Autor Wątek: Zakup ekspresu do 3000zł  (Przeczytany 9979 razy)

3DSK

• Gość
Odp: Zakup ekspresu do 3000zł
« Odpowiedź #30 dnia: 27 Sierpień 2020, 07:47:23 »
Dlaczego warto dopłacić do Lelit Pl62?

Offline maciek-rz Mężczyzna

• Ekspres: Asacso Uno Prof + Melitta Aroma Signature + Drip
  • Młynek: Eureka Zenith 65E + Ceado E5SD
« Odpowiedź #31 dnia: 27 Sierpień 2020, 08:21:35 »
@maciek-rz kiedys amazon.it mial od czasu do czasu dobra promocje na Lelit PL62, nie wiem jak teraz. Na Coffeeitalia pojawia sie niezle ceny w okolicach black friday. Jezeli nie chcesz czekac to biorac pod uwage, ze Oscar kosztuje 3.5k, a teraz jest promocja w Konesso na Lelita PL62X (4.4k) to warto do niego dopłacic.
Ale to nie ja kupuje,  a autor wątku i chyba właśnie wybrał Lelita PL62X.
Ja tylko zapytałem czy młynek dokupuje, bo można Oscara za 3k dostać w promo jakby $$$ brakowało.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Offline yendrzei

• Ekspres: Lelit PL62
  • Młynek: Ceado E5P
« Odpowiedź #32 dnia: 27 Sierpień 2020, 08:55:42 »
@3DSK to jest tylko moja subiektywna opinia, ale wypisze co sie na nia sklada:
-do NS Oscar dostajesz plastikowy tamper, a do Mary precyzyjny (czyli na start musisz dolozyc do Oscara 150zl)
-Mara ma wylewke do goracej wody
-jest wezsza (22cm, a Oscar 30cm), do tego trzeba doliczyc mlynek 18-23cm szerokosci
-obudowa cala stalowa, a nie plastikowa
-grupa E61

Ta Mara X wyglada o tyle ciekawie w porownaniu z moja, ze ma cichsza pompe, lepszy zbiornik na wode oraz lepsza stabilnosc temp. Chociaz w mojej bardziej mi sie podoba tacka ociekowa i na filizanki  :-). Co mi sie nie podoba w mojej Mara - sitko, wyglada na malo precyzyjne, wymienilem na IMS i to był dobry krok.

skansen

• Gość
« Odpowiedź #33 dnia: 27 Sierpień 2020, 10:19:56 »
Do listy dopisałbym jeszcze:
-brak konieczności cooling flushy w Mara-X,
-podwójny manometr,
-seryjnie zamontowany OPV (w Oscarze można dołożyć),
-możliwość ustawienia temperatury ekstrakcji.

Offline oscar

« Odpowiedź #34 dnia: 27 Sierpień 2020, 11:32:14 »
elektros
Bardzo dziękuję. :)
ma prawie nową Marę
Mam złe doświadczenia dot. kupowania "prawie nowych" rzeczy od kogoś, kto już dany sprzęt użytkował. Dlatego poszukuje nowego ekspresu. Co jednak nie zmienia faktu, że jestem bardzo wdzięczny za Twoja pomoc.
Bo może polecany Oscar. Jest w promo za 3k na coffeeitalia.pl
Przez ranek zastanawiałem się nad Twoja propozycją, tym bardziej, że cena jest na prawdę atrakcyjna. W moim przypadku dwie rzeczy, pierwsza to miejsce (mara jest ciut węższa) oraz co chyba jest dla mnie priorytetem, mara bardziej podoba się żonie oraz ma wlekę gorącej wody, która to jest dla niej bardzo ważna. Niemniej jednak niezmiernie dziękuję za podesłanie tej oferty. :)
ceny w okolicach black friday
Jeżeli nie uda się znaleźć jeszcze ciut lepszej ceny na Marę, to najprawdopodobniej będę zmuszony poczekać do końca roku. :(

Offline yendrzei

• Ekspres: Lelit PL62
  • Młynek: Ceado E5P
« Odpowiedź #35 dnia: 27 Sierpień 2020, 12:19:16 »
@oscar wydaje mi się, ze obecna cena za nowy model jest atrakcyjna (aktualnie trwa promocja). Ja swoją Marę kupiłem za 3.7k, ale musiałem ja ściągać z z włoskiego Amazona. Wiec w razie jakiegoś problemu gwarancja Amazona jest niezła, ale przesyłanie takiego sprzętu już nie ;).

3DSK

• Gość
« Odpowiedź #36 dnia: 27 Sierpień 2020, 12:45:58 »
Fajnie dziewczyny, że Wam się Lilit podoba, ważny argument w wyborze, ale obiektywnie to:

1. Plastikowy tamper, no ok, 150zł na plus dla Mara
2.Podwójny manometr, fajnie wygląda. I? Też mam, zajefajnie się go czyści z syfu bo:
3.Mara ma tak nowocześnie zrobione odprowadzenie zaworu trójdrożnego, leci ordynarnie do tacki, przy bacflushu będzie chlapało, przy uruchamianiu nagrzewaniu ekspresu. Niektóre nowoczesne firmy jak NS robią do odprowadzenie do tacki za obudową ekspresu, czysto i schludnie.
4.Seryjnie zamontowany opv, no to jest plus za Mara, ale można to zrobić w Oscar i nadal będzie znacząco tańszy.
5.Możliwość ustawienia temperatury w Mara. Hmmm.... Można tą temperaturę ustawić na 90,92,94? Nie można, nie ma argumentu. Są jakieś predefiniowane tryby.
6. Grupa e61, legendarna grupa E61 :) Cep i sierp też są legendarne. Osłonięta grupa Oscar powoduje, że jest to ekspres bardziej stabilny temperaturowo. Do tej legendarnej e61 trzeba kupić legendarny smar mylokite do smarowania dźwigienki po każdym bacflushu.
7. Wylewka do gorącej wody, no bądźmy poważni
8. Obudowa cała stalowa. No tu mam problem, wygląda ładnie. Tylko, że ta plastikowa tacka w Oscar II  jest megafunkcjonalna, nie rysuje się, nie ma na niej plam od wody, łatwo wytrzeć. Tacka na filiżanki w Oscar II to bezpośrednio obudowa ekspresu, w Lelit jest kratka, a pod kratką jest kurz. Znowu,  co łatwiej wyczyścić i co schludniej wygląda?

Inne poza wymienionymi wyżej na korzyść Oscara II:

1. Większy bojler 2l vs 1.5. Co jest bardziej stabilne temperaturowo?
2. Shot timer, ba jeszcze lepiej bo programowany czasowo. W lelit trzeba przykleić na tą ładną obudowę tinmer, albo waga, i jedno i drugie upierdliwe i nieestetyczne.
3. Cena

Dla mnie NS OSCAR to kawał inżynierskiej roboty, przemyślane, własne rozwiązania. Własne, co warto podkreślić.
Kup sobie worek części w dowolnej fabryce we Włoszech, daj jakąś obudowę, ale też bez żadnego szału, ot blaszane pudło. Nazwij to Reksio delux competizione, ekspres jak ta lala. Oscar ma własny design, może się komuś podobać, albo nie, ale ma. Jaki design ma Mara?

« Ostatnia zmiana: 27 Sierpień 2020, 12:56:30 wysłana przez 3DSK »

skansen

• Gość
« Odpowiedź #37 dnia: 27 Sierpień 2020, 12:58:17 »
@3DSK niepotrzebne są te złośliwości.
W Mara-X możesz ustawić temperaturę przełącznikiem PID warm/hot/extra hot który odpowiada 92/94/96.
Mara-X ma bojler 1,8l.
Manometr w Marze jest dość wysoko (wyżej niż w Biance), nie zauważyłem, by się brudził.
Oscar II nie ma shot-timera, ma jedynie programowanie czasowe itd itp

Offline oscar

« Odpowiedź #38 dnia: 27 Sierpień 2020, 13:02:55 »
(aktualnie trwa promocja)
Mimo tej promocji budżet na obecną chwilę mam trochę poniżej jego ceny na konesso.
Jeżeli tak jak piszesz, jest to cena dość atrakcyjna, to będę zmuszony poczekać. Wtedy może kupie już z młynkiem.

3DSK

• Gość
« Odpowiedź #39 dnia: 27 Sierpień 2020, 13:03:48 »
Gdzie ta informacja o 1.8 bojler? Wszędzie jest 1.5l.

https://espresso.lelit.com/product/13 1.5l. 25% mniej niż w Oscar.

Programowanie czasowe jest lepsze od shot timera. Napisałem shot timer jako skrót myślowy. Programowanie czasowe jest bardzo wygodne, ustawiasz czas ekstrakcji na 30s i jedną zmienną masz z głowy. Idziesz po mleko do lodówki, zagadasz się z żoną po drodze, albo z dzieckiem, albo z gościem. Włączasz on i ekspres sam skończy ekstrakcję, to jest pro rozwiązanie. Do tego dochodzi brak konserwacji, babrania się ze smarem . W E61 masz włącznik, który uruchamia włącznik :)

Jakoś mnie nie przekonuje to warm, hot, extra hot. To jest jakiś PID dla ubogich?
« Ostatnia zmiana: 27 Sierpień 2020, 13:06:03 wysłana przez 3DSK »

Offline Kasper Mężczyzna

• Ekspres: Bezzera Magica
  • Młynek: OE Pharos 2, C-40 IH
« Odpowiedź #40 dnia: 27 Sierpień 2020, 13:08:54 »
legendarny smar mylokite do smarowania dźwigienki po każdym bacflushu
Jeśli już to po każdym backflushu z chemią - jeśli chesz być precyzyjny. I to też nie jest prawda. Robię backflush wodą codziennie (4 shoty dziennie), backflush z chemią co +/- 3 tygodnie, po 3 miesiącach smar nadal był na swoim miejscu.

Podwójny manometr, fajnie wygląda. I? Też mam, zajefajnie się go czyści z syf
Mam podwójny manometr z dołu - czyszczenie nie jest problemem, bo jest na nim co najwyżej parę kropel wody.

Jaki design ma Mara?
Dla mnie grupa E61 jest "kawałem inżynierskiej roboty" do tego zwyczajnie bardzo mi się podoba ten design. Mimo zalet nie kupiłbym Oscara.

skansen

• Gość
« Odpowiedź #41 dnia: 27 Sierpień 2020, 13:14:04 »
Gdzie ta informacja o 1.8 bojler? Wszędzie jest 1.5l.

https://espresso.lelit.com/product/13 1.5l. 25% mniej niż w Oscar.

1.5 l był w zwykłej Marze, mówimy o nowej wersji Mara-X (PL62X) w której jest bojler 1.8l: https://espresso.lelit.com/product/36

Programowanie czasowe jest lepsze od shot timera. Napisałem shot timer jako skrót myślowy. Programowanie czasowe jest bardzo wygodne, ustawiasz czas ekstrakcji na 30s i jedną zmienną masz z głowy. Idziesz po mleko do lodówki, zagadasz się z żoną po drodze, albo z dzieckiem, albo z gościem. Włączasz on i ekspres sam skończy ekstrakcję, to jest pro rozwiązanie. Do tego dochodzi brak konserwacji, babrania się ze smarem . W E61 masz włącznik, który uruchamia włącznik :)

Sam programowania czasowego nie używam (korzystam z wagi) za to używa żona. Nie każdemu na tym zależy, zwłaszcza, jak korzysta z wagi. Wg mnie lepiej je mieć niż nie mieć :)

Jakoś mnie nie przekonuje to warm, hot, extra hot. To jest jakiś PID dla ubogich?
Sterowanie w Mara-X polega na zastosowaniu dodatkowej sondy w wymienniku. Jest to omówione m.in. tutaj:
https://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=8272.msg200150#msg200150
« Ostatnia zmiana: 27 Sierpień 2020, 13:19:51 wysłana przez skansen »

3DSK

• Gość
« Odpowiedź #42 dnia: 27 Sierpień 2020, 13:16:53 »
Mam podwójny manometr z dołu - czyszczenie nie jest problemem, bo jest na nim co najwyżej parę kropel wody.
:)

ale smarować e61 trzeba, czy nie? Bacflush z cafizą powoduje wypłukanie smaru, mniej lub bardziej, ale wypłukuje, czuć to na dźwigience, szczególnie zaraz po bacflushu.

Offline Kasper Mężczyzna

• Ekspres: Bezzera Magica
  • Młynek: OE Pharos 2, C-40 IH
« Odpowiedź #43 dnia: 27 Sierpień 2020, 13:21:42 »
A ekspres odkamieniać i czyścić trzeba, czy nie? A olej w samochodzie trzeba wymieniać, czy nie?

3DSK

• Gość
« Odpowiedź #44 dnia: 27 Sierpień 2020, 13:27:28 »
A ekspres odkamieniać i czyścić trzeba, czy nie? A olej w samochodzie trzeba wymieniać, czy nie?

bez sensu wypowiedź. Po co porównanie do samochodu. W samochodzie elektrycznym też wymieniasz olej?

W Mara musisz konserwować dźwignię, w Oscar nie musisz bo jej nie ma i tyle za i przeciw. Mnie się, aż tak nie nudzi w życiu żeby  poświęcał czas na rzeczy, których robić nie muszę.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi