Autor Wątek: Dalla Corte Studio czy La Marzocco Linea Mini  (Przeczytany 12006 razy)

skansen

• Gość
Dalla Corte Studio czy La Marzocco Linea Mini
« dnia: 21 Lipiec 2020, 11:21:00 »
Udało mi się wstępnie przekonać znajomego na zamianę wysłużonej Jury na LM LM i niejako na ostatniej prostej pojawiła się jeszcze Dalla Corte Studio.

Aktualnie obie można kupić w niemalże identycznej cenie tj. brutto po rabatach za ok 16000zł.

Co sądzicie? @PiotrekBM zamieniłbyś się na Studio?

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Dalla Corte Studio czy La Marzocco Linea Mini
« Odpowiedź #1 dnia: 21 Lipiec 2020, 11:24:00 »
Eee, jak już szaleć, to chyba jakąś maszynę GS/3?

skansen

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 21 Lipiec 2020, 11:27:11 »
No dobra, przyznam szczerze, że liczyłem na Twoją pomoc @Antonio :) Z tych dwóch, którą maszynę byś wziął?

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #3 dnia: 21 Lipiec 2020, 12:07:20 »
Tak pół żartem to LM LM bardziej pasuje do garażu, Dalla Corte bardziej do mieszkania :D

Offline untoldex Mężczyzna

• Ekspres: Moccamaster, V60
  • Młynek: Fellow Ode
« Odpowiedź #4 dnia: 21 Lipiec 2020, 12:20:04 »
A nie na odwrót? :) Dalla Corte ma na górze drążki jak w automatycznej skrzyni biegów :)

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #5 dnia: 21 Lipiec 2020, 12:31:21 »
Chodzi mi o rodzaj dizajnu. LaMa ma taki brutalistyczny wygląd, co może fajnie wyglądać w nowojorskim lofcie, ale w moim odczuciu, w Polsce jest zdecydowanie mniej wnętrz mieszkalnych, do których to pasuje. Oczywiście, to już każdy może dobrać do swoich potrzeb i upodobań.
« Ostatnia zmiana: 21 Lipiec 2020, 12:34:17 wysłana przez krystians »

Offline pytlakos

• Ekspres: Isomac Tea II
  • Młynek: Mazzer SJ, Kinu M47 Phoenix
« Odpowiedź #6 dnia: 21 Lipiec 2020, 12:34:05 »
Ja bym wybrał LM. Te wajchy w dalla corte wydają mi się wyjątkowo nieprzyjemne w użyciu, trzeba się skoncentrować żeby trafić we właściwe położenie, a odpalanie ekstrakcji powinno być bezmyślnie proste.

Chyba, że dalla corte ma jakieś interesujące funkcje, których brak w LM.

ps. a z ciekawości, gdzie LM jest dostępna za 16k?

Offline Bacek

• Ekspres: Sage BES920, Aeropress, Phin
  • Młynek: F4E
« Odpowiedź #7 dnia: 21 Lipiec 2020, 15:18:07 »
Te wajchy w dalla corte wydają mi się wyjątkowo nieprzyjemne w użyciu, trzeba się skoncentrować żeby trafić we właściwe położenie, a odpalanie ekstrakcji powinno być bezmyślnie proste.
Wygląda dziwnie, ale akurat do pary wolę wajchę niż pokrętło.

Offline PiotrekBM Mężczyzna

• Ekspres: LM LM
  • Młynek: Kafatek MC4, Kinu M47, Comandante IH, Ditting KE 640 V (= Mahlkonig K30 V), Acaia Lunar
« Odpowiedź #8 dnia: 26 Lipiec 2020, 12:20:50 »
Udało mi się wstępnie przekonać znajomego na zamianę wysłużonej Jury na LM LM i niejako na ostatniej prostej pojawiła się jeszcze Dalla Corte Studio.

Aktualnie obie można kupić w niemalże identycznej cenie tj. brutto po rabatach za ok 16000zł.

Co sądzicie? @PiotrekBM zamieniłbyś się na Studio?

Dwa ekspresy od producentów,  którzy znają się na budowie ekspresów do kawy jak mało kto.
Zdecydowanie bardziej słyną z maszyn gastronomicznych/komercyjnych niż z domowych ekspresów do kawy.
O Ile DC miało już w swojej ofercie ekspresy bardziej przystępne cenowo niż Studio ( DL Mini, Supermini) o tyle LM LM to najtańsza możliwość wejścia w posiadanie ekspresu marki LaMarzocco.
Na stronach europejskich sklepów internetowych ceny LM są wyższe niż ceny Studio  ( odpowiednio ok 4,2-4,5 tys euro za LM i o 3,5 -3,7 tys euro za Studio. )
- wielkości bojera pary w LM 3 litry, w Studio 1,5 litra. Bardzo duży plus dla LM !!!
- bojler kawowy mniejszy za to w LM ok 175 ml vs 500 ml w DC. I tu i tu wymiana wody na świeżą raczej podobna (nie są to bojlery  kawowe 1,5 litrowe)
-Pojemność zbiornika na wodę LM 2,0/2,5litra  a DC 4 litry / plus dla DL ale wole umiejscowienie  zbiornika  na spodzie tak jak to ma miejsce w LM , bo woda wcale się  nie nagrzewa
- Bojery ze stali w LM, i  prawdopodobnie  z miedzi sądząc po kolorze na zdj w DC (nie znalazłem oficjalnych informacji ale DC robi w większych maszynach bojlery z miedzi więc tu pewnie też takie są ). Sam oceń które wolisz.
- Bojlery ustawione poziomo jak w maszynach gastronomicznych ( w LM ustawiony poziomo, w DC też poziomo ale  ustawiony w osi strzałkowej)
Podobnie  jak bojlery ustawione są pompy, w obu ekspresach rotacyjne.
- Wyświetlacz w DC / pokazuje sporo cennych informacji , w LM za to analogowy wskaźnik ciśnienia w bojlerze kawowym- wskaźnik bardzo istotny przy regulacji zaworu rozprężnego , tego by mi w DC bardzo brakowało !!!
- Regulacja preinfuzji tu przewaga DC ale w porównaniu ze starszym modelem LM bo te nowe LM  z dodaną aplikacją mają regulowaną preinfuzje ( tego mi trochę u mnie brakuje)
regulacja cyfrowa  temp w bojlerze kawowym i pary - jak w punkcie powyższym ( w dotychczasowym LM za to oldschollowa  "analogowa "regulacja pokrętłem ale cyfrowa kontrola temperatury .Ma to swój smak , ekspres z założenia mial być bardzo prosty w obsłudze)
-Solidność konstrukcji . Kilka razy otwierałem i serwisowałem swój ekspres ( opróżnianie bojlerów i zapobieganie odkładania się kamienia). LM zrobiona jest wg prostego /solidnego schematu. Solidne bojlery, rurki miedziane, zawory, złącza wszystko jak w profesjonalnych ekspresach. Ale sądzę ze DC nie oszczędzało mocno w modelu Studio i też powinien służyć lata o czym świadczy  podobna masa urządzeń  31 kg LM  i  27,5 kg DC
- Grupa 58 mm w LM i 54 mm w DC i porftafiltry stalowe w LM i mosiężne w DC . Te stalowe się łatwiej czyści. I do grup 58 mm więcej części / akcesoriów zamiennych masz na rynku.
- Jeden i drugi mają zbiorniki na wodę i możliwość bezpośredniego podłączenia do sieci wodnej.

Dotychczas nie przymierzałem się do zmiany ekspresu ale skoro poczyta
łem trochę o aplikacjach do LM nie wykluczam ze w niedalekiej przyszłości bede zmieniał ekspres.
Czy swój ekspres bym zamienił na Studio ?  Jest spora szansa (ale te minusy ...dużo mniejszy bojler pary, brak manometru wskazującego ciśnienie w bojlerze kawowym ) No nie wiem czy bym to przełknął. Raczej nową LM bym wziął.
Jeśli bym zmieniał to raczej na GS3 a takim Grallem jest 1 grupowa Strada EP albo Leva.
No chyba ze jeszcze Slayer jak o inną markę pytasz.

W każdym  razie z powyższych  z aplikacją wziąłbym nową Linee Mini, jak bez aplikacji to pewnie skusił się na Studio (chociaż te dwa minusy swoje robią )
« Ostatnia zmiana: 26 Lipiec 2020, 12:29:43 wysłana przez PiotrekBM »

skansen

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 28 Lipiec 2020, 22:44:10 »
Dziękuje za pomoc i wszystkie wskazówki. Poleciłem znajomemu LM LM.

Offline stary

• Ekspres: Londinium R24
  • Młynek: Etzmax, Titus
« Odpowiedź #10 dnia: 29 Lipiec 2020, 07:09:08 »
Czy ktoś sensorycznie porównywał kawy z tych dwóch ekspresów?

Offline pytlakos

« Odpowiedź #11 dnia: 29 Lipiec 2020, 09:00:27 »
Niemiec na YT ;)

Offline sccoty Mężczyzna

• Ekspres: La Marzocco Strada Gr1
  • Młynek: Mahlkonig ek43, Mazzer Major Timer Mod
« Odpowiedź #12 dnia: 29 Lipiec 2020, 12:02:29 »
Z tego co się orientuje Goran ma aktualnie u siebie DC :) może by się wypowiedział :)

Offline stary

• Ekspres: Londinium R24
  • Młynek: Etzmax, Titus
« Odpowiedź #13 dnia: 29 Lipiec 2020, 13:51:02 »
Na filmie yt ekstrakcja 15 sek vs 30 sek więc nie wiem czy jest to miarodajne ;)

Offline pytlakos

« Odpowiedź #14 dnia: 29 Lipiec 2020, 14:06:39 »
Z tego co się orientuje Goran ma aktualnie u siebie DC  może by się wypowiedział
Tylko Goran ma Minę ;)

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi