Autor Wątek: mała kolba dźwignia do espresso 2-3k  (Przeczytany 7231 razy)

Zygbert

• Gość
Odp: mała kolba dźwignia do espresso 2-3k
« Odpowiedź #15 dnia: 16 Wrzesień 2020, 21:02:29 »
300ml bojler to nic dziwnego i niczym na tle konkurencji się ten ekspres nie wyróżnia.

Ale np jakiej konkurencji? Wymień proszę choć jeden model z pid w cenie 2500-3000zł? Bo do takiej ceny bartoja chce zakupić ewentualnie kolbę z pid.

I tyle w temacie, tzn trzeba szukać dalej.

Życzę powodzenia! ;)
Jak znajdziesz jakiś konkurencyjny model, pasujący do tematu, to napisz na forum ;).

Tyle tylko ze Lelit nijak pasuje do tematu, dźwigni w nim nie widzę. Poza tym jak dla mnie mówienie, że jakiś ekspres jest bezkonkurencyjny w tej czy innej półce cenowej jest bez sensu, dla każdego coś innego będzie ważne przy wyborze. Ja na Lelita narzekać nie mogę, ale w życiu nie uważam, że albo lelit albo nic zwłaszcza mając 3000zł do wydania.

Offline jakub_stanecki Mężczyzna

• Ekspres: La Pavoni Europiccola, Alternatywy
  • Młynek: Niche Zero, Arco
« Odpowiedź #16 dnia: 16 Wrzesień 2020, 21:30:40 »
Miałem okazję testować Grace (niby lepszy niż Glenda)
Lelit Grace to ulepszona Anna - Glenda stoi półkę wyżej - choć nie ma LCC
Never Give UP †

pawel890

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 17 Wrzesień 2020, 09:46:59 »
Różnica w jakości wykonania (linia VIP) raczej przemawia na korzyść Grace - pomijając fakt, że ma 50 ml mniejszy bojler.

« Odpowiedź #18 dnia: 17 Wrzesień 2020, 09:52:12 »
Różnica w jakości wykonania (linia VIP) raczej przemawia na korzyść Grace
Wygląd i LCC - tak - do tego Grace to nowsza konstrukcja

Ale Glenda to półka wyżej jeśli idzie o konstrukcje
do tego 58mm grupa, waga ekspresu...

a jak masz wątpliwości - https://www.konesso.pl/Rancilio-Silvia-vs-Lelit-Glenda-porownanie-ekspresow-blog-pol-1558095160.html
Never Give UP †

skansen

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 17 Wrzesień 2020, 10:07:18 »
Jest tak jak napisał @jakub_stanecki , innymi słowy:
Grace to Anna w wersji VIP (Grace i Anna mają tą samą grupę, bojler, grzałkę, pompę ale inne obudowy i sterowanie)
Victoria to Glenda w wersji VIP (Victoria i Glenda mają tą samą grupę, bojler, grzałkę, pompę ale inne obudowy i sterowanie)...
I to właśnie Glenda jest "odpowiednikiem" Silvii w ofercie Lelita.

Tak czy inaczej i Glenda i Silvia to bardzo fajne maszyny. Prezentujące podobny poziom. Silvia jest cięższa i może sprawiać wrażenie solidniejszej. Nie znaczy to jednak, że jest wolna od wad.

Jeśli można podnieść trochę budżet, to za niecałe 3000zł można teraz dostać Nuova Simonelli Oscar II. A trafiają się promocje w których ten ekspres kosztuje niecałe 530Euro... 
W kwocie około 2500zł "szedłbym" w kierunku jednego z tych trzech włoskich ekspresów - Silvii, Glendy lub kosztem większego wydatku Oscara...

« Odpowiedź #20 dnia: 17 Wrzesień 2020, 10:10:13 »
W kwocie około 2500zł "szedłbym" w kierunku jednego z tych trzech włoskich ekspresów - Silvii, Glendy lub kosztem większego wydatku Oscara...

Lub LP Europicolla ;) tak jak na początku chciał autor wątku ;)
sam wybierałem pomiędzy Lelit Anna z PID, Lelit Glenda może Rancillo - i wybrałem dźwignię - i nie żałuję

jest trudniejsza do opanowania - zdecydowanie
ale daje możliwość profilowania ciśnieniem i możliwości niemal nieskończone kombinowania z espresso

a powtarzalność - zawsze smacznie ;) choć nie zawsze tak samo ;)
ale tak jak gdzieś już pisałem - z temp-modem (w wesji pre-millenium, post millenium nie wymaga) oraz manometrem grupy i i termometrem - uzyskanie powtarzalnego espresso nie jest już takie trudne
Never Give UP †

Offline Gmtb

• ASCASO
  • Użytkownik komercyjny
  • Ekspres: Ascaso DUO PID
  • Młynek: G-iota
« Odpowiedź #21 dnia: 17 Wrzesień 2020, 11:07:47 »
Cytat: lukaszt2004 w 16 Wrzesień  2020, 17:09:05
Cytat: bartoja w 23 Lipiec  2020, 10:52:08
Jak nie dźwignia to chyba zostaje jednobojlerowiec z PIDem?
Jak najbardziej! Lelit Glenda z PID. Ma wszystko czego będziesz potrzebował. Nie musisz szukać dalej. Właśnie wyczerpałem temat. :]
Ja znalazłem Ascaso. Nie masz racji, bo to, że masz podobny ekspres wcale nie znaczy, że jest to najlepszy, bezkonkurencyjny ekspres.

Możesz ewentualnie zwrócić uwagę na Ascaso Dream ONE. Nie ma on PID'a co prawda ale jest bliżej 3000 zł.
Jeżeli nie potrzebujesz zmieniać temperaturę przy każdej kawie, tylko raz na jakiś czas to jest w nim taka możliwość tylko że bezpośrednio na płytce elektronicznej. Z plusów to ma on grupę pod sita 58mm, dyszę pary 360st. "CoolTouch", manometr oraz zewnętrzną regulację zaworu OPV.

Offline siewcu Mężczyzna

• Ekspres: LaPa EP, Aiden, za dużo dripperów
  • Młynek: Ode 2, Aergrind, Krinder
« Odpowiedź #22 dnia: 17 Wrzesień 2020, 11:11:34 »
Tyle tylko, że dźwignia nie pozwoli na zrobienie dużej ilości kaw pod rząd. LP EP ma mały bojler i nie da się go uzupełnić nagrzanego, więc z tym jest problem przy dużej ilości kaw. Professional wypadnie sporo lepiej... Manometr grupy jest dosyć drogi ale chyba nie do końca konieczny, ja bym założył ale ciekawość nie jest warta kwoty, którą sobie za to życzą ;) Równie dobrze można ustawić na wagę, widziałem gdzieś wykres przełożenia ciśnienia na włożoną w wyciskanie ilość kilogramów :)

Offline Gmtb

• ASCASO
  • Użytkownik komercyjny
  • Ekspres: Ascaso DUO PID
  • Młynek: G-iota
« Odpowiedź #23 dnia: 17 Wrzesień 2020, 11:15:37 »
W przypadku dźwigni warto zainwestować w 2-grupową jeżeli chcemy zrobić kilka kaw pod rząd w jakimś przyzwoitym czasie :) ale to już chyba nie ten budżet .

Offline siewcu Mężczyzna

• Ekspres: LaPa EP, Aiden, za dużo dripperów
  • Młynek: Ode 2, Aergrind, Krinder
« Odpowiedź #24 dnia: 17 Wrzesień 2020, 11:19:14 »
Do domu to chyba nie ma sensu, jeśli mają wpaść goście tylko raz na jakiś czas.

« Odpowiedź #25 dnia: 17 Wrzesień 2020, 13:01:57 »
. LP EP ma mały bojler i nie da się go uzupełnić nagrzanego, więc z tym jest problem przy dużej ilości kaw. Professional wypadnie sporo lepiej... Manometr grupy jest dosyć drogi ale chyba nie do końca konieczny, ja bym założył ale ciekawość nie jest warta kwoty, którą sobie za to życzą

LP Europicolla - spokojnie 5 espresso
LP Professional - nawet do 10

ale... czas robienia - tak jak wyżej pisano - lepiej Chemex albo kawiarka

manometr - rzeczywiście drogo w sklepach
zapytaj @olomarcin ile sobie życzy - ja od niego kupowałem 3 LP po serwisie i z manometrami - i myślę, że porównując z innymi ofertami używanych - cały serwis i montaż 2 manometrów (grupy i bojlera) "kosztował" 300-600zł - za LP "omanometrowaną" płaciłem 1500 - cena LP na olx ok 900-1200 - i to z trudem w takiej cenie...

Never Give UP †

Offline bartoja

• Ekspres: Flair 58
  • Młynek: ZP6, 064s, P80
« Odpowiedź #26 dnia: 18 Wrzesień 2020, 15:13:31 »
Dziękuję za rozwinięcie tematu ;)

z V60 właśnie dotychczas robiłem i było to dość męczące.. 3x400ml zajmowało mi kwadrans, czajniczek 800ml + mielenie ;)
Co nie zmienia faktu, że dorosłem do tego, że kupuję Niche, po 5 latach mielenia ręcznego mówię basta  :picardpalm:

Kazak brzmi świetnie ale powoli mnie męczy aż tak ręczne przyrządzanie kawy: rozgrzewanie wodą, czyszczenie itp.

Oscar II również brzmi świetnie, ale niestety to jest już kolos jak na moje możliwości zagospodarowania przestrzennego.

Dlatego też szukam czegoś mniejszego i o nowocześniejszym wyglądzie, typu ASCASO STEEL WHITE&WOOD (tylko nie chce termobloku) i cała linia Lelit... nad Victoria (bo 58mm i LLC) się długo wahałem... gdyby tylko mogła sama zatrzymać ekstrakcję

Ktoś powie Mara X - tak, kusi dopłata do E61, tylko bym musiał wymienić te kurki do kranu żeby żona zaakceptowała.. ale od czego jest druk 3D :)

LP post-millenium cały czas mi chodzi po głowie... szybko się grzeje, względnie łatwy w obsłudze no i można się pobawić, a i 4 doopio też zrobi.. Pytanko takie - kiedy wiadomo po jakim czasie można wyjąć kolbę żeby ciśnienie w grupie nie wywaliło kawą na ścianę?

Jakieś rady czy może pójść w stronę Vibiemme Domobar?

« Odpowiedź #27 dnia: 19 Wrzesień 2020, 14:33:29 »
Pytanko takie - kiedy wiadomo po jakim czasie można wyjąć kolbę żeby ciśnienie w grupie nie wywaliło kawą na ścianę?
Po kilkunastu sekundach - podnosisz dźwignie do poziomu - i przy zdejmowaniu kolby masz mniejsze ciśnienie
Never Give UP †

skansen

• Gość
« Odpowiedź #28 dnia: 19 Wrzesień 2020, 16:55:17 »
cała linia Lelit... nad Victoria (bo 58mm i LLC) się długo wahałem... gdyby tylko mogła sama zatrzymać ekstrakcję

Ktoś powie Mara X - tak, kusi dopłata do E61, tylko bym musiał wymienić te kurki do kranu żeby żona zaakceptowała.. ale od czego jest druk 3D :)

Klasyczna grupa E61 w Mara X też sama nie zatrzyma ekstrakcji.
"Kurki od kranu" (też mam hydrauliczne skojarzenia) można zastąpić np. drewnianymi.

Możesz do listy dopisać jeszcze QM Carola, ale jest to ekspres bez dyszy pary-tylko do epsresso.

Offline arizonaoov Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Bianca
  • Młynek: Niche Zero, Comandante C40
« Odpowiedź #29 dnia: 19 Wrzesień 2020, 17:42:56 »
cała linia Lelit... nad Victoria (bo 58mm i LLC) się długo wahałem... gdyby tylko mogła sama zatrzymać ekstrakcję

W nowej serii VIP Lelit też? Przynajmniej o Elizabeth (wersja od lipca br) czytałem u DaveC, że jest możliwość zaprogramowania zakończenia szota po zadanej liczbie sekund. Co prawda on używa tego jako "zabezpieczenia" i ustawił bodaj na 50s gdyby sam zapomniał wyłączyć. W każdym razie, może inne nowsze Lelity też to mają?

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi