Autor Wątek: Młynek DF64 - do SD (podobny do...?)  (Przeczytany 307067 razy)

Offline Matius22

Odp: Młynek DF64 - do SD (podobny do...?)
« Odpowiedź #1065 dnia: 06 Październik 2024, 23:44:50 »

Offline Jacks Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Anita
  • Młynek: Lelit Fred, DF64 gen2
« Odpowiedź #1066 dnia: 07 Październik 2024, 09:28:42 »
No i moje wszystkie przemyślenia odnośnie nowego młynka właśnie się zakończyły. Powyższa oferta jest za dobra by z niej nie skorzystać. Zamówione  :taniec:

Dziękuję @Matius22 za podlinkowanie.

Offline Matius22

« Odpowiedź #1067 dnia: 07 Październik 2024, 09:46:44 »
@Jacks Nie ma sprawy, wcale się nie dziwię bo cenowo jest tu naprawdę niesamowicie atrakcyjnie :). Jeśli się ktoś zastanawia i zobaczy tą promocję to powinien być natychmiastowy zakup.

Offline Sokorn

• Youtube - Paweł Soczewski
  • Ekspres: Kazak Rota, Cafelat Robot, Fellow Aiden
  • Młynek: C40 MK4, M47 Simplicity, Ode 2, DF64 II, ZP6S, J-Ultra
« Odpowiedź #1068 dnia: 07 Październik 2024, 11:02:31 »
Świetna cena za DF64 Gen 2!

W poprzednich "dealsach" była też fajna cena za DF83V. Mi brakło odwagi, aby dołozyć te 2k zł względem mojego DF64 Gen 2.

Offline Jacks Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Anita
  • Młynek: Lelit Fred, DF64 gen2
« Odpowiedź #1069 dnia: 07 Październik 2024, 12:44:05 »
Ja ostatnio dużo główkowałem nad nowym młynkiem, bo budżet ograniczony, a wewnętrzna potrzeba była duża. Myślałem o jakimś premium ręczniaku, ale to oferta tylko troszkę była ponad to co sobie zakładałem cenowo, więc klamka zapadła. Konesso zapowiada dostawę na jutro :)

Offline Wetys043

• Ekspres: Lelit Anita pl042temd
« Odpowiedź #1070 dnia: 07 Październik 2024, 13:13:41 »
Hej, myślę nad zakupem młynka który zastąpi mojego Lelia Fred, pytanie czy ten DF64 gen-2 będzie dużo lepszy czy lepiej iść w Kinu M-47 (nie przeszkadza mi ręczne mielenie). Ewentualnie jeszcze Niche Zero. Pytanie, z którego młynka uzyskam najsmaczniejsze espresso, celuje w czekoladowe słodkie odmiany, minimalny kwas i goryczka.

Offline Matius22

« Odpowiedź #1071 dnia: 07 Październik 2024, 13:29:40 »
Jeśli chodzi o „najlepszy smak” to niestety trzeba się przekonać na samym sobie, każdy może to odbierać inaczej. 🤷‍♂️

Offline Sokorn

« Odpowiedź #1072 dnia: 07 Październik 2024, 13:43:20 »
celuje w czekoladowe słodkie odmiany, minimalny kwas i goryczka

Myślę, że zarówno Kinu i DF64 gen 2 będzie dobry jako następny krok po Fredzie, a w smaku da Ci to, czego szukasz. Pytanie, czy potrzebujesz mieć przenośny młynek, czy nie. Jeśli nie to DF64 2 w tej cenie jest nie do przebicia. Jedne i drugi młynek da świetne rezultaty.

Offline hammerhead

• Ekspres: Sage Dual Boiler, wcześniej LPC
  • Młynek: Komendant, DF83
« Odpowiedź #1073 dnia: 07 Październik 2024, 14:14:48 »
Nie wiem jak kinu, bo kompletnie nie znam, ale dodatkowo df64 to możliwość upgrade'u żaren na wypadek chęci gonienia króliczka;)

Offline Wetys043

« Odpowiedź #1074 dnia: 07 Październik 2024, 18:04:21 »

Myślę, że zarówno Kinu i DF64 gen 2 będzie dobry jako następny krok po Fredzie, a w smaku da Ci to, czego szukasz. Pytanie, czy potrzebujesz mieć przenośny młynek, czy nie. Jeśli nie to DF64 2 w tej cenie jest nie do przebicia. Jedne i drugi młynek da świetne rezultaty.

Dzięki, no właśnie nie potrzebuje przenośnego, a widzę ze Ty masz je dwa :) Naprawdę uzyskam tak samo słodki smak w obydwóch? Na forach Reddit piszą, że z DF64 kwaśniejszy smak z racji płaskich żaren w porównaniu do Kinu czy 1zpresso…

Offline Wetys043

« Odpowiedź #1075 dnia: 07 Październik 2024, 18:06:35 »
Nie wiem jak kinu, bo kompletnie nie znam, ale dodatkowo df64 to możliwość upgrade'u żaren na wypadek chęci gonienia króliczka;)
Aha, a co mi da wymiana żaren w przyszłości, jakiego króliczka będę ściągał w porównaniu do żaren z zestawu? Chodzi mi o smak, ze jednak te fabryczne żarna dadzą kawę bardziej kwaśną niż w porównaniu z … no właśnie z czym? Chodzi mi tylko o słodkie espresso i bazę pod kawy mleczne :)

Offline hammerhead

• Ekspres: Sage Dual Boiler, wcześniej LPC
  • Młynek: Komendant, DF83
« Odpowiedź #1076 dnia: 07 Październik 2024, 18:14:19 »
Kwaśniejszy smak z racji plaskich żaren.
A tymczasem inni piszą, że płaskie żarna generują więcej pyłu niż stożki.
Nie dogodzisz.
Gdyby nie to, że zaraz mnie zlinczują, to bym zapytał czy piłeś kiedyś espresso i czy zdajesz sobie sprawę, że żadne espresso  nie zawiera cukru. Więc nie zapytam :D

Offline Sokorn

« Odpowiedź #1077 dnia: 07 Październik 2024, 18:22:24 »

Dzięki, no właśnie nie potrzebuje przenośnego, a widzę ze Ty masz je dwa :) Naprawdę uzyskam tak samo słodki smak w obydwóch? Na forach Reddit piszą, że z DF64 kwaśniejszy smak z racji płaskich żaren w porównaniu do Kinu czy 1zpresso…
Na pewno Kinu da bardziej czekoladowy wydźwięk z racji swoich żaren, ale różnica względem DF64 nie jest duża. Musiałbyś mieć dwie zaparzone kawy obok siebie, żeby móc poczuć znaczące różnice. Płaskie żarna na pewno dadzą ciut mniejsze body i wysuną na czoło ostrzejsze nuty z kawy, ale to nie są tak duże różnice jak użytkownicy lubią opisywać... Albo ja tego tak nie odbieram Średnio palone kawy wchodzące w te klasyczne czekoladowe nuty smakują wybornie z DF64 i niczego im nie brakuję względem Kinu. Co do gonienia króliczka i instalacji żaren SSP to chyba nie Twój kierunek, bo tam separacja smaków, jeszcze klarowniejszy napar i wyciąganie tych owocowych akordów jest na najwyższym poziomie do którego Ty na razie nie chcesz zmierzać.

Offline Wetys043

« Odpowiedź #1078 dnia: 07 Październik 2024, 19:58:37 »
Dziękuję Wam za wpisy. Teraz mi się zrodziło kolejne pytanie: rozmarzyłem się, że kiedyś kupię taki najlepszy młynek do espresso, na forum widziałem, ze do 5000 zl są takie polecane najczęściej : CEADO E6P lub FRESCO F64 EVO.
I tak czytam ich specyfikacje, i widzę, hmmm, że mają jednak takie same żarna płaskie 64mm jak DF64. Więc czy rzeczywiście warto kiedykolwiek zmieniać ten ewentualny mój DF64 gen-2 na któryś z powyższych drogich dwóch, jeżeli mi zależy na „czekoladowym, słodkim” espresso? A jeżeli i tak miałem iść w kierunku tej słodkiej czekolady, to jaki „drogi” młynek byłby polecany jako „najlepszy”, jakiś z żarnami jednak stożkowymi za 5000 zł?

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
« Odpowiedź #1079 dnia: 07 Październik 2024, 20:04:27 »
Po pierwsze to ten Fresco to w rzeczywistości młynek Fiorenzato F64 EVO obrandowany dla firmy Fresco.
Po drugie jeśli szukasz w kawie smaku czekoladowego to nie młynek Ci ją da a odpowiednio dobrana kawa. Będzie to np. mieszanka 60% Arabica, 40% Robusta lub podobne mieszanki.
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi