Autor Wątek: Młynek a kawy mleczne  (Przeczytany 3862 razy)

Offline dembiec Mężczyzna

• Ekspres: NS Musica
  • Młynek: F64 Evo
Młynek a kawy mleczne
« dnia: 29 Kwiecień 2020, 06:07:11 »
Część, zastanawiam się nad zmianą młynka tylko u mnie idzie 98% kaw mlecznych , czy jest sens inwestować w lepszy młynek żeby cappuccino było smaczniejsze czy mleko i tak spowoduje że nie czuje się różnicy? Obecnie mam baratza sette 30 ap a myślałem nad zmianą na cos eureki albo ceado pozdrawiam

Offline untoldex Mężczyzna

• Ekspres: Moccamaster, V60
  • Młynek: Fellow Ode
Odp: Młynek a kawy mleczne
« Odpowiedź #1 dnia: 29 Kwiecień 2020, 07:26:46 »
No pewnie że warto zainwestować w lepszy młynek przy kawach mlecznych. Nie wiem skąd takie ogólne przekonanie, że w mleku nie czuć różnicy w espresso. Ja czuję. Ale może to zależy też ile tego mleka się dolewa. Jak zrobisz w proporcji podwójne espresso i 300ml mleka to może nie będzie czuć. Ja robie zazwyczaj podwójne espresso + 150-200ml. Lekko niedoparzone espresso daje więcej kwasków w mleku. Jak jest dobrze zaparzone to więcej słodyczy czuć. Jak biore mieszankę z jakimiś ziarnami afrykańskimi to owoce też się fajnie przebijają.
Przy lepszym młynku będziesz w stanie więcej wyciągnąć z ziarenek. Akurat nie używałem Sette 30 ap, aczkolwiek z eureką czy ceado powinno być dobrze :)

« Odpowiedź #2 dnia: 29 Kwiecień 2020, 09:33:06 »
Rozumiem , czyli jednak zmiana grzechu warta , chce stopniowo polepszyć zestaw i rozłożyć to na dwie tury , zmiana młynka a później ekspresu ,tylko u mnie gównie cappuccino i latte ,nowy ekspres miałby być z PID ale nie wiem czy do kaw mlecznych ma to sens , ta sama zagwozdka co z młynkiem -choć tu się sprawa wyjaśniła .... ::)

Offline pmichal Mężczyzna

• Ekspres: Cafelat Robot, Orea, Kalita
  • Młynek: Timemore 078 i 078s
« Odpowiedź #3 dnia: 29 Kwiecień 2020, 09:42:24 »
Możesz mieć idealnie spienione mleko, ale jednak to kawa nakreśla odpowiednie smaki. Ekspres z PID ma sens, bo im lepsza baza do cappuccino tym lepsze cappuccino :)

« Odpowiedź #4 dnia: 29 Kwiecień 2020, 09:59:06 »
pozwolę sobie zapytać  bo ja niestety jestem początkujący i nie mam  porównania od czego zacząć wymianę : młynek czy ekspres żeby poprawić smak (co da większa korzyść smakową )
obecnie mam ascaso duo + sette 30 ap

Offline Valerii Mężczyzna

• Kazak Poland Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
  • Ekspres: Kazak Rota
  • Młynek: Kazak EL 68, Kazak Tura (Ręczny stożkowy 47 mm)
« Odpowiedź #5 dnia: 29 Kwiecień 2020, 10:08:43 »
obecnie mam ascaso duo + sette 30 ap

Czy ten zestaw nie daje dobrego espresso i cappuccino?

« Odpowiedź #6 dnia: 29 Kwiecień 2020, 10:24:31 »
W sumie daje i to całkiem całkiem dobrze ale naczytałem się o tych żarnach płaskich że lepsze o pidach itd i chciałem zrobić krok do przodu , tylko, że nie wiem czy odczuję różnice kawie oprócz różnicy w portfelu .

Offline Mr. Sour

« Odpowiedź #7 dnia: 29 Kwiecień 2020, 10:49:29 »
Nikt nie ma Twojego smaku, nie dowiesz się dopóki nie spróbujesz. Nie krytykuję dociekania, ale teraz jest mnóstwo teoretyków a mało praktyków - każdy zawczasu chciałby znać efekty. Tak się nie da, zwłaszcza w tak subtelnej i indywidualnej dziedzinie jak kawa. Nie ma cenniejszych spostrzeżeń niż Twoje własne.

« Odpowiedź #8 dnia: 29 Kwiecień 2020, 11:07:10 »
Domyślam się ze jest to dość subiektywna opinia jeżeli chodzi o smak , jedynie jakie mam porównanie to wybrałem 3 najlepiej ocenianie kawiarnie w Poznaniu na tym forum, przeszedłem się po nich i wypiłem w każdej espresso i cappuccino razem z dziewczyną , żeby nie było ze tylko moja opinia .
Stwierdziliśmy  razem że wszystkie są na tym samym poziomie.Dlatego chciałem dokonać zmian w sprzęcie aby zrobić może lepsza niż kawiarnia gdyż jak wiadomo samemu można się naprawde postarać , dlatego zadałem to pytanie bo różnica może być tak minimalna w moim przypadku że wręcz nie zauważalna wyjdzie że smak będzie inny ale równie smaczny jak na starym sprzęcie.

Offline Valerii Mężczyzna

• Kazak Poland Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
  • Ekspres: Kazak Rota
  • Młynek: Kazak EL 68, Kazak Tura (Ręczny stożkowy 47 mm)
« Odpowiedź #9 dnia: 29 Kwiecień 2020, 11:08:30 »
Najpierw musisz jasno rozumieć, jaki efekt lub smak kawy chcesz osiągnąć. I dopiero wtedy wybrać drogę do osiągnięcia celu.
Na przykład: w pobliskiej kawiarni zrobią kawę, którą lubisz i nie możesz powtórzyć w domu.

Następnie szukasz słabego punktu w łańcuchu: barista - ziarno - sprzęt. Sprzęt jest na ostatnim miejscu.

Offline Szczympek Mężczyzna

• Ekspres: Rota + alternatywy
  • Młynek: Comandante, E65GBW, X54, Arco w drodze.
« Odpowiedź #10 dnia: 29 Kwiecień 2020, 11:14:29 »
Spróbuj inne przepisy pod kawy mleczne. Rojes robiła bazę pod cappu 20 gramów kawy i uzysk 30 gramów. Spróbowałem i rzeczywiście inne. Może przedłuż szota do 50 gramów. W ta stronę eksperymentuj.
W kawiarni miele mythosem i ek43, w domu Sette 30. Tu i tu zrobie świetne cappu ;)
WITAM I POZDRAWIAM :)

« Odpowiedź #11 dnia: 29 Kwiecień 2020, 11:25:49 »
ok dzięki za rady i wyjaśnienie , zmiana sprzętu nic nie wniesie , tylko trening umiejętności , co do kawy stosuję z świeżo palonej , głownie stosując się do proporcji jakie podają na kawie , waga kawy do wagi naparu , włącznie z co kilku dniową zmianą ustawień młynka gdyż jednak kawa w hoperze się wysusza

Offline untoldex Mężczyzna

• Ekspres: Moccamaster, V60
  • Młynek: Fellow Ode
« Odpowiedź #12 dnia: 29 Kwiecień 2020, 15:54:54 »
@dembiec a byłbyś w stanie opisać jaka różnica była w cappucino między kawami w tych kawiarniach w Poznaniu a u Ciebie w domu?
Inaczej mleko spienione, tekstura? Bardziej słodkie czy owocowe? Mniej lub więcej goryczki? Balans?

Bo rzeczywiście na obecnym zestawie możesz jeszcze troche czasu poświęcić i spróbować coś zmienić.

Kawy mleczne to bardzo duży temat, oprócz samego espresso. Jest bardzo dużo kwestii na które trzeba zwrócić uwagę.
Odpowiednie spienienie mleka, do odpowiedniej konsystencji. Jak chcesz zrobić typowe włoskie cappucino z bąblami to raczej prosta piłka. Jak chcesz uzyskać konsystencje flat-white'a z wzorkiem jak w kawiarni trzeciofalowej to już trzeba trochę poćwiczyć (tygodnie/miesiące). A w brew pozorom, konsystencja też wpływa na smak. Odpowiednio spienione mleko do cappu jest słodsze.
Potem ilość espresso vs ilość mleka. Każdemu mogą podejść inne proporcje. 30g espresso i 150ml mleka vs 30g espresso i 250 mleka smakuje zupełnie inaczej.
Kolejna kwestia, użyte ziarna i przepis.
Do latte artu częściej się wybiera mieszanki z robustą, drobniejsze mielenie, mniejszy uzysk i dłuższy czas. Bardzo gęste. Tak jak Szczympek napisał o Rojes. Azjaci którzy takie piękne wzorki malują używają często mieszanek z robustą co najmniej 3 miesiace od daty palenia. Świetnie się na tym maluje, trochę gorzej smakuje.
Ja do mleka lubie mieszanki arabiki z czymś afrykańskim bo są owocowe akcenty. Inni wolą właśnie coś z robustą, mocniejsze, z wyczuwalną goryczką. Bardzo indywidualne.

Offline Damian

• Ekspres: Lelit Pl41e, V60, kawiarka GAT 3tz, Aeropress
  • Młynek: Fiorenzato F4 Eco, ascaso i2 mini, Hario skerton, xeoleo
« Odpowiedź #13 dnia: 29 Kwiecień 2020, 15:55:25 »
A masz dobrą wodę? Czasem to robi największą różnice, woda w kawiarni a woda w domu może się diametralnie różnic w smaku/składzie co wpływa na smak kawki.

« Odpowiedź #14 dnia: 29 Kwiecień 2020, 17:18:36 »
@dembiec a byłbyś w stanie opisać jaka różnica była w cappucino między kawami w tych kawiarniach w Poznaniu a u Ciebie w domu?
Inaczej mleko spienione, tekstura? Bardziej słodkie czy owocowe? Mniej lub więcej goryczki? Balans?

Bo rzeczywiście na obecnym zestawie możesz jeszcze troche czasu poświęcić i spróbować coś zmienić.

Kawy mleczne to bardzo duży temat, oprócz samego espresso. Jest bardzo dużo kwestii na które trzeba zwrócić uwagę.
Odpowiednie spienienie mleka, do odpowiedniej konsystencji. Jak chcesz zrobić typowe włoskie cappucino z bąblami to raczej prosta piłka. Jak chcesz uzyskać konsystencje flat-white'a z wzorkiem jak w kawiarni trzeciofalowej to już trzeba trochę poćwiczyć (tygodnie/miesiące). A w brew pozorom, konsystencja też wpływa na smak. Odpowiednio spienione mleko do cappu jest słodsze.
Potem ilość espresso vs ilość mleka. Każdemu mogą podejść inne proporcje. 30g espresso i 150ml mleka vs 30g espresso i 250 mleka smakuje zupełnie inaczej.
Kolejna kwestia, użyte ziarna i przepis.
Do latte artu częściej się wybiera mieszanki z robustą, drobniejsze mielenie, mniejszy uzysk i dłuższy czas. Bardzo gęste. Tak jak Szczympek napisał o Rojes. Azjaci którzy takie piękne wzorki malują używają często mieszanek z robustą co najmniej 3 miesiace od daty palenia. Świetnie się na tym maluje, trochę gorzej smakuje.
Ja do mleka lubie mieszanki arabiki z czymś afrykańskim bo są owocowe akcenty. Inni wolą właśnie coś z robustą, mocniejsze, z wyczuwalną goryczką. Bardzo indywidualne.

Jeżeli chodzi o smak w kawiarniach był na pewno mniej wyrazisty ale bardziej było czuć goryczkę , u mnie jest mocniejszy ale słodszy, kawa w kawiarni miała bardzo cienką warstewkę z wzrokiem nie kremową tylko jak podniosłem filiżankę jakby się miała zaraz wylać u mnie jest fajna krema (jak nasypie cukier nie spada od razu a w kawiarni spadło prawie natychmiast) co do samego mleka to powiem że od 3 miesięcy nie było kawy na której nie udał by się wzorek głownie tulipan, serce, i rozeta główne te trzy wzory , jedyny problem mam taki z kawą że : jak jest więcej piany to mleka jest mniej i kawa jest super ale jak tej piany jest mniej to robi się ta kawa za słaba a robię kawę do filiżaneczek ascaso do dwóch naraz z 18g łącznie co daje na dwie filiżanki około 33g naparu , i jak piany jest mniej bo tą piane wypełnia mleko to kawa traci smak , u mnie chyba jest zaburzona ta proporcja mleko vs kawa ale dzieje się to z powodu tej pianki grrr do pierwszej filiżanki zawsze jak leje jest więcej piany bo leci jako pierwsza kawa do drugiej mniej piany a więcej mleka ....

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi