Autor Wątek: Rossi/Brasilia RR45 vs Wilfa Svart CGWS-130B  (Przeczytany 2392 razy)

Offline mcjczapiewski Mężczyzna

• Ekspres: Bialetti Moka Express 2tz & 6tz, Hario Drip Decanter, Aeropress, Ceado Hoop, French press
  • Młynek: Fellow Ode 2, 1zpresso Q2
Rossi/Brasilia RR45 vs Wilfa Svart CGWS-130B
« dnia: 03 Maj 2020, 15:03:46 »
Hej!
Z młynkami mam doświadczenie na poziomie -1 (aktualny to wieloletni Hario Skerton). Przymierzam się do zakupu czegoś elektrycznego do domu.
Siedzę dzisiaj od rana i czytam różne tematy na forum. Z tego co wyłapałem, warto kupić Wilfę na początek, ale gdzieś tez trafiłem na opinię, ze młynek gastronomiczny używany będzie lepszy od takiego konsumenckiego...
Czy ktoś miał doświadczenie z tą Brasilią? Nie mogę nigdzie w internecie znaleźć opinii na jej temat. Domyślam się, ze to stary produkt, jednak trafiłem na ofertę w cenie używanej Wilfy, stąd zastanawiam się, czy warto kupić stary młynek, czy dorzucić i kupić Wilfę?

Będę wdzięczny za wszelkie opinie! ;)

Offline jakub_stanecki Mężczyzna

• Ekspres: La Pavoni Europiccola, Alternatywy
  • Młynek: Niche Zero, Arco
Odp: Rossi/Brasilia RR45 vs Wilfa Svart CGWS-130B
« Odpowiedź #1 dnia: 03 Maj 2020, 16:23:06 »
To zupełnie inne sprzęty - napisz jaką kawę parzysz i w czym - espresso czy raczej przelewy

Wilfa - to mały młynek do alternatyw - i w tym sprawuje się śmietnie

RR45 - to bardzo fajny młyn gastro, porównywany często z Mazzerem SJ czy innymi z najwyższej półki - ze wszelkimi plusami i minusami wykorzystania go w domu

plusy to jakość mielenia, bardzo dobra dystrybucja, brak zbrylania, "wieczność" w domu

minusy - retencja - czyli kawa pozostająca po zmieleniu w kanale (nie aż taka duża w tym modelu) oraz dozownik (łatwo go przerobić na namielanie bezposrednie i problem znika) no i przede wszystkim gabaryty i estetyka

Jeśli masz go w cenie używanej Wilfy - czyli pewnie ok 200-300zł - to się nawet nie zastanawiaj
Ja swojego (przerobionego na namielanie bezpośrednie) wystawiłem za 700zł na pchlim targu - i na razie chętnych brak ;)

Co prawda RR45 jest raczej młynkiem do espresso - ale myślę, że w alternatywach też poradzi sobie świetnie - czasem mieliłem nim do chemex czy phina - i dawał radę

https://allegrolokalnie.pl/oferta/mlynek-gastronomiczny-zarnowy-rossi-brasilia-rr45
to ta oferta? wygląda bardzo fajnie - nie zastanawiaj się tylko bierz zanim ktoś Cię uprzedzi ;)
w tej cenie - rewelacja!!!
« Ostatnia zmiana: 03 Maj 2020, 16:26:23 wysłana przez jakub_stanecki »
Never Give UP †

• Ekspres: Bialetti Moka Express 2tz & 6tz, Hario Drip Decanter, Aeropress, Ceado Hoop, French press
« Odpowiedź #2 dnia: 03 Maj 2020, 18:16:34 »
Tak dokładnie, to ta oferta ;)

Aktualnie korzystam z kawiarek Bialetti, ale upatrzyłem już sobie Aeropress i Hario Drip Decanter, więc do tych rzeczy potrzebowałbym, żeby odpowiednio mielił.
Tak jak mówisz, gabaryty trochę straszą  :lol2: ale jak jest tak dobry, jak piszesz...

A masz jakieś linki do tego, jak można go przerobić? Czy to jedynie kwestia wizji konstruktora?
Zastanawiam się, czy to monstrum nie jest przerostem formy nad treścią dla parzenia max 2 kaw dziennie?  [emoji38]
A mam aktualnie do wyboru albo właśnie ten Rossi albo używana Wilfa Svart CGWS-130B w tej samej cenie.
« Ostatnia zmiana: 03 Maj 2020, 19:13:03 wysłana przez mcjczapiewski »

Offline Koziołek

• Ekspres: Aeropress, Chemex6, V60Decanter, LaSpazialeS1, Rota
  • Młynek: Rhinoware, GraefCM702, Tura, NicheZero
« Odpowiedź #3 dnia: 03 Maj 2020, 19:32:09 »
To młynek typowy do espresso. Jeśli planujesz pić kawy z kawiarki, aeropressa czy dripa to ja bym poszedł w kierunku wilfy.

« Odpowiedź #4 dnia: 03 Maj 2020, 19:49:49 »
Jeżeli planujesz wejść w ekspres kolbowy - to tak - bierz tego Rossi RR45 - to taki trochę zakup "na zapas"

Jeżeli zostaniesz przy kawiarce - to spokojnie wystarczy Wilfa - u moich rodziców do FP sprawuje się bardzo dobrze - i cieżko mi sobie wobrazić takiego RR45 u nich na blacie ;)
Never Give UP †

« Odpowiedź #5 dnia: 03 Maj 2020, 21:01:25 »
Dzięki Panowie za cenne uwagi ;)

« Odpowiedź #6 dnia: 03 Maj 2020, 21:44:11 »
upatrzyłem już sobie Aeropress i Hario Drip Decanter
Koniecznie chcesz ten decanter?
Nie lepiej tradycyjne V60 na filtry?
Never Give UP †

Offline trez Mężczyzna

• Ekspres: V60, Orea, Aeropress, Tygielek, Melitta, Chemex, Phiny
  • Młynek: C40, FeldGrind, VSSL
« Odpowiedź #7 dnia: 03 Maj 2020, 22:41:14 »
przecież to na te same filtry jest, tylko drip zamiast na, to do załączonego dzbanka wchodzi :)

« Odpowiedź #8 dnia: 04 Maj 2020, 00:12:14 »
ok, zmyliło mnie zdjęcie z zamontowanym metalowym sitkiem
Never Give UP †

« Odpowiedź #9 dnia: 04 Maj 2020, 09:15:48 »
Dokładnie tak, jak napisał trez ;)
Chciałem jakiś drip w stylu V60, ale podoba mi się koncepcja Chemexa :D Dlatego uznałem, że Decanter jest dobrym połączeniem ;)

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi