna

• Ekspres: Lelit MaraX V2, (było: RS V4 PID, Gaggia Baby Twin)
  • Młynek: Eureka Single Dose, Timemore Slim Titanium, (było: F4 Nano V2, Gaggia MDF Stepless)
« Odpowiedź #58 dnia: 14 Wrzesień 2020, 09:36:30 »
A przy okazji zapytam. Dosyć ciężko zapina się w Rancilio kolba. Moja narzeczona ma problem by dokręcić go do pełnych 90 stopni (tak żeby rączka od kolby była skierowana idealnie do przodu). Przy okazji narzeka na chlapanie na boki podczas ekstrakcji. Podejrzewam, że to właśnie kwestia zbyt słabego dopięcia kolby. Ale czy na 100% dobrze myślę? Ekspres jest prawie nowy, nosi niemal zerowe oznaki użytkowania i trochę dziwi, że aż tyle siły trzeba włożyć w zapięcie. Bo rozumiem, że docelowo właśnie ów 90 stopni powinno być osiągnięte?

Po kilku miesiącach uszczelka się wyrobi i będzie dokręcać się lepiej. Chlapie czyli cieknie dookoła kolby w trakcie ekstrakcji? Jeśli tak to masz rację, wynika to ze zbyt słabego dokręcenia filtra.
W młynku: Prima Intenso
"Im więcej wiem o kawie, tym mniej wiem o kawie"

Offline Raffinsky

« Odpowiedź #59 dnia: 14 Wrzesień 2020, 09:47:24 »
Bardziej określiłbym to jako wyrzucanie bokami z portafiltra.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi