Jeszcze raz bardzo dziękuję za wszystkie rady czy uwagi.
mogę pozwolić sobie kupić również młynek i dołożyć trochę pieniędzy do ekspresu. Tylko wraca sens, czy da to aż tak znaczącą różnice?
Można odwrócić pytanie - co nie podoba ci się w kawie, którą dzisiaj parzysz? I czy jesteś pewien, że rozpoznasz różnicę, jeśli zaczniesz parzyć na lepszym sprzęcie?
[/quote]
Wiesz, to bardzo ciekawe pytanie, zacznę może od drugiej jego części bo jest zdecydowanie łatwiejsza w odpowiedzi. Nie jestem pewien, że zmiana ekspresu czy młynka sprawi, że rozpoznam różnice w kawie, mogę jedynie mieć taka nadzieje. A jeżeli chodzi o pierwszą część, to zabrzmi to naprawdę trywialnie, ale czegoś mi w tej kawie brakuje. Nie wiem czy byłbym w stanie to dostrzec, gdybym nie próbował kaw w kawiarniach, choć notabene zdarzało się tak, że kawa w kawiarni była gorsza, niż ta z domowego sprzętu.
Ale czy moje podniebienie jest aż tak wrażliwe na smak? tu na 100% mogę stwierdzić, że nie. Czy udaje mi się odkryć te wszystkie nuty płynące z kawy zapisane na ich opakowaniach? odpowiedź brzmi nie, i to niezależnie czy w kawie z kawiarni czy na domowym sprzęcie, jednakże wyczuwam różnice płynące ze zmian pochodzenia ziaren.
Tak więc, czy Twoim zdaniem jest sens wydawać 5tyś złotych na ekspres i około 1900 na młynek? Jeżeli tak, to pozwolisz, że zapytam o różnice pomiędzy lelit mara pl62 a pl62x, i ocenę wyższości jednego nad drugim (o ile rzecz jasna taka występuje) Moje kompetencje nie pozwalają mi na taką ocenę.