Autor Wątek: Zakup ekspresu do 3000zł  (Przeczytany 10014 razy)

Offline oscar

Odp: Zakup ekspresu do 3000zł
« Odpowiedź #15 dnia: 18 Lipiec 2020, 00:57:57 »
Ok, rozumiem. :) To teraz kolejne pytanie, czy warto iść o krok dalej i kupić np. Lelit Mara PL62S?

skansen

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: 18 Lipiec 2020, 09:27:11 »
Warto, jeśli zaopatrzysz się w odpowiedni młynek. Jeśli masz ograniczony budżet zatrzymaj się na Oscarze i pomyśl o młynku. Możesz też zapytać sprzedawców Lelita (są na forum) o ofertę na zestaw Mara+William.

Offline oscar

« Odpowiedź #17 dnia: 19 Lipiec 2020, 14:07:01 »
Zastanawia mnie, gdzie leży ta granica (jeśli chodzi o urządzenie) po za którą, zwiększenie kosztów na ekspres nie wpływa już znacząco na smak kawy.
A co do młynka, to traf chciał, że wpłynęła zaległa transza to też dzięki temu mogę pozwolić sobie kupić również młynek i dołożyć trochę pieniędzy do ekspresu. Tylko wraca sens, czy da to aż tak znaczącą różnice?

Offline pj.w Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
« Odpowiedź #18 dnia: 19 Lipiec 2020, 15:32:00 »
W kwotach w których się poruszasz, zwiększenie kosztów ekspresy wpływa jeszcze znacząco na smak kawy, powtarzalność procesu parzenia,  ergonomię.

skansen

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 19 Lipiec 2020, 22:59:29 »
Zastanawia mnie, gdzie leży ta granica (jeśli chodzi o urządzenie) po za którą, zwiększenie kosztów na ekspres nie wpływa już znacząco na smak kawy.
Im droższy ekspres tym lepszy będzie smak kawy, powtarzalność procesu, ergonomia, przyjemność z obsługi, trwałość sprzętu i czas stabilizacji układu po którym możemy robić kolejnego shota.
Zawężając zakres oceny do samego smaku kawy, można ostrożnie przyjąć, że za +/- 10.000zł możemy nabyć ekspres z profilowaniem osiągając trudny do przebicia poziom smaku kawy. Jest to granica umowna. Ja przy użytku domowym zatrzymałbym się na La Marzocco GS3. Ale to maszyna jednogrupowa, więc można postawić tą granicę znacznie wyżej. Gdy tylko uznamy, że za bardzo ogranicza nas w domu jedna grupa, wówczas okaże się, że sky is the limit.

Offline Bacek

• Ekspres: Sage BES920, Aeropress, Phin
  • Młynek: F4E
« Odpowiedź #20 dnia: 20 Lipiec 2020, 13:32:33 »
Jak dla mnie to na powtarzalność parzenia kawy w większym stopniu wpływa młynek. Zły przemiał może dostarczyć wielu frustracji w trakcie. Zakładając że ma się przyzwoity mynek można się zastanawiać czy warto dołożyć do lepszego ekspresu.
Przy byle jakim młynku, klasa ekspresu nie będzie miała prawie żadnego znaczenia.

Offline RufusTF

• Ekspres: Bianca, Olympia Express, Kazak Rota
  • Młynek: Niche Zero, Mahlkonig Vario, Comandante
« Odpowiedź #21 dnia: 20 Lipiec 2020, 23:55:12 »

Ta granica w ostatnim czasie mocno się obniżyła zarówno w przypadku ekspresów, jak i młynków. Ale nadal jest kilkukrotnie wyższa niż budżet, jaki podałeś. Zadawałbym to pytanie najwcześniej od 10k.

mogę pozwolić sobie kupić również młynek i dołożyć trochę pieniędzy do ekspresu. Tylko wraca sens, czy da to aż tak znaczącą różnice?

Można odwrócić pytanie - co nie podoba ci się w kawie, którą dzisiaj parzysz? I czy jesteś pewien, że rozpoznasz różnicę, jeśli zaczniesz parzyć na lepszym sprzęcie?

Offline oscar

« Odpowiedź #22 dnia: 21 Lipiec 2020, 01:57:41 »
Jeszcze raz bardzo dziękuję za wszystkie rady czy uwagi.
mogę pozwolić sobie kupić również młynek i dołożyć trochę pieniędzy do ekspresu. Tylko wraca sens, czy da to aż tak znaczącą różnice?

Można odwrócić pytanie - co nie podoba ci się w kawie, którą dzisiaj parzysz? I czy jesteś pewien, że rozpoznasz różnicę, jeśli zaczniesz parzyć na lepszym sprzęcie?

[/quote]
Wiesz, to bardzo ciekawe pytanie, zacznę może od drugiej jego części bo jest zdecydowanie łatwiejsza w odpowiedzi. Nie jestem pewien, że zmiana ekspresu czy młynka sprawi, że rozpoznam różnice w kawie, mogę jedynie mieć taka nadzieje. A jeżeli chodzi o pierwszą część, to zabrzmi to naprawdę trywialnie, ale czegoś mi w tej kawie brakuje. Nie wiem czy byłbym w stanie to dostrzec, gdybym nie próbował kaw w kawiarniach, choć notabene zdarzało się tak, że kawa w kawiarni była gorsza, niż ta z domowego sprzętu.
Ale czy moje podniebienie jest aż tak wrażliwe na smak? tu na 100% mogę stwierdzić, że nie. Czy udaje mi się odkryć te wszystkie nuty płynące z kawy zapisane na ich opakowaniach? odpowiedź brzmi nie, i to niezależnie czy w kawie z kawiarni czy na domowym sprzęcie, jednakże wyczuwam różnice płynące ze zmian pochodzenia ziaren.
Tak więc, czy Twoim zdaniem jest sens wydawać 5tyś złotych na ekspres i około 1900 na młynek? Jeżeli tak, to pozwolisz, że zapytam o różnice pomiędzy lelit mara pl62 a pl62x, i ocenę wyższości jednego nad drugim (o ile rzecz jasna taka występuje) Moje kompetencje nie pozwalają mi na taką ocenę. :)

skansen

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: 21 Lipiec 2020, 07:23:52 »
zapytam o różnice pomiędzy lelit mara pl62 a pl62x, i ocenę wyższości jednego nad drugim (o ile rzecz jasna taka występuje) Moje kompetencje nie pozwalają mi na taką ocenę.
Mara-X (PL62X) to nowa werja Mary (PL62T/PL62S/PL62W). Ma m.in. większy stalowy bojler pojemności 1.8L (zamiast miedzianego 1.5L w starszej wersji), inną obudowę, nowy zbiornik wody z łatwiejszym dostępem, nową cichszą pompę i inny sposób sterowania grzałką. Ta ostatnia różnica jest najciekawsza, ponieważ eliminuje konieczność tzw. cooling-flushy (upuszczania wody z grupy w celu obniżenia jej temperatury do odpowiedniego poziomu). Odbywa się to co prawda kosztem ciśnienia pary, ale zawsze można wyłączyć ten nowy tryb sterowania. Ekspres ma swój wątek na forum - kilkanaście stron ale szybko się czyta. W poście omówiłem #23 pokazywałem różnice zewnętrzne pomiędzy nową a starą wersją. Wg mnie warto dołożyć do wersji X.

Z Marą do kompletu młynek-minimum to William PL72 lub inny z równie dużymi żarnami.

Offline Gmtb

• ASCASO
  • Użytkownik komercyjny
  • Ekspres: Ascaso DUO PID
  • Młynek: G-iota
« Odpowiedź #24 dnia: 21 Lipiec 2020, 12:51:45 »
Panowie, jeszcze raz dziękuje za zaangażowanie. Zastanawia mnie jednak kwestia, czy jeżeli parzę jedną kawę rano, to potrzebuje urządzenia z boilerem o takiej pojemności oraz, czy jego wielkość nie wydłuża czasu potrzebnego do pełnego nagrzania ekspresu?

Jeżeli faktycznie będzie to jedna lub dwie espresso dziennie i nie jesteś amatorem kaw mlecznych oraz zależy Ci na czasie nagrzewania to możesz też zastanowić się nad Ascaso Dream ONE lub Ascaco UNO. Aczkolwiek z tych dwóch wybrałbym Dream ONE (można dobrać kolor oraz ma już manometr).

Co do maszyn o które się pytałeś, to nie wybrałbym żadnego. Lelity mają kolbę 57mm, a Sage ma wbudowany młynek czego zwolennikiem nie jestem. Poza tym jest dziwnie lekki jak na taką konstrukcję, bodajże 9,7kg ;)

Radzę poszukać maszyny z kolbą 58mm np. LELIT GLENDA PL41PLUST PID, LELIT VICTORIA PL91T, ASCASO DREAM PID lub ASCASO UNO PID.
Wszystkie z powyższych dadzą Ci możliwość sterowania temperaturą zaparzania a kolba 58mm pozwoli Ci dobierać odpowiednie sita do danych gatunków kaw co moim zdaniem jest dość istotne.

Offline oscar

« Odpowiedź #25 dnia: 26 Sierpień 2020, 21:25:53 »
Z kolei na Elektrosie
Pozwolisz, że zapytam o link do tego sklepu?

Po długich i burzliwych rozmyślaniach zdecydowałem się na Mara X(notabene dziękuję wszystkim za wasze rady), najniższą cenę znalazłem na konesso, ale muszę jeszcze z niej trochę zejść (młynek jednak będzie zmuszony poczekać (niespodziewane wydatki oraz dodatkowo spalił się obecny ekspres)) więc może ktoś z Państwa poleci mi sklep z ciekawą ceną na ten ekspres.

Z góry wszystkim serdecznie dziękuję. :)

skansen

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: 26 Sierpień 2020, 21:36:09 »
Z kolei na Elektrosie
Pozwolisz, że zapytam o link do tego sklepu?
www.elektros.it

Po długich i burzliwych rozmyślaniach zdecydowałem się na Mara X
@panbyczek ma prawie nową Marę na sprzedaż: https://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=9739.0

Offline maciek-rz Mężczyzna

• Ekspres: Asacso Uno Prof + Melitta Aroma Signature + Drip
  • Młynek: Eureka Zenith 65E + Ceado E5SD
« Odpowiedź #27 dnia: 26 Sierpień 2020, 23:50:25 »
Fajna ta Mara X.
Czy do tego ekspresu dokupujesz młynek  jednak ?

Bo może polecany Oscar. Jest w promo za 3k na coffeeitalia.pl

i młynek :D

Offline maciek-rz Mężczyzna

• Ekspres: Asacso Uno Prof + Melitta Aroma Signature + Drip
  • Młynek: Eureka Zenith 65E + Ceado E5SD
« Odpowiedź #28 dnia: 26 Sierpień 2020, 23:53:42 »
A co do młynka, to traf chciał, że wpłynęła zaległa transza to też dzięki temu mogę pozwolić sobie kupić również młynek i dołożyć trochę pieniędzy do ekspresu. Tylko wraca sens, czy da to aż tak znaczącą różnice?
Ostatnio piłem u znajomego espresso na Rancilo Silva i Eureka Minonge i wg mnie było doskonałe. Wyższe modele pewnie dodają do smaku, ale szczególnie ekspres po prostu ułatwia nam idealny napar przez większą stabilność, więcej możliwości zabawy. Nic też nie zastąpi atencji przy robieniu espresso, dbaniu o szczegóły. Bez tego, na szybko i byle jak choćby z z zestawu za 20k pewnie nic dobrego nie ywjdzie

Offline yendrzei

• Ekspres: Lelit PL62
  • Młynek: Ceado E5P
« Odpowiedź #29 dnia: 27 Sierpień 2020, 07:17:12 »
@maciek-rz kiedys amazon.it mial od czasu do czasu dobra promocje na Lelit PL62, nie wiem jak teraz. Na Coffeeitalia pojawia sie niezle ceny w okolicach black friday. Jezeli nie chcesz czekac to biorac pod uwage, ze Oscar kosztuje 3.5k, a teraz jest promocja w Konesso na Lelita PL62X (4.4k) to warto do niego dopłacic.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi