Autor Wątek: Ekspres dwubojlerowy + młynek do 5000 zł  (Przeczytany 5787 razy)

skansen

• Gość
Odp: Ekspres dwubojlerowy + młynek do 5000 zł
« Odpowiedź #15 dnia: 21 Lipiec 2020, 00:33:19 »
W zasadzie jedyny nowy ekspres w tym budżecie który będzie w stanie "ogarnąć" taką ilość kaw to Nuova Simonelli Oscar II w wersji z przyłączeniem do wody.

Niestety nie mam możliwości przyłączyć maszyny do wody :(

To weź Oscara II w wersji tank (ze zbiornikiem wody) :) Z ręką na sercu to chyba najlepszy sprzęt na 20-30 kaw dziennie, mimo braku wylewki wrzątku. Ewentualnie droższy model NS Musica.

Zastanawiałam się nad
LELIT ELIZABETH PL92T
LELIT DIANA PL60R1
(...) LELIT Mara PL62-W
Z tych trzech Lelitów, przy takiej ilości kaw, brałbym Marę ale w nowej wersji X. W niej jednak wylewka jest taka sobie, jak to w HX z tej półki cenowej...

Diana PL60R1 ma mały bojler 250ml i grupę 57mm, ją bym odpuścił.

Elizabeth - do Americano będzie najlepsza, ma świetną wylewkę (zobacz na moim filmie, od 2:15). Oprócz tego ma programowany czas ekstrakcji i preinfuzję. Do domu bym ją polecał, ale przy takiej ilość kaw szedłbym jednak w Oscara :)

Offline Anna Bonio

« Odpowiedź #16 dnia: 21 Lipiec 2020, 15:22:59 »
Oscar zmieści się w budżecie, ale martwię się co z parzeniem americano i herbat. Chciałam uniknąć kolejnego sprzętu na blacie w formie czajnika  :-\
Co do Lelita to jaką on może mieć przepustowość w ciągu dnia?

skansen

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 21 Lipiec 2020, 20:22:10 »
Przy tym takim budżecie szedłbym jednak w kierunku oddzielnego czajnika. Nieprzypadkowo w gastronomii stosuje się oddzielne warniki, lub w dużo droższych ekspresach oddzielne wymienniki do wrzątku.

Robiąc dziennie kilkanaście-kilkadziesiąt herbat/americano korzystając z wylewki ekspresu obawiam się, że błyskawicznie zakamienisz sprzęt. 

Jeśli nie NS Oscar to z tych wymienionych przeze mnie może być Lelit Mara. Mara nie ma jednak programowania czasowego. Dozę kontrolujesz w pełni manualnie czyli podnosisz dźwigienkę na początku ekstrakcji a potem na końcu ją opuszczasz. Mara ma za to klasyczną, niemalże wiecznotrwałą grupę E61. Przy prawidłowej obsłudze i okresowym smarowaniu wytrzyma bardzo długo. W modelu Mara-X zastosowano w pełni otwarty od góry zbiornik wody, co znacznie ułatwia jej nalewanie.

Offline wjp

• Ekspres: QM AQUILA, La Pavoni Abile, Flair 2 Pro
  • Młynek: SanRemo SR70, comandante c40 mk3
« Odpowiedź #18 dnia: 21 Lipiec 2020, 20:32:23 »
Moim zdaniem bez sensu polecać cokolwiek @Anna Bonio gdyż jak sam/a zaznaczyła nie zna się kompletnie. Wnioskuję, że ekspres ma mieć zastosowanie komercyjne. Jeśli ma to być kawiarnia to proponuję najpierw jakieś szkolenie lub rozeznanie się u lokalnych sprzedawców sprzętu gastro. Jeśli jednak ma to być ekspres, załóżmy do salonu fryzjerskiego to proponuję kupić dobry automat. To wystarczy klientom. 

skansen

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 21 Lipiec 2020, 20:38:49 »
Też pomyślałem przez chwilę o automacie, ale skoro pytanie pojawiło się w wątku o ekspresach kolbowych  :) Z drugiej strony nie róbmy też z obsługi kolby rocket science.
Największa wada kolby jaką widzę przy takim zastosowaniu to czasochłonna obsługa, optymistycznie zakładając +/- minuta na espresso.

Offline MajkJaro

• Ekspres: Ascaso Steel Uno Prof PID
  • Młynek: Mazzer Super Jolly Electronic
« Odpowiedź #20 dnia: 21 Lipiec 2020, 20:48:06 »
Też pomyślałem przez chwilę o automacie, ale skoro pytanie pojawiło się w wątku o ekspresach kolbowych  :) Z drugiej strony nie róbmy też z obsługi kolby rocket science.
Największa wada kolby jaką widzę przy takim zastosowaniu to czasochłonna obsługa, optymistycznie zakładając +/- minuta na espresso.

Dokładnie - profil działalności jest chyba też ważny. Miejsce, gdzie będzie młynek potrafi również być upaćkane od kawy. Może to wielu osobom źle się kojarzyć. Automat klikasz i utrzymuje czystość. Wysypujesz ciastka i z głowy. Może lepiej automat z serwisem?
A myślę, że przy włączonych urządzeniach przez cały dzień szybciej zrobi się z kolby kawę mleczną niż z automatu.

Wagi w ekspresach są - VA Black Eagle, La Marzocco ABR. Wagi niestety też mają wady - te w La Marzocco są umieszczone w tacce przez co potrafią czasem się zużyć szybciej, w VA jest trochę lepiej, ale dalej często są dużo droższe w montażu i wymianie. Ponoć często mają też zachwiania. Trzeba też nauczyć się odpowiednio szybko stawiać filiżankę itd.
A to nie wiedziałem. Najpierw cieszyłem się z programowania - po 2 tygodniach przestałem używać.

Offline Anna Bonio

« Odpowiedź #21 dnia: 21 Lipiec 2020, 21:12:09 »
Decyduję się na ekspres kolbowy gdyż będzie on serwowany osobom które są w większości smakoszami kawy. Ja osobiście go nie będę obsługiwać, tylko ktoś kto ma już doświadczenie w parzeniu kawy ekspresem kolbowym.

Przy tym takim budżecie szedłbym jednak w kierunku oddzielnego czajnika. Nieprzypadkowo w gastronomii stosuje się oddzielne warniki, lub w dużo droższych ekspresach oddzielne wymienniki do wrzątku.

Robiąc dziennie kilkanaście-kilkadziesiąt herbat/americano korzystając z wylewki ekspresu obawiam się, że błyskawicznie zakamienisz sprzęt. 

Dzięki za wskazówkę. Nie zdawałam sobie sprawy że może mieć to aż taki wpływ. Pomijając już aspekt herbat i jeśli chodzi o samo parzenie americano w NS Oscar, to nadal jest mi potrzebny osobny czajnik, czy może jest jeszcze jakieś inne rozwiązanie?

skansen

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: 22 Lipiec 2020, 13:58:46 »
Zamiast czajnika możesz używać warnika do gorącej wody. Ostatnio padło pytanie o warnik.

Offline r.pytel Mężczyzna

• Ekspres: La Cimbali m32 Bistro, m31 Bistro,
  • Młynek: Żółta Eureka Mignon :-) Cunill Marfil, Baratza Sette 270,
« Odpowiedź #23 dnia: 22 Lipiec 2020, 19:25:28 »
Hej,
Co prawda nie mam dużego doświadczenia, ale nie może byś się rozglądnęła po prostu za używanym sprzętem dedykowanym do kawiarni, na przykład La Cimbali. W tym budżecie spokojnie coś znajdziesz. Jeśli chcesz robić taką ilość kaw, to nie sądzę, że będziesz miała czas się bawić z ważeniem, odmierzaniem, kontrolowaniem procesu parzenia kawy i całą resztą. Tak to się można bawić w domu :-) Potrzebujesz po prostu włączyć ekspres, zmielić kawę, zaparzyć ją i podać. Ponieważ dużo jestem we Włoszech a lubię pić kawę  :D to obserwuję jak oni to robią i właśnie tak to wygląda: włączyć, zmielić, zaparzyć i podać :-) nie ma co kombinować. Dodatkowo wszystkie takie profesjonalne ekspresy mają też dystrybucję gorącej wody. Takie przynajmniej jest moje zdanie.

Offline Anna Bonio

« Odpowiedź #24 dnia: 11 Sierpień 2020, 11:58:55 »
Dziękuję wszystkim za porady :)

Po zgłębieniu tematu zdecydowałam się na kupno Nuova Simonelli Musica. Chcę kupić nową. Znalazłam fajną opcję cenową na stronie bertazzofood, więc zmieszczę się w 5 tys za maszynę. Tak przy okazji zapytam, gdzie jeszcze można upolować spoko oferty cenowe?
Muszę jeszcze dokupić młynek i tutaj chyba wezmę coś na raty. Możecie jeszcze podpowiedzieć jaki młynek kupić? Najlepiej, żeby sam odmierzał porcję i był uniwersalny. Oczywiście cenowa w granicach rozsądku, myślałam coś do 2 tys.

Offline dembiec Mężczyzna

• Ekspres: NS Musica
  • Młynek: F64 Evo
« Odpowiedź #25 dnia: 11 Sierpień 2020, 12:16:04 »
Dziękuję wszystkim za porady :)

Po zgłębieniu tematu zdecydowałam się na kupno Nuova Simonelli Musica. Chcę kupić nową. Znalazłam fajną opcję cenową na stronie bertazzofood, więc zmieszczę się w 5 tys za maszynę. Tak przy okazji zapytam, gdzie jeszcze można upolować spoko oferty cenowe?
Muszę jeszcze dokupić młynek i tutaj chyba wezmę coś na raty. Możecie jeszcze podpowiedzieć jaki młynek kupić? Najlepiej, żeby sam odmierzał porcję i był uniwersalny. Oczywiście cenowa w granicach rozsądku, myślałam coś do 2 tys.

ma taki sam ekspres od  trochę ponad miesiąca a , muszę przyznać że robi robotę i uważam ze bardzo dobra decyzja , jeżeli chodzi o młynek eureka specialita, eureka zenit, albo coś fiorenzato f4 nano, albo iść jeszcze wyżej aczkolwiek ale to znowu budżet nie pozwoli , modele  co podałem to według mnie takie minimum , ekspres dobry i to młynek musi być w porządku   

Offline ArtiW Mężczyzna

• Ekspres: Rancilio Silvia, Aeropress, kawiarka
  • Młynek: Ceado E6P (black magic)
« Odpowiedź #26 dnia: 11 Sierpień 2020, 14:35:12 »
Jeśli do 2k, to Eureka Specialita. Do koloru, do wyboru...

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi