Autor Wątek: Czym czyścić obudowę - stal  (Przeczytany 16444 razy)

Offline KrzychK

• Ojciec Założyciel
  • Ekspres: Vibiemme Junior BD
  • Młynek: Macap MC4
Czym czyścić obudowę - stal
« dnia: 01 Maj 2013, 11:09:50 »
Pomimo regularnego czyszczenia stalowej obudowy pozostawały takie miejsca gdzie nic już nie było w stanie doczyścić smug lub ciemniejszego nalotu.
Podpowiedzi jakie uzyskałem od forumowiczów były następujące:

Cytat: spinka2
Zwykle wystarcza mi wilgotna ściereczka, ale czasem w szale sprzątania kuchennego psikam na niego Cilit Bang-iem zielonym.

Cytat: FUX
Próba z kwasami owocowymi będzie dobra; cytryna na ściereczkę lub roztwór octu. Chemię sobie odpuść.

Cytat: DrUsagi
No i jak nie chcesz żeby smużyło i żeby nie pozostawała tłuszcz, to polecam do końcowego przetarcia alkohol :) A na co dzień to faktycznie cytryny/ocet dają świetnie radę.

Offline DrUsagi Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: Czym czyścić obudowę - stal
« Odpowiedź #1 dnia: 01 Maj 2013, 11:23:31 »
A ja dziś wypolerowałem gąbko-ścierką zmoczoną wodą i skropioną octem. Też ładnie smugi redukuje.
LMWDP #469

Offline KrzychK

• Ojciec Założyciel
« Odpowiedź #2 dnia: 01 Maj 2013, 11:29:20 »
Zadam dziwne pytanie, ale może interesuje to nie tylko mnie.
Część z nas niezbyt dobrze odbiera zapach "czystego" octu, przerobiony w ogórkach/paprykach/itp akceptują, ale czysty niezbyt.

A jak jest w takim przypadku? Jak z zapachem obudowy?

• Global Moderator
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
« Odpowiedź #3 dnia: 01 Maj 2013, 11:37:12 »
 ;D też się bałem - ale nie czuć nic. Jak pisałem - gąbka lekko skropiona, wiele nie trzeba. Bardziej z otwartej butli waliło. Dla pewności właśnie powąchałem filiżanki, które się grzeją - zero zapachu.

Podobny zabieg z octem stosuje się do mycia podłogi po cekolowaniu/szlifowaniu ścian w domu. 15ml na 10 litrowe wiadro wody powoduje brak smużenia i rozmazywania pyłu po podłodze - i nie śmierdzi. Dlas lubiących ocet można więcej dodać. Samą wodą z płynem zostają masakryczne smugi które się 2 dni zbiera. Sposób podany przez tynkarza ;)

LMWDP #469

Offline KrzychK

• Ojciec Założyciel
« Odpowiedź #4 dnia: 01 Maj 2013, 11:56:37 »
Dzięki za info, trafiłeś dodatkowym zastosowaniem w 10! właśnie muszę dogadać się ze swoją ekipą na poprawki, bo po zimie jest parę miejsc gdzie mam strzelenia czy to podwieszanego czy też półki pod biokominek i po naprawach muszą leciutko dotrzeć, a sprzątanie po takich pracach to... czysta przyjemność  :-[

ps. ale ale - jaki typ podłogi? kafle czy też panele lub drewno? Najbardziej interesuje mnie wersja - drewno.
« Ostatnia zmiana: 13 Maj 2013, 07:12:33 wysłana przez KrzychK »

• Global Moderator
« Odpowiedź #5 dnia: 01 Maj 2013, 22:53:46 »
Podobno działa na każdej podłodze dolane do płynu. Testowałem na kaflach.
LMWDP #469

Offline KrzychK

• Ojciec Założyciel
« Odpowiedź #6 dnia: 16 Marzec 2014, 18:55:46 »
Reaktywuję leciutko wątek, który sam zapoczątkowałem.
Czytając jedną z wypowiedzi Rogera, dostrzegłem drobną pochwałę PULY CAFF Barsteryl - środka do czyszczenia stali.
Zamawiając różne graciki wziąłem, cena nie majątek.

Z całą odpowiedzialnością muszę powiedzieć - bydle (znaczy Puly CB) jest zacne, a Roger mówił (to "oczywista oczywistość") prawdę.
Ze dwa tygodnie temu czyściłem ML* i było sporo pracy, a efekty też, owszem, ale jeść z tego to już nie.

Dziś psiknąłem, przetarłem. Fakt, czuć chemię. Przez chwilę. Maszyna (blacha) świeci się i jest ..... tępa, jak naczynia po zmywarce, aż piszczy...
Jestem zadowolony, bo poprzedni sposób czyszczenia kojarzył mi sie z wypoczynkiem na dużej łajbie jako... galernik.  :-[

* medycyna ludowa zapodaje na to wodę z sokiem z cytryny, a potem wódeczkę na polerkę.

Offline roger

• Ojciec Założyciel
« Odpowiedź #7 dnia: 16 Marzec 2014, 19:51:16 »
@KrzychK  :ok:  :taniec:
www.akcesoriabaristy.pl
kawa / herbata / ekspresy / młynki / akcesoria
Rabat forumowy wynosi -10% / kod rabatowy: WOK10

ROCKET ESPRESSO - Autoryzowany dystrybutor w PL

Offline Jaro Mężczyzna

• Ojciec Założyciel
  • Ekspres: tygielki, phin, Izzo Alex DuettoII
  • Młynek: Macap MX900
« Odpowiedź #8 dnia: 06 Kwiecień 2014, 12:14:18 »
Z całą odpowiedzialnością muszę powiedzieć - bydle (znaczy Puly CB) jest zacne
Też potwierdzam, ekspres wreszcie nabrał połysku po miesiącach "lekkich zaniedbań", wyczyściłem również okap w kuchni (zawsze na skubańcu coś pozostawało - kropki lub mazy - a teraz bez wysiłku poszło bardzo sprawnie; kuchenka też skorzystała z liftingu)
Najbardziej boję się whisky, bo po whisky nie boję się niczego...

Offline manfred Mężczyzna

• Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
« Odpowiedź #9 dnia: 12 Lipiec 2014, 08:15:45 »
Zakupiłem ten preparat a mam na myśli "puly barsteryl profesional coś tam coś tam". Jeśli chodzi o pozbycie się wysuszonej czystej wody z panelu nierdzewnego bo jednak czasami mi chlapnie z filiżanki to jeszcze jakoś sobie poradził. Natomiast na osad z kawy, wycieki z kolby i inne takie cuda to "puly Barsteryl"do tego się nie nadaje. Owszem coś tam czyści ale cały syf i tak zostaje. Dopiero zwykłe mleczko Cif osunęło mi bez większego problemu taki osad. Mleczko cif 8 zł puly 33 zł komentarz zbyteczny.

Offline Spinacz Mężczyzna

• Administrator
  • Ekspres: Ascaso Baby T Plus
  • Młynek: G-Risto Pro ZF64
« Odpowiedź #10 dnia: 12 Lipiec 2014, 08:50:14 »
Mleczko może rysować.

« Odpowiedź #11 dnia: 12 Lipiec 2014, 08:56:01 »
Wypytałem Panią w sklepie może to nie jakiś specjalistyczny (Rosman) ale stała chwilę ze mną. Nawet pozwoliła mi delikatnie na rękę brać preparat. To które miałem w palcach to typowe mleczko bez jakichkolwiek dodatkowych środków ściernych.

Offline Fux Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
« Odpowiedź #12 dnia: 12 Lipiec 2014, 09:24:56 »
Woda z octem.
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

« Odpowiedź #13 dnia: 12 Lipiec 2014, 10:29:43 »
Próbowałem lipa tylko mleczko daje radę.

Offline maro Mężczyzna

• Ekspres: Profitec Move
  • Młynek: Fiorenzato F64 Evo Sense, Mazzer Mini E
« Odpowiedź #14 dnia: 12 Lipiec 2014, 11:00:57 »
Ja używałem tego http://eshop.wurth.pl/Srodek-do-pielegnacji-stali-szlachetnej-PREPDO-PIELEGNACJI-STALI-NIERDZ/0893121.sku/pl/PL/PLN/ w ogóle polecam produkty WURTH do różnych zastosowań ja się jeszcze nie zawiodłem. Do stali mają jeszcze w ofercie czyścik a ten z mojego linku używałem do ekspresów i ogólnie w domu do sprzętu AGD - pomimo że posiada powłokę "antypalcową" do balustrad z nierdzewki (wewnątrz i na zewnątrz). Bardzo dobrze sprawdza się w łazience (baterie, elementy stalowe kabiny i wanny). Używam go też do chromów w samochodzie ale tu najpierw trzeba przejechać czyścikiem (na dole strony z linku). Preparat pozostawia warstwę ochronną. Pojemność 400ml, cena około 20 zł. Czyścik 600ml cena około 10 zł. Ja mam na miejscu przedstawiciela tej firmy więc u niego kupuję ale preparaty są w wielu sklepach internetowych i na Allegro.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi