Udało mi się wstępnie przekonać znajomego na zamianę wysłużonej Jury na LM LM i niejako na ostatniej prostej pojawiła się jeszcze Dalla Corte Studio.
Aktualnie obie można kupić w niemalże identycznej cenie tj. brutto po rabatach za ok 16000zł.
Co sądzicie? @PiotrekBM zamieniłbyś się na Studio?
Dwa ekspresy od producentów, którzy znają się na budowie ekspresów do kawy jak mało kto.
Zdecydowanie bardziej słyną z maszyn gastronomicznych/komercyjnych niż z domowych ekspresów do kawy.
O Ile DC miało już w swojej ofercie ekspresy bardziej przystępne cenowo niż Studio ( DL Mini, Supermini) o tyle LM LM to najtańsza możliwość wejścia w posiadanie ekspresu marki LaMarzocco.
Na stronach europejskich sklepów internetowych ceny LM są wyższe niż ceny Studio ( odpowiednio ok 4,2-4,5 tys euro za LM i o 3,5 -3,7 tys euro za Studio. )
- wielkości bojera pary w LM 3 litry, w Studio 1,5 litra. Bardzo duży plus dla LM !!!
- bojler kawowy mniejszy za to w LM ok 175 ml vs 500 ml w DC. I tu i tu wymiana wody na świeżą raczej podobna (nie są to bojlery kawowe 1,5 litrowe)
-Pojemność zbiornika na wodę LM 2,0/2,5litra a DC 4 litry / plus dla DL ale wole umiejscowienie zbiornika na spodzie tak jak to ma miejsce w LM , bo woda wcale się nie nagrzewa
- Bojery ze stali w LM, i prawdopodobnie z miedzi sądząc po kolorze na zdj w DC (nie znalazłem oficjalnych informacji ale DC robi w większych maszynach bojlery z miedzi więc tu pewnie też takie są ). Sam oceń które wolisz.
- Bojlery ustawione poziomo jak w maszynach gastronomicznych ( w LM ustawiony poziomo, w DC też poziomo ale ustawiony w osi strzałkowej)
Podobnie jak bojlery ustawione są pompy, w obu ekspresach rotacyjne.
- Wyświetlacz w DC / pokazuje sporo cennych informacji , w LM za to analogowy wskaźnik ciśnienia w bojlerze kawowym- wskaźnik bardzo istotny przy regulacji zaworu rozprężnego , tego by mi w DC bardzo brakowało !!!
- Regulacja preinfuzji tu przewaga DC ale w porównaniu ze starszym modelem LM bo te nowe LM z dodaną aplikacją mają regulowaną preinfuzje ( tego mi trochę u mnie brakuje)
regulacja cyfrowa temp w bojlerze kawowym i pary - jak w punkcie powyższym ( w dotychczasowym LM za to oldschollowa "analogowa "regulacja pokrętłem ale cyfrowa kontrola temperatury .Ma to swój smak , ekspres z założenia mial być bardzo prosty w obsłudze)
-Solidność konstrukcji . Kilka razy otwierałem i serwisowałem swój ekspres ( opróżnianie bojlerów i zapobieganie odkładania się kamienia). LM zrobiona jest wg prostego /solidnego schematu. Solidne bojlery, rurki miedziane, zawory, złącza wszystko jak w profesjonalnych ekspresach. Ale sądzę ze DC nie oszczędzało mocno w modelu Studio i też powinien służyć lata o czym świadczy podobna masa urządzeń 31 kg LM i 27,5 kg DC
- Grupa 58 mm w LM i 54 mm w DC i porftafiltry stalowe w LM i mosiężne w DC . Te stalowe się łatwiej czyści. I do grup 58 mm więcej części / akcesoriów zamiennych masz na rynku.
- Jeden i drugi mają zbiorniki na wodę i możliwość bezpośredniego podłączenia do sieci wodnej.
Dotychczas nie przymierzałem się do zmiany ekspresu ale skoro poczyta
łem trochę o aplikacjach do LM nie wykluczam ze w niedalekiej przyszłości bede zmieniał ekspres.
Czy swój ekspres bym zamienił na Studio ? Jest spora szansa (ale te minusy ...dużo mniejszy bojler pary, brak manometru wskazującego ciśnienie w bojlerze kawowym ) No nie wiem czy bym to przełknął. Raczej nową LM bym wziął.
Jeśli bym zmieniał to raczej na GS3 a takim Grallem jest 1 grupowa Strada EP albo Leva.
No chyba ze jeszcze Slayer jak o inną markę pytasz.
W każdym razie z powyższych z aplikacją wziąłbym nową Linee Mini, jak bez aplikacji to pewnie skusił się na Studio (chociaż te dwa minusy swoje robią )