Planuję trochę ulepszyć swój sprzęt do robienia espresso i od dłuższego czasu czytam na co. Wiadomo, nie jest to prosta decyzja.. Zamierzam zacząć od wymiany młynka, a później będę się zastanawiał nad ekspresem. Trudno jednak oddzielić te dwie decyzje od siebie, w związku z tym chciałbym Was poprosić o pomoc i odpowiedzi na kilka moich pytań.
Obecnie mam młynek on demand (Ascaso i2-mini), który razem z moją Gaggią Baby produkował bardzo solidne espresso (niestety i2 mini ma dużą retencję). Chciałbym, aby po wymianie sprzętu jakość kawy nie spadła

Urządzenia do parzenia kawy muszą się zmieścić po szafką w kuchni (50cm).
Młynki, które spełniają te cechy wg moich poszukiwań to Ceado lub Niche Zero.
W tej sytuacji mamy różnicę stożek vs płaskie, oraz SD vs on-demand. Bardzo lubię kawową alternatywę i obecnie używam do tego celu comandante, ale dużą pokusą jest, gdybym mógł sobie to uprościć. Z tego powodu Niche wydaje się dobrą opcją, ale mam kilka pytań:
- Jak wygląda powtarzalność przemiału na Niche przy częstym zmienianiu ustawień na skali? Czy wykonanie tego mechanizmu gwarantuje długotrwały stabliny przemiał na różnych ustawieniach?
- Czy są inne młynki o dużych żarnach i niewielkich rozmiarach w podobnym przedziale cenowym?
- Jak w praktyce wygląda różnica w uzyskiwanym przemiale przy dużych żarnach płaskich i stożkowych (>60mm)?
Jeśli chodzi o ekspres do kawy, to się wciąż waham. Chciałbym kupić coś z podwójnym bojlerem i PID oraz grupą, która ma 58 mm. W sumie, to z Gaggi jestem bardzo zadowolony