Autor Wątek: Kolba plus młynek do 5000zl prośba o pomoc  (Przeczytany 3629 razy)

Offline Waka

Kolba plus młynek do 5000zl prośba o pomoc
« dnia: 20 Czerwiec 2020, 11:52:20 »
Cześć wszystkim,
Przymierzam się do zakupu pierwszego zestawu do pysznego espresso (90% a 10% wleci jakaś mleczna).
Do wydania mam do 5000 zł i raczej nie chciałbym przekroczyć tej kwoty.
Poczytałem trochę forum i wstępny wybór padł na rancilio Silvia I eureka zenith 65e.
Czy uważacie, że ten wybór jest dobry, czy może w tej cenie mogę kupić coś lepszego?
Kawa zwykle będzie robiona dla mnie i żony ale co jak wpadną jacyś goście i trzeba będzie zrobić kawę dla 5 osób? Czy taki ekspres jest w stanie to zrobić w dość szybkim czasie? Mogę go zagrzać te 25min wczesniej, to nie stanowi jakiegoś problemu.

Co radzicie?
Pozdrawiam

Offline ArtiW Mężczyzna

• Ekspres: Rancilio Silvia, Aeropress, kawiarka
  • Młynek: Ceado E6P (black magic)
Odp: Kolba plus młynek do 5000zl prośba o pomoc
« Odpowiedź #1 dnia: 20 Czerwiec 2020, 13:05:19 »
Bardzo dobry wybór. Miss Silvia to bardzo dobry ekspres na początek świadomego robienia espresso.
Ja postawiłem na Ceado E6P i naprawdę niewiele wyższy budżet, ale ten model Eureki jest bardzo dobry.

Pamiętaj jednak, że nie wytrzymasz nie dokupując pewnych akcesoriów jak NPF, dystrybutor, mata, waga. Niektóre to must have.

Offline Sputnik Mężczyzna

• Ekspres: Bez ciśnienia i nie z automatu, tylko na spokojnie :)
  • Młynek: 1Zpresso K-Max i na prąd
« Odpowiedź #2 dnia: 20 Czerwiec 2020, 14:03:51 »
Za 5 tyś proponuję taki zetaw  :ok: https://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=9003.0
Jest znakomity i niebawem będę wystawiał na nasz bazarek.
Ekspres na gwarancji do lutego 2022 w CoffeeSite.pl  :taktak:

Offline Waka

« Odpowiedź #3 dnia: 20 Czerwiec 2020, 16:44:21 »
Dzięki za odpowiedzi ale szukam raczej czegoś nowego.
A może lepszą opcją jest Lelit Glenda PID?

Offline ArtiW Mężczyzna

« Odpowiedź #4 dnia: 20 Czerwiec 2020, 17:09:49 »
Za 5 tyś proponuję taki zetaw   https://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=9003.0
Jest znakomity i niebawem będę wystawiał na nasz bazarek.
Ekspres na gwarancji do lutego 2022 w CoffeeSite.pl 

A co się dzieje, że sprzedajesz? To świetny zestaw.

Offline Sputnik Mężczyzna

• Ekspres: Bez ciśnienia i nie z automatu, tylko na spokojnie :)
  • Młynek: 1Zpresso K-Max i na prąd
« Odpowiedź #5 dnia: 20 Czerwiec 2020, 17:30:14 »
A co się dzieje, że sprzedajesz? To świetny zestaw.

Nic się nie dzieje, potrzebuję pieniędzy, więc na jakiś czas przesiądę się na manualnie robione espresso  kawka

Offline ArtiW Mężczyzna

« Odpowiedź #6 dnia: 20 Czerwiec 2020, 17:39:47 »
Ok, rozumiem. Samo życie. Niedawno kupowałem zestaw, ale z Silvią. Gdybym wiedział o twoim, to być może bym mocno rozważył, bo zestaw zacny.

Offline kawosz17

• Ekspres: mini Gaggia PID
  • Młynek: 1Zpresso J-Max S
« Odpowiedź #7 dnia: 20 Czerwiec 2020, 18:26:32 »
Mam dokładnie taki zestaw, jak chcesz kupić. Silvia jest dobra ale trzeba zamontować PID, inaczej jest ciężko wstrzelić się z temperaturą.
Ekspres nagrzewa się w 25min, z tym nie ma problemu. Kawy mleczne można robić, pary jest pod dostatkiem. Na 2 osoby mogę zaręczyć. Nie robiłem nigdy np na 5 osób, więc nie wiem, jaki to będzie kłopot.
Młynek jest fajny, mieli równo. Doza zawsze jest taka sama (różnice w setnych grama).
Ogólnie też bym Ciebie namawiał na sprzęt używany skoro masz aż tak duży budżet a pewnie coś z tego jeszcze zostanie. Można wtedy kupić maszyny wyższej klasy a tutaj nie ma się za bardzo co zepsuć. Kupisz raz na zawsze.

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
« Odpowiedź #8 dnia: 20 Czerwiec 2020, 18:40:43 »
Proponuję rozważyć także zestaw DREAM PID lub UNO PID z młynkiem EUREKA MIGNON SPECIALITA lub tym nowym młynkiem DF64.
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline ArtiW Mężczyzna

« Odpowiedź #9 dnia: 20 Czerwiec 2020, 19:10:35 »
Silvia jest dobra ale trzeba zamontować PID, inaczej jest ciężko wstrzelić się z temperaturą.

Montowałeś może pid? Jeśli tak, to jaki? Sam to robiłeś?

Ekspres nagrzewa się w 25min, z tym nie ma problemu. Kawy mleczne można robić, pary jest pod dostatkiem. Na 2 osoby mogę zaręczyć. Nie robiłem nigdy np na 5 osób, więc nie wiem, jaki to będzie kłopot.

Tylko trzeba schładzać bojler, żeby zrobić kolejne espresso. Bardziej „operacja” niż kłopot.

Offline Waka

« Odpowiedź #10 dnia: 20 Czerwiec 2020, 19:15:06 »
Eureka mignon specialita ma żarna 55, to nie przeszkadza?
Tego nowego nie mogę znaleźć.
Ekspres wygląda fajnie ale podejrzewam że ekspres plus młynek z większymi żarnami, jeśli jest konieczny, przekroczy mój budżet

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
« Odpowiedź #11 dnia: 20 Czerwiec 2020, 19:53:15 »
SPECIALITA mimo żaren 55 mm jest dość chwalona. Nie zbryla, nie rozrzuca kawy, jest cicha. Do tego ma programowalne dozy kawy. Wiele osób młynki te użytkuje i są zadowoleni. Sporo ich sprzedaliśmy właśnie w zestawach z DREAM PID lub UNO /DUO PID.
Wiadomo jednak, że zalecane są większe żarna - 64 mm a nawet 83 mm. Odpowiedzią na to zapotrzebowanie ale w niższej cenie niż dotychczas obecne na rynku ma być właśnie młynek DF64. Więcej o nim znajdziesz tu:
https://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=9296.0
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline ArtiW Mężczyzna

« Odpowiedź #12 dnia: 20 Czerwiec 2020, 22:46:15 »
Ekspres wygląda fajnie ale podejrzewam że ekspres plus młynek z większymi żarnami, jeśli jest konieczny, przekroczy mój budżet

Kupowałem bardzo niedawno z Ceado E6P. Po rabatach przekroczysz 5k tylko o kilka stów. W razie czego, pisz na priv. Dam ci namiary. 

Oczywiście Specialita to też świetny młyn, choć nie ma 64 i bebechy nieco słabsze. No i mniejszy i cichszy.
« Ostatnia zmiana: 20 Czerwiec 2020, 22:51:27 wysłana przez ArtiW »

Offline Waka

« Odpowiedź #13 dnia: 21 Czerwiec 2020, 10:32:57 »
Panowie i panie, a jaka jest znacząca różnica, która może zachęcić do kupna e6p względem zenitha i podobnie między silvia a uno Black?

Offline ArtiW Mężczyzna

« Odpowiedź #14 dnia: 21 Czerwiec 2020, 11:49:51 »
Mogę wskazać co mnie przekonało do E6P, ale porównywałem go raczej do Speciality.
E6P ma lepszy wg system zmiany nastawów. Lepszy w rozumieniu dużych zmian, czyli takich z espresso do AP i odwrotnie. Duże koło z regulacją ok. 270 stopni jest wygodniejsze niż małe pokrętło w każdej Eurece, które musiałbym kręcić kilka obrotów. Mimo to, Ceado jest bardzo precyzyjne.
Kolejna sprawa to wielkość w odniesieniu do Atoma 65. E6P jest znacząco niższe i węższe. Atom byłby za duży dla mnie.
Design. Mnie bardziej podchodzi Ceado w nowej czarnej wersji.

Jeśli porównać do Atoma 60E, to on ma 60 mm, więc przy podobnej cenie, wolałem 64, choć to już chyba aptekarstwo. Nie pamietam już, ale Atom 60 ma chyba lekki problem z popcorningiem. Nie jest to argument przy zasypanym hopperze.

Wykonanie (wewnątrz i na zewnątrz) wg mnie Ceado ma lepsze, ale to trudno oceniać. Każdy widzi co chce.

Know-how. Trudno zweryfikować to jednoznacznie, bo nie znam osobiście ludzi z tych firm, ale po tym co rozmawiałem, czytałem, oglądałem, Ceado bardziej mnie przekonało.

Retencja. Już nie pamiętam szczegółów, ale Ceado ma lepszą.

Oferta. Lepszą dostałem na komplet Ceado E6P i Silvię, choć Miss Silvia kupiona przez przypadek. Znaczy po długiej rozmowie o sprzętach, kawach, przygotowaniach.

Niemniej, i Atom 60, i Ceado E6P to porównywalne młynki. Powyższe różnice traktuj jak moje subiektywne opinie. Mnie po prostu przekonało Ceado.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi