Autor Wątek: ekspres + młynek ok 6000 PLN za kpl  (Przeczytany 4665 razy)

Offline Mario1

ekspres + młynek ok 6000 PLN za kpl
« dnia: 02 Maj 2020, 12:58:51 »
Dzień dobry,

Mój post (pierwszy) pewnie jest podobny do innych, niemniej licze na Waszą pomoc. Dotychczas używałem ekspresu automatycznego, tak wiec ekspertem kawowym nie jestem... ale ponieważ kawa jest dla mnie wazna, bardzo wazna  :), postanowiłem przejść na sprzęt kolbowy. Oczywiście spędziłem sporo czasu na przeglądaniu forum, testów itd...

Kawy jakie u mnie się pojawiają to  espresso i mleczne. Czasami tarfi się i  americano. Ilość: 5-7 dziennie.
Budżet: 6000 PLN za ekspres i młynek

Mój wstępny wybór:
Ascaso DUO PID + młynek Ascaso i-1 mini lub Eureka Mignon Classico

Zastanawiam się nad wyborem UNO zamiast DUO...
1. Jak bardzo uciążliwe/długie jest oczekiwanie na "gotowość" pary po przygotowaniu espresso i przejście w druga stronę  tj. z "pary" na kawę?
2. Czy nie warto wybrać UNO a  "zaoszczędzone" pieniądze przeznaczyć na inny młynek, jeśli tak to jaki ?

ps
No i żeby nie było zbyt łatwo.. wciąż z tyłu głowy ma LELIT Mara PL62X a wiec HX.  Tak, wiem ze to inny rodzaj ekspresu. :)

Liczę na Wasze wskazówki. Z góry dziękuję

Pozdrawiam

« Ostatnia zmiana: 02 Maj 2020, 13:02:50 wysłana przez Mario1 »

Offline jakub_stanecki Mężczyzna

• Ekspres: La Pavoni Europiccola, Alternatywy
  • Młynek: Niche Zero, Arco
Odp: ekspres + młynek ok 6000 PLN za kpl
« Odpowiedź #1 dnia: 02 Maj 2020, 14:45:45 »
Jeśli szukasz odpowiedzi takie pytania - skontaktuj sie z @Janusz

Natomiast na forum jest dość dużo opisane o tych i o innych ekspresach w tym budżecie

Tutaj masz duży wątek o UNO
https://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=86.0

Tutaj o sensownej alternatywie - Lelit Glenda albo Rancillo Silva - dwa "małobojlerowce" - moim zdaniem lepszy wybór niż thermoblok
https://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=6626.0
https://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=8391.0

Tutaj masz dość szeroką dyskusje o ekspresach półkę wyżej niż UNO
https://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=9098.0

natomiast zadaj sobie pytanie czy celujesz w espresso - czasem kawy mleczne, czy w kawy mleczne jako podstawę?
Never Give UP †

Offline pj.w Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
« Odpowiedź #2 dnia: 02 Maj 2020, 15:02:24 »
1. Jak bardzo uciążliwe/długie jest oczekiwanie na "gotowość" pary po przygotowaniu espresso i przejście w druga stronę  tj. z "pary" na kawę?
2. Czy nie warto wybrać UNO a  "zaoszczędzone" pieniądze przeznaczyć na inny młynek, jeśli tak to jaki ?
1. Bardzo uciążliwe
2. Lepiej iść w UNO PID do tego lepszy młynek E6P, Specialita, Niche Zero. I odpuścić/bardzo ograniczyć kawy mleczne, tak żeby pkt. 1 stał się nieistotny.

Mara? Jeżeli jednak chcesz robić kawy mleczne, to ja osobiście wolałbym ten ekspres od DUO PID.

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
« Odpowiedź #3 dnia: 02 Maj 2020, 15:47:29 »
Ja nie. Co oczywiście dla niektórych jest u mnie normą. Uważam jednak, że Mara nie daje takich możliwości kontroli i panowania na wykonywanym espresso jak DUO PID. A jak słusznie napisane jest w innym wątku espresso jest podstawą do innych kaw i ma duży wpływ na smak cappuccino czy latte.
Przewagą ekspresu Mara jest na pewno silniejsza para. Do pary z ekspresu DUO PID trzeba się troszkę przyzwyczaić i nauczyć się tego spieniania. Nauka jest jednak potrzebna przy każdym spienianiu mleka na ekspresie kolbowym.
Mój wstępny wybór:
Ascaso DUO PID + młynek Ascaso i-1 mini lub Eureka Mignon Classico

Na pewno nie popieram przy tym wstępnym wyborze młynka Eureka Mignon Classico. Jeśli Eureka to Specialita. I ten wybór polecam.
Przy UNO czas otrzymania pary po przełączeniu to max 40 s. W drugą stronę to jest kwestia spuszczenia jednego kubka gorącej wody.
Jeśli nie będziesz wykonywał pod rząd, jedna po drugiej dużej ilości kaw mlecznych (6 i więcej) to bardziej polecałbym UNO PID plus do tego lepszy młynek. Może to być Specialita, E5P, E6P, F64 EVO (moim zdaniem za duży) lub nowość czyli opisywany w Młynkach młynek ZF64W z mini hopperem i wagą.
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline Szczympek Mężczyzna

• Ekspres: Rota + alternatywy
  • Młynek: Comandante, E65GBW, X54, Arco w drodze.
« Odpowiedź #4 dnia: 02 Maj 2020, 17:10:14 »
Jak mleczne to bierz HX. Przy siedmiu kawach oszczędność nie tyle czasu co pracy.
40 sekund czekania (o ile to prawda) razy 7 plus kolejne 30-40 spuszczania wody (plus zabawa z kubkiem, mycie go itd) to minimum 8 minut dłuższa praca przy kawach. W skali tygodnia tracisz prawie GODZINĘ! Tylko na przygotowanie kaw. Teoretycznie lepsze espresso, moim zdaniem nie jest tyle warte.
WITAM I POZDRAWIAM :)

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
« Odpowiedź #5 dnia: 02 Maj 2020, 17:18:52 »
No to jeśli mówimy o czasie to należy wziąć też pod uwagę czas nagrzewania ekspresu UNO PID lub DUO PID vs HX z grupą E61 i zużycie energii z tym związane. UNO PID lub DUO PID - 10 lub max 15 minut vs 30 minut minimum przy HX. UNO PID można w ciągu dnia wielokrotnie wyłączać i załączać gdy potrzebna jest kawa i szybko gotowy jest do pracy. Z HX już nie jest to takie proste. Oszczędność czasu i energii znaczna.

Offline Szczympek Mężczyzna

• Ekspres: Rota + alternatywy
  • Młynek: Comandante, E65GBW, X54, Arco w drodze.
« Odpowiedź #6 dnia: 02 Maj 2020, 17:29:15 »
taaa znów manipulacja... mówimy o czasie PRACY przy robieniu kawy, a nie oczekiwaniu na gotowość.

przy robieniu espresso i spienianiu mleka musisz się temu poświecić i kontrolować.
Chociaż jak teraz liczę różnica miedzy HXem a chociażby tym uno może być znacznie dłużej niż 8 minut.
WITAM I POZDRAWIAM :)

Offline hlary Mężczyzna

• Kancelaria Prawna
  • Ekspres: Bezzera Duo TOP MN i kawiarka elektryczna i Bialetti
  • Młynek: Nuova Simonelli MDX i Porlex Tall
« Odpowiedź #7 dnia: 02 Maj 2020, 19:55:59 »
Dodałbym z 500 zł i brał ten zestaw z HX-em i porządnym młynkiem. https://www.coffeesite.pl/zestawy/974-bezzera-bz10-f4-e-nano-czarny.html

Offline Mario1

« Odpowiedź #8 dnia: 02 Maj 2020, 21:23:06 »
Przede wszystkim dziękuje wszystkim za wskazówki, propozycje.

Jedno już jest dal mnie jasne - zainwestować w lepszy młynek.  Co do reszty...

1. Espresso to dla mnie  podstawa ale z kaw mlecznych zrezygnować nie mogę (z uwagi na zonę   :)). W praktyce to będzie 50%/50%
2. Nigdy (prawie nigdy) nie będę robił 7 kaw z rzędu na  przemian espresso/mleczna. To raczej będzie 3 + 2 +2  w ciągu dnia.
  Z  punktu widzenia czasu nagrzewania Hx wydaje mi się  być  kłopotliwy (30 min za każdym razem..? Dobrze zakładam ? Może to kwestia przyzwyczajenia..

Tak czy inaczej dzięki za pomoc - mam nad czym myśleć  :)
Pozdr

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
« Odpowiedź #9 dnia: 02 Maj 2020, 21:58:34 »
Kolejny przykład jak w odpowiedzi proponuje się coś zupełnie innego niż to czego dotyczyło pytanie.
Na tej zasadzie to można dodać jeszcze ok. 400 zł i wziąć ten zestaw.
https://ekspresdokawy.pl/pl/o/zestaw-ekspres-duo-pid-prof-black-wood---mlynek-eureka-mignon-specialita-black-10212.html

Obydwa elementy bardzo dobrze do siebie pasują.

skansen

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 02 Maj 2020, 23:23:06 »
czas nagrzewania ekspresu UNO PID lub DUO PID vs HX z grupą E61 i zużycie energii z tym związane. UNO PID lub DUO PID - 10 lub max 15 minut vs 30 minut minimum przy HX.

Czas nagrzewania Mary to 25 minut. Krócej niż klasycznego HXa, dzięki sterownikowi, który podbija temperaturę bojlera serwisowego do 140C na etapie rozgrzewania ekspresu. Ale nie warto czekać ani 10 ani 15 ani 25 czy 30 i więcej minut. Warto zamontować inteligentną wtyczkę sterującą. Czas nagrzewania nie ma wtedy żadnego znaczenia.

UNO PID można w ciągu dnia wielokrotnie wyłączać i załączać gdy potrzebna jest kawa i szybko gotowy jest do pracy. Z HX już nie jest to takie proste. Oszczędność czasu i energii znaczna.

U mnie średnie zużycie prądu przez Marę wyniosło 1,3kWh dziennie (przy 4 espresso + 2 kawach mlecznych, ekspres włączony cały dzień przez ok. 9 godzin dziennie, miesięczne pomiary przez cały kwiecień). Inne HXy mogą zużyć trochę więcej lub mniej prądu (może @untoldex lub ktoś jeszcze dysponuje danymi ze swojego HXa ). Różnica może wynikać m.in. z faktu, że Mara nie utrzymuje cały czas stałej temperatury bojlera serwisowego - jego nagrzewanie jest ograniczane żeby nie przegrzewać wody w wymienniku. Podane zużycie prądu to koszt na poziomie ok. 21 zł na miesiąc. Na mleko do kawy wydaje ok. 45zł miesięcznie. Do tego ziarno przy takiej ilości kaw to koszt ok 300zł. W tej sytuacji prąd to mniej niż 6% przytoczonych kosztów...

Przy tym budżecie szedłbym w kierunku HXa i dobrego młynka.
« Ostatnia zmiana: 03 Maj 2020, 03:06:58 wysłana przez skansen »

Offline hlary Mężczyzna

• Kancelaria Prawna
  • Ekspres: Bezzera Duo TOP MN i kawiarka elektryczna i Bialetti
  • Młynek: Nuova Simonelli MDX i Porlex Tall
« Odpowiedź #11 dnia: 03 Maj 2020, 01:00:36 »
Kolejny przykład jak w odpowiedzi proponuje się coś zupełnie innego niż to czego dotyczyło pytanie.
No niezupełnie. Cytuję "Mój wstępny wybór: Ascaso DUO PID + młynek Ascaso i-1 mini lub Eureka Mignon Classico"
Wybór wstępny nie oznacza, że :
1. pytający ogranicza się do Ascaso DUO,
2. pytający nie ogranicza się do firmy Ascaso.
No chyba, że pytający jako "gospodarz" postu zdecyduje, że chce tylko wybierać w ramach ekspresów firmy Ascaso.

Offline Piskoor Mężczyzna

• Ekspres: Bezzera DUO TOP DE + Feellow Aiden
  • Młynek: Mahlkönig E64WS + Fellow Ode 2 + Starseeker E55
« Odpowiedź #12 dnia: 03 Maj 2020, 08:10:12 »
czas nagrzewania ekspresu UNO PID lub DUO PID vs HX z grupą E61 i zużycie energii z tym związane. UNO PID lub DUO PID - 10 lub max 15 minut vs 30 minut minimum przy HX.

Czas nagrzewania Mary to 25 minut. Krócej niż klasycznego HXa, dzięki sterownikowi, który podbija temperaturę bojlera serwisowego do 140C na etapie rozgrzewania ekspresu. Ale nie warto czekać ani 10 ani 15 ani 25 czy 30 i więcej minut. Warto zamontować inteligentną wtyczkę sterującą. Czas nagrzewania nie ma wtedy żadnego znaczenia.

UNO PID można w ciągu dnia wielokrotnie wyłączać i załączać gdy potrzebna jest kawa i szybko gotowy jest do pracy. Z HX już nie jest to takie proste. Oszczędność czasu i energii znaczna.

U mnie średnie zużycie prądu przez Marę wyniosło 1,3kWh dziennie (przy 4 espresso + 2 kawach mlecznych, ekspres włączony cały dzień przez ok. 9 godzin dziennie, miesięczne pomiary przez cały kwiecień). Inne HXy mogą zużyć trochę więcej lub mniej prądu (może @untoldex lub ktoś jeszcze dysponuje danymi ze swojego HXa ). Różnica może wynikać m.in. z faktu, że Mara nie utrzymuje cały czas stałej temperatury bojlera serwisowego - jego nagrzewanie jest ograniczane żeby nie przegrzewać wody w wymienniku. Podane zużycie prądu to koszt na poziomie ok. 21 zł na miesiąc. Na mleko do kawy wydaje ok. 45zł miesięcznie. Do tego ziarno przy takiej ilości kaw to koszt ok 300zł. W tej sytuacji prąd to mniej niż 6% przytoczonych kosztów...

Przy tym budżecie szedłbym w kierunku HXa i dobrego młynka.
Bezzera bz13. Włączenie o 7.30, wyłączenie o 17.00. Miesięcznie 35,1-35,7 KW. Kaw w tym czasie około 8-10

Offline Mario1

« Odpowiedź #13 dnia: 03 Maj 2020, 08:19:37 »

No niezupełnie. Cytuję "Mój wstępny wybór: Ascaso DUO PID + młynek Ascaso i-1 mini lub Eureka Mignon Classico"
Wybór wstępny nie oznacza, że :
1. pytający ogranicza się do Ascaso DUO,
2. pytający nie ogranicza się do firmy Ascaso.
No chyba, że pytający jako "gospodarz" postu zdecyduje, że chce tylko wybierać w ramach ekspresów firmy Ascaso.

Nie zamierzałem wybierać tylko spośród ekspresów Ascaso  ale jeśli dzisiaj miałbym zawęzić  obszar wyboru  aby nie analizować w nieskończoność to byłoby:
a) Ascaso UNO PID /DUO PID
b) Nawa Mara-X
d) młynek - dowolny
c) budżet na ekspres i młynek  maks. 6500 (tak, podniosłem od wczoraj o 500   :sciana: )

PS
Dziękuje wszystkim za rekomendacje

« Ostatnia zmiana: 03 Maj 2020, 08:49:10 wysłana przez Mario1 »

Offline hergar Mężczyzna

• Ekspres: Kawiarka, aeropress
  • Młynek: KAZAK TURA 3
« Odpowiedź #14 dnia: 03 Maj 2020, 10:03:19 »
To ja dorzucę Oskara II  ;)
Poczuj strach i zrób to mimo wszystko.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi