To zupełnie inne sprzęty - napisz jaką kawę parzysz i w czym - espresso czy raczej przelewy
Wilfa - to mały młynek do alternatyw - i w tym sprawuje się śmietnie
RR45 - to bardzo fajny młyn gastro, porównywany często z Mazzerem SJ czy innymi z najwyższej półki - ze wszelkimi plusami i minusami wykorzystania go w domu
plusy to jakość mielenia, bardzo dobra dystrybucja, brak zbrylania, "wieczność" w domu
minusy - retencja - czyli kawa pozostająca po zmieleniu w kanale (nie aż taka duża w tym modelu) oraz dozownik (łatwo go przerobić na namielanie bezposrednie i problem znika) no i przede wszystkim gabaryty i estetyka
Jeśli masz go w cenie używanej Wilfy - czyli pewnie ok 200-300zł - to się nawet nie zastanawiaj
Ja swojego (przerobionego na namielanie bezpośrednie) wystawiłem za 700zł na pchlim targu - i na razie chętnych brak

Co prawda RR45 jest raczej młynkiem do espresso - ale myślę, że w alternatywach też poradzi sobie świetnie - czasem mieliłem nim do chemex czy phina - i dawał radę
https://allegrolokalnie.pl/oferta/mlynek-gastronomiczny-zarnowy-rossi-brasilia-rr45to ta oferta? wygląda bardzo fajnie - nie zastanawiaj się tylko bierz zanim ktoś Cię uprzedzi

w tej cenie - rewelacja!!!