Autor Wątek: La Spaziale S1  (Przeczytany 19138 razy)

skansen

• Gość
La Spaziale S1
« dnia: 31 Lipiec 2020, 16:34:29 »
Miałem ostatnio przyjemność wypić kawę zaparzoną na ekspresie La Spaziale S1 Armonia. Ekspres zrobił na mnie bardzo dobre wrażenie. Roztacza wokół siebie taki urok. Na pewno jest to sprzęt z duszą.
Widzę w tych maszynach ciekawą alternatywę dla osób które szukają większych bojlerów i ewentualnie pompy rota a wolą programowanie dozy zamiast klasycznej grupy E61.

Jako, że na forum jest kilku użytkowników tych maszyn chciałbym zapytać o wrażenia użytkowe i eksploatacyjne. Jak wygląda dostępność części i serwisu w Polsce?

prod_banner_S1.jpg
S1.png

Z zaskoczeniem odkryłem, że S1 to maszyny również dwugrupowe  :redface:

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
Odp: La Spaziale S1
« Odpowiedź #1 dnia: 31 Lipiec 2020, 17:03:26 »
Byłem bardzo blisko S1 Vivaldi. Jedyne, co mi przeszkodziło, to konieczność przeróbki kuchni. Później spotkałem Muzykę, espresso posmakowało i do dzisiaj razem się męczymy. Co do polskiego serwisu się nie wypowiem. Ekspres chciałem kupić we włoskiej "Gondoli", ceny w Polsce na ten model były niezbyt sympatyczne.

Offline Koziołek

• Ekspres: Aeropress, Chemex6, V60Decanter, LaSpazialeS1, Rota
  • Młynek: Rhinoware, GraefCM702, Tura, NicheZero
« Odpowiedź #2 dnia: 31 Lipiec 2020, 18:34:40 »
Zdecydowałem się na zakup ze względu na wygląd. To oczywiście kwestia gustu ale jak dla mnie 10/10. Nie chciałem stalowego klocka, mi się nie podobają. Obawiałem się rozmiaru portafiltra 53mm, a w zasadzie 53.5 choć w trakcie okazało się, że przy zmniejszeniu dozy do 16.5g można uzyskiwać bardzo smaczne espresso. Mam pierwszą wersję S1 stąd nie mam modułu preinfuzji i manometr jedynie dla bojlera. Odnośnie użytkowania bajka. Pojedynczą dozę ustawiłem na przepłukiwanie i preinfuzję. Na podwójnym przycisku mam volumetrycznie ustawione ratio 1:2 które koryguję przy zmianie kawy. Pary jest zawsze pod dostatkiem. Odnośnie części wszystko jest do kupienia w ATP. Akcesoria też można kupić w kilku sklepach jak sitko czy prysznic IMS. Jest nawet oryginalna espazolla, a w Stanach można dokupić moduł preinfuzji. Z mankamentów na pewno brak możliwości podpięcia pod inteligentną wtyczkę choć w necie jest kilka projektów bazujących na malinie. Serwis oficjalny w Polsce jest chyba gdzieś w Katowicach. Nie kontaktowałem się ale w necie gdzieś widziałem słabe recenzje. Ekspres jest jednak na tyle stary, że na pewnych stronach i forum zagranicznym jest dużo danych serwisowych ze zdjęciami oraz pełną dokumentacją.

Offline pietro

• Ekspres: La Spaziale Vivaldi II
  • Młynek: Mazzer mini
« Odpowiedź #3 dnia: 31 Lipiec 2020, 19:19:07 »
Nie wiem jak z serwisem, nigdy go nie potrzebowałem, a mam ekspres coś około 9 lat, wymieniałem raz uszczelkę grupy i zaworu rozprężnego, co w sumie okazało się niepotrzebne, trochę kapie, ale z lektury forum https://s1cafe.com/ wynika, że taka uroda nie tylko z reszta La Spaziale ;)
Ostatnio widziałem s1 w kawiarni :)

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
« Odpowiedź #4 dnia: 31 Lipiec 2020, 20:19:49 »
W Vivaldim najbardziej spodobał mi się kawowy bojler. Pojemność 0,45 l, waga pustego 9 kg, ścianki centymetrowej grubości. Kiedy taka masa metalu się rozgrzeje, to niestraszna mu zimna woda, bo i tak błyskawicznie przyjmie temperaturę otoczenia, czytaj bojlera. I stabilność temperaturowa musi bye wybitna.   

Offline pietro

• Ekspres: La Spaziale Vivaldi II
  • Młynek: Mazzer mini
« Odpowiedź #5 dnia: 31 Lipiec 2020, 20:51:53 »

Offline kawosz17

• Ekspres: mini Gaggia PID
  • Młynek: 1Zpresso J-Max S
« Odpowiedź #6 dnia: 31 Lipiec 2020, 22:02:24 »
Ja mam 3 kolby do La Spaziale. Kupiłem na odległość. Myślałem, że to były 58mm.
(Tak tylko mogę się tutaj wypowiedzieć. Nie miałem styczności z tym ekspresem)

skansen

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 31 Lipiec 2020, 23:33:07 »
Dziękuję. Niewielka pojemność i dobra stabilność wydaje się dobrym rozwiązaniem do domu. Trochę ostudziła mnie ta grupa 53.5mm ale w dzisiejszych czasach nie powinien to być jakiś duży kłopot. Tak czy inaczej ekspres dołączam do mojej short-listy w ramach planowanego upgrade na coś z rotą i podłączeniem do wody  :)

Z mankamentów na pewno brak możliwości podpięcia pod inteligentną wtyczkę
Niektóre nowsze modele mają już automatyczne włączanie, co częściowo rekompensuje brak możliwości sterowania inteligentną wtyczką.

Offline Koziołek

« Odpowiedź #8 dnia: 01 Sierpień 2020, 17:07:26 »
Wszystkie mają możliwość włączania automatycznego tylko trzeba dokupić moduł i możesz programować cały tydzień.

Offline PiotrekBM Mężczyzna

• Ekspres: LM LM
  • Młynek: Kafatek MC4, Kinu M47, Comandante IH, Ditting KE 640 V (= Mahlkonig K30 V), Acaia Lunar
« Odpowiedź #9 dnia: 01 Sierpień 2020, 17:36:51 »
@skansen
a te pozostałe ekspresy z tej listy to jakie?

Offline PiotrekBM Mężczyzna

• Ekspres: LM LM
  • Młynek: Kafatek MC4, Kinu M47, Comandante IH, Ditting KE 640 V (= Mahlkonig K30 V), Acaia Lunar
« Odpowiedź #10 dnia: 01 Sierpień 2020, 17:41:09 »
W Vivaldim najbardziej spodobał mi się kawowy bojler. Pojemność 0,45 l, waga pustego 9 kg, ścianki centymetrowej grubości. Kiedy taka masa metalu się rozgrzeje, to niestraszna mu zimna woda, bo i tak błyskawicznie przyjmie temperaturę otoczenia, czytaj bojlera. I stabilność temperaturowa musi bye wybitna.   

9kg ? poważnie? aż ciężko uwierzyć

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #11 dnia: 01 Sierpień 2020, 19:30:56 »
Oczywiście, że poważnie.

skansen

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 02 Sierpień 2020, 13:15:19 »
@skansen
a te pozostałe ekspresy z tej listy to jakie?
Na razie jest oprócz La Spaziale S1 Dream jeszcze Lelit Bianca i LM LM. Ale lista nie jest jeszcze zamknięta :) Najpierw jednak chce "ogarnąć" temat podłączenia ekspresu do wody. Żona szybko zorientowało się jaki jest cel poszukiwania przeze mnie filtra pod zlew, baterii trójdrożnej/dodatkowego kranika. Żona już wie, że celem jest zakup nowego ekspresu i nie wierzy mi, że nie mam jeszcze wybranej jednej maszyny :)

skansen

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 13 Styczeń 2021, 13:31:56 »
Z mankamentów na pewno brak możliwości podpięcia pod inteligentną wtyczkę
Pojawił się moduł który na to pozwala http://vivaldis1timer.com , nie jest to jednak timer a "dzyndzel" który sprawia, że da się sterować smart wtyczką.

w necie jest kilka projektów bazujących na malinie.
Wczoraj znalazłem i jestem pod wrażeniem:
https://www.kaffeewiki.de/index.php?title=Modification_of_La_Spaziale_S1_%28Mini%29_Vivaldi_II_with_timer,_web_interface,_manual_dose,_power_meter_and_printserver_with_airprint
« Ostatnia zmiana: 13 Styczeń 2021, 13:36:38 wysłana przez skansen »

Offline Koziołek

« Odpowiedź #14 dnia: 13 Styczeń 2021, 14:49:40 »
Wczoraj znalazłem i jestem pod wrażeniem:
https://www.kaffeewiki.de/index.php?title=Modification_of_La_Spaziale_S1_%28Mini%29_Vivaldi_II_with_timer,_web_interface,_manual_dose,_power_meter_and_printserver_with_airprint
Na forum dedykowanym dla tego ekspresu jest odświeżona dyskusja i aktualizacji projektu w oparciu o najnowsze moduły maliny. Zapewne jeszcze trochę potrwa zanim pojawią się wpisy na stronach bo nie ma wielu użytkowników tego ekspresu.
https://s1cafe.com/viewtopic.php?f=26&p=25977#p25977
Ten ekspres jak dla mnie ma przede wszystkim nietuzinkowy wygląd, a także funkcje użytkowe które mi wystarczają. Żona mówi, że mógłby być mniejszy bo przy GC jest zdecydowanie większy ;)

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi