Autor Wątek: Illy - dziwna kawa  (Przeczytany 34918 razy)

Offline Krakus Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
Odp: Illy - dziwna kawa
« Odpowiedź #30 dnia: 24 Styczeń 2017, 09:44:27 »
mój wypaczony nos wyczuwa lekko nadgniłą woń fejka
Biorąc pod uwagę to, co napisał @DrUsagi muszę Ci przyznać rację.

zostawmy miejsce dla Illy
OK. To ja może jeszcze nieco offtopowo, ale już bardziej na temat. Illy, to przede wszystkim marka, dobrze rozpropagowana marketingowo. Jak kupiłem pierwszą puszkę tej kawy (wtedy jeszcze do zrobienia espresso, a może nawet expressso w automacie Krupsa) myślałem, że złapałem p. B. za nogi. W związku z tym, stosunkowo niedawno, wiedziony sentymentem, wstąpiłem do jednej z wielu kafejek wyżej wspomnianej marki na lotnisku CDG w Paryżu. Poprosiłem o kawę, na co Pani Baristka (duże litery nie przypadkiem) wzięła papierowy kubeczek i zaczęła doń parzyć kawę tak długo, aż się zaczęła przelewać (swoją drogą to jest francuski standard robienia espresso). Na moją pełną oburzenia uwagę, że chcę w filiżance, łypnęła okiem, wzięła firmową filiżankę i przelała doń zawartość kubeczka.

Co kraj, to obyczaj.

Offline Delizia Mężczyzna

• Delizia.pl spółka jawna
  • Użytkownik komercyjny
    • sklep z kawą
« Odpowiedź #31 dnia: 05 Luty 2017, 17:36:01 »
Illy ma dobry marketing i wysokie ceny. Brak kawy w 1kg opakowaniach - puszki 250g wychodzą mało ekonomicznie.
Gusta są rożne, a Illy to kawa dla wielbicieli kwaskowych nut w espresso.
Delizia.pl - duży wybór włoskich kaw ziarnistych, mielonych oraz środków czyszczących do ekspresów

Offline Fux Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
« Odpowiedź #32 dnia: 05 Luty 2017, 18:34:38 »
Illy ma dobry marketing i wysokie ceny. Brak kawy w 1kg opakowaniach - puszki 250g wychodzą mało ekonomicznie.
Skoro tutaj raczej masz średnie odczucia, to po co Nigerka w Zielonej polecasz?

Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

Offline Tedi Mężczyzna

• Ekspres: Gastro 1-2 GR, +/- 0,5 °C
  • Młynek: Gastro 65-75-85 mm.
« Odpowiedź #33 dnia: 05 Luty 2017, 19:29:55 »
Kawa w smaku całkiem całkiem. Z czego to wynika? rodzaj palenia? Wilgotność ziaren, gatunki arabik? - że tak dalece grubszego mielenia potrzebuje niż inne kawy? Czy to normalne, że przy illy, creme trudno uzyskać (jest jej niedużo?). Dodam, że przy lavazzy 100% arabika było jej więcej. Moja illy była palona w czerwcu 2014 r., więc stara nie jest.

Jakie są wasze doświadczenia z illy? Jak okiełznać tą kawę?

PS. dawanie mniejszej dozy zamiast grubszego mielenia kończy się kanałowaniem i błotem.
A jaką temperaturą ją potraktowałeś?
Jeśli chodzi o piankę , nie miałem problemu z tą kawą. Lecz kawa nie bardzo mi smakowała .
O Lavazzie nie chce mi się mówić. :NO:
Wolność słowa to podstawa tak samo jak picie kawy z samego rana.

Offline Fux Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
« Odpowiedź #34 dnia: 05 Luty 2017, 20:53:05 »
Ostatnie dno w hotelu to Jura + czerwone MK Cafe. Węgiel.
 :picardpalm:
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #35 dnia: 05 Luty 2017, 21:23:59 »
Illy to dobra kawa... Gdy świeża i dobrze zaparzona :). Mało jest miejsc, gdzie się te dwie sprawy łączą.

Offline Delizia Mężczyzna

• Delizia.pl spółka jawna
  • Użytkownik komercyjny
    • sklep z kawą
« Odpowiedź #36 dnia: 05 Luty 2017, 21:32:30 »
Skoro tutaj raczej masz średnie odczucia, to po co Nigerka w Zielonej polecasz?

Tak jak pisałem, gusta są różne, a sporo osób lubi kwaskowe nuty w espresso.
Illy trzeba umieć poprawnie zaparzyć, bo to trudna kawa.
W Zielonej Górze jest mało miejsc, gdzie można wypić dobrą kawę. Zdecydowanie wolę Illy niż najtańszą Lavazzę, która wszędzie króluje.
Delizia.pl - duży wybór włoskich kaw ziarnistych, mielonych oraz środków czyszczących do ekspresów

Offline stefunk

• Ekspres: Rancilio Epoca DE 2GR, Lelit MaraX
  • Młynek: Mazzer, GnIOTA, Xeoleo, 1zpresso JX-PRO
« Odpowiedź #37 dnia: 21 Lipiec 2017, 09:14:00 »
Hej,

Po kilku tygodniowym pobycie we Włoszech, uzależniłem się od espresso, dlatego też po powrocie zdecydowałem się na zakup ekspresu, wybór padł na nivone 725, ale do rzeczy. Na pierwszy ogień poszła Lavazza Crema e Aroma, po kilkunastu próbach różnych ustawień wody, stopnia zmielenia itd. w końcu udało się osiągnąć coś przypominającego espresso, uznałem, żeby to poprawić muszę zamówić coś konkretnego i zamówiłem Illy. Kawa na ustawieniach z Lavazzy(60% + 40%) smakowała źle, bardzo źle. Po zmniejszeniu stopnia zmielenia, smak się nieznacznie poprawił, ale dalej w kawie dominuje kwaskowatość, nie pamiętam, żeby ta kawa tak smakowała jak ją zamawiałem w kawiarniach, nawet pierwsza opinia na konesso "Kawa średnio mocna, po zaparzeniu w powietrzu unosi się ładny aromat. Brak jej kwaskowatości lub goryczy . Kawa najlepiej smakuje jako espresso." sugeruje, że coś robię nie tak.

Co do pozostałych ustawień, woda ma 3 (high) z 4 stopni "ciepła", ilość ziaren jest ustawione na 2 (normal) z 3 stopniowej skali, twardość wody na 4/4, ilość wody do espresso na 20ml, stopień zmielenia, to mniej więcej środek skali. Espresso jest niezbyt gęste i mało aromatyczne, co robię nie tak?

Offline mlopus Mężczyzna

• Ekspres: HX GRIMAC Baristar SN 000009,Bialetti Experss Mini, LP Abile, LP Europiccola
  • Młynek: Mazzer Luigi Super Jolly DR, 1Zpresso Q2
« Odpowiedź #38 dnia: 21 Lipiec 2017, 09:24:55 »
W pierwszej kolejnosci zmielilbym drobniej a w drugiej zwiekszyl temperature z tego co piszesz stawiam na zbyt szybka ekstrakcje kawy

Offline Michał Mężczyzna

• Konesso.pl
  • Użytkownik komercyjny
    • Konesso.pl
  • Ekspres: La Marzocco linea classic, Lelit Victoria, Faema Enova, Ascaso Dream, Jura, Nivona, Aeropress, V60, Chemex, French Press, Moccamaster
  • Młynek: Nuova Simonelli Mythos One, Lelit William, Ascaso, Casadio enea, Hario, Rhinowares
« Odpowiedź #39 dnia: 21 Lipiec 2017, 09:44:49 »
@stefunk ciężko powiedzieć jakim sposobem/urządzeniem autor opinii w naszym sklepie parzył kawę. illy ma u nas ponad 100 opinii i możesz tam znaleźć naprawdę bardzo wiele "sprzecznych" informacji :) Każdy postrzega smaki nieco inaczej w zależności od sposobu przygotowania i swoich doświadczeń.

"Przepyszna kawa, łagodna, o pięknym aromacie i lekkiej goryczce, bez śladu kwasowości. Nie dziwię się, że jest tak popularna. Z pewnością będę do niej wracać."

"Kawa bardzo dobra, zgodnie z opisem na stronie sklepu, ale jak dla mnie drobnym minusem jest lekki posmak kwasowości."

"Przepyszna kawa. Bardzo dobry smak, nie ma tek nieprzyjemnej "kwaskowatosci" i goryczy jaka posiadaja inne kawy. Jedna z lepszych kaw jakie pilam. Dodatkowo, polecam sam sklep, gdyz obsluga klienta jest mistrzowska."

"Wygodna puszka. Kawa smaczna i trudno jej cos zarzucic. Moj automat nigdy nie wydobyl z niej kwaskowatosci, ktora psuje przyjemnosc picia kawy. Nie jest to moje TOP3, ale pije z przyjemnoscia."

"Dobra, aromatyczna kawa. Do ekspresu automatycznego nadaje się bardzo dobrze. Mało kwaskowata i średnio mocna."

Każdy ma prawo do wyrażenia swojej opinii, ale jak widzisz są one dość rozbieżne co do samego smaku kawy :)

Myślę że powinieneś zwiększyć temperaturę i skręcić młynek tak jak pisał @mlopus   btw. kupiłeś ekspres Nivona 725? To dość stary model, może jest już mocno wyeksploatowany?
http://www.konesso.pl - Sklep z kawą, herbatą i ekspresami & Serwis ekspresów do kawy
wok - kod na 7% rabatu na kawy i akcesoria
wysylkawok - kod na darmową dostawę

RABAT na ekspresy i młynki przydzielam indywidualnie w zależności od modelu i marki.

Offline KiT

• Ekspres: BZ10 najczęściej
  • Młynek: F64Evo i jakieś tam inne
« Odpowiedź #40 dnia: 21 Lipiec 2017, 09:47:27 »
najpierw stopień zmielenia (drobniej), potem temperatura wyżej, czasami delikatne zwiększenie dozy (więcej kawy więcej wody) daje końcowy szlif.

Nie wiem jak w Twoim modelu, ale drobniejsze zmielenie daje też podniesienie temperatury (bo to termoblok ogrzewa) w  Jura Z. Niewiele co prawda bo 1-2C ale idzie w górę.

Automat trudniej dostroić do espresso, ale da się w miarę zadowalające efekty uzyskać. Tylko nie wiem czy na tej kawie dasz radę.

Offline stefunk

• Ekspres: Rancilio Epoca DE 2GR, Lelit MaraX
  • Młynek: Mazzer, GnIOTA, Xeoleo, 1zpresso JX-PRO
« Odpowiedź #41 dnia: 21 Lipiec 2017, 10:00:28 »
Mimo wszystko przeważają opinie o małej kwaskowatości.

Ekspres nie jest chyba aż tak mocno wyeksplowatowany, przebieg pokazuje 11 000 zrobionych kaw. Miesiąc temu po zakupie był na serwisie.

Co do ustawień to próbowałem z najdrobniejszym mieleniem, ale wtedy smak jest naprawdę słaby, jakbym zalał zmielone ziarna gorącą wodą, tak mi się ten smak kojarzy, nie wiem jak go nazwać, przy podwyższeniu temperatury wody na maximum, też nie jest lepiej, sprawdzałem kilkanaście kombinacji.

Michał - od was zamawiałem Illy :)

Oprócz tego mam jeszcze do testów:

New York Caffe Extra 5% JBM
La Brasiliana Marfisa

Z nimi będzie łatwiej?

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
« Odpowiedź #42 dnia: 21 Lipiec 2017, 10:02:02 »
próbowałem z najdrobniejszym mieleniem, ale wtedy smak jest naprawdę słaby, jakbym zalał zmielone ziarna gorącą wodą, tak mi się ten smak kojarzy,

Kiedy ta kawa była palona?

Offline Michał Mężczyzna

• Konesso.pl
  • Użytkownik komercyjny
    • Konesso.pl
  • Ekspres: La Marzocco linea classic, Lelit Victoria, Faema Enova, Ascaso Dream, Jura, Nivona, Aeropress, V60, Chemex, French Press, Moccamaster
  • Młynek: Nuova Simonelli Mythos One, Lelit William, Ascaso, Casadio enea, Hario, Rhinowares
« Odpowiedź #43 dnia: 21 Lipiec 2017, 10:10:30 »
Z tego co widzę @stefunk powinien otrzymać kawę paloną w lutym tego roku więc dużej tragedii nie ma.
11 tyś kaw to nie mało, ale jeśli ekspres był w serwisie i wszystko zostało wyregulowane to nie powinno być problemu z jego poprawnym działaniem.
http://www.konesso.pl - Sklep z kawą, herbatą i ekspresami & Serwis ekspresów do kawy
wok - kod na 7% rabatu na kawy i akcesoria
wysylkawok - kod na darmową dostawę

RABAT na ekspresy i młynki przydzielam indywidualnie w zależności od modelu i marki.

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
« Odpowiedź #44 dnia: 21 Lipiec 2017, 10:25:29 »
Tragedii może i nie ma, ale fajerwerków spodziewać się też nie można, bo świeża kawa to jednak nie jest.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi