Autor Wątek: Dalla Corte Studio czy La Marzocco Linea Mini  (Przeczytany 12054 razy)

Offline PiotrekBM Mężczyzna

• Ekspres: LM LM
  • Młynek: Kafatek MC4, Kinu M47, Comandante IH, Ditting KE 640 V (= Mahlkonig K30 V), Acaia Lunar
Odp: Dalla Corte Studio czy La Marzocco Linea Mini
« Odpowiedź #30 dnia: 04 Wrzesień 2020, 14:43:33 »
Profilowanie ciśnienia czy przepływu bardziej tego kogoś interesuje ?

skansen

• Gość
« Odpowiedź #31 dnia: 04 Wrzesień 2020, 14:59:29 »
To bardziej przyszłościowo, więc chyba wszystko jedno :) Największy ból jest chyba z brakiem preinfuzji wodociągowej.

Offline pytlakos

• Ekspres: Isomac Tea II
  • Młynek: Mazzer SJ, Kinu M47 Phoenix
« Odpowiedź #32 dnia: 04 Wrzesień 2020, 15:17:50 »
Z profilowaniem bez e61, a bardziej dostępne cenowo to chyba tylko Decent zostaje. Rocket R9 One (jeśli jego masz na mysli) też sporo wychodzi, przynajmniej cennikowo.

3DSK

• Gość
« Odpowiedź #33 dnia: 04 Wrzesień 2020, 15:39:26 »
Skansen, a czy czasem ten znajomy to nie Ty? :)

Poruszając się w granicach "poważnych" ekspresów różnice będą pewnie zależały od tego jakie ma się podejście do ekspresu, czego się oczekuje. Piszę "poważne"  ekspresy, a nie np ekspresy za x zł, są "poważne" ekspresy, które nie są wcale drogie. Inna jeszcze kwestia to kawowe szaleństwo, gdzie jest granica. Dla mnie np takie granice istnieją, NS Appia to fajny ekspres, ale 5L bojlera do domu to dla mnie za dużo. I teraz kwestia ceny, Appia to połowa ceny LM Linea Mini. Pytanie co jest bardziej powtarzalne, lepsze jakościowo, zrobi lepszą kawę. Ja bym chyba wolał Appia.

HX ma swoje zalety, db też, mała, duża dźwignia takoż. Na pewnym poziomie nie ma lepszych, gorszych ekspresów, są po prostu inne.

Offline pj.w Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
« Odpowiedź #34 dnia: 04 Wrzesień 2020, 15:43:05 »
LONDINIUM R24 - ma wszystko czego trzeba.

skansen

• Gość
« Odpowiedź #35 dnia: 04 Wrzesień 2020, 15:44:32 »
Rocket R9 One (jeśli jego masz na mysli) też sporo wychodzi, przynajmniej cennikowo.

Tani nie jest, ale jednak tańszy od GS3.... Niestety ma też dość duży bojler kawowy. W oczach właściciela HXa który ceni go za małą pojemność układu może to być krok w tył...

Skansen, a czy czasem ten znajomy to nie Ty? :)
Nie, to nie ja :) Też mam podobne dylematy, ale zaakceptowałbym E61 czy duży bojler... Na razie odłożyłem moje rozważania na bok, ponieważ mam inne rzeczy do "ogarnięcia" przed zakupem nowego ekspresu. Najpierw chciałbym zrobić jakąś filtracje wody, potem młynek i na końcu ewentualnie ekspres (jeśli zostaną mi pieniądze :) ).

3DSK

• Gość
« Odpowiedź #36 dnia: 04 Wrzesień 2020, 15:51:11 »
LONDINIUM R24 - ma wszystko czego trzeba.
ma, z ceną włącznie :) Ja bym wolał za tą cenę Bosco. Tak jak napisałem, nie ma lepszych, gorszych ekspresów, są lepsze, gorsze dla mnie. Sama obsługa dźwigni może już powodować, że ktoś określi taki ekspres jako gorszy.

Z tym młynkiem Skansen to też nie jest tak jak piszą na forach, że ważniejszy od ekspresu, jakiś taki debilny dogmat się zrobił z tego. 

skansen

• Gość
« Odpowiedź #37 dnia: 04 Wrzesień 2020, 15:54:22 »
Z tym młynkiem Skansen to też nie jest tak jak piszą na forach, że ważniejszy od ekspresu, jakiś taki debilny dogmat się zrobił z tego. 
William daje radę, ale Sage żonie coraz mniej odpowiada... Więc pewnie sprzedam Sage, Williama zostawię na kawę żony a sam sobie kupie coś lepszego...

Offline untoldex Mężczyzna

• Ekspres: Moccamaster, V60
  • Młynek: Fellow Ode
« Odpowiedź #38 dnia: 04 Wrzesień 2020, 16:21:27 »
Ja bym brał Linea Mini. Z rozmów z kilkoma baristami o "espresso w domu na poziomie kawiarnianym" często była rekomendacja właśnie LM.

Jakiś czas temu robiłem głębszy research, więc wrzucam moje notatki z tamtego czasu:

Linea Mini - plusy
- Stabilnosc temperaturowa
- Spienianie mleka na poziomie kawiarnianym
- Szybkie recovery pomiedzy espresso
- Swieza woda (bojer kawowy 175ml)
- Szybkie rozgrzanie (10-20min)
- Wyglad, styl kratki ociekowej
- Szybka zmiana temperatury (kilka min)
- Barista lights (dodatkowe oswietlenie przy zaparzaniu)
- Rota pompa
- Duzy podgrzewacz na filizanki
- Stalowy PF
- Stalowa grupa, mniej sie brudzi
- Wylewka wody do czyszczenia PFa
- Pojemnik na wode na dole
- Latwiejsze czyszczenie zewnetrzne (
- Szybszy workflow (spienianie podczas parzenia + wylewka do mycia pf + brak warming/cooling flushy)
- Serwis w domu, nie trzeba wysylac/wozic (przyjezdza technik)

Linea Mini - Minusy
- Bardziej wymagajace zaparzenie espresso
- Troche glosniej pompa chodzi (napelnianie bojlera pary)
- Mala odleglosc grupa od tacki
- Wysokie zuzycie energii
- Nie mozna wylaczyc bojlera pary
- Cena ekspresu i ceny czesci
- Gwarancja tylko 1 rok
- Czas realizacji zamowienia 1-2 miesiace

• Młynek: Kafatek MC4, Kinu M47, Comandante IH, Ditting KE 640 V (= Mahlkonig K30 V), Acaia Lunar
« Odpowiedź #39 dnia: 04 Wrzesień 2020, 16:38:44 »

Poruszając się w granicach "poważnych" ekspresów różnice będą pewnie zależały od tego jakie ma się podejście do ekspresu, czego się oczekuje. ...
I teraz kwestia ceny, Appia to połowa ceny LM Linea Mini. Pytanie co jest bardziej powtarzalne, lepsze jakościowo, zrobi lepszą kawę. Ja bym chyba wolał Appia.

To są ekspresy z innej kategorii. Jeden i drugi pochodzi od bardzo uznanego producenta ekspresów. Jeden i drugi jest dobry.
Każdy ma  trochę inne przeznaczenie.
Wolałbyś Appia ... bo wnioskujesz, że Appia 1 gr będzie bardziej stabilna, pytanie w czym bardziej stabilna ( espresso czy herbata)  ???
Bo na pewno nie w powtarzalnym espresso...
LM LM ma mały bojler kawowy , gdzie temp kontrolowana jest przez PID. Mały ok 170 ml ale zawsze jest to "układ buforujący" dla wody która jest pompowana najpierw przez Hx a  następnie wpada do bojlera kawowego gdzie temp jest utrzymywana na konkretnej (ustawionej) wartości.
Tego układu buforującego nie ma w NS Appia. ( tu jest Hx ). Woda ogrzewa się w Hx i płynie do grupy kawowej, dalej temp zmienna  w zależności ile espresso zrobisz i w jakim czasie.
Producent NS zaleca oby na  Appia 1 grupowej  nie robić więcej d.shotów espresso niż 30 / godzinę. Właśnie o ten brak bojlera kawy tu chodzi.

Nie widziałem jeszcze Hx ( chodźby nie wiem jak świetnie zrobionego)  który byłby bardziej stabilny od uznanego DB. Pamiętaj, ze to twierdzenie nie działa  w 2 strony . Tnz nie każdy DB jest lepszy od Hx !!! ( nie będę wymieniał marki ekspresów DB za niewielkie pieniądze , która kilka lat temu podbiła  amerykański rynek ekspresów do domu).
Appia 1 gr  to świetny ekspres z 5 litrowy bojlerem serwisowym.
Nadaje się do espresso i do robienia herbaty na wodzie z tego bojlera. Do małego, ewentualnie  średniego ruchu gastro.
LMLM to ekspres który zrobi bardziej powtarzalne  espresso.
Ma mniejszy bojler pary/ serwisowy więc herbatę czy 2 możesz też zrobić ale Appia do herbaty co kilka minut powinna być bardziej odpowiednia.
« Ostatnia zmiana: 04 Wrzesień 2020, 16:43:16 wysłana przez PiotrekBM »

3DSK

• Gość
« Odpowiedź #40 dnia: 04 Wrzesień 2020, 16:44:16 »
Zerknij sobie jaką stabilność temperatury osiągają domowe ekspresy NS OSCAR II i Musica, a co dopiero Appia
Appia ma system SIS, dlatego wolałbym Appia, małpa na tym zrobi powtarzalne espresso.

« Odpowiedź #41 dnia: 04 Wrzesień 2020, 16:50:53 »
Zerknij sobie jaką stabilność temperatury osiągają domowe ekspresy NS OSCAR II i Musica, a co dopiero Appia
Appia ma system SIS, dlatego wolałbym Appia, małpa na tym zrobi powtarzalne espresso.

Szanowny forumowiczu odszukaj na HB  i zerknij na wykresy stabilności temperatury w LMLM  w zależności od liczby zrobionych espresso, pod rząd !!!
Wg wykresów LMLM niewiele ustępuje  legendarnemu  GS3 !

ps Nie próbuj porównywać  tych ekspresów  do Oscara bo to jest trochę  niepoważne. Ekspresy zupełnie  innej kategorii (nota bene  Oscar jest bardzo dobry) ale jednak z innej półki  i za zupełnie inne pieniądze.
(trochę tak jakby w motoryzacji porównać   np   BMW 3 czy 5  z vw polo )

« Ostatnia zmiana: 04 Wrzesień 2020, 17:19:12 wysłana przez PiotrekBM »

« Odpowiedź #42 dnia: 04 Wrzesień 2020, 16:57:07 »
To bardziej przyszłościowo, więc chyba wszystko jedno :) Największy ból jest chyba z brakiem preinfuzji wodociągowej.
Też mi tego trochę brakuje  ;)

Offline untoldex Mężczyzna

• Ekspres: Moccamaster, V60
  • Młynek: Fellow Ode
« Odpowiedź #43 dnia: 04 Wrzesień 2020, 16:58:46 »
No raczej do domu Appii nikt nie kupi, a Oscar to bylby podobny poziom.
« Ostatnia zmiana: 04 Wrzesień 2020, 17:11:18 wysłana przez untoldex »

skansen

• Gość
« Odpowiedź #44 dnia: 04 Wrzesień 2020, 19:48:00 »
nie będę wymieniał marki ekspresów DB za niewielkie pieniądze , która kilka lat temu podbiła  amerykański rynek ekspresów do domu
odszukaj na HB  i zerknij na wykresy stabilności temperatury w LMLM
Z HB każdy bierze to co mu wygodnie :) @PiotrekBM poczytaj co piszą na HB o Breville Dual Boilerze :)

trochę tak jakby w motoryzacji porównać   np   BMW 3 czy 5  z vw polo
Jeśli już jesteśmy przy porównaniach motoryzacyjnych, to LM LM jest takim Porsche Cayenne w podstawowej wersji. To Porsche - prestiżowe, niezawodne, wygodne itp.
Ale na światłach szybsze może okazać się od takiego Cayenne np. Megane RS czy inny hot-hatch Seata, Forda czy Skody. Takim hot-hatchem jest właśnie Oscar II czy "Dual Boiler".
Choć z wymienionych samochodów najbardziej chciałbym Porsche to nie ma co deprecjonować hot-hatchy co zupełnie niepotrzebnie czynisz :)

No raczej do domu Appii nikt nie kupi, a Oscar to bylby podobny poziom.
A dlaczego? Zużycie prądu raczej nie będzie zabójcze, strzelam w okolice 4 zł dziennie, przy powiedzmy 2 zł dziennie przy LM LM.  To jakieś 700 zł rocznie więcej niż zużyje LM LM....

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi