Autor Wątek: Młynek wygodny w obsłudze (~1000zł)  (Przeczytany 2693 razy)

Offline mqm Kobieta

• Ekspres: V60, Aeropress, w planach Prismo
Młynek wygodny w obsłudze (~1000zł)
« dnia: 06 Maj 2020, 16:14:49 »
Witam Forumowiczów. Jakiś czas temu, szukając prezentu dla kawosza trafiłam na to forum i zostałam biernym obserwatorem. Kupiłam Aeropress, gdzieś na wynajmowanym mieszkaniu znalazłam starego dripa Melittę i mnie wciągneło.

Od ponad roku myślę o młynku ręcznym, co kilka miesięcy wracam na forum i czytam. Miał być chińczyk, ale potem uznałam, że może uzbieram na coś lepszego, zobaczyłam Kazaka - teraz albo Tura, albo w ostateczności Commandante. Czekając na zaakceptowanie posta w wątku Kazaka, zaczęłam przeglądać informacje i zaniepokoiło mnie to, że w którymś z testów piszecie, że trzeba włożyć w mielenie więcej siły. I tu jest problem dla mnie jako kobiety. Czy wybrać młynek ręczny, czy szukać automatu?

Czy któryś z dostępnych ręcznych młynków ma w miarę lekkie mielenie?
Kazak świetny, bo polski, ale to nie może być jedyne kryterium.

Budżet: 1000 zł.
Piję głównie dripy, tylko na początku robiłam je z zegarkiem w ręku, teraz na oko i dalej smakuje, Aeropress rzadziej używany, jest w innym domu, często piję mleczną kawę, raczej nie chcę kupować ekspresu, chyba że zwykłą kolbę z dyszą do spieniania mleka kiedyś w przyszłości. Ziarna z lokalnej palarni, teraz tam mielę  :redface: . Przez pewien czas używałam młynka Severin, był przyzwoity, ale nie znosiłam go za elektryzowanie kawy, wszędzie brudno :nienie: . Nie mam dużych wymagań, ale lubię pić dobrą kawę, samo przygotowanie sprawia mi frajdę, ale niekoniecznie z porównywaniem naparów i dokładną precyzją itd.

Jeśli nie ręczny to jaki młynek elektryczny? (w grę wchodzą tylko nowe sprzęty, albo coś dostępne od ręki). Z lektury forum mniej więcej (raczej mniej) znam przewagę młynków ręcznych, wiem, że Komeś to wyższa półka a w takiej samej cenie nie kupię nawet budżetowego automatu. Gdyby chodziło o 2 kawy tygodniowo o bym się nie zastanawiała, ale przy min. 2 kawach dziennie, w tym przed pracą już tak, a jak dojdą nowe obowiązki to tym bardziej.

Offline Szczympek Mężczyzna

• Ekspres: Rota + alternatywy
  • Młynek: Comandante, E65GBW, X54, Arco w drodze.
Odp: Młynek wygodny w obsłudze (~1000zł)
« Odpowiedź #1 dnia: 06 Maj 2020, 17:09:06 »
Komeś albo Kinu Phoenix. Są w podobnej cenie. Phoenixem nie kręciłem, ale pod dripa Comandantem kręci moja 2 letnia córka ;) wiec jest lekko.
WITAM I POZDRAWIAM :)

Offline Valerii Mężczyzna

• Kazak Poland Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
  • Ekspres: Kazak Rota
  • Młynek: Kazak EL 68, Kazak Tura (Ręczny stożkowy 47 mm)
« Odpowiedź #2 dnia: 06 Maj 2020, 17:15:04 »
Kazak Tura 3 może być w wersji "dla kobiet". Możesz wziąć na testy. :taktak:

Offline mlopus Mężczyzna

• Ekspres: HX GRIMAC Baristar SN 000009,Bialetti Experss Mini, LP Abile, LP Europiccola
  • Młynek: Mazzer Luigi Super Jolly DR, 1Zpresso Q2
« Odpowiedź #3 dnia: 06 Maj 2020, 18:32:20 »
Różowa Tura albo używane gastro, Tura bardziej glamour :-)

Offline trez Mężczyzna

• Ekspres: V60, Orea, Aeropress, Tygielek, Melitta, Chemex, Phiny
  • Młynek: C40, FeldGrind, VSSL
« Odpowiedź #4 dnia: 06 Maj 2020, 18:49:40 »
moja żona z c40 też nie ma problemów, nim serio dość lekko się kręci i pod dripa prędkość mielenia też jest tip top. Valeri pamiętam, że wrzucałeś gdzieś filmik, w którym prezentowałeś różnice pomiędzy żarnami właśnie za pomocą małżonki, ale nie pamiętam w którym wątku to było.

elektryczne młynki też mogą być świetne, może encore czy svart nie zaoferują ci diametralnie lepszego przemiału niż miałaś na severinie, ale górna półka dla alternatyw to półka Wilfy Uniform za 1,5 tyś, po drodze jest Baratza Virtuoso czy Mignon filtro za ~tysiąc, jest conieco do wyboru

i w życiu nie kupiłbym se używanego gastro dla takich zastosowań ;)

Offline tytoos Mężczyzna

• Ekspres: Torre 2B, Rota v2
  • Młynek: E37S, C40 IH, J-Max
« Odpowiedź #5 dnia: 06 Maj 2020, 19:12:36 »
Moja żona mieli C40 i  Kazakiem (wolnym) jasne kawki pod przelewy i nie powiem, żeby to była dla niej bułka z masłem. Czasem się zacina. I często oddaje mi albo synom do zmielenia. A nie jest jakimś kobiecym chucherkiem. Chyba najlepiej jakbyś spróbowała czy Ci podejdzie taki sposób mielenia.
JAk jest z Warszawy to zapraszam na testy jak wirus odpuści ;-) - doczytałem poniewczasie: Śląsk.

Offline gacekthebat

• Ekspres: Kazak Rota, Bialetti Venus 2tz, AP, V60, FP
  • Młynek: Ceado E37s, Kazak Tura Alt.
« Odpowiedź #6 dnia: 06 Maj 2020, 19:13:57 »
Ze swojej strony mogę polecić Kazak Tura w wersji do alternatyw. Mieli się bardzo łatwo i przyjemnie, a pod przelew dość szybko. Moje kilkuletnie dzieci również czasem mi pomagają mielić i nie mają problemów nawet z jasno palonymi kawami z Afryki. Pewną zaletą C40 jest jego popularność i sporo przepisów ze wskazaną liczbą kliknięć potrzebnych do osiągnięcia polecanej w przepisie grubości mielenia. Przemiał ze wszystkich młynków ręcznych o których mowa powyżej będzie bardzo dobry.

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #7 dnia: 06 Maj 2020, 19:32:36 »
@mqm a którego Severina miałaś? Bo ten z 4 na końcu to rzeczywiście szaleństwo pyłowe.

Trzeba też pamiętać o tym, że różne kawy mają mniejsze lub większe predyspozycje do elektryzowania się. Przykładowo kawy z Indii przeważnie się elektryzują mocniej, jak dobrze pamiętam to z Gwatemali też często maja takie predyspozycje. Comandante ma bardzo małe skłonności do przyczepiania kawy, a słoiczek szklany pod tym względem jest ok. C40 Na ogół chodzi lekko, ale mieli się zdecydowanie dłużej niż Kinu. Trudno powiedzieć co bardziej męczące. Ja osobiście wolę krócej mielić. Można pomagać sobie wkrętarką albo specjalnymi nakładkami z silniczkiem na Comanadente. Z domowych urządzeń koło 1000 zł fajnie pod przelewy mieli Virtuoso+, ale nie wiem jak z elektrostatyką.  Wilfa Uniform zdaje się, że jest fajna pod względem jakości mielenia i statyki, ale to jest 1500 zł. Tyle, że ma od razu wagę w cenie.  Można pogadać ze sklepami na forum może jakiś rabat dadzą. Jeśli się nie wozi młynka, to elektryk na pewno jest dużą wygodą w użytku. Wiem, bo używam zwykłego Severina 3873 u siostry i jest różnica między nim, a jakimkolwiek ręcznym, którego używałem.
« Ostatnia zmiana: 06 Maj 2020, 21:09:46 wysłana przez krystians »

Offline Emhabe

• Ekspres: AP, FP, moka, przelew, Lelit Anita PL042EMI, Kazak Rota
  • Młynek: Rhino, MYM55, Niche Zero
« Odpowiedź #8 dnia: 06 Maj 2020, 22:52:59 »
Ze swojej strony mogę polecić Kazak Tura w wersji do alternatyw.
Tylko po co skoro jest niedostępny?

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #9 dnia: 06 Maj 2020, 23:09:39 »
Jest jeszcze Sage BCG820BSS też całkiem równo mielący i bez problemów ze elektrostatyką.

Offline gacekthebat

• Ekspres: Kazak Rota, Bialetti Venus 2tz, AP, V60, FP
  • Młynek: Ceado E37s, Kazak Tura Alt.
« Odpowiedź #10 dnia: 07 Maj 2020, 13:30:14 »
Ze swojej strony mogę polecić Kazak Tura w wersji do alternatyw.
Tylko po co skoro jest niedostępny?

Tura 3 była dostępna z żarnami szybkimi i wolnymi. Według informacji z wątku o Turze, młynki są w produkcji.

Offline Emhabe

• Ekspres: AP, FP, moka, przelew, Lelit Anita PL042EMI, Kazak Rota
  • Młynek: Rhino, MYM55, Niche Zero
« Odpowiedź #11 dnia: 07 Maj 2020, 18:12:02 »
Może @Valerii wypowie się autorytatywnie i może się mylę ale żaden z nich chyba nie jest przeznaczony stricte dla alternatyw. Z tych wątków o młynku zakodowałem jakoś, że Tura z żarnem do alternaty to był ewenement w krótkiej serii, która nie będzie już kontynuowana, wydaje mi się że tak autor zeznawal.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi