Autor Wątek: Ekspres na start  (Przeczytany 4385 razy)

Offline Ziutek

• Ekspres: Krups ea895e10
  • Młynek: Wbudowany
Ekspres na start
« dnia: 21 Czerwiec 2020, 01:22:13 »
Witam wiem, że tych tematów było sporo i czytając kilka porad z tego forum, że żeby kupić ekspres pasowało by sprzedać auto :P
Pierwsze skakałem z budżetem z 600 zł na 900 zł i jeszcze troszkę
I tak w sumie znalazłem sobie dwa modele, które mam na oku Gaggia Classic oraz Lelit Anna PL41E (oba po 1300 zł )
rozumiem, że marketowe ekspresy nie mają sensu i chcę coś kupić w miarę przyzwoitego też do szlifowania swoich umiejętności, lecz nie chce zbytnio wyskoczyć za wysoko z kosztami.
Nie jestem przekonany do ekspresów automatycznych,ponieważ sam lubię się bawić ( mam kolbę marketową za 120 zł co niby ma 4 bary cudów nie ma i młynek delonghi k79 niedawno dostałem).
Pytanie następujące który wybrać? Gaggia ma bojler aluminiowy 150 ml, a Lelit mosiężny 250 ml
czy może poszukać całkiem innego ekspresu z termoblokiem ? i jeśli tak to jakiego ?

Ekspres głównie ma zrobić jedną czy dwie kawy dziennie (bardzo lubię mleczne Cappuccino, latte oraz latte macchiato, jakby była jeszcze możliwość zrobienia na nim gorącej czekolady to już naprawdę wypas by był, no i espresso to wiadomo) czasami tylko jak goście przyjadą to większa ilość kaw będzie w planie więc chciałbym taki co nie muszę za każdym razem grzać w nim wodę od początku ( aktualny ma pojemność całkowitą około 300 ml choć to bardziej robi kawę jak przelewowy)

Doradzicie coś ?  :)

Offline Damian

• Ekspres: Lelit Pl41e, V60, kawiarka GAT 3tz, Aeropress
  • Młynek: Fiorenzato F4 Eco, ascaso i2 mini, Hario skerton, xeoleo
Odp: Ekspres na start
« Odpowiedź #1 dnia: 21 Czerwiec 2020, 08:46:11 »
 Najpierw pomysł o zmianie mlynka. Inaczej każdy nowy ekspres będzie powodował frustrację. Musisz mieć dobrze zmielona kawę. Dobrze to znaczy jak najbardziej równo.
Może też zamiast ekspresu wystarczy Ci coś z alternatywnych metod parzenia jak aeropress, dripper czy kawiarka.

Jaka kawę pijesz? Duży kubek czarnej? Mała czarna? Z mlekiem? No i jaką kawę kupujesz? Wypadałoby mieć coś świeżego, z jakieś palarni.

Offline Ziutek

« Odpowiedź #2 dnia: 21 Czerwiec 2020, 10:57:53 »
wypiję jedną góra dwie kawy dziennie...
ekspres aktualnie mam taki z dyszą do spieniania mleka jak w załączniku

Kolbowy i niby ciśnieniowy około 4 bar jednak frustrtację dostaję od tego że wykonanie 2 kaw latte machiato na nim to już jest wyczyn ponieważ kończy się woda w niewielkim zbiorniku i można tylko spienić dobrze jedną porcję mleka chcąc więcej wspomagam się gotowaną wodą w czajniku którą muszę do tego ekspresu dolewać by utrzymać ciągłość w serwowaniu 3 kaw ( 2 kawy to tak ledwo na styk wystarcza a jak na początku naleję za dużo wody to wychodzi zimna dopóki nie opadnie jej poziom w zbiorniku)
Kawy sobie robię takie jak zdjęcie poniżej

choć co prawda czasem to jest duża czarna zalana mlekiem bo ekspres ( o ile go tak mogę nazwać)  na nic więcej mi nie pozwala, a chciałbym ciśnieniowy z dyszą do spieniania mleka jak powyżej bo prócz tego, chciałbym jeszcze gorącą czekoladę robić ( dziewczyna lubi)

kupuję kawę zazwyczaj ziarnistą MK Cafe, lavazza, choć jak czasem  chce coś lepszego to mamy sklep typowo z kawami i winami i tam mogę poprosić o zmielenie na miejscu wybranej kawy także młynek mnie nie blokuje ( tam mają naprawdę konkretny ) może kiedyś zmienię na lepszy bo ten co mam aktualnie to jest prezent i nie wypada mi go wymieniać :P ( wiecie siła wyższa i lepiej by miłość do kaw nie kolidowała z tą drugą :P )

fajnie pierwsze myślałem, że dostanę poradę ,który z ekspresów czy Gaggia czy Lelit albo jakąś alternatywę na termobloku, w pierwszym poście napisałem jaką kawę  lubię, a odpowiedź jaką otrzymałem to wygląda tak jakby nikt nie przeczytał posta ( pisałem o cappuccino, latte i latte machiato bo takie staram sobie robić w domu tym moim bieda-edition sprzętem ) choć ostatnio z powodu tego że się ocieplił klimat to robiłem sobie jeszcze Cold brew.

Kawiarkę mam jednak jak ktoś wpadnie na kawę to trochę kłopoty są z ilością zrobionej w niej kawy a ja przez to nie wychodzę z kuchni :(  ( wiecie pierwsze kawę gościom, a na końcu sobie i wychodzi na to że sam piję )

mam nadzieję, że zdjęcia widać co zamieściłem
« Ostatnia zmiana: 21 Czerwiec 2020, 11:07:24 wysłana przez Ziutek »

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
« Odpowiedź #3 dnia: 21 Czerwiec 2020, 11:46:31 »
Z takim młynkiem upgrade ekspresu nie ma sensu, podobnie jak kupowanie kawy mielonej w sklepie.

Offline mlopus Mężczyzna

• Ekspres: HX GRIMAC Baristar SN 000009,Bialetti Experss Mini, LP Abile, LP Europiccola
  • Młynek: Mazzer Luigi Super Jolly DR, 1Zpresso Q2
« Odpowiedź #4 dnia: 21 Czerwiec 2020, 12:09:02 »
WS ma rację,najpierw poczytaj forum i poradnik ze strony głównej, kawa mielona nawet w palarni to jak byś kupił obrane banany.
Blokuje Cię młynek i elementarny brak wiedzy ale jeśli chcesz poprzestać na k79 i MK fresh to kup ekspres z lidla, efekt będzie ten sam a wydatek  mały.

Offline ArtiW Mężczyzna

• Ekspres: Rancilio Silvia, Aeropress, kawiarka
  • Młynek: Ceado E6P (black magic)
« Odpowiedź #5 dnia: 21 Czerwiec 2020, 12:35:17 »
Generalnie, to co wyżej jest prawdą. Młynek jest najważniejszy.

Jednak... chyba złamałbym tą zasadę w sposób kontrolowany. Kup Annę, ale później kupuj małe opakowania zmielonej kawy w małych opakowaniach (po 200-250 gram) w pobliskiej palarni, kawiarni. Pobliskiej, żeby nie płacić za koszty wysyłki (przy małych paczkach istotne).
Myślę, że porównasz wtedy różnicę między przemiałem z twojego młynka i tego z palarni. Jeśli wkręcisz się w porządne espresso, to za kilka miesięcy kupisz młynek za 1,5-2k i będziesz miał przyzwoity komplet.

Dlaczego tak? Bo kupując teraz dobry młynek i korzystając z tego ekspresu będziesz miał mylne pojęcie o espresso i powiesz „namówili mnie na młynek, a i tak leci lura”. Ten ekspres nie wyciągnie smaku.

Ps. Dobre espresso też potrzebne do kaw mlecznych.

Offline Ziutek

« Odpowiedź #6 dnia: 21 Czerwiec 2020, 12:48:18 »
Właśnie fajnie jest to że tam mogę nawet po 10 gram kupować kawę ,młynek zmienię kiedyś w końcu na lepszy, znalazłem ekspres lelit anna pl41em za 1250 zł używany czy warto iść w tym przypadku po używane bo wersja pl41e  nowa 1300 na konesso

Dzięki za optymistyczną odpowiedź 😁 bo pomału dochodziłem do wniosku że lepiej się na herbatę przestawić

Offline Jeżyk

« Odpowiedź #7 dnia: 21 Czerwiec 2020, 12:50:34 »
Cześć Ziutek. Koledzy dobrze napisali, młynek jest bardzo ważny. Jeśli nie chcesz zmieniać młynka tylko ekspres, niewiele zmieni się w filiżance. Załóż sobie jakiś budżet wliczając cały potrzebny sprzęt. Jeśli chcesz kupić Lelit Anna PL41E za 1300, do tego jednak potrzebny byłby tamper (około 100zł) zakładam, że dzbanek do spieniania mleka masz. Jakaś podstawka pod kolbę do ubijania kawy tamperem, odbijak do kolby. Trochę tego się uzbiera. Młynek możesz kupić jakieś minimum, czyli Ascaso Mini, Demoka itp. Używkę w dobrym stanie możesz kupić już za 400-500zł. Jeśli masz miejsce, możesz kupić używany wiekowy gastronomiczny za parę stów, do tego żarna za około 100-150zł, ewentualnie łożyska za jakieś 50zł  i masz młynek na wiele lat. Jakieś tam minimum za całość to myślę, że 2000-2200zł, ale trzeba się trochę naszukać. Nowy sprzęt to kilka tysięcy minimum. No i trzeba się liczyć z zakupem kawy w palarni, a nie w markecie. To podstawa. Powodzenia.
Nienawidzę wrednych ludzi, namawiających innych do swoich głupich przekonań.

Offline Damian

• Ekspres: Lelit Pl41e, V60, kawiarka GAT 3tz, Aeropress
  • Młynek: Fiorenzato F4 Eco, ascaso i2 mini, Hario skerton, xeoleo
« Odpowiedź #8 dnia: 21 Czerwiec 2020, 13:13:36 »
@Ziutek tu wszyscy chcą ci dobrze doradzić. Zrobienie espresso, czyli też bazy do kaw mlecznych to wymagająca zabawa. Niestety bez dobrego mlynka nie przeskoczysz tego procesu. Ekspres to tak naprawdę tylko maszyna do przelewania wody pod stałym ciśnieniem i stałej temperaturze (ok, trochę zbyt uprościłem..  :Bicz:) bez świeżej kawy i dobrego mlynka nie ma espresso.

Jeżeli wolisz kupić sam ekspres i do tego zostawić swój młynek, to jedyne co z tego będziesz miał na plus to możliwość spieniania mleka nowszym ekspresem.

A jeżeli wiesz lepiej, to kup to co chcesz i podziel się wrażeniami.

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #9 dnia: 21 Czerwiec 2020, 13:14:16 »
@Ziutek Tego typu ekspres niskociśnieniowy jak pokazałeś działa na podobnej zasadzie jak kawiarka. Nalewasz do zbiornika tyle wody ile chcesz przelać przez kawę.  Jeśli urządzenie jest poprawnie wykonane i odpowiednio się przygotuje kawę, to można oczekiwać smacznych efektów. Jednak będzie to napar bliższy kawiarce niż espresso, które jest dość konkretnie zdefiniowane i jest dość wymagającym naparem w kwestii przygotowania i potrzebnych do tego narzędzi.

Urządzenia niskociśnieniowe mają opcję spieniania, ale do tego musi być zagrzana woda w zbiorniku. Zbiornik jest tylko jeden, wspólny, więc jeśli przelejesz całą wodę do zaparzenia kawy, to nie ma już jak wytworzyć większej ilości pary.

Standardowe ekspresy wysokociśnieniowe działają trochę inaczej. Dlatego dobrze znać zasady działania narzędzi którymi się posługujemy, aby oszczędzić sobie nerwów.

Co do młynka, to niestety jest element podstawowy jeśli chciałbyś się rozwijać w kierunku poprawnego espresso. Tak jak napisali koledzy trzeba mieć młynek o przeznaczeniu do espresso i minimum w tej kwestii podał Jeżyk.
« Ostatnia zmiana: 21 Czerwiec 2020, 13:18:25 wysłana przez krystians »

Offline hlary Mężczyzna

• Kancelaria Prawna
  • Ekspres: Bezzera Duo TOP MN i kawiarka elektryczna i Bialetti
  • Młynek: Nuova Simonelli MDX i Porlex Tall
« Odpowiedź #10 dnia: 26 Czerwiec 2020, 23:41:22 »
Odpowiem brutalnie : z czym do ludzi. Co to jest ? Chłopie najpierw kup dobry młynek, a potem zbieraj na dobry ekspres. To się nie nadaje do żadnego espresso. To możesz używać najwyżej do "polskiej małej kawy" z młynkiem ostrzowym. Chyba się naraziłem. Ale nieraz potrzeba wstrząsu, bo niektórzy chcą robić espresso na "gównie". Na tym sprzęcie espresso i jakimś gównianym młynku espresso nie zrobisz. W twoim poście i espresso nie chodzi o to ile kaw robisz, ale czy chcesz pić espresso i kawy na jego bazie. Espresso to najdroższa metoda parzenia kawy. Ale wg mnie najsmaczniejsza. Nawet jeżeli robisz tylko 2 kawy to ważne czy chcesz pić 2 espresso ? Czy jakieś kawy ?
« Ostatnia zmiana: 26 Czerwiec 2020, 23:44:00 wysłana przez hlary »

Offline Filipjg1993

« Odpowiedź #11 dnia: 16 Lipiec 2020, 18:06:03 »
Jak przedmówcy młynek młynek i jeszcze raz młynek kup używkę z płaskimi żarnami serio idzie coś wyhaczyć w fajnych pieniądzach a zmieniając młynek na taki z prawdziwego zdarzenia już na tym ekspresie przejdziesz do innej ligi. Pytanie czy chcesz pić lepszą kawę = nowy młynek czy chcesz mieć nowy mebelek w kuchni który nic poza wyglądem nie zmieni.
Wiem że to trudno pojąć ale ekspres możesz mieć i za 10k a na z ciulowym młynkiem zrobisz to samo co na marketówie za 300zł

Offline maciekr

• Ekspres: ns musica
  • Młynek: niche zero
« Odpowiedź #12 dnia: 30 Lipiec 2020, 19:32:15 »
@Ziutek i jak zdecydowałeś? Jeśli jeszcze nic z tych dwóch ekspresów, które podałeś wybrałbym Lelita ze względu na większy i mosiężny bojler.

Niestety tak jak przedmówcy wspomnieli młynek będzie problemem - jest duże ryzyko graniczące z pewnością, że nie utrzyma takiego samego poziomu zmielenia - zrobisz 3 kawy pod rząd i każda będzie smakować inaczej. Dodatkowo pewnie się okaże, że najmniejszy poziom zmielenia na młynku jest bardzo za dużą grubością dla ekspresu i woda będzie po prostu przelatywać przez kawę nie wyciągając z niej ekstraktu.

Jesteś trochę między młotem i kowadłem, bo jak zmienisz sam młynek to też nie będzie efektu wow, więc pewnie nie odczujesz dużej satysfakcji z tej zmiany. Ciekawym pomysłem jest, tak jak napisał ArtiW, kupowanie kawy zmielonej w pobliskiej palarni, na Twoim miejscu zdecydowałbym się chyba na takie rozwiązanie i już odkładanie kasy na młynek

Offline Ziutek

« Odpowiedź #13 dnia: 31 Lipiec 2020, 07:43:25 »
Kupiłem sobie kawiarkę... naprawdę niektórzy z was trochę przesadzają z komentarzami...

Offline Zefiryn Mężczyzna

« Odpowiedź #14 dnia: 01 Sierpień 2020, 13:00:46 »
Cześć,

Zawsze mam dylemat jak przychodzą goście:  robić kolbą  6  kaw na raz  czy  wyciągnąć kawiarkę ( mam taką na 12 espreso) .

No i wygrywa kawiarka , ustawiam młynek troszkę grubiej niż do kolby i hajda i św spokój. Bo siadamy do stołu RAZEM  , a nie  - wszyscy już zjedli ciastka  aja ciągle obsługuje kolbę.

Jednak na 2 os,  - kolba -  nawet , że pijam kawy mleczne , smak i zapach kawy z kolby - nieporównalny.

pozd

Zefiryn
Zefiryn

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi