Autor Wątek: Kolba i młynek do 2500  (Przeczytany 10995 razy)

Offline jakub_stanecki Mężczyzna

• Ekspres: La Pavoni Europiccola, Alternatywy
  • Młynek: Niche Zero, Arco
Odp: Kolba i młynek do 2500
« Odpowiedź #15 dnia: 23 Sierpień 2020, 20:46:11 »
WS zdecydowanie potwierdzam i popieram. Zaczynałem z GC i Graef702 i przynajmniej wiedziałem czego oczekiwałem od kolejnych sprzętów a espresso tylko przy zmianie młynka wychodziło przednie na GC.
Potwierdzam - całe lata dzielnie mi służyła GC (fakt, że z PID i dodanym manometrem) i trochę lepszy GRAEF - i efekty były bardzo, bardzo dobre - a nauka na takim sprzęcie powoduje, że wiesz czego chcesz
Never Give UP †

Offline Raffinsky

« Odpowiedź #16 dnia: 27 Sierpień 2020, 08:55:48 »
A znacznie gorszy byłby Fiorenzato w wersji Eco? Nówkę można mieć ze sklepu za 1500.

Offline Bacek

• Ekspres: Sage BES920, Aeropress, Phin
  • Młynek: F4E
« Odpowiedź #17 dnia: 27 Sierpień 2020, 10:53:01 »
Ale gorszy od czego? Fiorenzato F4 w każdej wersji da te same rezultaty przemiału. Wersja F4E Nano ma tylko dodany elektorniczny timer. F4 to dobry młynek do espresso, lepiej to już pewnie tylko młynki 64mm i egzotyki. Ale to lepiej to też pewnie nie będzie jakaś zatrważająca różnica a na pewno nie w stosunku do różnicy w cenie.

Offline kubolx

• Ekspres: Lelit Mara X V2
  • Młynek: Lelit PL72 William
« Odpowiedź #18 dnia: 27 Sierpień 2020, 14:36:35 »
@Raffinsky
Mam do sprzedania Fiorka F4 Nano, kupowałem go razem z Marą X w Konesso, zdjęcia i szczegóły znajdziesz w dziale pchli targ. Sprzęt jak nówka i niewiele byś dołożył do Eco, a funkcjonalność dużo większa.

Offline sharezz

• Ekspres: Gaggia Classic PRO, Melitta Aroma Fresh, Areopress
  • Młynek: Baratza Sette 30, 1Zpresso Q1
« Odpowiedź #19 dnia: 02 Wrzesień 2020, 12:45:41 »
To ja może zaproponuje coś innego: Sette 30, w konesso (jeśli w końcu dojdą na magazyn) jest za 1050, zostaje ci 1450 zł. W tej cenie masz nówkę Lelit Anna czy Gaggia Classic. Ta moja Gaggia jakością wykonania nie powala... ona jakby nie jest pospawana pomiędzy pionowym korpusem, a ta tacka na górze, jak się zakłada kolbę to całość się rusza w prawo i lewo... a tego nie miałem ani w tanim delonghi za 400 zl ani w ascaso dream. Ponoć Lelit ma dużo lepsze wykonanie, choć przyznaję - nie widziałem na żywo. Grupą 57 bym się za bardzo nie przejmował, bardziej dyszą do mleka, jeśli się chce jej używać (ja np piję tylko cappuccino). Zastanawia mnie faktyczna różnica w bojlerze... czy ją się odczuwa później w smaku... IMHO włosi by nie odwalili takiej maniany. Jak smakuje kawa z Gaggi - nie wiem, jak wiesz nadal jej nie uruchomiłem.
Co do samego młynka to zastanów się nad Sette 30. Sam jak w końcu uruchomię Gaggię to właśnie z Sette, ze względu na łatwość obsługi. Jak widziałem sposób zmiany ustawień grubości mielenia np w Ascaso, to podziękowałem. No i ma timer, co wcale nie jest aż tak oczywiste w młynkach. A pamiętajmy, że jesteśmy bardziej początkowi niż pro. Później jest Eureka, która np mocno mi rekomendował Michał z Konesso. A po drodze jest też Lelit Fred, ale nigdzie nie znalazłem o nim żadnych użytecznych informacji. Do 2500, moim amatorskim okiem idzie zmontować coś fajnego.
Z tym PIDem to sie nie dajmy zwariować - zaczniesz patrzeć na cyferki, zamiast delektować się kawą. Widziałeś kiedyś, żeby w kawiarniach bariści patrzyli na PID?
Generalnie moja delikatna rada, po rocznej obecności na forum (a zapisałem się z tego samego powodu - żeby kupić ekspres) - dziel na pół wszystkie rady. Bo to jest taka elektroda dla kawoszy :) chłopaki mają wiedzę, chętnie pomagają, ale większość już trochę odpłynęła, na inny poziom. Co jest fajne, ale dla osób niedoświadczony później ciężko jest wychwycić, co w kupnie ekspresu czy młynka jest na serio ważne, co mniej, a co nie ma znaczenia.

skansen

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: 02 Wrzesień 2020, 13:01:27 »
Widziałeś kiedyś, żeby w kawiarniach bariści patrzyli na PID?

Bariści nie patrzą na PID, dlatego, że duże gastronomiczne ekspresy są gotowe do następnej ekstrakcji dużo szybciej niż domowe. Bariści mają też często kilka grup do dyspozycji i zamiast czekać na stabilizację grupy zapinają kolbę do następnej grupy i na niej parzą kolejną kawę. Ekspresy gastronomiczne to często HXy w których w ogóle nie ma PID, jest presostat. I najważniejsze-nawet bez PID są dużo bardziej stabilne niż domowe maszyny z PID.
W PIDzie w domowym ekspresie zyskujemy na powtarzalności (start z tej samej temperatury, lepsza stabilność temperaturowa), możliwość zmiany ustawień (obniżenie lub podniesienie temperatury) i określenie momentu w którym możemy robić kolejną kawę.
Powyższe jest oczywiście pewnym uogólnieniem, uproszczeniem.
Ale "barista nie patrzący na PID" to tak jakby powiedzieć, że nie ma sensu używać mapy/nawigacji bo przecież profesjonalni kierowcy MPK/PKS nie patrzą na mapę/nawigację  :)

Offline sharezz

• Ekspres: Gaggia Classic PRO, Melitta Aroma Fresh, Areopress
  • Młynek: Baratza Sette 30, 1Zpresso Q1
« Odpowiedź #21 dnia: 02 Wrzesień 2020, 13:14:36 »
Oczywiście masz racje, nawet myślałem żeby dopisać na końcu zdania „ale maja inne ekspresy” ale chyba za długo pisałem ten post  i ostatecznie zapomniałem [emoji14]
Ogólna idea tego posta to żeby nie dać się zwariować. Jak ze wszystkim. Nie kupuje się Tesli jako pierwszego auta, tak samo jak trzeba znaleźć złoty środek przy kupnie ekspresu czy młynka. Mało kto kupi pierwszy młynek wyczuje czy to były żarna stożkowe w Ascaso czy płaskie w Sette, bo nie czuje porzeczki w kawie wydobytej z odbytu indyjskiej małpy (Hardcorowy przykład ale tak się czyta wiele postów tutaj) dla wielu z nas połączenie nawet Gaggi z Graef będzie i tak wejściem na duży wyższy (i wystarczający) poziom niż dotychczasowa kawa z Orlenu czy dolce gusto.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline Bacek

« Odpowiedź #22 dnia: 02 Wrzesień 2020, 17:28:44 »
Widziałeś kiedyś, żeby w kawiarniach bariści patrzyli na PID?
A po co mają patrzeć, PID jest od działania a nie oglądania, wyświetlacz jest potrzebny do wstępnego ustawienia, potem wystarczy diodka, któreś ekspresy miały wyświetlacz i przyciski do pida odpinane. A spokojnie są i kawiarniane ekspresy z zaawansowaną elektroniką. Gdzie np ekspres automatyczne informuje młynek po bluetooth że trzeba zmienić dozę lub grubość przemiału bo poprzedni shot wyszedł kiepsko.

Offline Krakus Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
« Odpowiedź #23 dnia: 03 Wrzesień 2020, 17:27:01 »
Nie chcę być adwokatem diabła (sam mam bardzo wiele pretensji do Ascaso), ale:

Ani Basic Ani ARC, drogie, cena nieadekwatna do możliwości, ani jakości.
Myślę, że nie masz racji. Nie są szczególnie tanie, ale rzeczy ważne mają zrobione albo ze stali nierdzewnej (np. spirala termobloku), albo z mosiądzu (grupa, złączki), albo z teflonu (rurki). Największą ich wadą jest brak OPV i zaworu trójdrożnego.

kup ekspres z PID.
Prawda (częściowo). Dokładnie ekspres z elektroniczną stabilizacją temperatury. Ani Ascaso z termoblokiem (coś więcej tu), ani nawet ECM Casa V z bojlerkiem 0,4l (tu) z regulatorem bimetalicznym nie są powtarzalne temperaturowo. W dodatku termoblok jest mocno kapryśny (więcej tu).

Offline lukaszt2004 Mężczyzna

• Ekspres: Kolba: Lelit Anna PL41E, Automat: Nivona 756, Delonghi Magnifica S. Hario V60 01, Kawiarka Bialetti New Venus 6tz. Frenchpress.
  • Młynek: Lelit Fred PL043MMI, Melitta Calibra
« Odpowiedź #24 dnia: 03 Wrzesień 2020, 18:54:39 »
rzeczy ważne mają zrobione albo ze stali nierdzewnej

Pod tym linkiem właśnie to widzę ;)
 https://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=7614.0

albo z mosiądzu (grupa, złączki), albo z teflonu (rurki)

Lelit ma to samo tylko taniej.

Największą ich wadą jest brak OPV i zaworu trójdrożnego.

Zdaje się że Lelit ma to w standardzie w każdym modelu. Ale tu nie mam 100% pewności.

Offline Raffinsky

« Odpowiedź #25 dnia: 04 Wrzesień 2020, 19:07:03 »
Aktualnie widzę kilka nowych okazji.

Za 1800pln mogę kupić Rancilio Silivię V5, roczny jeszcze na gwarancji.
Do tego widzę dwa młynki:
- Iberital by MACAP MC4 nowy w cenie 1000 zł.
- Rancilio MD50 (są w różnym stanie ceny 400-800zł.

Co sądzicie? Jak rozumiem Rancilio ma już regulowany OPV i byłby bardziej przyszłościowy niż Lelit Anna, Gaggia Classic czy Ascaso Basic?

« Odpowiedź #26 dnia: 05 Wrzesień 2020, 00:16:44 »
tak - to półka wyżej - porównywalny z Lelit Glenda
Never Give UP †

Offline Raffinsky

« Odpowiedź #27 dnia: 06 Wrzesień 2020, 11:22:04 »
A tak zapytam, da radę używać np Firenzato F5D albo Eureki 60E bez hoppera? Nadają się do domowego użytku?

« Odpowiedź #28 dnia: 06 Wrzesień 2020, 13:57:10 »
A tak zapytam, da radę używać np Firenzato F5D albo Eureki 60E bez hoppera? Nadają się do domowego użytku?

Wszystko się da ;) tylko czy to ma sens...
próbowałem kiedyś korzystać z młyna gastro - Gino Rossi RR45 do Single Dose - dało się ;) ale nie miało to sensu ;)

Never Give UP †

Offline Bacek

« Odpowiedź #29 dnia: 06 Wrzesień 2020, 14:08:52 »
Pewnie zależy od młynka. W czymś co ma duże śmigło pod żarnami. Jak np ma Niche zero (oczywiscie nie gastro) czy Cunille lepiej ze względu na retencję wyjdzie sd niż pełny hopper. Z drugiej strony jak nie sd jest targetem to można skrócić hopper lub dołożyć małą rurkę z poliwęglanu zamiast.

A F5d to nie to samo co F64 tylko bez elektroniki? Ludzie tego po domach używają choć duża maszyna.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi