Autor Wątek: najlepsza mała kolba do kaw mlecznych  (Przeczytany 5874 razy)

Offline pytlakos

• Ekspres: Isomac Tea II
  • Młynek: Mazzer SJ, Kinu M47 Phoenix
Odp: najlepsza mała kolba do kaw mlecznych
« Odpowiedź #15 dnia: 16 Lipiec 2020, 10:58:41 »
Sam rozglądam się ostatnio nad nowym sprzętem i mam podobne założenia.

Jest jeszcze nowy Ascaso Baby. Wiem, że Janusz podpadł ostatnio ;), ale to jest interesujący sprzęt. Sam się nad nim zastanawiam. To jest mała konstrukcja z linii gastro, więc jakość komponentów powinna być solidna, do pary ma spory bojler, do kawy termoblok więc woda zawsze świeża, rota pompa i fajna wajcha do pary. Pewnym ryzykiem jest to, że to jest pierwszy sprzęt firmy z tego segmentu, do tej pory były albo mniejsze sprzęty domowe albo duże maszyny gastro.

Rozważałem też decenta, ale tutaj najtaniej wychodzi prawie 15k (400 eur przesyłka!) + pewnie vat i cło, a że nie jest bez wad to go odrzuciłem, chociaż ma kilka zalet :).

Z nowości są jeszcze nowe maszyny od Expobara, sygnowane marką Crem. Dave C niedawno robił ich recenzje. To taki DB z bajerami w sumie też ciekawy. Np. a propos świeżości kawy, można w nich prosto opróżnić bojler kawowy wprost do tacki ociekowej. Widać, że ktoś chciał stworzyć coś nowego i fajnego.

Offline PiotrekBM Mężczyzna

• Ekspres: LM LM
  • Młynek: Kafatek MC4, Kinu M47, Comandante IH, Ditting KE 640 V (= Mahlkonig K30 V), Acaia Lunar
« Odpowiedź #16 dnia: 16 Lipiec 2020, 11:05:01 »
Skoro cena nie gra roli to może LM LM? Myślę, że @PiotrekBM jako użytkownik może pomóc zwłaszcza w dwóch poniższych kwestiach.
Czy nie będzie to overkill przy 2-3 kawach?
Czy nie będzie to sprzęt trudny do opanowania po przesiadce z prostej kolby?

Używam Linei Mini (LM) od ponad 3 lat ( jak ten czas leci ...)
Sadzę, że chyba wszystkie priorytety postawione przez @Dukezpol Linea Mini jest  w stanie spełnić , jeszcze z jakimś marginesem.(nie wiem jak z długowiecznością , ale po tym co widziałem w środku - konstrukcja solidna jak w dużym gastronomicznym La Marzocco) i z tym nie powinno byc problemu.
Czy to overkill?  Ja też robię najczęściej 3-5 kaw dziennie. Pewnie zależy jak na to patrzeć.
Goście są tylko raz na jakiś czas.
(Co do młynka / duży ditting uważam ze lepiej sprawdzi się w kawiarni. Ja bardziej potrzebuje młynek SD (dlatego postanowiłem go sprzedać).
Co do ekspresu nie czuje przesytu.
Kiedyś pisałem ze może "zimna profesjonalna dysza pary" bylaby niezłym pomysłem i LM nowej generacji juz takie dysze posiadają  ;)
Nie czuję też (póki co ) niedosytu. Jeśli już szukamy czegoś na wyrost to może dozowanie wolumetryczne by się przydało. Ale od tego są GS3.
To się bardzo rzadko zdarza, że nie mam potrzeby wymiany  ekspresu na lepszy .A jeśli już to może za jakiś czas na inne La Marzocco albo Slayera (o ile poradzili już sobie z awaryjnością). Albo może jakaś dźwignia   dla odmiany ;)
Co ciekawe przesiadłem się na LM z Lelita Mara PL62. A żeby było ciekawiej  wcześniej użytkowałem maleńki ekspres za 500 zł.
Przeskok z maleńkiego ekspresu (który tak naprawdę "robił espresso" które nie było prawdziwym espresso) na Hx był kolosalny.
Przeskok z Hx na Linea Mini był kolejnym krokiem ( choć już nie tak wielkim jak przesiadka na Hx  z czegoś  za 500 zl co trudno nazwać ekspresem do kawy).
Więc solidność budowy i użytych materiałów , stabilność temperatury, "moc"  przy spienianiu mleka. Czas nagrzewania  ok 15 min. Pompa która bez problemu jednostajnie przepuści wodę przez ubitą kawę . Wszystko jest tu  za ;)
Czy jest ciężki do opanowania? Nie sądzę. Jest prosty bo takie było założenie producenta. Stała preinfuzja, wybrana przez Ciebie temperatura. Trzymaj się tylko dozy ( zważ świeżą kawę ), użyj dobrego młynka, dystrybuuj kawę właściwie, użyj podobnej siły przy nacisku tampera. I wszystko.Jak Ty nie zepsujesz, to ten ekspres nie zepsuje espresso.

Pytanie tylko czy Linea Mini jest na tyle mała i miesi się w odpowiednim przedziale cenowym. To już zostawiam do indywidualnej decyzji każdego.

« Ostatnia zmiana: 16 Lipiec 2020, 12:04:24 wysłana przez PiotrekBM »

• Młynek: Kafatek MC4, Kinu M47, Comandante IH, Ditting KE 640 V (= Mahlkonig K30 V), Acaia Lunar
« Odpowiedź #17 dnia: 16 Lipiec 2020, 11:44:53 »
Rozważałem też decenta, ale tutaj najtaniej wychodzi prawie 15k (400 eur przesyłka!) + pewnie vat i cło, a że nie jest bez wad to go odrzuciłem, chociaż ma kilka zalet .

Z nowości są jeszcze nowe maszyny od Expobara, sygnowane marką Crem. Dave C niedawno robił ich recenzje. To taki DB z bajerami w sumie też ciekawy. Np. a propos świeżości kawy, można w nich prosto opróżnić bojler kawowy wprost do tacki ociekowej. Widać, że ktoś chciał stworzyć coś nowego i fajnego.

Na chwilę obecną nie szukałbym Decenta . To trochę  "newborn". Mało o nim wiemy. Jak z serwisem , jak z trwałością?
W podobnym przedziale cenowym masz 2 solidne maszyny, sprawdzonych producentów.
La marzocco panad 90 lat tradycji w projektowaniu ekspresów gastronomicznych , więc chyba potrafią to robić . Tym bardziej ,że inni wielcy jak Slayer czy Synesso chyba od LM uczyli się budowy ekspresów.
Dalla Corte  ok 20 lat ma ta firma. Nie wiem czemu ale mam do nich zaufanie. Może przez to, że też chyba bardziej słyną z gastronomicznych ekspresów.
Wybrałbym któregoś z poniższych ekspresów.

« Ostatnia zmiana: 16 Lipiec 2020, 12:33:55 wysłana przez PiotrekBM »

skansen

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 16 Lipiec 2020, 11:55:19 »
Z tej półki cenowej też brałby albo LM LM albo Dalla Corte Studio. To sprawdzone konstrukcje. Do tego LM LM zyskała ostatnio oprócz dyszy cool touch nowe funkcje (regulowana preinfuzja, funkcje smart).
Pisałem o tym w wątku Nowe funkcje w domowych ekspresach La Marzocco .

Planowałem ostatnio upgrade do maszyny z rotą. Na razie się wstrzymałem (w związku z aktualną sytuacją). Docelowo pójdę chyba w kierunku LM LM. Dla mnie to za duża kwota, żeby wydawać ją na niesprawdzone sprzęty.

Offline Dukezpol

• Ekspres: Lelit Bianca
  • Młynek: Ceado E37S
« Odpowiedź #19 dnia: 16 Lipiec 2020, 12:13:53 »
jeśli piszecie że z HX spokojnie wystarczy pary do bezstresowego spienienia mleka na 2 porcje cappu, to rzeczywiśćie przy tak niskich kawowych aspiracjach jak moje, chyba rzeczywiście nie ma co się pchac w DB...
Design tej LM LM nie za bardzo do mnie przemawia, jest też trochę za szeroka - kupiłem już potęzny młyn i każy cm szerokości blatu nie pozostaje bez znaczenia...:)

Z bardziej przyziemnych propozycji z HX, PID i roto pompą widzę: Bezzera Mitica TOP PID i Rocket Mozzafiato Cronometro...Coś z tych byście zasugerowali? Bardziej przemawia do mnie Rocket ze względu na tylko 28cm szerokość i opcję z czarnymi bokami - całe kuchenne AGD mam od Boscha z serii Black line..

« Odpowiedź #20 dnia: 16 Lipiec 2020, 12:23:48 »
@Dukezpol

Nie wiem skąd jesteś.
Nie kupujesz ekspresu za 500 zł. W np Nadarzynie są oba ekspresy o których piszesz.
Dzwonisz, umawiasz się . Jedziesz i testujesz. Te dwie firmy mają naprawdę spore doświadczenie w producji ekspresów do kawy. Twoje osobiste wrażenia z obsługi każdego z nich mogą Ci podpowiedzieć więcej niż nasze sugestie.
Poza tym obejrzysz ekspres na żywo. Zobaczysz wymiary , odczujesz (bądź nie) jakość wykonania, spasowania itd.
I zdobędziesz też doświadczenie . A to bezcenne.
« Ostatnia zmiana: 16 Lipiec 2020, 12:42:59 wysłana przez PiotrekBM »

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
« Odpowiedź #21 dnia: 16 Lipiec 2020, 12:55:37 »
z HX spokojnie wystarczy pary do bezstresowego spienienia mleka na 2 porcje cappu,

Przecież takie ekspresy mają automatyczne utrzymywanie poziomu wody w bojlerze. Pary więc nie zabraknie, chyba, że grzałka nie wyrobi. Ale na pewno nie stanie się to przy takich ilościach spienianego mleka, jakie podajesz.

Offline Zefiryn Mężczyzna

« Odpowiedź #22 dnia: 01 Sierpień 2020, 18:43:55 »
Cześć,

Wcześniej czy póżniej widzę że wszyscy tu dają się wciągnąć w to hobby i  lądują na MaraX czy Bianka czy inne takie wynalazki.
Jeśli chcesz zabawy i celebry to tak.

A jeśli tylko chcesz się napić kawy  to czemu nie  Lelit Victoria.  ?
To dalej ekspres domowy -   bo mały i zgrabny i estetyczny . A o taki własnie pytasz .

Te wszystkie Mary i Bianki i cała reszta robiona na ten wzór i podobieństwo  wyglądają jak z roboty SCi FI   zeszłego wieku.
( kto czytał Lema ten wie)
Dla mnie to te wszystkie rureczki i dzwigienki  wyglądają  jak z ekspresu  gastronomicznego ,  a nie domowego .

Victoria to wzór ascetyzmu , ale i elegancji.
Dodatkowo masz tu trochę automatyki a nie celebry.

PS tylko nie bijcie proszę ;-)

pozdr.

Zefiryn

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
« Odpowiedź #23 dnia: 01 Sierpień 2020, 20:07:18 »
Żeby nie było tak jednostronnie (nudne są te wciąż powtarzane propozycje dwóch, trzech marek) to weź jeszcze pod uwagę ekspresy VBM Domobar JUNIOR, VBM Domobar Super. Wchodzi też obecnie na rynek wersja czarna VBM.
Czarny może też być w nowej wersji IZZO VIVI PID z HX. Przełamiesz dzięki temu monopol marek Rocket, Bezzera, Lelit. A ekspresy te są równie dobre jak wyżej wymienione. Jeśli nie lepsze bo będzie też wersja z wielowariantowym profilowaniem przepływu.
Do zobaczenia tymczasem tu:
https://www.vbmespresso.com/en/home-barista/domobar-super/#versionamenti
« Ostatnia zmiana: 01 Sierpień 2020, 20:43:02 wysłana przez Janusz »
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline ArtiW Mężczyzna

• Ekspres: Rancilio Silvia, Aeropress, kawiarka
  • Młynek: Ceado E6P (black magic)
« Odpowiedź #24 dnia: 02 Sierpień 2020, 12:23:42 »
Wcześniej czy póżniej widzę że wszyscy tu dają się wciągnąć w to hobby i  lądują na MaraX czy Bianka czy inne takie wynalazki.
Jeśli chcesz zabawy i celebry to tak.

A jeśli tylko chcesz się napić kawy  to czemu nie  Lelit Victoria.  ?

Chyba nie do końca wiesz co porównujesz i dlaczego porównanie bez sensu...
A porównanie jednobojlerowego ekspresu z pompą wibracyjną z dwubojlerowym z rotacyjną z e61 już powinno dać ci do myślenia. Kwestię wyglądu pomijam.

Syrenka i mercedes to też auta, a jednak dość trudno je zestawić ze sobą.

Offline r.pytel Mężczyzna

• Ekspres: La Cimbali m32 Bistro, m31 Bistro,
  • Młynek: Żółta Eureka Mignon :-) Cunill Marfil, Baratza Sette 270,
« Odpowiedź #25 dnia: 02 Sierpień 2020, 16:03:38 »
Syrenka i mercedes to też auta, a jednak dość trudno je zestawić ze sobą.

Chyba jednak nie do końca, jak wynika z tego porównania...

skansen

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: 02 Sierpień 2020, 16:15:02 »
Nie traktowałbym tego filmu jako wyroczni i jedynego źródła informacji.

Na forum jest sporo opinii osób które przesiadły się na lepsze ekspresy i odczuwały różnice w smaku kawy. Wystarczy poszukać :)

Offline trez Mężczyzna

• Ekspres: V60, Orea, Aeropress, Tygielek, Melitta, Chemex, Phiny
  • Młynek: C40, FeldGrind, VSSL
« Odpowiedź #27 dnia: 02 Sierpień 2020, 16:16:58 »
Ale nie popadajcie w skrajności, słuchajcie dokładnie co Gail w filmiku mówi, bo ona dobrze mówi, polać jej :D Pomiędzy syrenka a mercedesem mamy setki milionów zadowolonych kierowców innych marek ;)

Offline Damian

• Ekspres: Lelit Pl41e, V60, kawiarka GAT 3tz, Aeropress
  • Młynek: Fiorenzato F4 Eco, ascaso i2 mini, Hario skerton, xeoleo
« Odpowiedź #28 dnia: 02 Sierpień 2020, 16:25:13 »
Pamiętajcie, że sporo osób po przesiadce na lepszy ekspres kupuje też lepsze narzędzia do dyrtrybucji, lepiej dopasowany tamper i w ogole bardziej dokładnie podchodzi do przygotowania kawy. To też powoduje, że kawa lepiej smakuje. Do tego jest z reguły lepsza powtarzalność i możliwość profilowania temperatury, ciśnienia i preinfuzji. To nie jest tak, że drozszy ekspres zrobi zawsze lepsza kawe. Ale gdy barista umie wyciągnąć maksimum możliwości ze sprzętu, wie jak ustawić parametry maszyny, to smak kawy tylko na tym zyska.

Offline r.pytel Mężczyzna

• Ekspres: La Cimbali m32 Bistro, m31 Bistro,
  • Młynek: Żółta Eureka Mignon :-) Cunill Marfil, Baratza Sette 270,
« Odpowiedź #29 dnia: 02 Sierpień 2020, 16:59:36 »
Absolutnie nie traktuje tego jako wyroczni. Tym bardziej, że sam przesiadłem się na "lepszy" ekspres i nie wiadomo jak będzie dalej, chociaż w chwili obecnej nie planuję zamiany, ale...  ;) Natomiast filmik ten pokazuje, że ekspres to nie wszystko, co zreszta jest wiadome dla wszystkich na tym forum. Na dobre espresso składa się wiele czynników zarówno obiektywnych jak i te subiektywne jak np. smak. Co dla jednego będzie dobrym espresso dla drugiego nie koniecznie. Chociaż wg. Istituto Nazionale Espresso Italiano espresso jest tylko jedno! :-) Chodzi o to, że nie musisz mieć mercedesa żeby dojechać na miejsce. Co prawda może i komfort tej podróży będzie lepszy ale i tym i tym dojedziesz na miejsce. Kwestia tego na co cię stać i czego oczekujesz.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi