Autor Wątek: Rancilio Silvia i Lelit Grace - porównanie  (Przeczytany 10513 razy)

pawel890

• Gość
Rancilio Silvia i Lelit Grace - porównanie
« dnia: 22 Kwiecień 2020, 17:40:05 »
Na wstępie chciałem zaznaczyć, że nie czuję się ekspertem, a to tylko moje subiektywne wrażenia z użytkowania.

Rancilio Sivlia vs Lelit Grace
20200422_082746.jpg

Budowa:
Silvia jest solidniejsza i cięższa w każdym aspekcie ma się wrażenie, że te blachy są mocniejsze i lepiej spasowane, chociaż nie jest to przepaść. Obudowa Grace "palcuje się" - zostają odciski palców. Grupa w Silvii wydaje się z 2 razy większa, dysza spieniania, wszystko jest takie grubsze, większe i mocniejsze... podejrzewam, że jeśli o bebechy może być podobnie. Grace wygrywa dla mnie tylko w kwestii tacki na wodę która jest zdecydowanie większa.
Wygrywa: Silvia

Tacki:
20200422_083137.jpg

Kolby:
20200422_082955.jpg

Funkcjonalności:
Lelit posiada dodatkowo manometr, preinfuzję oraz PID
PID to super sprawa, nie trzeba robić flushy, w kwestii preinfuzji nie wypowiem się, gdyż za mało używałem. Dla mnie większość tych dodatków poza PID to trochę marketingowa ściema, nie odczuwa się z tego gigantycznych korzyści, spodziewałem się większych fajerwerków.
Wygrywa: Grace

Ergonomia:
Tutaj największa bolączka jakiej doświadczyłem w przypadku Grace, to cholernie źle umiejscowiony zbiornik na wodę, trzeba wyciągać, później ciężko to włożyć, najlepiej wlewać lejkiem. Jednak wylewanie wody to już inna bajka, duża i dobrze schowana tacka na wodę świetnie się sprawdza w przypadku Grace.
Tutaj miałem problem kto ma wygrać, jednak myślę, że częściej wlewam wodę niż wylewam, więc
Wygrana: Silvia

Silvia:
20200422_082812.jpg

Grace:
20200422_082816.jpg

Spienianie mleka:
Silvia ma więcej pary i szybciej ją generuje, nie chodzi mi o proces nagrzewania, ale odkręcania zaworu pary, zanim para pojawiła się w Grace musiałem upuścić sporo wody.
Wygrana: Silvia

Smak espresso:
W przygotowaniu pomogły młynek Eureka Specialita, kawa mieszanka arabica 80% / robusta 20%

Smak nie jest porównywalny, w Grace espresso jest delikatniejsze, jest bardzo powtarzalne, ale dla mnie zbyt subtelne. Espresso z Silvii ma w sobie o wiele więcej smaku i nie chodzi mi o ocenę niuansów na korzyść kwasku czy goryczy, ale po prostu czuć więcej tych niuansów.

Filmik z ekstrakcji Grace:

Filmik z ekstrakcji Silvii:

Filmik z porównania prysznicy:

Ciekawostka: zmierzyłem to ile wody uzyskam w czasie 10 s - okazało się, że Silvia jest 20% wydajniejsza.

Podsumowanie:
Będę kontrowersyjny, ale wybrałbym Silvię ze względu na lepszy smak i wykonanie - mimo, że temp surf czasem potrafi być irytujący. Jednak jak dojdziemy do perfekcji i dogadamy się z Sivlią to zaczniemy doceniać komponenty gastronomicznej klasy jakie siedzą w Silvii
Jeśli ktoś woli robić kawy mleczne, albo nie będzie zwracać dużej uwagi na niuanse w espresso, to wybrałbym Grace, szybciej się nagrzewa, nie trzeba robić flushy, prostota korzystania zdecydowanie przemawia za Grace. Oba ekspresy są świetne, pytanie czy chcemy robić sprawnie kawę czy odprawiać codziennie mały rytuał :)

Offline pj.w Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
Odp: Rancilio Silvia i Lelit Grace - porównanie
« Odpowiedź #1 dnia: 22 Kwiecień 2020, 17:43:45 »
A gdyby tak dodać PID do Silvia? ;) Wybór stałby się jeszcze prostszy.

skansen

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 22 Kwiecień 2020, 17:54:46 »
Rancilio Sivlia vs Lelit Grace

Fajne porównanie, przydatne dla osób które rozważają ekspres z większym bojlerem bez PID vs mniejszy bojler z PID... Choć te dwa modele nie są swoimi bezpośrednimi odpowiednikami (odpowiednikiem Silvii w ofercie Lelita jest Glenda bez PID) to jednak często padało pytanie o takie właśnie porównanie. I oto jest  [emoji106]  [emoji106]  [emoji106]
« Ostatnia zmiana: 22 Kwiecień 2020, 18:21:30 wysłana przez skansen »

Offline Damian

• Ekspres: Lelit Pl41e, V60, kawiarka GAT 3tz, Aeropress
  • Młynek: Fiorenzato F4 Eco, ascaso i2 mini, Hario skerton, xeoleo
« Odpowiedź #3 dnia: 22 Kwiecień 2020, 18:35:29 »
Nie trzeb być ekspertem, aby porównać maszyny. Masz dwa ekspresy obok siebie i to bardzo pomaga w porównaniu. Takie porównania, nawet jeżeli są mniej lub bardziej subiektywne zawsze są w mojej ocenie pomocne, w tym szczególnie mniej doświadczonym osobom.

Offline minero

• Coffee after pizza blog
  • Ekspres: Gaggia Classic 2018/19, AeroPress, Bialetti Venus 2TZ, Bodum FrenchPress, Hario V60.
  • Młynek: Eureka Mignon SD, Macap M5D, Hario Skerton.
« Odpowiedź #4 dnia: 22 Kwiecień 2020, 18:57:20 »
Krotko i na temat. Fajne podsumowanie, kazdy postawi na to na czym mu bardziej zalezy.

pawel890

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 22 Kwiecień 2020, 20:52:18 »
Jeszce mnie wzięło na taką konkluzję, mimo, że nie znam się na specyfice konstrukcji, to nie oszukujmy się, ale pomijając jakieś dodatki jak PID, manometry itp.
to najważniejsza jest pompa, bo to jest główna rola ekspresu i to jak będzie przebiegać ekstrakcja poprzez prysznic. To jak leci woda z Rancilio, a jak z Lelita, to dość duża
różnica na korzyść Silvii, pamiętam, że zdecydowałem się na nią głównie ze względu na wysokiej klasy komponenty w środku, wszystkie rurki itp. są stosowane tak samo jak w najwyższych ekspresach.

I teraz ciekawa obserwacja, mimo, różnych prób dozy, dobrej dystrybucji (nie wiem może jeszcze kwestia temperatury?), nie jestem w stanie uzyskać takiego ciastka jak w Silvii po ekstrakcji,
za każdym razem wychodzi mi błotko. Może jacyś posiadacze podobnych lelitów coś podpowiedzą? Próbowałem z 14-15 g - uzysk w granicach 30-40 przy 25 s i za każdym razem błoto.

Offline untoldex Mężczyzna

• Ekspres: Moccamaster, V60
  • Młynek: Fellow Ode
« Odpowiedź #6 dnia: 22 Kwiecień 2020, 21:10:57 »
A próbowałeś ładować sitko na maksa? (test monety) Wtedy nie powinno być błota. No chyba że to kwestia zaworu trójdrożnego.

Co do przepływu, to wcale szybciej nie znaczy lepiej. Pompy wibracyjne generalnie mają wolniejszy przepływ niż rotacyjne i wiele osób właśnie to chwali. Ten początkowy impet wody na ciastko jest łagodniejszy, wolniej nasącza się ciastko, co może finalnie zmniejszać kanałowanie.
Jakby Ci się chciało to możesz zmierzyć przepływ, zważyć ile wody wylatuje i wyliczyć jaka jest wartość na sekundę.
Np. w większości ekspresów z grupą E61 i pompą wibracyjną jest to 7-8 ml / sekundę. Podejrzewam że w Grace i Silvii jest więcej.

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
« Odpowiedź #7 dnia: 22 Kwiecień 2020, 21:23:35 »
najważniejsza jest pompa, bo to jest główna rola ekspresu i to jak będzie przebiegać ekstrakcja poprzez prysznic.

A co z grupą, termosyfonem, kryzami itp? O przebiegu ekstrakcji raczej decyduje te komponenty, które wstrzymują przepływ wody. Bo pompki zwykle są podobne w różnych ekspresach.

pawel890

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 22 Kwiecień 2020, 21:32:56 »
@untoldex
Nie robiłem testu monety, ale przy 16 g to już ledwo idzie dopiąć kolbę i wszystko przykleja się do sitka, więc chyba nie tędy droga.
W przypadku Lelita mam wartość 7.8-8.1 g/s

@WS
Ja jestem laikiem i napisałeś ciekawe informacje, trochę spłyciłem do argumentów przy niskobudżetowych jedno-bojlerowcach. Ale takie aspekty i części o których wspomniałeś, żaden producent nie umieszcza
w opisie swoich produktów.

skansen

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 22 Kwiecień 2020, 21:36:59 »
@pawel890 czy zmieniałeś również grubość mielenia do Grace? Tj inne ustawienia do Silvii a inne do Grace?
« Ostatnia zmiana: 22 Kwiecień 2020, 21:42:35 wysłana przez skansen »

pawel890

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 22 Kwiecień 2020, 21:40:11 »
Tak mieliłem drobniej i nie pomogło.

Offline swistak Mężczyzna

• Ekspres: Decent, Flair 58, Hario V60 02, Aeropress
  • Młynek: Lagom P64, Niche Zero, Comandante C40 MK3, Wilfa Uniform
« Odpowiedź #11 dnia: 17 Sierpień 2020, 09:46:20 »
Nie robiłem testu monety, ale przy 16 g to już ledwo idzie dopiąć kolbę i wszystko przykleja się do sitka, więc chyba nie tędy droga.

To dość zaskakujące. U mnie 16g wchodzi bez problemu i nie ma mowy o przyklejeniu do prysznica, nawet 17g choć raczej 16 stosuję. Przy tej dozie bez błota, ładne ciastko. Przy 14g w instrukcji Grace też błoto miałem spore.

avidrock

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 17 Sierpień 2020, 10:00:16 »
Nie robiłem testu monety, ale przy 16 g to już ledwo idzie dopiąć kolbę
Ja nie wiem jak przy 16 ciężko dopiąć kolbę jak ja przy 19 w swojej grace spokojnie dopinam. Też zaczynałem od 16 i doszedłem do 19 bo tak jak piszesz było błotko

Offline ArtiW Mężczyzna

• Ekspres: Rancilio Silvia, Aeropress, kawiarka
  • Młynek: Ceado E6P (black magic)
« Odpowiedź #13 dnia: 17 Sierpień 2020, 12:14:45 »
Nie robiłem testu monety, ale przy 16 g to już ledwo idzie dopiąć kolbę
Ja nie wiem jak przy 16 ciężko dopiąć kolbę jak ja przy 19 w swojej grace spokojnie dopinam. Też zaczynałem od 16 i doszedłem do 19 bo tak jak piszesz było błotko

No zależy to chyba w dużej mierze od grubości przemiału.
Mielesz grubiej, to i 15 pewnie nie wejdzie. Mielesz drobno, to 19-20.

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
« Odpowiedź #14 dnia: 17 Sierpień 2020, 12:34:42 »
Najbardziej to zależy od stopnia palenia. Kawy ciemnej wchodzi mniej, a jaśniejszej więcej.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi