Poruszając się w granicach "poważnych" ekspresów różnice będą pewnie zależały od tego jakie ma się podejście do ekspresu, czego się oczekuje. ...
I teraz kwestia ceny, Appia to połowa ceny LM Linea Mini. Pytanie co jest bardziej powtarzalne, lepsze jakościowo, zrobi lepszą kawę. Ja bym chyba wolał Appia.
To są ekspresy z innej kategorii. Jeden i drugi pochodzi od bardzo uznanego producenta ekspresów. Jeden i drugi jest dobry.
Każdy ma trochę inne przeznaczenie.
Wolałbyś Appia ... bo wnioskujesz, że Appia 1 gr będzie bardziej stabilna, pytanie w czym bardziej stabilna ( espresso czy herbata)

Bo na pewno nie w powtarzalnym espresso...
LM LM ma mały bojler kawowy , gdzie temp kontrolowana jest przez PID. Mały ok 170 ml ale zawsze jest to "układ buforujący" dla wody która jest pompowana najpierw przez Hx a następnie wpada do bojlera kawowego gdzie temp jest utrzymywana na konkretnej (ustawionej) wartości.
Tego układu buforującego nie ma w NS Appia. ( tu jest Hx ). Woda ogrzewa się w Hx i płynie do grupy kawowej, dalej temp zmienna w zależności ile espresso zrobisz i w jakim czasie.
Producent NS zaleca oby na Appia 1 grupowej nie robić więcej d.shotów espresso niż 30 / godzinę. Właśnie o ten brak bojlera kawy tu chodzi.
Nie widziałem jeszcze Hx ( chodźby nie wiem jak świetnie zrobionego) który byłby bardziej stabilny od uznanego DB. Pamiętaj, ze to twierdzenie nie działa w 2 strony . Tnz nie każdy DB jest lepszy od Hx !!! ( nie będę wymieniał marki ekspresów DB za niewielkie pieniądze , która kilka lat temu podbiła amerykański rynek ekspresów do domu).
Appia 1 gr to świetny ekspres z 5 litrowy bojlerem serwisowym.
Nadaje się do espresso i do robienia herbaty na wodzie z tego bojlera. Do małego, ewentualnie średniego ruchu gastro.
LMLM to ekspres który zrobi bardziej powtarzalne espresso.
Ma mniejszy bojler pary/ serwisowy więc herbatę czy 2 możesz też zrobić ale Appia do herbaty co kilka minut powinna być bardziej odpowiednia.